Sprzedaż płyty The Final Frontier

Dyskusja o najnowszej płycie Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
jesper
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Re: Sprzedaż płyty The Final Frontier

Post autor: jesper »

Cybul pisze:W Polsce #13 w 4 tygodniu. Lista Olis

Ale zobaczcie TOP 100 wg ZPAV za Sierpień 2010 - IM TFF #2 !Top 100 Sierpień 2010

Na przykładowe 100 sprzedanych składanek radia ZET sprzedało się 81 IM! Bardzo dobry wynik! A dziwne jest to że TFF sprzedało się 2 razy więcej niż Stinga :O, który na liście OLIS notowany był wyżej :P Dane TOP 100 są różne od tych podawanych w zakładce OLIS Miesięczny na stronie głównej ZPAV. A wiec IM mógł być nawet nr 1 w Polsce w pierwszym tygodniu, lecz dopiero 3 w tych sklepach które podają raporty na OLIS (Empiki, MM, Saturny i pare innych)
... wychodzi na to że te wszystkie notowania są gówno warte i niestety nie oddają w 100% faktycznego stanu sprzedaży płyty.
Awatar użytkownika
Cybul
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Cybul »

jesper pisze:
Cybul pisze:W Polsce #13 w 4 tygodniu. Lista Olis

Ale zobaczcie TOP 100 wg ZPAV za Sierpień 2010 - IM TFF #2 !Top 100 Sierpień 2010

Na przykładowe 100 sprzedanych składanek radia ZET sprzedało się 81 IM! Bardzo dobry wynik! A dziwne jest to że TFF sprzedało się 2 razy więcej niż Stinga :O, który na liście OLIS notowany był wyżej :P Dane TOP 100 są różne od tych podawanych w zakładce OLIS Miesięczny na stronie głównej ZPAV. A wiec IM mógł być nawet nr 1 w Polsce w pierwszym tygodniu, lecz dopiero 3 w tych sklepach które podają raporty na OLIS (Empiki, MM, Saturny i pare innych)
... wychodzi na to że te wszystkie notowania są gówno warte i niestety nie oddają w 100% faktycznego stanu sprzedaży płyty.
Dokładnie! TOP 100 oparte jest na raportach z firm fonograficznych, wydaje się więc bardziej wiarygodne niż lista OLIS. Wg Meddiatraffic #13 na świecie i juz niemal 500 000.
Przez cztery tygodnie TFF jest numerem 1 w Czechach, Chorwacji, Słowenii - braciom Słowianom album widac przypadł do gustu
Son after sin
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Son after sin »

Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie w czwartym tygodniu notowania (to już miesiąc jakby nie patrzeć) jest na 46 miejscu w USA. To wg mnie bardzo dobry wynik. Szczerze mówiąc nie pwoiedziałbym nigdy, że wejdzie tam na 4. miejsce, a dodatkowo myślałem, że spadnie po 3-4 tyg. całkowicie. A tu tymczasem ciągle jest w TOP 50. Bariera 100.000 egzemplarzy już pewnie pękła.
I don't give a fuck
Awatar użytkownika
Cybul
-#Trooper
-#Trooper

Strasznie dziwne, dostalem wiadomość od Zpav, że w okresie VI 2002 - VI 2004 złotą płytę dla artystów zagranicznych przyznawno za 35 tys, drążyłem ten temat i wciąż potwierdzają że 35 tys :O Oznaczałoby to że album Brave New World otrzymał złotą płytę w Polsce za sprzedaż 50 tys! :O - co tez potwierdzili :O

Od powstania Zpav - VI 2002 - 50 tys. (BNW, RIR)
VI 2002-VI 2004 - 35 tys. (DOD, ETG)
VI 2004 - 01.07.2005 - 20 tys.
od 01.07.2005 - 10 tys (DOTR, AMOLAD, SBIT, FLIGHT666, TFF)

W jakims stopniu może to tłumaczy dlaczego nie ma złota dla DOD, choc to naprawde dziwne, byłem pewny, że złoto dla BNW przyznawano za 35 tys. i wydaje mi się, ze te progi wyglądały inaczej (?)
Son after sin pisze:Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie w czwartym tygodniu notowania (to już miesiąc jakby nie patrzeć) jest na 46 miejscu w USA. To wg mnie bardzo dobry wynik. Szczerze mówiąc nie pwoiedziałbym nigdy, że wejdzie tam na 4. miejsce, a dodatkowo myślałem, że spadnie po 3-4 tyg. całkowicie. A tu tymczasem ciągle jest w TOP 50. Bariera 100.000 egzemplarzy już pewnie pękła.
Pękła :) Już ponad 101 tys. Niemal połowa sprzedazy AMOLAD. Notowania jak na kaplele która nie ma wielkiej promocji w Stanach naprawde bardzo dobre, BNW zaczynał od #39. Rynek amerykański to jakieś 15-20 % ogólnej sprzedazy Maiden. Płyty Maiden będą się sprzedawać przez lata w przeciwieństwie do artystów jednego sezonu czy innych gwiazdek,sprzedaz systaematycznie choć powoli będzie rosła do 200, 300 ...500 tys ;) w USA.
Awatar użytkownika
ttomasz
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: ttomasz »

Ciekawe info cybul, dzięki i oczywiście Up The Irons ;-)
Awatar użytkownika
Zilian
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Zilian »

Takie zespoły jak IM powinno się moim zdaniem też podsumowywać jeśli chodzi o sprzedaż co kilka lat. To zespoły wciąż są na topie, wciąż zdobywające fanów, to nie gwiazdy jednego dwóch czy trzech :) Skoro TFF teraz zyskało taki przepiękny wynik sprzedaży to co będzie za jakiś czas :) Do przodu, do przodu.. :)
Awatar użytkownika
matik
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: matik »

Co ciekawe w wielu krajach TFF utrzymuje swe pozycje w kolejnych tyg sprzedazy a nawet zyskuje co jest niepodobne do Maiden bo zazwyczaj szybko wchodzi na liste po czym rownie szybko z niej spada ;-) To bardzo pozytywnie zaskakujaca dla mnie obserwacja jaką ostatnio poczyniłem :mryellow:
Who motivates the motivator
Awatar użytkownika
Cybul
-#Trooper
-#Trooper

W 5 tygodniu na liście Zpav - #24
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Wg. nowego numeru magazynu IMFC (swoją drogą warto zapisać się do oficjalnego FC tylko ze względu na wspaniały magazyn - masa zdjęć, wywiadów itp. niedostępnych nigdzie indziej!) The Final Frontier uzyskał w Polsce status Złotej Płyty tzn. 10.000 sprzedanych egzemplarzy! Warto potwierdzić to oficjalnie w EMI. :)
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

WICKER MAN pisze:The Final Frontier uzyskał w Polsce status Złotej Płyty
Super! Teraz koncert to juz 100% :pijak:
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
Cybul
-#Trooper
-#Trooper

WICKER MAN pisze:Wg. nowego numeru magazynu IMFC (swoją drogą warto zapisać się do oficjalnego FC tylko ze względu na wspaniały magazyn - masa zdjęć, wywiadów itp. niedostępnych nigdzie indziej!) The Final Frontier uzyskał w Polsce status Złotej Płyty tzn. 10.000 sprzedanych egzemplarzy! Warto potwierdzić to oficjalnie w EMI. :)
Zgadza się ! :pijak: Dostałem odpowiedz z EMI, że to prawda :))
SebastianArcheo
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: SebastianArcheo »

Szkoda, że nie ma oficjalnej informacji na OLISie --->http://olis.onyx.pl/listy/index.asp?lang=pl
Nie ma ikonki.
Awatar użytkownika
ttomasz
-#Assassin
-#Assassin

Cybul pisze:
WICKER MAN pisze:Wg. nowego numeru magazynu IMFC (swoją drogą warto zapisać się do oficjalnego FC tylko ze względu na wspaniały magazyn - masa zdjęć, wywiadów itp. niedostępnych nigdzie indziej!) The Final Frontier uzyskał w Polsce status Złotej Płyty tzn. 10.000 sprzedanych egzemplarzy! Warto potwierdzić to oficjalnie w EMI. :)
Zgadza się ! :pijak: Dostałem odpowiedz z EMI, że to prawda :))
:pijak: :jee: :jee:
Super, bardzo w to wątpiłem :dance:
Awatar użytkownika
alistair
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: alistair »

A jak to jest z tymi egzemplarzami, które ludzie kupili w sklepach na allegro albo na fan.pl - sprzedaż z tych sklepów jest uwzględniana, czy nie, bo gdzieś czytałem, że nie. Jeśli nie to pewnie w Polsce sprzedało się o wiele więcej niż 10.000. ?
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

muszą być uwzględniane, przecież na allegro normalnie sklepy zamawiają, a potem sprzedają
Awatar użytkownika
Lando
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Lando »

No i super, walczymy o platynę? :D
Night Mistress Fan Club Łódź
Awatar użytkownika
ttomasz
-#Assassin
-#Assassin

Lando pisze:No i super, walczymy o platynę? :D
Ja już złoto wywalczyłem drugiej płyty nie kupię :mryellow:

A tak na serio to mam nadzieję, że dobije do platyny :jee:
Awatar użytkownika
VeeKing
-#
-#

Post autor: VeeKing »

Ja mam dwie xD standardowa i Mission Edition :P ale standarda dzisiaj wsyłam do nowego właściciela :P
Son after sin
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Son after sin »

Jestem pełen podziwu dla osiągnięć "The Final Frontier". Zwłaszcza w USA, gdzie już 6 tydzień jest i w porównaniu do 5 tygodnia spadek tylko o 5 pozycji !!! Z 89 na 94. Czyli ciągle w pierwszej 100-tce. Jak póltora miesiąca na liście to absolutnie zajebisty wynik.

Bez żadnej promocji, hype'u itd. Jeśli utrzyma się na liście przez 2 miesiące to już można mówić o dużym sukcesie, a każdy następny tydzień będzie tylko powiększeniem tego sukcesu.

Jeśli utrzyma się 3 miesięce w TOP 200 (cały kwartał jakby nie patrzeć) to dla mnie będzie to kosmos wręcz nie do wyobrażenia jak na ekipę z tak marną wręcz promocją, bazującą jedynie na wiernych fanach :)
I don't give a fuck
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: remi »

Jakbym się teraz zapisał to również wysłaliby taki magazyn? często są wydawane?

Co do płyty to ma 3 miejsce w białostockim MM, 9, 5, 4, 11 w Empikach, cena w MM 59zł, Empik 69!
ODPOWIEDZ