Setlista Maiden England World Tour - dyskusja

Wszystko na temat trasy Maiden England 2012 -2014

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Re: Setlista Maiden England World Tour - dyskusja

Post autor: Budziol »

;)
IronKevin
-#Invader
-#Invader

Post autor: IronKevin »

Aaa to przepraszam. Chciałem tylko pomóc :pijak:
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

Pierre, naprawdę uważasz, że Twoje kilkunastolinijkowe wypociny czemuś służą? :) Powinieneś zostać księdzem albo wykładowcą akademickim, bo wykłady prawić lubisz. A skoro pytasz, dlaczego tak brzydko pana owego nazwałem, że aż Ci uszki zwiędły, odpowiem - ponieważ bootleg to nielegalne nagranie, którego sprzedaż jest okradaniem zespołu, primo. To psucie sceny bootlegowej, opartej na wymianie, secundo. Finito.
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Wiesz IgorW. Nie na darmo noszę swoją ksywę, ale do rzeczy. Powiedziałem co uważam, tego się trzymam, w dłuższą debatę nie wchodzę.
Mógłbym powiedzieć za kogo ciebie uważam, ale daruję sobie kilkunastolinijkowe wypociny. Z prostej przyczyny. Nie chce mi się zajmować twoją nieciekawą osobą. Jesteś że tak powiem wyjątkowo mało interesującym rozmówcą. Umówmy się na taki maleńki układzik. Ty będziesz jechał po mnie kiedy tylko ochota cię najdzie a ja nadal będę miał cię w dupie. Zgoda?
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Hehe, zadziwiająco emocjonalna wypowiedź, jak na "mającego w dupie". Rośnij zdrów ;0
Deleted User 5490

No i niech ci będzie. Amen.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

IgorW pisze:bootleg to nielegalne nagranie, którego sprzedaż jest okradaniem zespołu, primo. To psucie sceny bootlegowej, opartej na wymianie, secundo. Finito.
No to jeszcze kazanie odemnie ;)

Argument pierwszy miałby sens tylko wtedy, gdyby bootleg ujawniał, że zespół gra beznadziejnie i cała ewentualna jakość koncertowego DVD została zrobiona w studiu. Tu chyba to nie zachodzi, zatem Iron Maiden na pewno nie zbiednieje przez mniemanego skurwysyna.

Może natomiast się wzbogacić, bo każdy w miarę znośny materiał jest też formą promocji zespołu.

Zaś co do argumentu drugiego, ile bootlegów nagrałeś i udostępniłeś ludziom ?? Nie wiem, czy zero, ale sądzę, iż mniej niż ja.

Wnoszenie sprzętu na koncert bywa ryzykowne, czasem kończy się spacerem do samochodu, hotelu, płaceniem kaucji w wysokości od 3 do 50 zł, zniszczeniem sprzętu przez bydlaka ochroniarza, wyrzuceniem w połowie koncertu itp itd.

Ja bym swoich bootlegów nie sprzedawał, ale nie potępiam nikogo, kto to robi. Kokosów na tym biznesie nie zarobi. Nie te czasy. Byle nie oszukiwał sprzedając beznadziejne nagrania jako soundboard tudzież multicam.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Pierre Dolinski pisze:Nie chce mi się zajmować twoją nieciekawą osobą. Jesteś że tak powiem wyjątkowo mało interesującym rozmówcą.
Znam Igora +10 lat i uważam, że to jeden z najciekawszych rozmówców. Byle spierać się kulturalnie. Nie obniżajmy poziomu do onetu czy innej frondy.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Deleted User 5490

To ja obniżam poziom i spieram się niekulturalnie? Chyba żartujesz. Dla mnie jest mało interesujący. Swoje zdanie podtrzymuję i nie mam zamiaru poznawać człowieka. Jakoś niczym miłym mnie nie zainteresował.
Awatar użytkownika
ttomasz
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: ttomasz »

IgorW pisze:Pierre, naprawdę uważasz, że Twoje kilkunastolinijkowe wypociny czemuś służą?
krusejder pisze:Znam Igora +10 lat i uważam, że to jeden z najciekawszych rozmówców.
Pierre Dolinski pisze:To ja obniżam poziom
+1
;-)

Z wszystkim się zgdadzam, z tą różnicą, że nie znam Igora, choć kiedyś mu chyba bilet na IM załatiwłem...
Deleted User 5490

...powiedziała wyrocznia. :lol:
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Pierre Dolinski pisze:To ja obniżam poziom i spieram się niekulturalnie?
przecież nie Ty wypowiedziałeś się o czyjejś matce
Awatar użytkownika
Slaug
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Slaug »

Tyle ciekawych wiadomości o secie, że łohoho. Nie spodziewałem się takich niespodzianek. :neutral:
Daniel_Iron
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: Daniel_Iron »

Widzę, że poziom wypowiedzi i idiotyczne wręcz dywagacje, wzajemne utarczki, czy spory osiągają tu poziom dość wysoki(w rożnych tematach - to nie tylko moja opinia) jak tak czytam i raczej tylko czytam (bo pisać nie lubię) to forum, a czytam gdzieś od 7 lat chyba. Zamiast skupiać się na dokopywaniu sobie piszcie raczej w temacie, bo pewnie wiele osób tylko czyta wynosząc stąd wiele ciekawych informacji o ulubionej kapeli, koncertach itp. Takie idiotyczne posty raczej zniechęcają ludzi, ale to tylko moja uwaga. Ze swojej strony rad jestem, że to forum funkcjonuje, jest ciekawe i są tu super newsy, dlatego tu zaglądam, ale zamiast je czytać, widzę posty o dupie Maryni :lol: Pozdrawiam ;-)
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

dokladnie Panowie, robicie burdel w temacie i od tej pory za prywatna polemike, nie wnoszaca nic do tematu beda warny. Czyli nie uzbierala sie grupka, ktora chetna bylaby odkupic od Amerykanca bootleg?
Awatar użytkownika
Kuba
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Kuba »

Budziol pisze:Czyli nie uzbierala sie grupka, ktora chetna bylaby odkupic od Amerykanca bootleg?
Tylko że to pytanie to raczej też nie w temacie jest :razz: :lol:
Snoger
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: Snoger »

Na pewno jest bardziej w temacie niz to kto jest wartosciawa osoba a kto nie :lol:

PS. Ja bylbym chetny jak cos
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

generalnie jak ktos wspomni cos o dobrym nagraniu audio/video akurat z tej trasy to spoko, choc faktycznie mozemy o tym pisac w dziale bootlegow
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Dobra, wróćmy do meritum

20 zl mogę w to wrzucić, byle dał

1) pelny koncert
2) skompresowane w formacie klasy mkv w pełnej rozdzielczości a nie wypalil to jako DVD. Nie chcę plików 700x500 skoro on to zapewne ma 1920 na 1080.

Oczywiście jakby ktoś bardzo chcial dvd, sluze pomocą w obróbce na miarę swych sił.
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

krusejder pisze:Może natomiast się wzbogacić, bo każdy w miarę znośny materiał jest też formą promocji zespołu.
Mnie argument o promocji nie przekonuje - odbiorcami bootlegów są głównie megafani, którym chce się ślęczeć po jakichś forach (a lata temu pisać tony listów i wymieniać przesyłkami), w poszukiwaniu co ciekawszych koncertów. Tacy ludzi musowo na koncerty chodzą, ich nie trzeba przekonywać do kupienia biletu. I dodać trzeba, że stanowią raczej znikomy procent publiczności zgromadzonej na koncercie.

Znasz kogoś, kto zechciał iść na koncert zespołu X lub Y po tym, jak obejrzał / posłuchał bootlegu? Bootlegu właśnie, a nie płyty cd czy dvd. Ja, prawdę powiedziawszy, nikogo takiego nie znam.

Rozumiem, że pewien aspekt promocyjny mogą mieć nagrania wideo, umieszczane w serwisach typu tube. Z tym, że są to materiały dostępne ZA DARMO, bez płacenia cwaniaczkom, pokroju bootlegowca, którym się w tym momencie interesujemy. Ktoś bardziej zainteresowany tym, jak wygląda koncert Iron Maiden, raczej ściągnie (lub czasem kupi) jakieś oficjalne dvd, albo obejrzy Rock In Rio na youtube, jak jest :0

Co do legalności jeszcze, oczywistą kwestię praw autorskich do twórczości danego artysty pomijam, bo wiem, że prawo pisane, może mieć bardzo subiektywne znaczenie ;0
krusejder pisze:Zaś co do argumentu drugiego, ile bootlegów nagrałeś i udostępniłeś ludziom ?? Nie wiem, czy zero, ale sądzę, iż mniej niż ja.
Liczba bootlegów, które nagrałem jest bardzo konkretna i wynosi absolutnie ZERO. Z tym, że to nie ma żadnego znaczenia dla sprawy - gdybym miał sprzęt ku temu i nagrywał, to bym się dzielił i do głowy by mi nie przyszło, żeby oczekiwać za to zapłaty. Natomiast ile rzeczy udostępniłem posiadanych, wymienionych wcześniej? To będą chyba dziesiątki, ale to też nie wnosi nic do tematu, jako, że nie nad moją osobą się pastiwmy.
krusejder pisze:Wnoszenie sprzętu na koncert bywa ryzykowne, czasem kończy się spacerem do samochodu, hotelu, płaceniem kaucji w wysokości od 3 do 50 zł, zniszczeniem sprzętu przez bydlaka ochroniarza, wyrzuceniem w połowie koncertu itp itd.
Racja, to ryzykowne, ale nadal nie widzę tutaj uzasadnienia do sprzedaży czegoś takiego, do czego i tak w świetle przepisów, prawa własności się nie posiada. Tutaj odnoszę się do pierwszego akapitu.

Trochę mnie poniosło pisząc o tym gościu, ale też było to chwilę, po odczytaniu od niego maila żenującej treści - pewnie ci z Was, którzy doń pisali, otrzymali to samo, wiadomość wygląda na 'kopiuj wklej'.
ODPOWIEDZ