Iron Maiden czy Metallica?
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Iron Maiden czy Metallica?
Ludzie - to że Meta jest tak katowana przez media - podobnie jak inne mega gwiazdy z USA, nie jest zasługą "doskonałości ich muzy", tylko w 95% wielkości nakładów na promocję artystów w takiej stajni jak np. UNIVERSAL. To właśnie tamte realia show-bizu i ogrom nakładów finansowych na promocję "marki" sprawiają, że Madonna, Meta, EMINEM, LADY GAGA czy jakakolwiek inna gwiazda amerykańska, jest w oka mgnieniu znana i rozpoznawalna na całym świecie (...)
Trudno tego nie zauważyć. Ileż forsy musiano włożyć w Guns 'n Roses żeby w piorunującym czasie "sprzedać ich" milionom ludzi!?? Tego nie wolno nam nie brać pod uwagę. Metallica gdyby była zespołem istniejącym bazowo na innym rynku, niż amerykański (np angielskim, czy niemieckim) i gdyby reprezentowała ją tylko taka wytwórnia jak EMI (IM) nie dostałaby nigdy tak wielkiego wsparcia finansowego i medialnego, jak ma w USA, ze strony tamtejszego biznesu!!!
Nie dziwi mnie gigantyczna sława gwiazd amerykańskich a wśród nich Mety, nie ubliżając muzykom, na ta sławę wpierw pracowały całe korporacje, sztaby najlepszych marketingowców i ... fortuny pieniędzy, jakimi dysponuje tylko amerykański biznes.
Mówicie: Metallica, muzyka - a sport, kinematografia. Tylko w USA są takie możliwości i forsa żeby w krótkim czasie z dobrego filmu, sportowca zrobić ... BOGA DLA MAS.
Nie oszukujmy się, to wszystko kręci kasa... Z nią można wiele, bez niej - nic. W wyścigu o popularność masową wygrywają ci, za którymi stoi większe lobby instytucji promocyjnych. Oczywiście - nie ubliżając wielkości artystycznych dokonań, obiektywnie istniejących na tym rynku twórców (...)
Trudno tego nie zauważyć. Ileż forsy musiano włożyć w Guns 'n Roses żeby w piorunującym czasie "sprzedać ich" milionom ludzi!?? Tego nie wolno nam nie brać pod uwagę. Metallica gdyby była zespołem istniejącym bazowo na innym rynku, niż amerykański (np angielskim, czy niemieckim) i gdyby reprezentowała ją tylko taka wytwórnia jak EMI (IM) nie dostałaby nigdy tak wielkiego wsparcia finansowego i medialnego, jak ma w USA, ze strony tamtejszego biznesu!!!
Nie dziwi mnie gigantyczna sława gwiazd amerykańskich a wśród nich Mety, nie ubliżając muzykom, na ta sławę wpierw pracowały całe korporacje, sztaby najlepszych marketingowców i ... fortuny pieniędzy, jakimi dysponuje tylko amerykański biznes.
Mówicie: Metallica, muzyka - a sport, kinematografia. Tylko w USA są takie możliwości i forsa żeby w krótkim czasie z dobrego filmu, sportowca zrobić ... BOGA DLA MAS.
Nie oszukujmy się, to wszystko kręci kasa... Z nią można wiele, bez niej - nic. W wyścigu o popularność masową wygrywają ci, za którymi stoi większe lobby instytucji promocyjnych. Oczywiście - nie ubliżając wielkości artystycznych dokonań, obiektywnie istniejących na tym rynku twórców (...)
Człowieku, przeciez co roku wytwornie promuja setki nowych wykonawcow. Tylko niewielka czesc wybija sie z tłumu, nie mowiac o tym zeby byc na topie przez kolejne dekady. Nikt zadna promocja nie wcisnie ludziom muzyki ktorej nie maja ochoty sluchac. Metallica miala szczescie ze z garazu trafila na salony, a sukces ma tez do siebie to ze przeszkadza wielu osobom dookola.
To z tego, że można w końcu dojść do wniosku, że prekursorem Thrash Metalu był Mozartmimski pisze:
A na powstanie Maiden Uriah Heep, Free i Deep Purple i co z tego?
No... i może to ostatecznie rozwiąże ten zacny spórMr. M pisze:To z tego, że można w końcu dojść do wniosku, że prekursorem Thrash Metalu był Mozartmimski pisze:
A na powstanie Maiden Uriah Heep, Free i Deep Purple i co z tego?
- Journeyman666
- -#Clairvoyant

Po raz kolejny nie rozumiem po co tak piszesz. Możesz się ze mną nie zgadzać i możesz za mną nie przepadać. Ale po co każdą dyskusję zaśmiecać tym, że powiesz komuś, że nie ma słuchu czy, że ma pusto w głowie (ten wysoki poziom dyskusjitomtomala pisze:Biorę je stąd, gdzie u Ciebie wiatr hula i nic tam nie ma - z głowy.
Nie ma możliwości żebyś wiedział o jakim zespole kto będzie pamiętał za 20 lat i nie ma sensu w ogóle tego pisać a Ty to robisz.
No i tutaj także się mylisz. Dookoła St. Anger był szum, bo o Metallice mówi się w mediach a o Iron Maiden praktycznie w ogóle. Jednak tak jak ktoś to napisał parę stron temu - mowa jest o tym jak przyjęli te płyty FANI poszczególnych zespołów. Tak więc szum wokół tych płyt był WŚRÓD FANÓW taki jak napisałem wcześniej.tomtomala pisze:To się lepiej już kładź. O ile St. Anger był wszędzie dyskutowany o tyle nad AMLOAD i TFF świat przeszedł obojętnie.
I oszczędź sobie w następnych postach tych genialnych spostrzeżeń co do mojej osoby, bo ani mnie to specjalnie nie interesuje a tym bardziej osób, które się wypowiadają w tym temacie i nasze relacje ich zupełnie nie obchodzą.
- panzerschreck
- -#Lord of the flies

Nikt nie chciał w Iron Maiden ładować pieniędzy... To...smutne :/ Na szczęście Iron Maiden ma łeb na karku i sami te pieniądze robią!
Nicotine-Valium-Vicodine-Marijuana-Ecstasy and Alcohol
Sorry, ale pierwszy mnie zaatakowałeś. Wszyscy snują swoje wynurzenia i z palca wyssane przypuszczenia i opinie a Ty do jednego mnie się dowaliłeś. Akcja - reakcja. Mam takie samo prawo pisać, co będzie pamiętane za kilkanaście lat jak i Ty, który weryfikuje szumy wokół St. Anger i AMLOAD. Bo niby jak to zmierzyć?Journeyman666 pisze:Po raz kolejny nie rozumiem po co tak piszesz. Możesz się ze mną nie zgadzać i możesz za mną nie przepadać. Ale po co każdą dyskusję zaśmiecać tym, że powiesz komuś, że nie ma słuchu czy, że ma pusto w głowie (ten wysoki poziom dyskusji)?
Nie ma możliwości żebyś wiedział o jakim zespole kto będzie pamiętał za 20 lat i nie ma sensu w ogóle tego pisać a Ty to robisz.
- Iron Soldier
- -#Invader

A czy Lemmy nie jest czasem ojcem całego metalu?voivod pisze:Tylko ze Venom to totalny rip-off z Motorhead, wiec ojcem thrashu jest Lemmy.
- Journeyman666
- -#Clairvoyant

Świetnie wygląda Bruce
tak się czai
Zresztą Dave też 
Wreszcie znalazłem odpowiedni dla siebie Avataryankes pisze:Obrazek
umarłem jak zobaczyłem to zdjęcie
A GDZIE JEST CRONOS (VENOM) I OZZY !!!????????
Jak to RALF parę stron temu zauważył w odpowiednim momencie,w odpowiednich okolicznościach Metallica wykonała pewien ukłon w kierunku o wiele szerszej publiki niż IM, później ballady, płytka z orkiestrą i tak popłynęło...
Żeby Ci z radia w niedzielne popołudnie popłynął 'metal' z głośnika musi być to 'metal' oswojony, nie każda kapela tak oswoić się da... Oczywiście nie oceniając.
Skala jest inna ale tak naprawdę nie ma też wielu współmiernych aksjomatów w świetle,których można by te dwie kapele oceniać.
Zapytajcie 14-letnich fanów metalu z 10 naszywkami na kostce (oczywiście każda naszywka inny gatunek ) jakie znają kawałki IM i jakie Mety, na bank jeżeli chodzi o tą drugą kapelę będą to właśnie te wypromowane kawałki
Żeby Ci z radia w niedzielne popołudnie popłynął 'metal' z głośnika musi być to 'metal' oswojony, nie każda kapela tak oswoić się da... Oczywiście nie oceniając.
Skala jest inna ale tak naprawdę nie ma też wielu współmiernych aksjomatów w świetle,których można by te dwie kapele oceniać.
Zapytajcie 14-letnich fanów metalu z 10 naszywkami na kostce (oczywiście każda naszywka inny gatunek ) jakie znają kawałki IM i jakie Mety, na bank jeżeli chodzi o tą drugą kapelę będą to właśnie te wypromowane kawałki
tez to zaobserwowalem, mimo ze do starych wyjadaczy ciezko mnie zaliczycmormon656 pisze:Nikt ze starych wyjadaczy nie powie złego słowa na Metallike, każdy do tej pory pamieta cudem uzyskane zgrywki Ride The Lightning i katowanie tasm az do nieprzytomnosci. Takie porownania są absolutnie niepotrzebne, obie kapele mają swoje miejsce w historii, tego juz nic nie zmieni i chwala za to. Nawiasem mówiac zdecydowana wiekszosc "metalowczykow" plujaca jadem na Metallike, to zazwyczaj ludzie których matki w momencie premiery Kill'em All dopiero poznawaly to uczucie kiedy pojawia sie miesiączka nagle i panikowały... Ani one, ani tym bardziej oni nie mają prawa znac tego co doswiadczali prawdziwi hewimetalowcy w tamtych latach i szkoda ze oni przyczyniają sie do niszczenia legendy... Pozdro.
Bo dla tej grupy wiekowej kierowany jest ten stuff 
Nie wiem co masz na mysli ale ja widze ze np Load i St Anger sa generalnie odbierane duzo lepiej przez ludzi ktorzy zaczynali sluchac metalu w latach 80, niz przez tych ktorzy wkrecili sie w ta muzyke w latach 90 i pozniej.
Przecież Ironi grają heavy, a Metallica thrash. Już lepsze porówanie byłoby np. Iron Maiden czy Judas Priest.
Ale z drugiej strony, IM i Metallica to największe zespoły metalowe.
- Iron Soldier
- -#Invader

Metallica thrash w moim mniemaniu grała tylko na Kill'em All, w dwóch utworach na Ride the Lighnting, trzech na Master of Puppets i potem próbowała do tego nawiązać w Death Magnetic, a wyszło tak sobie.frostn pisze:Przecież Ironi grają heavy, a Metallica thrash. Już lepsze porówanie byłoby np. Iron Maiden czy Judas Priest.