10/05/2012 - Metallica - Sonisphere Festival - Warszawa

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
kam
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Re: 10/05/2012 - Metallica - Sonisphere Festival - Warszawa

Post autor: kam »

o zajebiście. Black Label Society w zeszłym dali świetny koncert w Stodole. Z chęcią zobaczę ich jeszcze raz. Gojira też spoko.

Ciekawe co się kryję za "Special guests'... Chciałoby się Soundgarden ;)
https://www.last.fm/user/kamooo
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

szatanista pisze:
Zakkahletz pisze:Wiem, że się powtarzam, ale ja chcę GREEN DAY. :neutral:
Też bym chciał, ale bez szans. Za duży zespół, oni raczej już nie grywają jaku support ;)
Oczywiście nie jako support, ale jako special guest - czemu nie? :razz:
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

A swoją drogą popatrzcie! Zawsze pierw ogłaszali UK (Knebworth) a teraz - pewnie lada tydzień... prawie na końcu. Mówi się o sześciu odsłonach w tym roku. Kolejny koncert Metallicy na Soni to według różnych głosów - SZWAJCARIA.
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: ZłapanyWCzasie »

Te niskie ceny GC to zasługa ludzi którzy olali ostatnią edycję Sonisphere,taka prawda.Gdyby frekwencja na ostatnim koncercie Ironów w Wawie była dużo lepsza,dalej byłoby 400 zł.

Smutne to ale prawdziwe
Awatar użytkownika
kam
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: kam »

a ile było mniej więcej ludzi na Soni 2011?

Bo rozumiem, że rzekome 80k z pierwszej edycji festiwalu nie zostało utrzymane rok temu i zjechało mniej osób.
Ostatnio zmieniony czw lut 02, 2012 11:26 am przez kam, łącznie zmieniany 1 raz.
yankes
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: yankes »

ZłapanyWCzasie pisze:Te niskie ceny GC to zasługa ludzi którzy olali ostatnią edycję Sonisphere,taka prawda.Gdyby frekwencja na ostatnim koncercie Ironów w Wawie była dużo lepsza,dalej byłoby 400 zł.

Smutne to ale prawdziwe
Twoje wnioskowanie jest błędne. Gdyby na każdym poprzednim koncercie Maiden w Polsce było 50-60tys ludzi a na Sonisphere 30tys to tak, Twoje wnioskowanie byłoby poprawne.
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Tylko,że to nie był koncert Iron Maiden,grały też inne zespoły.
To była klapa frekwecyjna tak czy siak

Ja piszę o tym bez satysfakcji..
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

308 PLN za GC uważam za przyzwoitą cenę (która oznacza, że w Evil Nation zachodzą jeszcze jakieś procesy myślowe). :)

Jak sądzicie, kiedy ogłoszą więcej zespołów?
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Rozumowanie Złapanego jest słuszne. EvilNation zrozumiał, że nie każdy metalowiec w Polsce kupi od nich bilet za każdą cenę. Przecież obiektywnie rzecz biorąc Meta z Czarnuchem to mniej niż Meta z Big 4. Więc dobrze, że zrobiliśmy rok temu obywatelskie nieposłuszeństwo :)
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Tymbardziej,że Metallica to zespół,który nawet przy cenach 400 zł by osiągnął odpowiednią frekwencję,to nieporównywalnie większy target niż Iron Maiden

Zauważcie,że ceny są identycznie jak Red Hot Chili Peppers,może to już będzie standard na Bemowie?
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: tomtomala »

ZłapanyWCzasie pisze:To była klapa frekwecyjna tak czy siak
Czy 30k na IM to jest klapa organizacyjna? Jak by nawet był sam koncert IM to ile myślisz ludzi by przyszło? 30k to jest absolutny maks.

Meta sama ściągnie 2x więcej ludzi. Takie są fakty. Obudź się i rozejrzyj. IM nie jest headlinerem, który w Polsce ściągnie więcej ludzi. Meta a i owszem.
ZłapanyWCzasie pisze:Tylko,że to nie był koncert Iron Maiden,grały też inne zespoły.
Wytłumacz mi łaskawie jak nazwiesz koncert, gdzie gra IM i inne zespoły. Nie są to koncert IM? Czyli trasa, gdzie IM gra z Rise To Remain to też nie jest koncert IM bo gra inny zespół.
yankes
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: yankes »

ZłapanyWCzasie pisze:Tylko,że to nie był koncert Iron Maiden,grały też inne zespoły.
To była klapa frekwecyjna tak czy siak

Ja piszę o tym bez satysfakcji..
W porównaniu z edycją 2010 możemy mówić o klapie frekwencyjnej, zgoda. Tylko, że nie można tego tak porównywać. Fanów Maiden jest mniej w PL, do tego zadziałała magia pierwszego w historii występu BIG4. Co do innych kapel, to wiesz, Motorhead się całkowicie pokrywa z Maiden i dodatkowych ludzi raczej nie przyciągnął. Pozostałe kapele jakoś znacznie nie polepszyły frekwencji.

Klapą to była edycja czeska, gdzie mimo (zdaniem wielu) lepszego składu, ludzi było 2x mniej. Klapą była edycja w Szwacjacrii, gdzie mimo fantastycznego składu, organizator zbankrutował. Skoro w 2012 sonisphere okrojono do kilku państw, a Polska nadal jest, to znaczy, że organizatorzy byli zadowoleni.

Zresztą, nie ważne dlaczego, ważne, że ceni obniżyli ;-)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

kam pisze:a ile było mniej więcej ludzi na Soni 2011?

Bo rozumiem, że rzekome 80k z pierwszej edycji festiwalu nie zostało utrzymane rok temu i zjechało mniej osób.
ZłapanyWCzasie pisze:to nieporównywalnie większy target niż Iron Maiden
Ostatecznie około 40k. To i tak słabo, nawet przy tych cenach... Zgadza się: IM w Polsce to zespół "dla metalowców", zaś Mety słucha u nas trzy razy więcej ludzi...

Spodziewam się, że tym razem również na Mecie będzie 80k. Natomiast jeśli zrobią Soni za rok, to nie zdziwi mnie IM. Owszem - LN zrozumieli, że bilety standardowe po 400+, przy słabym składzie festiwalu - to gwarantowana KLAPA, mości państwo... Już teraz grupy poprzedzające Metę prezentują się ciekawiej niż skład Soni w 2011... A przecież Amerykanie są popularniejsi niż IM!

LN w 2011 przegięli na maksa! :mryellow:
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Shedao Shai »

No więc tak, BLS i Gojira spoko, tylko że na Gojirę się wybiorę raczej na Ursynalia, a sam BLS to nie jest to co by mnie skłoniło do podróży przez pół Polski. Niby mają być jeszcze jakieś "special guests", ale patrząc jak wysoko są pozycjonowane na plakacie polskie zespoły oraz pamiętając historię z Soni '10 i '11, pewnie będą to kapele formatu Devin Townsend itd.

Słowem: jeśli nie załatwią jeszcze jakiejś dobrej gwiazdy, to mogą się przejechać frekwencyjnie. Dla mnie, jest słabo.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

yankes pisze: Klapą to była edycja czeska, gdzie mimo (zdaniem wielu) lepszego składu, ludzi było 2x mniej
W Czechach w 2011 było 25 - 30k całkiem dobrze. Niestety, podejrzewam iż koncert samodzielny IM - przy niższych cenach - zarówno w Polsce, jak i w Czechach przyciągnąłby tyle samo osób, a przy atrakcyjnej trasie (SBIT 2008) - więcej.

Tak, organizator SONI (K2) zauważył, iż ten festiwal ma rację bytu tylko przy wyjątkowych okazjach i w kilku krajach. Mimo wszystko, festiwal na Bemowie LN się opłacił :mryellow:
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

tomtomala pisze:
ZłapanyWCzasie pisze:To była klapa frekwecyjna tak czy siak
Czy 30k na IM to jest klapa organizacyjna? Jak by nawet był sam koncert IM to ile myślisz ludzi by przyszło? 30k to jest absolutny maks.

Meta sama ściągnie 2x więcej ludzi. Takie są fakty. Obudź się i rozejrzyj. IM nie jest headlinerem, który w Polsce ściągnie więcej ludzi. Meta a i owszem.
Wytłumacz mi łaskawie jak nazwiesz koncert, gdzie gra IM i inne zespoły. Nie są to koncert IM? Czyli trasa, gdzie IM gra z Rise To Remain to też nie jest koncert IM bo gra inny zespół.
Sonisphere 2011 tak to nazwę,bo tak to się nazywało. Koncert w Berlinie gdzie byłem w Niemczech,nazywał się koncertem Iron Maiden z jednym supportem,wybitnie gośninnym.
Jednak na Bemowie był Motorhead,Mastodon-z wybitnie innym targetem,popularny w pewnych kręgach Volbeat czy DTB

Metallica to jest większy target i tymbardziej powinno być drożej,poprostu LN poszło po rozum do głowy.

To nie jest klapa ,ale jednak porażka-tak to nazwijmy.TomTomala dobrze wiesz,że Sonisphere duży festival,tymbardziej gdzie rok wczesniej osiągnięto sukces inaczej przyciąga niż koncert jednego Iron Maiden.

Ralf-Ironi to nawet nie tyle zespół dla metalowców,co bardziej jednej odmiany metalu: heavy-metalu (i to bardzo staroświeckiego),raczej fani black czy death nie słuchają tej kapeli.
Metallica jednak ma w repertuarze takie kawałki,które nawet fanów ekstremy przyciągną,tez nie można mówić,że na ich koncertach są sami fani ballad.
To poprostu większy target,mówię to ani z zazdrości,ani z satysfakcji,tak po prostu jest.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

To fakt, niemniej zauważ iż na koncerty Mety (nie tylko w Polsce) przychodzi cała masa ludzi słuchających po-prostu muzyki "rockowej", którzy na sam widok okładki IM (bez obrazy) mają napad konwulsji, nawet nie słysząc ich muzyki! Wiesz, trzeba to przyznać, iż radiowe przeboje Mety zjednały im w ostatnich 20-tu latach miliony fanów, na co (repertuar) nie można liczyć w kontekście IM, którzy dedykują swoja muzę bardziej hermetycznemu gronu odbiorców.

No i nie można się zgodzić tak na 100%, że IM grają dla fanów "klasycznego heavy"... Ostatnie płyty, które jak wiemy były rewelacyjnie notowane, tylko częściowo są "klasycznie heavy metalowe". Porównując te dokonania IM z płytami (ostatnią) takich ACCEPT, SAXON czy JUDAS PRIEST (poza dyskusyjnym "Nostradamusem"), dochodzimy do wniosku iż bliżej IM do Dream Theater czy mocniejszych dźwięków RUSH niż klasycznego heavy albo NWOBHM....

Oczywiście, dla jednych to atut, dla innych - argument, jakoby IM "skończyli się" :dance:
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Tak,oczywiście,tak jest,ale Metallica jednak gra też utwory z Master of Puppets ,z Ride the Lighting,mają różne grupy osób których przyciągają, jest mnóstwo fanów thrashu,melodyjnego grania z Load/Reload czy wreszcie cała masa osób która chcę usłyszeć Nothing Else Matters.
Ironi maja wg.mnie bardzo "wąski" elektorat co mnie akurat cieszy. Zawsze zreszą ich z tym kojarzyłem,tak,na ostatnich płytach odświeżyli troszkę formułę,jest to bardziej oddalone od typowe heavy-ale powiedzmy sobie szczerze,czy to przyciągneło jakichś nowych fanów? Tak czy siak młodzież najbardziej lubi Run to the Hills,Fear of the Dark..

Poza tym Ironi dużo bardziej kojarzą się z latami 80,różnie ocenianymi przez tak zwanych"poważnych dziennikarzy" stąd poczucie obciachu-mnie to też bardzo cieszy bo lubię tę epokę

a Dream Theater bez urazy,ale dla mnie to parodia zespołu rockowego...to tylko moje zdanie
lead
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: lead »

Ceny GC spadły, ale płyta nieznacznie podrożała. Widać przeliczyli że takie ceny bardziej będą im się opłacać . GC pewnie w tym roku będzie sporo większe, możliwe że większe niż w 2010 co akurat już takim plusem nei jest... Ale ceny świetne. Za Metallikę, Gojirę i kilka innych zespołów w Polsce zapłacimy mniej niż za samą Metallikę i Gojirę w Czechach ;)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

"Wąska publiczność" - co trasa ponad 2 mln przy > 90 koncertów. Pamiętajmy, że to nie jest muzyka "popularna". Gdzie są ich rywale z lat '80tych!?? Po latach uważam, iż stare albumy IM bardzo dobrze zniosły próbę czasu - nie wiem, co tam jest takiego OBCIACHOWEGO :sad: :?: :?: dobra - spandex i EDDIE. To w takim razie, co powiedzieć o KISS i ówczesnych tapirach Motley Crue?! :lol:

Mimo wszystko, jeśli chodzi o klasycznie heavy - metalowe grupy, IM przyciągają największą publikę. Większą niż Judas Priest, Black Sabbath że o innych kapelach nie wspomnę. Jeszcze jedno. Licząc od samego początku (1976 maj) IM dali w przybliżeniu 2300 koncertów - ogrom! Im więcej grasz, tym trudniej jest "bić rekordy" a i tak, właśnie ostatnie trasy IM cieszyły się wielkim powodzeniem. Jestem ciekaw, czym jeszcze zaskoczą?

Cóż, zobaczymy a teraz - PROPONUJĘ POWRÓT DO TEMATU "MetallicA". :pijak:
ODPOWIEDZ