Wywiady i newsy

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Re: Wywiady i newsy

Post autor: PanPrezes »

Ja też dołączam się do prośby ;-)
Awatar użytkownika
DARTH
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: DARTH »

Według kreatorów muzycznych trendów i gustów Iron Maiden to obciach. Żaden człowiek z dobrego towarzystwa nie może słuchać tego zespołu. Żadna szanująca się rozgłośnia radiowa nie może puszczać jego piosenek, a dbająca o reputację stacja telewizyjna emitować jego teledysków. I tak właśnie się dzieje. Usłyszenie czy zobaczenie Iron Maiden w środkach masowego przekazu graniczy z cudem.
Normalnie jakieś jaja :D A niech spier....dalają na drzewa :D My i tak damy radę bo IM to najlepsza kapela na świecie :)
Awatar użytkownika
Lando
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Lando »

Psy szczekają - karawana jedzie dalej... i jakoś miliony osób na świecie nie uważają Maidenów za obciach... wypełnione hale i stadiony oraz sprzedaż płyt też o czymś świadczy ;)
Night Mistress Fan Club Łódź
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Ale czy znajdzie się jakiś dobry ludź który wklei ten tekst? ;-)
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Moim zdaniem autor tego tekstu bardzo przesadza. Kto niby tak negatywnie wypowiada sie o Iron Maiden? Wojewódzki, ale kogo on obchodzi. Poza tym Maiden tylko i wyłącznie wygrywali rozmaite plebiscyty branżowe i zyskali status legendy w swojej klasie. Zreszta nie tylko oni byli przez niektórych ludzi uwazani za obciach, pamietam jak ktos w TV nazwał AC/DC wiesniacką kapelą dla spoconych rednecków. Mówienie, że słuchanie IM to obciach = mówienie, że słuchanie heavy metalu to obciach. Ile ludzi tyle gustów, mnie to osobiście wali. Byłbym oczywiscie absolutnie nieszczery gdybym powiedział, że nie widze w tym wszystkim kiczu. Nie, ale ja właśnie lubie te przerysowane okładki z Eddiem te czasem kiczowate scenografie... Kto powiedział, że kicz lat 80 nie może byc fajny?
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Dokładnie. I kto powiedział, że kicz nie może żyć w symbiozie z wielką sztuką? Lata osiemdziesiąte są dowodem, że jednak da połączyć się te dwa światy :mryellow:
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

PanPrezes pisze:Lata osiemdziesiąte są dowodem, że jednak da połączyć się te dwa światy
Nie tylko w latach 80, filmy Luhrmanna, Rodrigueza, Tarantino czy wczesnego Petera Jacksona, pokazują, że zamierzony kicz może byc prawdziwa sztuka! W muzyce przykładami moga byc najwięksi klasycy z KISS, AC/DC, Iron Maiden, Alice Cooperem i Judas Priest na czele... O ManowaR nie wspomne :P
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
DARTH
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: DARTH »

Emilio, nie wiem! Chyba jestem wieśniakiem bo powiem Ci że przez 21 lat życia z Iron Maiden nigdy do dziś nie pomyślałem o ich twórczości, scenografii czy okładkach jak o kiczu! Po prostu niektóre grafiki wzbudzały u mnie uśmiech ale zawsze uważałem że to jest zamierzone i że tak ma być!!!! Iron to kapela stworzona do koncertowania i do tworzenia wielkiego widowiska które nigdy moim zdaniem nie miało znamion kiczu! Wielki Ed na scenie tryskający płomieniami z oczu był powodem do dumy i zachwytu bo żadna kapela czegoś takiego jeszcze nigdy nie zrobiła! Jeżeli jakiemuś pismakowi wydaje się że IM to kicz to co mamy powiedzieć o Dodzie o Feel czy Timberlejku (pisownia celowa :) ) ?

Wasze zdrowie przy rytmach "kiczu" ;) :pijak:
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

.:DARTH:. pisze:ale zawsze uważałem że to jest zamierzone i że tak ma być!!!!
No bo tak ma być :D Dlatego zamierzone i świadome posługiwanie sie nieco przerysowaną, monumentalna estetyką jak to robiło KISS IM czy AC -pierun- DC i kilka innych kapel, zadziałało na ich korzyść. Zauważcie, że zadna z tych formacji nie zrezygnowała ze swojego starego stylu, nie uległa trendom. Czy naprawde uwazacie, że facet niewiele młodszy od mojego dziadka biegajacy po scenie w mundurku szkolnym i strzelajacy głupkowate miny nie jest kiczowaty??(AC/DC) Kukła cyborga drepczaca sztywno po scenie nie jest symbolem nieco przerysowanym? (IM) Około 60 letni faceci w butach na koturnach i z mejkapem na twarzach to nie jest delikatny kicz? A może spocone klaty kolesi z manowar i ich obcisłe fatałaszki sie do tego nie kwalifikują? Tyle, że jest to efekt zamierzony. Inaczej jest w przypadku popowych zespolików, które wymieniłes. To jest kicz w negatywnym znaczeniu tego słowa. Nie ma tam miejsca na zabawe własna stylistyka, wszystko jest nijakie aby trafiło do jak najwiekszej grupy odbiorców.

http://stara.rp.pl/artykul/566388-Dziew ... misow.html

Cały art

Najlepsze:

"A ten image! Długie włosy, wytarte dżinsy – jakież to archaiczne. Zwykłe T-shirty – to już doprawdy prostactwo. Przecież świat się zmienia i żeby być na topie, trzeba za tymi zmianami nadążać. Choćby Metallica. Jej członkowie obcięli włosy, pomalowali paznokcie, przyjęli do zespołu Latynosa i zaczęli grać muzykę alternatywną. A paskudne Iron Maiden nawet sobie nie zrobiło dredów! Jest więc jasne, że nad takim kuriozum trzeba spuścić kurtynę milczenia."

"Maiden prawdopodobnie przyjedzie do Polski latem 2011 roku. Znowu przywiezie ze sobą imponujący, monumentalny wystrój sceny, który tak drażni krytyków (kicz!), i jak zwykle bez większej promocji przyciągnie kilkadziesiąt tysięcy ludzi. Na ostatni występ zespołu na warszawskiej Gwardii (2008) przyszło ponad 33 tysiące osób i stadion pękał w szwach. Dla porównania ulubieniec mediów Elton John w tej samej Warszawie wywołał zainteresowanie zaledwie kilku tysięcy."

WALIC MEDIALNE ZESPOLIKI!

UP THE IRONS!
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

Wczoraj z chęcią przeczytałem ww. artykuł. Widać ewidentnie że pierwszy akapit tekstu to taka ironia - pokazanie sposobu myślenia innych o Ironach. Z całości tekstu wynikało, że autor jest raczej fanem IM. Inną sprawą jest, że przesadzał, Iron Maiden nie tyle jest negatywnie prezentowane w mediach i ogólnej popkulturze, ile po prostu nie istnieje tam. Tzn. większości ludzi jest ono obojętne a nie "kiczowate" i nie-modne. Ostatnie 2 zdania artykułu (te o Eltonie i IM - cytowane powyżej przez Emilio) dla mnie wygrywają i są esencją mocy IM :mryellow:
Awatar użytkownika
matik
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: matik »

Te akapity ktore sa tu cytowane sa ironiczne ale nie dla IM tylko dla inych tzw megagwiazd które wspierane przez tv radio prase nie mogą przyciągnąc wiekszych tłumow na koncerty niz tzw. "kiczowate" IM nie zmieniajace swojej stylistyki od lat staje sie coraz większym zespołem na naszych oczach przyciąga coraz większe tłumy i to jest ten fenomen którego krtytycy zespołu nie są w stanie zrozumieć. I dobrze im tak :mryellow: kij im w oko ;-) Ten zespoł nigdy sie nie przejmował takimi głupimi uwagami krytyki i robił swoje za co zasługuje na najwyzszy szacun . Czapki z głów !
Who motivates the motivator
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

Emilio pisze:A ten image! Długie włosy, wytarte dżinsy – jakież to archaiczne. Zwykłe T-shirty – to już doprawdy prostactwo. Przecież świat się zmienia i żeby być na topie, trzeba za tymi zmianami nadążać. Choćby Metallica. Jej członkowie obcięli włosy, pomalowali paznokcie, przyjęli do zespołu Latynosa i zaczęli grać muzykę alternatywną. A paskudne Iron Maiden nawet sobie nie zrobiło dredów! Jest więc jasne, że nad takim kuriozum trzeba spuścić kurtynę milczenia."
:D dobre, brak słów.
Ale właśnie tpo taki tekście widać jacy ludzie oceniają że IM to kicz :)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Właśnie. Kolega EMILIO powiedział tutaj BARDZO WAŻNĄ RZECZ: kicz Maiden to efekt ZAMIERZONY. EDDIE jest kiczowaty !?? JEST, a taki Pluto czy inna Mickey Mouse, to nie??? A np. Gremliny i postacie z Gwiezdnych Wojen, - ale przecież ten kicz cieszy i cieszył miliony ludzi. Po co Maideni to robią, po co wymyślają te scenografie, po co wygłupiają się na estradzie!?? A no po to, żeby cieszyć rzesze widzów. Grają głównie koncerty masowe, dla rzesz widzów. Co ciekawe, Maideni robią to wszystko z niezwykła wprawą, bawią się tym wizerunkiem i nigdy nie zabiegali o tanią popularność.

Jak widzę ten image wielu gwiazd lat dziewięćdziesiątych, wykreowany w gabinetach specjalistów od PR i przeróżnych stylistów, śmiać mi się chce. Nigdy nie przekona mnie do swojej "prawdziwości" takie U2 czy Metallica, które (oczywiście każdy na swój sposób) ewidentnie zabiegają i od lat zabiegały o tania popularność.

Jasne, są to grupy od Maiden popularniejsze, niemniej - Ironom nie zależało nigdy na tym żeby "wszyscy ich kochali".

Sadzę, że zespół zasługuje na wielki szacunek ze względu nie na to, jak wielki sukces komercyjny odniósł - lecz NA JAKIEJ DRODZE doszedł na szczyt. IRON MAIDEN to przykład Wielkiej Gwiazdy, która szła na Olimp drogą trudniejszą, wyboistą, lecz trasę ta wyznaczyła sobie sama, bez KOMPROMISÓW.

Nawet teraz, kiedy to piszę, czuję jaki jestem z nich dumny... :mrgreen:
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

"El Dorado" nominowane do Grammy 2011! :dance:

http://www.bravewords.com/news/151551
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

RALF pisze:"El Dorado" nominowane do Grammy 2011!

Kategora:

Best Metal Performance
IRON MAIDEN – 'El Dorado'
KORN – 'Let The Guilt Go'
LAMB OF GOD – 'In Your Words'
MEGADETH – 'Sudden Death'
SLAYER – 'World Painted Blood'

Rok temu wygrało Judas Preist, więc może w tym roku Maiden :D Fajnie, ostatni raz Iron Maiden było nominowane do Grammy w 2001 roku za Wicker Mana.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Szkoda że nie ma nominacji za albumy.... :sad:
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

za El Dorado?

no wiecie co :D
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ironi dostali GRAMMY. "Best Metal Performance" Iron Maiden "El Dorado". Wiem, to nie jest najlepszy ich kawałek - ale GRAMMY mają. Nie odebrali nagrody, ponieważ przebywają w Singapurze...
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Ale to jest chyba nagroda, za wykonanie na żywo, a koncertowo, cokolwiek by o nim nie mówić El Dorado radzi sobie bardzo dobrze.
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Ale i tak lepiej byłoby, gdyby dawali nagrody za albumy. Bo jak przeczytałem, że dostali za El Dorado to śmiać mi się chciało...
ODPOWIEDZ