Iron Maiden czy Metallica?

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Pablo69
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Re: Iron Maiden czy Metallica?

Post autor: Pablo69 »

FanMaiden pisze:Który z tych zespołów bardziej cenicie? Są to moje dwa ulubione zespoły, ale u mnie wygrywa Maiden - dla mnie zespół wszechczasów.
Oba zespoły grają zupełnie inną odmianę metalu, więc już prędzej można by porównywać Ironów np. z Judas Priest, a Metallikę ze Slayerem. Ale niech Ci będzie...

Oczywiście Iron Maiden.

Sam Lars Ulrich przyznał, że Ironi zawsze mieli fajniejsze płyty, fajniejsze okładki, fajniejsze koncerty. Po prostu byli fajniejsi niż ktokolwiek inny.

Zaś co do Metalliki... Po sukcesie "Czarnego Albumu" sława uderzyła im do głowy i postanowili nagrać album poprockowy ("Load"), nie mający nic wspólnego z poprzednimi dokonaniami, dając tym samym do zrozumienia gdzie mają swoich fanów. Powrót do korzeni na "Death Magnetic" był ewidentnie zrobiony dla pieniędzy.

Co prawda ich klasyczne albumy są całkiem niezłe (ze wskazaniem na "Ride the Lightning"), ale i tak daleko im do najlepszych płyt Żelaznej Dziewicy.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Jasne, metal (jakikolwiek) to nie jest muzyka zrobiona dla pieniędzy a Metallica przez cale lata '90-te wchodziła w tyłek radiowej ciżbie, żeby maksymalnie zwiększyć target. Dla mnie cokolwiek warte są tylko ich albumy z lat '80-tych. Widać tutaj pewna logikę i konsekwencję. Co do "St. Anger" i "DM", "... byliśmy pop - rockowi jak metal siadł i przestał się sprzedawać, to teraz jak thrash jest na topie - jesteśmy metalowi, jak diabli..."

Na dodatek DVD z "BIG 4 SOFIA" - takie małe korporacyjne przedsięwzięcie, na które nawet Rudy się załapał (za ile???) - Metallica wypada tam beznadziejnie, z resztą - oprócz riffów - tam nigdy wielkiej muzyki nie było, Hetfield - dramat, Urlich - facet idź graj w knajpie na tych garkach, Slayer ich zabił!!!

Iron Maiden i Metallica to nie tylko inny podgatunek metalu, to też inne podejście do roli muzyka. Dla IM liczą się pewne wartości, trwałość stylistyczna, nawet kosztem sukcesu komercyjnego, dla Mety - wiadomo co....

Dla mnie Metallica to jeden z najbardziej niewiarygodnych zespołów w gatunku, takie metalo - polo dla mas, niby czarne a w środku białe. Nie wiem, ja o wiele więcej szacunku mam dla grup z lat '70-tych, IM, JP, MOTOR i wielu innych, niż dla tych playboyów, im jestem starszy - tym bardziej ostro widzę ta rozbieżność.
Awatar użytkownika
Pawcio
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Pawcio »

RALF pisze:Hetfield - dramat
Wydaje mi się ze kto jak kto ale akurat James Hetfield, jest najlepszym muzykiem w składzie Metalliki. Już prędzej mogłes podac przykład Kirka, ale chyba nie bardzo wiesz o czym mówisz ;)
RALF pisze:Jasne, metal (jakikolwiek) to nie jest muzyka zrobiona dla pieniędzy
:lol: naprawde inaczej nie mogę tego skomentowac :lol:
RALF pisze:Metallica przez cale lata '90-te wchodziła w tyłek radiowej ciżbie, żeby maksymalnie zwiększyć target.
To także dosc głupie. Metallika nagrywała takie piosenki jakie im się podobało, byli odważni potrafili diametralnie zmienic swój styl, na co stac nie wielu. Zresztą, nie mogę się zgodzic ze nagrywali piosenki po to by puszczane były w radiu, po prostu złagodzili brzmienie, piosenki były bardzo dobre wiec radio chętnie je puszczało. Myśle ze Steve robił pod siebie z zazdrosci gdy Meta odnosiła takie sukcesy swoim Enter Sandman, albo NEM. Zresztą Ironi też robili robili "singlowe przeboje" tyle, ze nikt ich nie chciał puszczac bo niestety, ale była to słabsza muza niz to piosenki mety z black albumu. A przypomnij sobie "wasting love", "can i play with madness".
z resztą - oprócz riffów - tam nigdy wielkiej muzyki nie było
Możesz mi wyjasnic to zdanie? Przepraszam ale nie bardzo je rozumiem ;)
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

RALF pisze:Metallica przez cale lata '90-te wchodziła w tyłek radiowej ciżbie, żeby maksymalnie zwiększyć target.
Pawcio pisze: Metallika nagrywała takie piosenki jakie im się podobało, byli odważni potrafili diametralnie zmienic swój styl, na co stac nie wielu.
Heh, i jak tu zdecydować kto ma rację? To samo, a niby co innego ;-)
Awatar użytkownika
Pablo69
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Pawcio pisze:A przypomnij sobie "wasting love", "can i play with madness".
A porównaj sobie te utwory z "Mama Said" czy "Hero of the Day" :roll:
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Szkoda slów- wiecie co, do konsensusu nie dojdziemy, czas zamknąć ten temat. Jedni preferują IM - drudzy - METĘ i tyle! Co do Jaymzza - wokalista zawsze był z niego żaden a Meta po debiucie chciała nawet powiększyć skład o krzykacza. Nie.... argument o "radiowosci IM " mnie zabił. Cokolwiek panowie nie nagrali, czy nie nagrają dla radia będzie niestrawne - tyle. Poczytaj kilkadziesiąt publikacji na temat IM - wszystko jest wyjaśnione. Harris i co. pewnie prędzej nagraliby płytę z kantatami dla Ojca Rydzyka niż singiel radiowy (...)

Jassssne, metal jest dla kasy a pop i disco to underground, kto jak kto - ale gość z Lemmy'm w avie powinien rozumieć czy jest metal, jak nikt inny. Co do riff,ów - sami panowie z M zawsze twierdzili, że to absolutny priorytet w ich podejściu do utworu, wiesz... ta debata nie ma sensu, dla mnie - w Metallice po prostu nie ma tej energii, tych emocji które odnajduję w wielu "swoich" zespołach - setkach innych grup, od Depeche Mode, Kitaro, poprzez Wagnera, Mozarta, ku klasykom rocka lat 60 i 70 aż po wszelkie odmiany metalu.

Tak na serio - każdy ma swój gust i dla mnie - jest to najważniejszy i najlepszy arbiter. Sorry ale ta debata nie ma sensu, to strata czasu, nudzi mnie taka dyskusja o niczym...

Pozostańmy przy swoich opiniach, do końca świata tego nie rozwikłamy.... :mrgreen:
Awatar użytkownika
Pawcio
-#Long distance runner
-#Long distance runner

RALF pisze:Jassssne, metal jest dla kasy a pop i disco to underground,
Źle mnie zrozumiałes ;) Każdy kto tworzy muzykę, chce na tym zarobic. Tyle tylko, ze po prostu, jesli kocha ją, to bycie muzykiem, granie w zespole itd. sprawia mu przyjemnosc, ale mysle ze kazdy kto zakłada zespół chce z nim odniesc sukces, a najczęsciej sukces=pieniążki ;)
RALF pisze:Co do Jaymzza - wokalista zawsze był z niego żaden a Meta po debiucie chciała nawet powiększyć skład o krzykacza.
Wiem o tym, tyle ze ja miałem na mysli Jamesa jako gitarzystę ;)
RALF pisze:ale gość z Lemmy'm w avie powinien rozumieć czy jest metal, jak nikt inny.
Po prostu myślę racjonalnie, i nie uważam metalu za muzyki dla wybranych, gdzie wykonawcy, skupiaja się na muzyce a nie na tym ile zarobią ;) Ileż to juz zespołów pokłóciło się o pieniądze ;)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Wiesz, w zasadzie - to masz dużo racji, niemniej - sama forsa nie jest zła, np. gdyby nie powrót Dickinson'a do Maiden i ogromny sukces trasy 1999/2000 - pewnie już by IM nie było i tyle. Jednak, bardziej chodziło mi o to, że w metalu kasa nie powinna być czynnikiem No 1 jeśli chodzi o tworzenie repertuaru. Np. "zrobimy tak i tak" bo to teraz jest "na topie". W Polsce grupie Turbo często zarzucano, iż tworzy pod kontem trendów rynkowych, raz heavy, raz thrash, death, nu - tune (Awatar) itd. Jeśli nawet tak - to źle na tym wyszli.

A o forsę, to w zasadzie - zawsze są "anse", nawet w IM były!
Awatar użytkownika
Pawcio
-#Long distance runner
-#Long distance runner

RALF pisze:Jednak, bardziej chodziło mi o to, że w metalu kasa nie powinna być czynnikiem No 1 jeśli chodzi o tworzenie repertuaru.
W zadnym gatunku muzycznym nie powinno tak byc. Ba, w zadnym gatunku sztuki powiedziałbym nawet. Jednak zarzucanie metallice tego ze nagrali albumy dla kasy, to moim zdaniem nonsens ;) Myśle ze nagrali Load i Reload, bo chcieli trochę odpocząc od tej metalowej stylistyki, po wielkim sukcesie jaki odniesli z black albumem, gdzies tam pewnie zaginął w nich ten gniew, młodzienczy bunt.
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

Metallica jest zespołem, który miał tylko jeden atut - riffy, którymi byli w stanie autentycznie sponiewierać i powalić słuchacza i uczciwie trzeba przyznać, że w tej dyscyplinie jedyną konkurencją dla nich był Black Sabbath. Dlatego tak nisko upadli łagodząc swoje brzmienie - pozbyli się wtedy praktycznie wszystkiego co decydowało o ich wyjątkowości i klasie, a płyty nagranie między Black Albumem a DM są kompletnie bezpłciowe, pozbawione jakiegokolwiek wyrazu. Nie mam nic do lżejszej muzyki, słucham różnych stylów ale te wszystkie Loady i inne stwory są po prostu słabe i poza pojedyńczymi utworami nie ma tam nic ciekawego, choćby nie wiem jak zawiłą filozofię mówiącą o muzycznej wszechstronności do tego dorabiać - Meta nigdy nie była i nie będzie wszechstronna, oni są po prostu stworzeni by nap******ać.
Awatar użytkownika
Pablo69
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Mogli jednak umieścić na "Load" kilka kawałków w dawnym stylu, nie odcinać się całkowicie od przeszłości. Zupełnie jakby chcieli wymienić swoich dotychczasowych fanów, na zupełnie innych. Albo chociaż pozostać przy stylu z "Metalliki", który był jeszcze do przyjęcia. Nie brzmiący aż tak "radiowo".
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Tak więc - moi państwo, jesteśmy w punkcie wyjścia. Black Sabbath, Metallica i Ironi - trzy gigantyczne metalowe kapele i trzy inne punkty widzenia na "metal..." Oj, przepraszam - SLAYER - w nap*******niu - nikt im nie podskoczy. :dance:

...według mnie, nasz temat nie jest już wart wysiłku i uwagi - dzięki za rozmowę.
Awatar użytkownika
ttomasz
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: ttomasz »

RALF pisze:Szkoda slów- wiecie co, do konsensusu nie dojdziemy, czas zamknąć ten temat. Jedni preferują IM - drudzy - METĘ i tyle!
+1

Na tym skończmy ;-)
vaktor
-#Invader
-#Invader

Post autor: vaktor »

Akurat Metallica i Iron Maiden to moje dwa ulubione zespoły, ciężko mi powiedzieć który bardziej lubię, jednak Iron Maiden faktycznie od początku do teraz robi swoje i nie zmienia się, co z Metą niestety się stało kiedy nagrała "Black Album", potem już chyba każdy wie co było..
Tak więc, niewielką różnicą, wygrywa Iron Maiden :)
Awatar użytkownika
Aayla_Secura
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: Aayla_Secura »

:mryellow: Zdecydowanie IRON MAIDEN, może dlatego że jak posłuchałam pierwsze piosenki metalowe należały one do Mety i jakoś one do mnie nie przemawiały. Może dlatego, że nie pasował mi ich rytm, ale jak przetłumaczyłam sobie ich teksty to myślałam, że dostanę szału. Nie chcę nikogo urazić, ale nie podobały mi się one, były jak dla mnie bez celowe, bez żadnego sensu itp. Lubię niektóre piosenki Mety, ale wolę IRONSÓW, bo jakoś tak wyszło, że kawałki IRONÓW nie dość, że podobały mi się to jeszcze jak sobie dokładnie je przetłumaczyłam to po prostu były genialne i miały sens. Nie mówię, że Meta źle gra tylko do mnie nie przemówiła i tyle. Teraz zresztą czytam książkę o IRONACH, są tam też wzmianki o Mecie, ale dzięki tej książce jeszcze bardziej wolę IRON MAIDEN niż Mete, także zdecydowanie wybieram IRONSÓW. :mrgreen:
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Ten temat to po prostu miazga :lol:
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
vanyorick
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: vanyorick »

nie mogłeś tego delikatniej ująć ;)
Awatar użytkownika
VeeKing
-#
-#

Post autor: VeeKing »

hmmm na forum fan klubu IM temat o tytule Metallica czy Iron Maiden hahahahah... :dance:
Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Mr.Hankey »

Tyle, że akurat na tym forum wynik wcale nie musiałby być taki oczywisty... ;-)
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: ZłapanyWCzasie »

a ciekawe jaki wynik byłby na forum Clansman ? haha
ODPOWIEDZ