02-04/05/2013 - Asymmetry Festival 5.0 - Wrocław

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Wuja
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Re: 02-04/05/2013 - Asymmetry Festival 5.0 - Wrocław

Post autor: Wuja »

W poniedziałek nastąpi update, ogłoszone zostaną kolejne 4 kapele.
Awatar użytkownika
metalfish
-#Invader
-#Invader

Post autor: metalfish »

Ciekawe co jutro ogłoszą. Mogliby rzucić trochę światła na to czy Mayhem będzie jednym z headlinerów, czy mamy się spodziewać czegoś grubszego. A w sumie myśląc o Hali Stulecia... tak by musiało być. Bo załóżmy, że dają w składzie Mayhem, Neurosis, Godflesh, Kyuss, Sunn O))), Cult of Luna... Czy w tym momencie pomimo grubego składu nie przyjedzie za mało ludzi i Hala nie będzie świecić pustkami? Bo powiedzmy ile maksymalnie na tych głównych gwiazdach zgromadzi? Do 1,5 tysiaka?

Przeczuwam, że rozrzut stylistyczny przez to może być (a w sumie powinien) być większy niż na poprzednich edycjach, a to powinno pociągnąć za sobą 2-3 naprawdę duże gwiazdy (czytaj bardziej ściągające ludzi niż np. Neurosis) Patrząc po patronatach i sponsorach lista chyba znacząco się wydłużyła i wygląda podobnie do tej z offa. ;) Tylko co do cholery mogłoby się nadać na Asy w odpowiednich klimatach i bardziej przyciągające tłum niż Mayhem czy Neurosis? Mi osobiście ciężko coś wymyślić. A jak już to Patton z jakimś projektem czy Swans albo próba wrzucenia do worka jakichś pojedynczych typowo metalowych wykonawców jak Slayer albo szeroko rozumianego progresywnego rocka - Porcupine Tree, Opeth. Wątpię w te ostatnie opcje (już widziałbym ten hejt na lastfm i w kilku innych miejscach. :D ), ale jakoś ta Hala Stulecia musi się względnie zapełnić i tak sobie gdybam jak to zrobią. Ostatnim pomysłem są jak dla mnie tanie bilety, powiedzmy do 150 pln za 4 dni. :D
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Shedao Shai »

Pewnie coś większego kalibrem będzie, bo jednak publika na te zespoły które wymieniłeś się pokrywa - np. załóżmy że ogłoszą Neurosis, a później Cult of Luna - to za tym drugim rzutem już wiele nowych ludzi się nie zainteresuje, bo większość zainteresowanych już i tak będzie miała bilety ;-)

Z drugiej strony ja nie wiem co wszyscy mają takiego świra na punkcie zapełniania hal czy klubów: to jakby, dajmy na to, Hala Stulecia na Asy była pełna w 3/4, organizatorzy by sobie ładnie zarobili, ale i tak by uznali event za porażkę bo nie było fulla? Nie sądzę :razz: zresztą nawet zapełnienie jej to nie takie mission impossible, full był np. w 2008 na koncercie Illusion (wtedy się wydawało jeszcze że wyjątkowym i jedynym) + Coma + Acid Drinkers + Hunter. To tylko kilka tysięcy miejsc (10 wg wikipedii), nawet jeśli gdzieś jeszcze wygospodarują więcej miejsca to więcej niż kilkanaście tys. nie mogą przewidywać. Czyli muszą to mieć tak skalkulowane, żeby za tyle właśnie się opłaciło. A w którymś wywiadzie p. Chmielewski wyraźnie powiedział, że nie chce przekształcać Asy w ogromny festiwal.

Tanie bilety - nierealne, raz że większa hala, pewnie większe gwiazdy, dwa że cztery dni a nie trzy. Zresztą to marka zespołów definiuje sprzedaż, a nie cena - co pięknie zostało pokazane w tym roku, gdzie:
1 dzień - jest wyraźny headliner (Sleep), bilety za przeszło 100 zł: wyprzedane
3 dzień - jest wyraźny headliner (Killing Joke), bilety za przeszło 100 zł: wyprzedane
2 dzień - nie ma headlinera, bilety za 50 zł a mimo to nie wyprzedane

W zeszłym roku karnet 3dniowy był za 200-coś złotych, w tym pewnie będzie podobnie albo i drożej, 250 zł albo i więcej by mnie nie zdziwiło. Zresztą cena normalna, ludzie płacą po 400 zł za jakieś jednodniowe Sonisphere'y czy Impacty gdzie gwiazdy są ze 2-3 max + kilka supportów i co? I są szczęśliwi :mryellow: Gdyby skład był taki jak napisałeś: Mayhem, Neurosis, Godflesh, Kyuss, Sunn O))), Cult of Luna to bym i 4 stówki z radością zapłacił za taki genialny lineup, i nawet przez myśl by mi nie przeszło narzekać na cenę.

PS. ciekawi mnie co rozumiesz poprzez rozrzut stylistyczny większy niż na poprzednich edycjach, bo 4.0 było tak różnorodne że nie bardzo wiem jak to sobie wyobrażasz.

PS2. też się już nie mogę doczekać dzisiejszych ogłoszeń, mam nadzieję że się nie rozczaruję :)
Awatar użytkownika
metalfish
-#Invader
-#Invader

Masz rację. Rozrzut stylistyczny był duży. Inaczej - nie wykluczałbym 2-3 mainstreamowych wykonawców. Jak na ten festiwal. ;)
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Nomad
-#Nomad

Nie pogniewałbym się za takowych :mrgreen:
yankes
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: yankes »

panzerschreck pisze:
IgorW pisze:Plotki głoszą też, że QOTSA zobaczymy też w Polsce, w okolicy pewnego długiego weekendu ;0
Plotki, plotki :D

Biorąc pod uwagę, że Stodoła bardzo szybko się wyprzedała a było ciśnienie na Torwar, myślę, że byłby to idealny headliner dnia. Pytanie czy będą tak szybko w Europie? Na razie potwierdzili tylko Hurricane/Southside Festival ( 21-23 czerwca )
Awatar użytkownika
metalfish
-#Invader
-#Invader

Do składu dochodzą - Agalloch [US] amerykański skład grający black metal z elementami folku i post rocka; Von Magnet [UK] - kolektyw, który tańczy flamenco, śpiewa i bawi się elektroniką rodem z Coil; Metallic Taste of Blood [IT] - supergrupa złożona z członków m.in Obake i Porcupine Tree grająca improwizowany, awangardowy metal; Balázs Pándi [HU] - węgierski perkusista znany z Wormskull i Merzbow, o którym powiadają "he's seriously fucking bionic and faster than drum machines anyway"
lekkie meh

Von Magnet, które już wcześniej wyciekło jest całkiem wporzo. Metallic Taste of Blood muszę sprawdzić.

Ale jak już jest Colin Edwin to i Steven Wilson mógłby wpaść. :mryellow:
Awatar użytkownika
Elevatorman
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Elevatorman »

Nic specjalnego jak dla mnie. chociaż opis Von Magnet bardzo obiecująca druga jego część ;)
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Nomad
-#Nomad

Fajnie, że będzie Agalloch. Reszta faktycznie meh.
Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: panzerschreck »

Ale barachło ogłosili :D Czekam na headlinerów.

yankes pisze:
panzerschreck pisze:
IgorW pisze:Plotki głoszą też, że QOTSA zobaczymy też w Polsce, w okolicy pewnego długiego weekendu ;0
Plotki, plotki :D
Biorąc pod uwagę, że Stodoła bardzo szybko się wyprzedała a było ciśnienie na Torwar, myślę, że byłby to idealny headliner dnia. Pytanie czy będą tak szybko w Europie? Na razie potwierdzili tylko Hurricane/Southside Festival ( 21-23 czerwca )
A gdzie potwierdzili? Bo na ich stronie w zakładce gigs jest całkowity brak nowych dat ;) Jeśli byłoby faktycznie QOTSA i na dodatek u mnie na miejscu, to autentycznie zeszczałbym się ze szczęścia :lol: No ale jestem jednak realistą. Nie wiem czy ich profil bardziej nie pasowałby na takiego Open'era niż na Asy. Nawet ta Hala Stulecia, choć sugeruje dużą nazwę, niekoniecznie może być wystarczająca na QOTSA, bo jeśli chodzi o festiwale to celują chyba w większe wydarzenia, w zeszłym roku byli przecież jednym z headlinerów takiego Glastonbury, a to nieco wyższa półka. No i kiedy w końcu ta nowa płyta wyjdzie to też nie wiadomo, a bez tego trudno raczej dywagować nad jakimiś konkretnymi datami. No w głębi serduszka bardzo chciałbym żeby to się ziściło, ale cóż, życie jest życiem :D
Nicotine-Valium-Vicodine-Marijuana-Ecstasy and Alcohol
yankes
-#Clansman
-#Clansman

panzerschreck pisze:Ale barachło ogłosili :D Czekam na headlinerów.

yankes pisze:
panzerschreck pisze: Plotki, plotki :D
A gdzie potwierdzili? Bo na ich stronie w zakładce gigs jest całkowity brak nowych dat ;)

;-)
http://www.hurricane.de/
http://www.southside.de/
Awatar użytkownika
Wuja
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Dobry update.

Z racji tego, że Colin Edwin jest moim ulubionym muzykiem Porcupine Tree to szczególnie ciekaw jestem projektu z jego udziałem.
Awatar użytkownika
metalfish
-#Invader
-#Invader

Kolejny update w piątek, podobno blackowe klimaty znowu. Mam szczerą nadzieję, że to nie będzie głównie black metal fest. ;)
Awatar użytkownika
metalfish
-#Invader
-#Invader

Update:
Do składu dochodzi Shining [NOR], Norwegowie grający ekstremalną mieszankę metalu i jazzu oraz Matadores [IT], awangardowy elektroniczny duet z Włoch.
Awatar użytkownika
Kuki91
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Kuki91 »

Bardzo możliwe, że 5 października CULT OF LUNA potwierdzi pojawienie się na Asymmetry ;)
Deleted User 2868

Post autor: Deleted User 2868 »

No i się potwierdziło, info z fb:
Oto coś, co nie pozwoli Wam dzisiaj zasnąć - kolejną gwiazdą Asymmetry 5.0 są szwedzcy giganci post metalu z Cult of Luna
yankes
-#Clansman
-#Clansman

:shock: pięknie
Awatar użytkownika
Wuja
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Dawno ich nie słuchałem, muszę sobie odświeżyć. ;)
Fajnie, dopiero 9 kapel/projektów ogłoszonych z czego 5 to naprawdę znane firmy.
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Nomad
-#Nomad

Zanosi się na najlepszy polski festiwal 2012.
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

Szacuneczek. To jeszcze tylko czekamy na Neurosis, Mastodon, The Dillinger Escape Plan i QOTSA i będzie festiwal full wypas :P
ODPOWIEDZ