Swoja droga... Bilety wygladaja oblesnie. Logo Iron Maiden wyglada, jakby zostalo narysowane krzywo w paincie (i pewnie wlasnie tak bylo...). Brak jakiegokolwiek poczucia estetyki
10/06/2011 - Sonisphere Festival - Warszawa
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: 10/06/2011 - Sonisphere Festival - Warszawa
Plyta nie wyprzeda sie na pewno, bo tam moze i z 200 tys ludzi wejsc. Ale GC raczej sie wyprzeda - tam liczba biletow jest ograniczona, w tamtym roku na miesiac, albo nawet 2 miesiace przed koncertem biletow na GC juz nie bylo. Pozniej dodawali jeszcze jakies niewielkie pule, ale schodzily w 2 dni - robota konikow 
Swoja droga... Bilety wygladaja oblesnie. Logo Iron Maiden wyglada, jakby zostalo narysowane krzywo w paincie (i pewnie wlasnie tak bylo...). Brak jakiegokolwiek poczucia estetyki
Rozmawiałem z facetem ze Strefy Biletów - organizator liczy na ok. 60 000 i wygląda na to, ze może tak być. Zainteresowanie jest spore - sadzę, że jak dołożą SLIPKNOT - będzie dobrze, z pewnością "Gwardię" przebijemy ... 
Kto to pisał?
"Megadeath"
Drugą rockową sensacją będzie przyjazd Judas Priest. Pierwszy i ostatni
www.MetalSide.pl
Co do tego wątpliwości nie było, boję się jednak wyniku 45 tysięcy :/ Oby ten gościu ze strefy miał racjęRALF pisze:z pewnością "Gwardię" przebijemy ...
RALF pisze:z pewnością "Gwardię" przebijemy
Tylko jaką to różnice robi?
nie liczy się ilość ale jakość 
Stary: 40 - 45,000 to bardzo dobry wynik! Przecież IM już tyle razy u nas grali i nie jest to zespół reklamowany przez komercyjny nurt muzyczny... 
Jak dla mnie nie musi być przez nic reklamowany (wiem może wydaje się to dziwne, bo jak zespół ma grać -dla nikogo? nie bardzo) ale wystarczy, żeby przyszło trochę żywiołowych ludzi i tyle. Na pewno to byłaby lepsza publika niż druga połowa tego stojąca albo siedząca jak wbite kołki, albo przypadkowi ludzie.
Dla ciebie i nas - fanów, pewnie byłoby lepiej - ale wiesz, to jest biznes a organizator musi zarobić ... 
Na prawdę, Ralf, mam w dupie organizatora i jego pieniądze... Chciałbym tylko, żeby jak już robią imprezę masową z taką nazwą (a nawet bez nazwy) to żeby miało to ręce i nogi i żeby się postarali. Organizator powinien zadbać też o ludzi, którzy się bawią na takiej imprezie a nie o własny portfel wyłącznie.
Biznes to biznes, własny portfel ZAWSZE na 1 miejscu.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Ja tam bym organizatorów w dupie nie miał, zresztą zgadzam się z RALFEM i dobrze jakby przyszło dużo osób z tego względu że organizatorzy zobaczą że takie festiwale maja w naszym kraju rację bytu. BIG 4 była moim zdaniem czymś zupełnie innym i po części historycznym wydarzeniem więc długo nie zobaczymy podobnego show (jeśli chodzi o rangę zespołów). Zauważyłem że wszyscy krytykują SONI11 ale wydaje mi się że jest tak bo maja w pamięci imprezę z tamtego roku. Ja tam jestem dobrej myśli fakt może tegoroczny skład niue powala i przyszłoroczny jeśli impreza się odbędzie też nie będzie powalał ale po pewnym czasie jak organizatory zobaczą że nas rynek muzyczny i koncertowy jest taki jak Czeski czy Niemiecki to zaczną zapraszać więcej konkretnych kapel. No bo co za sztuka zaprosić 4 mega super gwiazdy? Żadna wystarczy im zapłacić sztuką jest na tym zarobić a to w naszym kraju może być problemem.
To bardzo ważne, co mówisz... Jasne, pamiętajmy że frekwencja na tegorocznym Soni "pracuje" na opinię o zasadności organizowania podobnych imprez ....
Dokładnie bo jak zobaczą że na taki festiwal przyjdzie tyle samo osób co na Gwardie bądź niewiele więcej to podejrzewam że będziemy mogli zapomnieć o festiwalach na miarę czeskich, niemieckich itp. Wacken na pewno nam od razu nie zrobią trzeba o tym pamiętać. Trzeba cieszyć się z tego co na razie mamy i liczyć że w przyszłości będzie lepiej bo jak wszyscy się po obrażają i będą jeździć za granicę to no cóż Polska stanie się czerwonym miejscem na mapie koncertowej i o festiwalach zapomnieć będziemy mogli. Ci co mogą będą sobie jeździć do Czech czy Niemiec a Ci co nie mogą no niestety będą musieli czytać recenzje na forum. Ja mimo wszystko wolał bym iść na festiwal we własnym kraju.
To, co piszecie to jedna strona medalu, pozytywne spojrzenie na sprawe frekwencji na festiwalu. I niestety, jest troche zbyt optymistyczna
Biznes rzadzi sie troszke innymi prawami. Pierwsza zasada jest taka, ze organizator za cel ma nie uszczesliwienie publiki, tylko napchanie wlasnego portfela. A jak najlepiej to osiagnac? Malo wydac, duzo zarobic.
Kazda sciagnieta na dany festiwal kapela kosztuje. Wiadomo - im bardziej znany zespol, tym wyzsze koszty. Jezeli organizator moze przyciagnac na festiwal 60tys ludzi (jak ktos tu wspomnial, podobno na tyle licza) przy tanszym zestawie zespolow (1 wielka gwiazda + kilka zespolow mniej znanych, ale bardzo dobrych + tansze zapychacze), to nie bedzie na sile uszczesliwial tych ludzi dajac im 5 najwiekszych gwiazd i 20 innych zespolow, bo to mu sie po prostu nie oplaca. Skoro zainteresowanie ludzi jest nawet przy mniej powalajacym, i co najwazniejsze, tanszym skladzie, organizatorowi zostanie wiecej pieniedzy dla niego.
Natomiast, jezeli przy obecnym skladzie zespolow zainteresowanie byloby niewielkie, organizator w przyszlym roku musialby sie postarac o duzo lepszy sklad, zeby sciagnac ludzi i zarobic. Oczywiscie, gdyby tegoroczna edycja okazala sie calkowita klapa finansowa, kolejne edycje moglyby sie nie odbyc w ogole, takie ryzyko istnieje zawsze. Ale o ile mi wiadomo, umowy o organizacji kolejnych edycji sa podpisane, a zerwanie takich umow to dodatkowe koszty. Wiec raczej o odwolaniu nie byloby mowy. Chociaz, zyjemy w chorym kraju, w ktorym Poznan mogl zorganizowac w tym roku edycje Rock in Rio, byly podpisane wstepne umowy, zaawansowane negocjacje... a nic z tego nie wyszlo
Kazda sciagnieta na dany festiwal kapela kosztuje. Wiadomo - im bardziej znany zespol, tym wyzsze koszty. Jezeli organizator moze przyciagnac na festiwal 60tys ludzi (jak ktos tu wspomnial, podobno na tyle licza) przy tanszym zestawie zespolow (1 wielka gwiazda + kilka zespolow mniej znanych, ale bardzo dobrych + tansze zapychacze), to nie bedzie na sile uszczesliwial tych ludzi dajac im 5 najwiekszych gwiazd i 20 innych zespolow, bo to mu sie po prostu nie oplaca. Skoro zainteresowanie ludzi jest nawet przy mniej powalajacym, i co najwazniejsze, tanszym skladzie, organizatorowi zostanie wiecej pieniedzy dla niego.
Natomiast, jezeli przy obecnym skladzie zespolow zainteresowanie byloby niewielkie, organizator w przyszlym roku musialby sie postarac o duzo lepszy sklad, zeby sciagnac ludzi i zarobic. Oczywiscie, gdyby tegoroczna edycja okazala sie calkowita klapa finansowa, kolejne edycje moglyby sie nie odbyc w ogole, takie ryzyko istnieje zawsze. Ale o ile mi wiadomo, umowy o organizacji kolejnych edycji sa podpisane, a zerwanie takich umow to dodatkowe koszty. Wiec raczej o odwolaniu nie byloby mowy. Chociaz, zyjemy w chorym kraju, w ktorym Poznan mogl zorganizowac w tym roku edycje Rock in Rio, byly podpisane wstepne umowy, zaawansowane negocjacje... a nic z tego nie wyszlo
Nie jest prawdą, że liczba osób na festiwalu "pracuje" na sens organizowania tego typu imprez w Polsce. Mówiąc w ten sposób, podchodzicie do sprawy od odwrotnej strony niż trzeba
.
My, jako publiczność, nie musimy niczego udowadniać, ani, że jesteśmy godni, że ktoś nam zrobi łaskę i da festiwal, ani, że mogą sprawdzać się u takie imprezy i żadnych innych, podobnych bzdur.
To w interesie organizatora/sprzedawcy, który "zawsze dba o własny portfel", jak to ktoś tu napisał, jest zapewnienie takiego produktu, który zadowoli klientów - widzów festiwalu.
Na odpowiedni produkt składa się tutaj składu festiwalu, odpowiednia, dostosowana do możliwości klientów cena biletu i zapewnieniu satysfakcjonujących kwestii organizacyjnych, które złożą się na ogólny "klimat" imprezy. Klimat, o którym będzie się mówiło jeszcze po latach "jaka to fajna była impreza/wydarzenie". Ktoś z Was albo Waszych znajomych mówi tak o Sonisphere 2010 w Warszawie? Wątpię, przynajmniej ja wśród swoich tego nie słyszę. Natomiast mnóstwo ludzi chwali sobie Wacken, Brutal Assault czy inne festiwale, o których wiadomo, że przynajmniej na początku robili je prawdziwi pasjonaci, potrafiący zadbać o tą atmosferę właśnie.
Klient / fan będzie zadowolony to przyjdzie i następnym razem. Poczuje się robiony w wuja - to następnym razem wybierze sie na bardziej wartościowy festiwal do Czech czy innych Niemiec
.
Na tym polega rozsądnie pojmowany kapitalizm, oparty na racjonalnych przesłankach, a nie ideologicznym bełkocie.
Jeszcze a propos pierwszego akapitu napisanego przez Leada. Nie masz racji. Zadaniem organizatora jest właśnie uszczęśliwienie publiki
. Jak mu się to uda, to publika napcha mu tą kasę. Jak publika będzie nieszczęśliwa, to następnym razem organizator zwinie interes. Elementem racjonalizmu w kapitalizmie jest właśnie branie pod uwagę zwyczajów, opinii, reakcji zwrotnej klientów, ich sfery uczuciowej, a nie patrzenie tylko w cyferki. Wie to każdy, który prowadzi jakiś biznes, w którym coś komuś sprzedaje. Przynajmniej ten, któremu się udaje.
My, jako publiczność, nie musimy niczego udowadniać, ani, że jesteśmy godni, że ktoś nam zrobi łaskę i da festiwal, ani, że mogą sprawdzać się u takie imprezy i żadnych innych, podobnych bzdur.
To w interesie organizatora/sprzedawcy, który "zawsze dba o własny portfel", jak to ktoś tu napisał, jest zapewnienie takiego produktu, który zadowoli klientów - widzów festiwalu.
Na odpowiedni produkt składa się tutaj składu festiwalu, odpowiednia, dostosowana do możliwości klientów cena biletu i zapewnieniu satysfakcjonujących kwestii organizacyjnych, które złożą się na ogólny "klimat" imprezy. Klimat, o którym będzie się mówiło jeszcze po latach "jaka to fajna była impreza/wydarzenie". Ktoś z Was albo Waszych znajomych mówi tak o Sonisphere 2010 w Warszawie? Wątpię, przynajmniej ja wśród swoich tego nie słyszę. Natomiast mnóstwo ludzi chwali sobie Wacken, Brutal Assault czy inne festiwale, o których wiadomo, że przynajmniej na początku robili je prawdziwi pasjonaci, potrafiący zadbać o tą atmosferę właśnie.
Klient / fan będzie zadowolony to przyjdzie i następnym razem. Poczuje się robiony w wuja - to następnym razem wybierze sie na bardziej wartościowy festiwal do Czech czy innych Niemiec
Na tym polega rozsądnie pojmowany kapitalizm, oparty na racjonalnych przesłankach, a nie ideologicznym bełkocie.
Jeszcze a propos pierwszego akapitu napisanego przez Leada. Nie masz racji. Zadaniem organizatora jest właśnie uszczęśliwienie publiki
Zgadzam sie czesciowo, z tym co napisales. Ale z tym uszczesliwianiem klientow, to troche za bardzo poplynales
Jasne, ze zeby zarobic, klient musi byc zadowolony z produktu ktory mu sie dostarcza. Ale o zadowoleniu klientow najlepiej swiadcza wlasnie wyniki sprzedazy. Jezeli 60 tys osob kupi w tym roku bilet na festiwal, to znaczy ze produkt w takiej formie mu odpowiada i na sile klientow uszczesliwiac nie trzeba, czy to przez dodawanie bardziej znanych zespolow, czy przez poprawe organizacji, czy cokolwiek innego, ponoszac przy tym dodatkowe koszty i zmniejszajac wlasny zysk.
Dlatego, jezeli zarobia tyle ile sobie zalozyli, nie beda mieli zadnej motywacji do tego, zeby rozwijac ten festiwal w naszym kraju
Rok temu mielismy najbardziej okrojony sklad, a zjechala sie na nasza edycje najwieksza publicznosc. Po co w takim razie wysilac sie, skoro 5 zespolow przyciagnelo taka liczbe klientow? Jestesmy malo wymagajacym rynkiem jezeli chodzi o koncerty, ciagle dopiero rozwijajacym sie, wystarczy 1 znany zespol, zeby festiwal przyniosl zadowalajace zyski. Nie ma potrzeby walki o klienta, bo w zasadzie nie ma zadnej konkurencji. Dla wiekszosci Polakow wypady na zagraniczne festiwale to zbyt duzy koszt, w Polsce zadnego konkurencyjnego festiwalu tez nie ma. Wiec organizator starac sie za bardzo nie musi. Takie niestety sa prawa rynku, tak dzialaja korporacje.
A ja osobiscie jestem bardzo zadowolony z obecnego skladu. Nie ma sensu sciagac wiecej zespolow, bo to bedzie oznaczalo rozlozenie ich na 2 sceny. Na plakacie fajnie bedzie wygladalo, ze jest 20 zespolow, ale na jednodniowym festiwalu nie ma po prostu mozliwosci obejrzec wystepy wszystkich, bo beda sie na siebie nakladac na dwoch scenach. A niekoniecznie chcialbym musiec wybierac miedzy przykladowo Motorhead a Volbeat. Do tego dochodzi klopot z przemieszczaniem ludzi miedzy jedna a druga scena, ktore beda od siebie oddalone dosc znacznie wedlug planu ze strony festiwalu. Jak na jednodniowy festiwal, to 7-8 zespolow to maksymalna liczba wedlug mnie, + jakies malo znane jak Made of Hate ewentualnie na malej scenie. Wiecej zespolow ma sens jedynie przy 2 dniowym festiwalu.
A dobor zespolow moze sie podobac, albo nie... Ja osobiscie wole zdecydowanie takie zespoly jak Volbeat, Killing Joke, czy nasz rodzimy Hunter, niz przykladowo Slipknot. Ale trafic w gust wszystkich niestety sie nie da
Dlatego, jezeli zarobia tyle ile sobie zalozyli, nie beda mieli zadnej motywacji do tego, zeby rozwijac ten festiwal w naszym kraju
A ja osobiscie jestem bardzo zadowolony z obecnego skladu. Nie ma sensu sciagac wiecej zespolow, bo to bedzie oznaczalo rozlozenie ich na 2 sceny. Na plakacie fajnie bedzie wygladalo, ze jest 20 zespolow, ale na jednodniowym festiwalu nie ma po prostu mozliwosci obejrzec wystepy wszystkich, bo beda sie na siebie nakladac na dwoch scenach. A niekoniecznie chcialbym musiec wybierac miedzy przykladowo Motorhead a Volbeat. Do tego dochodzi klopot z przemieszczaniem ludzi miedzy jedna a druga scena, ktore beda od siebie oddalone dosc znacznie wedlug planu ze strony festiwalu. Jak na jednodniowy festiwal, to 7-8 zespolow to maksymalna liczba wedlug mnie, + jakies malo znane jak Made of Hate ewentualnie na malej scenie. Wiecej zespolow ma sens jedynie przy 2 dniowym festiwalu.
A dobor zespolow moze sie podobac, albo nie... Ja osobiscie wole zdecydowanie takie zespoly jak Volbeat, Killing Joke, czy nasz rodzimy Hunter, niz przykladowo Slipknot. Ale trafic w gust wszystkich niestety sie nie da
lead pisze:Jezeli 60 tys osob kupi w tym roku bilet na festiwal, to znaczy ze produkt w takiej formie mu odpowiada i na sile klientow uszczesliwiac nie trzeba,
Oczywiście, masz rację
Cóż, tutaj też się zgodzę, bo nie wyklucza to tego, o czym sam pisałem. Niestety, monopol nie jest zdrową rzeczą w kapitalizmie, co widzimy w branżach i sferach życia znacznie bardziej istotnych niż rozrywka i koncerty. A korporacje, posiadające czasem środki większe, niż pomniejsze kraje, do osiągnięcia monopolów dążąlead pisze: Jestesmy malo wymagajacym rynkiem jezeli chodzi o koncerty, ciagle dopiero rozwijajacym sie, wystarczy 1 znany zespol, zeby festiwal przyniosl zadowalajace zyski. Nie ma potrzeby walki o klienta, bo w zasadzie nie ma zadnej konkurencji. [...] Wiec organizator starac sie za bardzo nie musi. Takie niestety sa prawa rynku, tak dzialaja korporacje.
Ciekawe, że ludzie w punktach sprzedaży nie mówią o Sonisphere 2011, tylko koncercie Iron Maiden