10/05/2012 - Metallica - Sonisphere Festival - Warszawa

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
michalhusta
-#Invader
-#Invader

Re: 10/05/2012 - Metallica - Sonisphere Festival - Warszawa

Post autor: michalhusta »

Mam nadzieje że nie z Ironami na bemowskim klepisku... które jednak jest lepsze niż nic ;p
Maiden England!
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Pablo1919 pisze:Szkoda że przez głupią maturę
Matura faktycznie głupia, jak czytałem arkusze to myślałem, że ktoś sobie jaja robi... Ewidentnie powinny wrócić egzaminy wstępne na studia ;-)

A z tego co kiedyś słyszałem to soni było jakoś zakontraktowane na 3 edycje w PL... Czy to prawda czy kolejna wyssana z palca plotka?
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

Emilio pisze:Matura faktycznie głupia, jak czytałem arkusze to myślałem, że ktoś sobie jaja robi... Ewidentnie powinny wrócić egzaminy wstępne na studia ;-)
Wtedy mógłbyś się nie dostać, poszedłbyś do pracy i nie miałbyś czasu na pisanie głupot w necie :d
Awatar użytkownika
kam
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: kam »

Powróciłem. Meta zajebiscie, choć niezła zjeba przy Sad but True :lol: Bardzo dobry set:
Hit the Lights
Master of Puppets
The Shortest Straw
For Whom the Bell Tolls
Fight Fire With Fire
The Struggle Within
My Friend of Misery
The God That Failed
Of Wolf and Man
Nothing Else Matters
Through the Never
Don't Tread On Me
Wherever I May Roam
The Unforgiven
Holier Than Thou
Sad But True
Enter Sandman
Creeping Death
One
Seek And Destroy

Ogólnie mój pierwszy koncert Mety i ja jestem bardzo zadowolony. Dostałem to czego się spodziewałem.

Dlugo schodzili ze sceny. Widać, że spodobało im się :)

A nagłośnienie na Gojira i BLS mocno średnie. Albo to ja mam za duże oczekiwania co do tego.
Awatar użytkownika
DeJMIeN Wielki
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: DeJMIeN Wielki »

Po 22 całkiem wyraźnie słyszałem od siebie Sad But True i Enter Sandman ( a mieszkam w pobliżu Stadionu Narodowego ). :twisted:

Choć nie rozpaczam wcale, że mnie tam nie było, bo Czarny Album jakoś nigdy nie należał do moich ulubionych płyt Metallici. Póki co wystarczył mi bardzo dobry bemowski koncert z przed 2 lat.

P.S.
FFWF trochę jednak zazdroszczę mimo wszystko :)
Deleted User 2868

Post autor: Deleted User 2868 »

MISTRZOSTWO ŚWIATA!
Set, publika, atmosfera, forma :-o
Najlepszy koncert Mety na jakim byłem.
Gojira - super
BLS - nieźle
MH - wszystko super tylko standardowo... nagłośnienie :roll:
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Najlepszy koncert Mety jaki widziałem (5) - rewelacyjna atmosfera, słonko - MH zajebisty, dobra - trochę pośpię!
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Z koncertów Mety najbardziej nie mogę przeboleć, że odpuściłem wyprawę do Wilna w 2010 na 2 sztuki.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Z setem mnie trochę zaskoczyli.
Awatar użytkownika
Soloist
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Soloist »

RALF, mam podobne odczucia, więc to nie jest przypadek. Na pewno najlepszy z moich 3 koncertów Mety. Przede wszystkim świetne nagłośnienie. Lepsze niż dwa lata temu i o niebo lepsze niż w Chorzowie. Chłopaki pełni energii i czuje się, że nie odwalają pańszczyzny. Kiedy przy Creeping, publika niemrawo zaczynała skandować: die die die... James ziewał i przysypiał ;) Bardzo mi się podobał performance, związany z Czarnym. Ten film wprowadzający, teledyski w tle, super. Można te płytę odkryć na nowo, jak ja wczoraj. Koncertowo, te same kawałki, wypadły doskonale. Jeśli ktoś nie pojechał, bo mili grać cały Czarny, to może sobie w brodę pluć. Cała organizacja koncertu, pozytywna. W końcu nie zamknęli piwoszy w klatkach ;) Co do pozostałych kapel ze sceny głównej, to dla mnie świetnie pokazała się Goijra. Ktoś powie, że łupanka, że coś tam, ale jaką oni mają energię! Łeb sam chodził do headbangingu. Zgodzę się z kolegą z paru postów wyżej, że nagłośnienie BLS, położone niestety. Fajnie, że BLS ma już swój Polski Fan Club. Kawał dobrego grania. MH- no cóż, nigdy nie zrozumiem fascynacji tym zespołem, ale to oczywiście, iście subiektywne zdanie. Ten wyjazd zapisuje na duuuuuuuuużyyyyyy plus. Obiecałem sobie, że już na Metę nie pojadę (nie oszukujmy się: bilet + przejazd + żarcie + browar... wydałem 330 zetek), ale po tym co wczoraj zobaczyłem, moje obietnice mogą wziąć w łeb. Myśle, że przyjadą na Sonis w 2014 ;)

PS. czy ma ktos dostęp do źródła, gdzie podawana jest frekwencja na koncertach? PZdr
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

http://www.terazrock.pl/aktualnosci/czy ... -2012.html

Ok. 40k - to tak jak w zeszłym roku mówili. W czerwcowym TR będzie relacja!
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

http://www.rp.pl/artykul/2,873425-Metal ... mowie.html

Wklejam relację RP aby ukazać jak bardzo względne są te "oficjalne statystyki koncertowe". Podobny dysonans ujawniał się wielokrotnie w kontekście np. "oficjalnych" statystyk z koncertów IM, o które tyle razy toczyliśmy spory. Organizator + management zespołu wiedza zawsze najlepiej ile ludzi się stawiło.... Polecam relacje!
yankes
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: yankes »

1,5h snu i w pracy, ale to druga strona medalu. Nieistotna.

13. koncert Mety okazał się niesamowicie szczęśliwym. Nie wygrałem M&G ani wejścia do Snake Pitu w Pradze i w Warszawie, więc stoję sobie w GC po MH w koszulce Metclubu, nagle ktoś mnie puka w plecy. Patrzę, gość z ekipy Mety. Padły 2 pytania

- jesteś w Metclubie?
+ jestem
- chcesz iść do Snake Pita?
+ tak
- ok i nakleja mi opaskę na rękę :shock: :shock: :shock:

Snake Pit to magia. Około 100 osób na powierzchni, gdzie spokojnie zmieściło by się dwa razy więcej ludzi. Żadnych barierek odgradzających ludzi od podestu na którym chodzą muzycy. Do tego James grający na kolanach dosłownie kilka centymetrów od ciebie. Stąd też błąd w Sad Bad True - ktoś mu szarpnął struny albo przetrzymał przybitą piątkę :lol: Nie widziałem dokładnie. Wrażenia niesamowite. Zwłaszcza, że stoisz sobie swobodnie, podchodzisz do miejsca w którym akurat dany muzyk stoi. Masakra. Do tego 3/4 Gojiry + ich ekipa techniczna (+Adam Duce z MH) którzy też się bawili na Mecie. Na S&D nawet pogo rozkręcili :lol: 3 kostki złapane, niestety Lars znowu tylko się droczył, a pałeczkę dał komuś innemu, piłki w domu mam 2 więc nawet nie polowałem.

Setlista niesamowita. do BA nie ma zmiłuj się, pozytywnym zaskoczeniem, że zamiast Fuel ( grali w 2010 ) był Creeping. Chłopaki w świetnej formie. James przez pierwszą połowę lekko zdystansowany. Dopiero na którymś kawałku z BA wszedł na podest SP. Ale potem jak się rozkręcił, to już szacuneczek. Zdecydowanie jeden z trzech najlepszych koncertów Mety, jaki widziałem.

Teraz czekać na nowe otwarcie koncertowej wersji Mety w Mexico i czekać na europejskie daty w 2013. :twisted:

P.S. Co do frekwencji - 30tys na pewno nie było. Patrząc na to, co było po koncercie na ulicach, to zdecydowanie więcej niż rok temu. Wiara z Overkilla mówiła, że według informacji z Metclubu było 42-45tys.

MET ON TOUR
Warsaw Rulez!
Posted on 5/10/2012 @ 11:30 PM
What an amazing and energetic crowd tonight here in Warsaw! A lot of sing-alongs and horns up in the air. The end of the set comprised of Creep, One, and Seek. Full setlist is up, pics to come.
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Siwy »

Ale korki po koncercie był zajebiste. w zeszłym roku po Maidenach chyba aż tak nie było. Radiowa i dalej Obozowa stała od Bemowa do Toruńskiej, a wraz z nią wszystkie dojazdy. Na Maidenów rok temu podjechałem samochodem i nie pamiętam, żeby po koncercie sytuacja była aż tak dramatyczna na drogach.
Co prawda nie byłem na koncercie, bo wybrałem inny, czego z pewnością nie żałuję, ale około północy jechałem rowerem w stronę Bemowa i widziałem te ściski w komunikacji miejskiej, tłumy idące na piechotę i lekko poddenerwowanych kierowców ;)
Słyszałem, że po zeszłorocznym Soni wyciągnęli lekcję i przy wyjściu pozdejmowali płoty tak, że nie było wąskiego gardła.
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: tomtomala »

Co ja mogę napisać. Koncert Mega! Moim zdaniem najlepszy jaki widziałem w wykonaniu Mety. Więcej nie napiszę bo kto był ten wie jak było, kogo nie było, niech żałuje.

Korki ominąłem zgrabnie i szybko. Wejścia do Snake Pita nie dostałem (mimo, że stałem obok yankesa - jest wyższy - pewnie to zadecydowało :mrgreen: )
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Organizacyjnie ten SONIS był zdecydowanie najlepszym z dotychczasowych. Wyciągnęli wnioski i ludzie po dwóch latach doświadczeń, też się inaczej zachowywali - do zobaczeńska za rok!
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Soloist pisze:PS. czy ma ktos dostęp do źródła, gdzie podawana jest frekwencja na koncertach?
W koszernych mediach telewizyjnych mówili, że niespełna 40 tys fanów.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

TVN: "... niemal 40,000 fanów legendarnej Metallicy"
Awatar użytkownika
Soloist
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Soloist »

ładny rozrzut. Ocena RP, raczej na oko. Aha, na czym w końcu stanęło, ile luda było rok temu?
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Mimo wszystko spodziewałem sie, że bedzie więcej ludzi na mecie skoro bilety były jednak sporo tańsze niż na poprzednich edycjach. Zawazyło chyba to, że ostatnio Metallica bywa w Polsce bardzo często.
ODPOWIEDZ