10/05/2012 - Metallica - Sonisphere Festival - Warszawa
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: 10/05/2012 - Metallica - Sonisphere Festival - Warszawa
Ta scena jest w posiadaniu Mety od 2001 roku, dołożyli lasery, natomiast nowością jest "odbudowany" snakepit. Metallica scenografię jako taką, miała tylko raz - "Damage Inc Tour", ale od szaleństw IM w tym aspekcie było bardzo daleko...
IM bez EDDa jest jak KISS bez masek czy Motorhead bez Snaggletooth'a. IM wielokrotnie mieli największa aparaturę na scenie w historii szaleństw metalowych grup: 1985, 1987, 1988, 1992 czy podczas stadionowych koncertów w 2008/09.
Owszem - pomysł Mety jest prosty i dużo tańszy w realizacji, nie wymaga specjalnych "udziwnień" w 2008 wyglądało to tak jak teraz tylko bez snakepitu i laserów...
W tym roku przed IM stoi ogromne wyzwanie - odtworzyć tournee 1988 - to by było "coś"....
KONIEC OFFTOPU
IM bez EDDa jest jak KISS bez masek czy Motorhead bez Snaggletooth'a. IM wielokrotnie mieli największa aparaturę na scenie w historii szaleństw metalowych grup: 1985, 1987, 1988, 1992 czy podczas stadionowych koncertów w 2008/09.
Owszem - pomysł Mety jest prosty i dużo tańszy w realizacji, nie wymaga specjalnych "udziwnień" w 2008 wyglądało to tak jak teraz tylko bez snakepitu i laserów...
W tym roku przed IM stoi ogromne wyzwanie - odtworzyć tournee 1988 - to by było "coś"....
KONIEC OFFTOPU
Nie do końcaRALF pisze:Ta scena jest w posiadaniu Mety od 2001 roku, dołożyli lasery, natomiast nowością jest "odbudowany" snakepit. Metallica scenografię jako taką, miała tylko raz - "Damage Inc Tour", ale od szaleństw IM w tym aspekcie było bardzo daleko...
Tak od 5:10
http://www.youtube.com/watch?v=Y5rURPfvgMQ
+1masarenka pisze:Panowie- co jest złego w Eddiem, czy płachtach czy space station (cokolwiek to jest)?
Wiem, że najważniejsza jest muzyka ale czasem fajnie jak muzyka wzbogacona jest o dodatki. Muzyka Kinga Diamonda nadal byłaby rewelacyjna ale z jego horrow show na koncertach jest jeszcze lepiej. Tak samo Maiden- mogliby wystąpić w małym klubie bez scenografii i nadal jest fajnie ale te wszystkie dodatki czynią występ atrakcyjniejszym.
Co do Mety- pomysł z telebimem jest cholernie prosty ale fajny. Niemniej jednak nawet dość statycznie wyglądający zespół nieźle sprzeda. Przecież na takim Hit The Lights panowie nic na scenie robili, a jak wyglądało Jeśli chodzi o One to mam takie wrażenie, że wszyscy się jarają laserami jak fani IM Eddiem.
Z tym, że zależy jaki Eddie. Jak w 2005 grali pierwsze cztery płyty to ten mózg był beznadziejny.
A jeśli chodzi o samego Edka. Lubię, fajny akcent, ale wogóle mnie nie jara.
Ta scena jest w posiadaniu Mety od 2006 rokuRALF pisze:Ta scena jest w posiadaniu Mety od 2001 roku, dołożyli lasery, natomiast nowością jest "odbudowany" snakepit.
2001/2002 były aż 2 koncerty klubowe
2003 jeździli z zupełnie inna scena, bez podestów
2004 mieli juz podesty z tego co pamietam, ale scena była 2 x wieksza niż obecna
2005 grali 2 koncertt jako support
2006 - pojawiła się ta scena
Przyznam, że też fajnie wygląda. Gorzej było chyba w 1991-1993, nie wiem czy ludzie wtedy cokolwiek widzieli jak stali dalejyankes pisze: Moim pierwszym też był Chorzów, ale 2004. Wtedy nie było wielkiego ekranu tylko 2 mniejsze na środku i po jednym na każdym boku
Właśnie przed chwilą udało mi się kupić Cunning Stunts na ebayu za niecałe 2,5 funtayankes pisze: A na trasie Load to już w ogóle poszaleli ( przewracająca się scena, płonący członkowie ekipy technicznej itp co można zobaczyć przecież na dvd Cunning Stuns
http://www.youtube.com/watch?v=Y5rURPfvgMQ
Co do IM tak mi się przypomniało, że w 2003 roku Paschendale zrobił na mnie wielkie wrażenie jest chodzi o te druty kolczaste, płachtę i żołnierzy.
Dla mnie niedoścignione są koncerty IM z 1988 - to na ówczesne czasy była kolosalna produkcja, zwłaszcza koncerty z cyklu "MOR 1988". Dlatego tak bardzo czekam na odsłonę 2012/13.
Na trasie 2005 mięli kilka chodzących Edów, także dwa duże "mózg" i ten dmuchany z pierwszego albumu. Na mnie ogromne wrażenie zrobiła w zeszłym roku ta kotara z "gwiazdami" - została zbudowana z 500 diod o wysokiej skali luminacji - pięknie to wyglądało, zauważcie, iż na Maiden (mam na myśli całokształt) zawsze inaczej prezentuje się oświetlenie... W sumie - bardzo ciekawe i wielobarwne.
Na trasie 2005 mięli kilka chodzących Edów, także dwa duże "mózg" i ten dmuchany z pierwszego albumu. Na mnie ogromne wrażenie zrobiła w zeszłym roku ta kotara z "gwiazdami" - została zbudowana z 500 diod o wysokiej skali luminacji - pięknie to wyglądało, zauważcie, iż na Maiden (mam na myśli całokształt) zawsze inaczej prezentuje się oświetlenie... W sumie - bardzo ciekawe i wielobarwne.
Na mnie scena, telebimy i efekty mety nigdy nie robiły wielkiego wrażenia. Już wole ten przyjemny kicz Iron Maiden (Mówię to bez żadnych złośliwości) Ale jeśli chodzi o oprawę to zarówno metallica jak i maiden może sie schować przy AC/DC. Pod względem tego co działo się na scenie oni zrobili na mnie zdecydowanie najlepsze wrażenie.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Widzisz, mi oprawa Ac/Dc nie przypasowała, bo starała się zasłonić słaby w mojej opinii koncert
. Jesli mam wskazać jedną oprawę, to myślę, że wymienienie dowolnego koncertu Rogera Watersa powinno zakończyć dyskusję
. Zwłaszcza, z ostatniej trasy
Dobra - 360 Degree Tour U2 - po ptokach!
To faktycznie było jedno z najbardziej efekciarskich tour ever 
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
w 1999 roku na Gwardii nie było telebimów.
Nie no, bez przesady. Koncert na Bemowie faktycznie słabszy, ale ten halowy w Pradze to było mistrzostwo świata. AC/DC zdecydowanie nie należy klasyfikować do grupy zespołów ,które bez swojego show byłyby bardzo słabe ( KISS, Rammstein ) czy wręcz nie do zniesienia ( Motley Crue ) na żywoKuki91 pisze:Widzisz, mi oprawa Ac/Dc nie przypasowała, bo starała się zasłonić słaby w mojej opinii koncert![]()
Zależy co się uważa za atrakcyjne - dla mnie te pierdoły przestały być atrakcyjne z 10 lat temu. Od lat w ogóle nie czekam na Edka, a nawet z lekkim zażenowaniem odbieram ten "stały punkt programu". Myślę, że muzyka IM może się bronic bez tego. A można by ją wzbogacić o znacznie ciekawszą, mniej kiczowatą stronę wizualną. Jednocześnie wiadomo, że to po prostu komercyjny brand - wszystko co ma Eddiego się dobrze sprzeda. Więc z tego nie zrezygnują.masarenka pisze:że najważniejsza jest muzyka ale czasem fajnie jak muzyka wzbogacona jest o dodatki.[cut] Tak samo Maiden- mogliby wystąpić w małym klubie bez scenografii i nadal jest fajnie ale te wszystkie dodatki czynią występ atrakcyjniejszym.
Spójrzmy z pewnego dystansu. Prawie 60 letni faceci ganiają po scenie za jakimś potworem... Seriously? :0
Podobnie, tylko bez telebimu :0masarenka pisze:I tak na koniec pytanie dodatkowe- mój pierwszy koncert Mety to Chorzów 2008. Był ktoś z was wcześniej, jak jeszcze nie było wielkiego telebimu? Jak wtedy wyglądał ich show?
-
Mike Stanley
- -#Ancient mariner

pozwolę sie nie zgodzić. KISS w latach 90. bez wielkiego show i masek grało świetne koncerty na stadionach..yankes pisze:Nie no, bez przesady. Koncert na Bemowie faktycznie słabszy, ale ten halowy w Pradze to było mistrzostwo świata. AC/DC zdecydowanie nie należy klasyfikować do grupy zespołów ,które bez swojego show byłyby bardzo słabe ( KISS, Rammstein ) czy wręcz nie do zniesienia ( Motley Crue ) na żywoKuki91 pisze:Widzisz, mi oprawa Ac/Dc nie przypasowała, bo starała się zasłonić słaby w mojej opinii koncert![]()
tak samo Motley Crue.
AC/DC z oprawą czy bez, grają zajebiste koncerty i są w ścisłej czołówce zespołów koncertowych. z cyklu przeżycia którego nie zapomnisz.
Dreams are only impossible when YOU decide they're impossible - Paul Stanley
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

O ile Meta na żywo wypada nadal rewelacyjnie to ich scenografia mega mnie drażni. Ile można się patrzeć na ich gigantyczne ryje na telebimach?
Całe szczęście, że na tym nie poprzestali i w tym roku dołożyli absolutną rewelację jaką jest Snake Pit, a na lipiec planują premierę zupełnie nowej sceny - ponoć inspirowaną słynnym The Wall Floyd'ów więc liczę na coś bardziej teatralnego od ich ostatnich dokonań. Jakieś nawiązania np. do okładek najsłynniejszych płyt (krzyże, posąg Lady Justice czy krzesło elektryczne jako elementy scenografii) byłby naprawdę miłą odmianą od tego strasznie sterylnego i nowoczesnego show. Lars wielokrotnie zachwycał się scenografiami np. Maiden więc mam nadzieję, że tym razem pójdą w kierunku bardziej teatralnej produkcji. 
Czyli kicz a'la Iron Maiden. Błagam tylko nie to....WICKER MAN pisze:byłby naprawdę miłą odmianą od tego strasznie sterylnego i nowoczesnego show.
Pomyśl o ludziach, którzy stoją z tyłu. Pomyślałeś? No to chyba już wiesz po co te telebimy.WICKER MAN pisze: Ile można się patrzeć na ich gigantyczne ryje na telebimach?![]()
Podeślesz jakiś przykład? Bo ten argument to dla mnie Science Fiction. Lars wie w ogóle co to jest IM?WICKER MAN pisze:Lars wielokrotnie zachwycał się scenografiami np. Maiden
scenografie Maiden skonczyły się na Siódmym Synie ....
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
http://www.youtube.com/watch?v=wMD-stIUus8Podeślesz jakiś przykład? Bo ten argument to dla mnie Science Fiction. Lars wie w ogóle co to jest IM?
Na Garage Days Re-Revisited jest dowód, że wie. W Warszawie dwa lata temu też chyba wystukiwał przez moment Run To The Hills.tomtomala pisze: Lars wie w ogóle co to jest IM?
Niektórzy ludzie to mnie rozbrajają totalnie.... Czy Lars wie - co to IM!!??? Miliard razy w wywiadach o nich mówił, na dodatek wielokrotnie mienił się "ich największym fanem"... Nie, żena Panowie (bez obrazy)