Iron Maiden co po Final Frontier?

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Re: Iron Maiden co po Final Frontier?

Post autor: Mr. M »

Co do wydawania płyt "Best Of" można zauważyć pewna prawidłowość:

1996 (BotB)
1999 (Ed Hunter)
2002 (EtG)
2005 (Essential)
2008 (SBiT)
2011 (FFtE)

Nie zdziwiłbym się gdybyśmy w 2014 dostali kolejny "Best Of", coś w rodzaju Best of the Beast lub jego reedycję (ew. rok później, w ramach świętowania 40-lecia zespołu).
Awatar użytkownika
Steve
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Steve »

O tej prawidłowości chyba Dave w wywiadzie wspominał ;-)
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Steve pisze:O tej prawidłowości chyba Dave w wywiadzie wspominał ;-)
Być może, nie pamiętam. Jeśli tak, to można już zacząć zgadywać tracklistę następnego Best Of ;-)
Awatar użytkownika
Steve
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Steve »

Po co zgadywać, to bez znaczenia, bo i tak to tylko kolejny best of :)
Awatar użytkownika
Zilian
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Zilian »

Ja obstawiam że zespół nagra jeszcze jedną bądź dwie płyty. Czeka nas na pewno kilka widowiskowych tras koncertowych. Wymyślać i spekulować nie chce mi się ale to że zespół będzie kontynuował działalność jestem niemal pewien. Dzisiaj Iron Maiden jest zespołem na fali, kasa płynie strumieniem. Fani kochają ich ze zdwojona siłą nagrali wspaniała płytę są w kolejnej wspaniałej trasy koncertowej. Zespół przeżywa renesans i na pewno nie zakończy kariery. Ale co będzie dalej zobaczymy. Bo jednak to wszystko to nadal tylko domysły.
metyl
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: metyl »

widzie że mało osób jest obeznanych z planami xDDD

raczej na bank teraz będzie wydanie w lepszej jakości Maiden England i cover tej trasy (z płyty seventh son of a seventh son), tak jak było z Powerslave (somewhere back in time)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

metyl pisze:widzie że mało osób jest obeznanych z planami xDDD

raczej na bank teraz będzie wydanie w lepszej jakości Maiden England i cover tej trasy (z płyty seventh son of a seventh son), tak jak było z Powerslave (somewhere back in time)
Dzięki, że nas oświeciłeś... tylko troszkę niepokoi to Twoje "raczej na bank" :sad:
www.MetalSide.pl
metyl
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: metyl »

gumbyy pisze:
metyl pisze:widzie że mało osób jest obeznanych z planami xDDD

Dzięki, że nas oświeciłeś... tylko troszkę niepokoi to Twoje "raczej na bank" :sad:
Jakiś czas temu na oficjalnym forum FC IM ktoś rzucił linka do wywiadu video z Rodem, w którym wyraźnie powiedział że w planach jest wydanie Maiden England w lepszej jakości czy coś tam, to jest akurat pewne ; )
lochinvar
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: lochinvar »

Może lepiej nagrać płytkę w granicach 30-40 minut pełną dynamicznych, 3-4 minutowych kawałków :pijak:
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

brawo ten pan !!
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: ZłapanyWCzasie »

Tylko czy oni jeszcze umieją grać taki kawałki? Na ostatnich albumach to były najmniej ciekawe rzeczy ,musieli by się troszkę przestawić na inny rodzaj grania.
Dave dalej umie pokąsać solem gitarowym,Bruce potrafi śpiewać odpowiednio czadersko,przecież gdyby taki Talisman trwał 4-5 minut też byłby świetny.

Pewnie chciałoby się pewnego odświeżenia,byłem wielkim rzecznikiem czegoś takiego przed wydaniem A Matter of Life and Death,ale teraz mam wątpliwości,bynajmiej nie dlatego ,że chłopaki mają 50-60 lat ,tylko nie wiem czy by im taki album wyszedł. Paradoksalnie musieliby się bardziej postarać niż przy epikach,gdzie w 9-10 minut zawsze umieści się jakieś fajne harmonie,fragmenty wokalne.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Iron Maiden to zawsze był taki zespół, gdzie na albumach były 2 - 3 szybciory i po kilka łamańców powiedzmy neo - prog - metalowych... Tylko, ze z czasem te utwory się wydłużały w nieskończoność. Raczej nie ma co liczyć na album z "szybciorami" w rodzaju "Killers'a" - prędzej pójdą w kierunku "BNW". Marzy mi się zmiana producenta, Shirley już jest z nimi 12,5 roku - wystarczy. Może Roy Z, albo Sneap.
Awatar użytkownika
Pawcio
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Pawcio »

Powinni znacznie skrócic piosenki, i zmienic troche strukturę tych utworów, bo na ostatnich dwóch płytach wszystkie piosenki zbudowane są według tego samego schematu
Awatar użytkownika
ttomasz
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: ttomasz »

Ja wolę żeby dalej szli aktualną ścieżką, wcale nie tęsknię za krótszymi utworami, chłopaki też chyba wolą bardziej ambitne i mocno rozbudowane kawałki (żeby nie było oczywiście jestem również wielkim miłośnikiem ich pozostałej twórczości).
A Kevin na TFF wykonał chyba swoją najlepszą płytę, o ile w AMOLAD i DOD czuć niedociągnięcia w produkcji, do TFF i BNW nie mam zastrzeżeń.
Awatar użytkownika
Pawcio
-#Long distance runner
-#Long distance runner

swoją drogą talisman bez intra byłby doskonałym openerem na koncerty !
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

ttomasz pisze:Ja wolę żeby dalej szli aktualną ścieżką, wcale nie tęsknię za krótszymi utworami, chłopaki też chyba wolą bardziej ambitne i mocno rozbudowane kawałki (żeby nie było oczywiście jestem również wielkim miłośnikiem ich pozostałej twórczości).
A Kevin na TFF wykonał chyba swoją najlepszą płytę, o ile w AMOLAD i DOD czuć niedociągnięcia w produkcji, do TFF i BNW nie mam zastrzeżeń.
+1. Nie wiem czy nikt nie zauważył, że od 1995 roku ten zespól mocno się zmeinił, a od 1988 ma aż 3 gitarzystów. Gdyby Steve i spółka nie byli ambitni to może by nagrywali coś co zadowoliłoby masy, czyli 3-4 minutowe szybkie patataje, jadąc po starych, utartych schematach. Ja jednak od płyty X Factor, a może bardziej od płyty BNW widzę pewną nową drogę, którą poszedł zespół. Skoro mają 3 gitary, są ambitni i chcą odkrywać siebie na nowo, dlaczego mamy im tego zabraniać. Ludzie, to nie jest to Maiden co 30 lat temu! Powtarzam to, co tłumaczyłem każdemu mojemu znajomemu, niezadowolonemu że na TFF nie ma szybkich 4 minutowych, chwytliwych galopad (jak The Trooper). Ja się cieszę, że Steve i reszta ciągle mają jakieś pomysły, że wzbogacają swoją grę, próbują iść w nowym, nieznanym, a co się z tym wiąże niebezpiecznym kierunku. To oznacza tylko jedno, że znają swoją wartość, nie boją się krytyki i chcą się spełniać. Nie podoba się TFF czy AMLOAD? To sobie posłuchaj pierwszych 10 płyt! Gdyby Maiden przez 30 lat mieli grać to samo, to być może byliby najnudniejszym zespołem na świecie. Ja w każdym bądź razie podziwiam ich za to co robią.
Awatar użytkownika
MetallicaTruFan^^
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: MetallicaTruFan^^ »

Temu panu już dziękujemy ;)
Awatar użytkownika
ttomasz
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: ttomasz »

Czemu?
Każdy może mieć swoje zdanie...Ty się nie zgadzasz, ja tak ;-)
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: ZłapanyWCzasie »

Przecież na Final Frontier są galopady typowo heavy-metalowe, fragmenty Isle of Avalon,w zasadzie całe The Talisman, mocno radosny Man who Would Be a King, to nie jest tak,że Ironi z tego zrezygnowali co często podkreślają zwolennicy i przeciwnicy tej jak i innych krążków po reunion. Oni wcale nie dorośli, to nie jest kwestia tego. Poprostu postawili na dłuższe kawałki,czasami przesadzając nieco, no ale i tak jest ok .
Wcale krótkie utwory nie są prostsze w komponowaniu,to mit.
Awatar użytkownika
Pawcio
-#Long distance runner
-#Long distance runner

geri92 pisze:Gdyby Maiden przez 30 lat mieli grać to samo, to być może byliby najnudniejszym zespołem na świecie.
Motorhead gra i jest prawdopodbnie najbardziej ekscytującym zespołem na swiecie ;) A Maiden, jak najbardziej moze się zmieniac ale niech robi to z klasą, bo wydłużanie piosenek na siłe nic dobrego nie przynosi. Zresztą te piosenki na TFF i AMOLAD są zbudowane tak samo
ODPOWIEDZ