Co sadzicie o utworze Back in The Village?
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Co sadzicie o utworze Back in The Village?
Jestem swiezym sluchaczem dziewicy i nowicjuszem na forum i nie wiem czy byl taki temat wiec zakladam. Mi sie podoba ten utwor jest calkiem spoko
Re: Co sadzicie o utworze Back in The Village?
W środku tam jest taki patent Harris'a z przyśpieszonym basem... Trochę mało doceniony kawałek, ale całkiem OK!
WITAJ W FC!!!
WITAJ W FC!!!
No, siemasz. Ale nie zakładaj tematu o każdym utworze.
Co do utworu, to jest ok. Choć refren trochę wyjękany. Dupy nie kopie, ale poziom trzyma.
Co do utworu, to jest ok. Choć refren trochę wyjękany. Dupy nie kopie, ale poziom trzyma.
Zaproś na FORUM znajomych, Maćku!!
Shellshock in the kitchen - Siusiak in the kitchen:)
- DeJMIeN Wielki
- -#Clansman

też tak to zawsze słyszałemBeaver pisze:Shellshock in the kitchen - Siusiak in the kitchen:)
-
Running Free 84
- -#Wrathchild

Świetny jak całe Powerslave..poza badziewnym i niepotrzebnym Losfer Words
Jest to chyba utwór najbardziej w stylu starszego Iron Maiden, ostry, mało melodyjny, troszkę mi Gangland przypomina
Jest to chyba utwór najbardziej w stylu starszego Iron Maiden, ostry, mało melodyjny, troszkę mi Gangland przypomina
niezła rzecz, ale z trochę skopanym refrenem - w sumie identyczna sytuacja jak w Invaders - starczyłoby dopracować ten jeden szczegół i byłby kolejny świetny numer, bo gitary są naprawdę zabójcze w tym kawałku
-
Running Free 84
- -#Wrathchild

no tak, ale takie niedopracowanie ma swój urok i jest typowe dla wczesnych płyt, to w sumie chyba jeden z ostatnich takich niedopracowanych utworów Ironów, Quest of Fire, Gangland, Duellists, Loneliness of Long Distance Runner...cechą wszystkich tych bardzo dobrych utworów jest to, że nie były grane na koncertach(LoLDR tylko jeden raz w obrębie trasy!) i oceniane są niżej z miejsca
na drugim biegunie są np.Run to the Hills, Wasted Years, Two Minutes to Midnight, single, grane na koncertach często, ale czy jakoś dramatycznie lepsze od tamtych? po latach słuchania różnie to bywa, nieraz właśnie najlepiej smakują te rzadko słuchane utwory
na drugim biegunie są np.Run to the Hills, Wasted Years, Two Minutes to Midnight, single, grane na koncertach często, ale czy jakoś dramatycznie lepsze od tamtych? po latach słuchania różnie to bywa, nieraz właśnie najlepiej smakują te rzadko słuchane utwory
Święte słowa, choć akurat w przypadku Quest For Fire nie sądzę żeby tam muzycznie cokolwiek było niedopracowane. Infantylny tekst to inna sprawa. Ale to pianie w Back To The Village strasznie mnie irytuje, w sumie to dla mnie jedyny dyskomfort podczas obcowania z albumem Powerslave.
Dla mnie z kolei "Back in the Village" na "Powerslave" to średni kawałek, a wpływ na taką ocenę ma przede wszystkim monotonia refrenu - ja tak go odbieram. "Powerslave" jest dla mnie jednym z bardziej nierównych albumów Ironów, ponieważ pomiędzy takimi utworami jak tytułowy, "Rime...", "Aces high" a "Back...", "Losfer words" jest spora różnica. Reszta kawałków z tej płyty to bardzo solidne produkcje, do których chętnie co jakiś czas wracam.
"Still my heart calculate and pray"
-
Deleted User 2259
Moim zdaniem to najsłabszy utwór z albumu (ale i tak jest dobry, tylko ten refren mnie drażni)
A ja zawsze uwielbiałem ten numer. I nigdy nic nie miałem do refrenu. Dynamiczny, super gitary. Ekstra melodie w zwrotce i płynne przejście w refren. Nie słyszę tam żadnego piania, ale cóż. Każdy ma swoje ucho. Na Powerslave stawiam go na równi z największymi hitami typu Aces, 2MtM czy Rime. No i to zakończenie utworu. Poezja.
w ostatnim czasie jest to kawałek do którego bardzo chętnie wracam. nawet gdy se pracuję, a gra mi Powerslave w tle, to Back in the Village zwraca moją uwagę, gdzie przy innych kawałkach zazwyczaj nie odrywam swojego skupienia od roboty
Tam jest nawet taka partia "rapowana" czyli jakby prahistoryczny nu-metal
(dla tych, co nie nadążają - to był żart)
Taka rapowana partia występuje też w "Die With Your Boots On", tak więc nie jest to jedyny przypadek. Wizjonerzy
A wracając do Back... - nie przepadam. Może nie to, że to zły numer, ale w ogóle nie pasuje mi do reszty płyty. Taki jakby doklejony na siłę, powinien się znaleźć co najwyżej na stronie B jakiegoś singla. Zawsze powtarzam, ze uwielbiam Powerslave, który ma 6 znakomitych utworów i 2 słabsze (Back i Losfer Words).
- wojakwojak
- -#Ancient mariner

Bardzo lubię i Back in the Village i Losfer Words. Oba są dużo lepsze niż większość tego co jest serwowane od kilku płyt - można rzec, że od TXF, z wyjątkiem BNW.
Kwestia dyskusyjna, choć nie da się ukryć że płyty do FoTD były bardziej inspirujące. To co może się podobać, to mnogość pomysłów i tempo tych utworów. Takie Losfer Words zawiera tyle pomysłów a trwa raptem 4 minuty. Teraz zrobiliby z niego 12-minutowego epika... Cóż, latka lecą :-)
Utwór bardzo dobry. Brak tego utworu obniżyłby dynamikę całego albumu. Refren wcale mi nie przeszkadza.