Dream Theater
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
Deleted User 2259
Re: Dream Theater
Transatlantic ogłosił 2 pierwsze daty 13-14 Marca,Tilburg. 
https://soundcloud.com/roadrunner-usa/d ... he/s-bMKdM
Nowy numer Dream Theater. Szczerze mówiąc, podobnie jak pierwszy singiel przekonuje mnie ten kawałek średnio. Nie jest źle, ale zdecydowanie brakuje "czegoś". "On The Backs of Angels" który był wypuszczony przed wydaniem poprzedniej płyty zrobił na mnie znacznie lepsze wrażenie.
Bardzo czekałem na tę płytę, a zaczynam się obawiać, czy będzie naprawdę dobra.
Przez cały utwór czekałem na jakieś dobre solo Petrucciego które by trochę podratowało ten singiel i... hm, nie doczekałem się.
Swoją drogą, brzmienie perkusji jest tutaj strasznie dziwne, nie podoba mi się.
Nowy numer Dream Theater. Szczerze mówiąc, podobnie jak pierwszy singiel przekonuje mnie ten kawałek średnio. Nie jest źle, ale zdecydowanie brakuje "czegoś". "On The Backs of Angels" który był wypuszczony przed wydaniem poprzedniej płyty zrobił na mnie znacznie lepsze wrażenie.
Przez cały utwór czekałem na jakieś dobre solo Petrucciego które by trochę podratowało ten singiel i... hm, nie doczekałem się.
-
Deleted User 2259
Nie wiem słuchałem tylko TEI,czekam na premierę(zresztą jak zawsze) OTBOA bardzo przypomina kostrukcją TEI,brzmienia AFTR podobno jeśli chodzi o perkę to przypomina czasy Images,To mają być 2 najsłabsze utwory na albumie.A co do solówek JP nie bój nic mają być jakieś nawet nie w jego stylu,a kilka z nich ma być stylistycznie podobna do tych z czasów FII czy SDOIT więc zapowiada się pyszna uczta.Nowy numer Dream Theater. Szczerze mówiąc, podobnie jak pierwszy singiel przekonuje mnie ten kawałek średnio. Nie jest źle, ale zdecydowanie brakuje "czegoś". "On The Backs of Angels" który był wypuszczony przed wydaniem poprzedniej płyty zrobił na mnie znacznie lepsze wrażenie.
The Enemy Inside, chociaż poniżej oczekiwań, moim zdaniem jest sporo lepszym utworem niż ten najnowszy. Ale jeśli to będą najsłabsze utwory na płycie, to może nie będzie źle.
O solówki Pietruchy nigdy się nie bałem, teraz (mimo tych dwóch singli, gdzie zbytnio nie zachwycił) też nie
O solówki Pietruchy nigdy się nie bałem, teraz (mimo tych dwóch singli, gdzie zbytnio nie zachwycił) też nie
- Saimon1995
- -#Moderator

Nowe DT już w sieci.
I jak wrażenia? Ja staram się wytrzymać i nie słuchać aż do powrotu z Empiku ze świeżutką płytą, ale mam spore ciśnienie żeby posłuchać tego albumu jak najszybciej... 
a tutaj kolejny numer z nowej płyty http://www.youtube.com/watch?v=F6WGdtW-Q6Y&proxmate=us - szkoda, wrzucone w takiej słabej jakości, ale moim zdaniem jest sporo lepsze od dwóch poprzednich kawałków. Wyczuwam sporo klimatu z Images and Words.
a tutaj kolejny numer z nowej płyty http://www.youtube.com/watch?v=F6WGdtW-Q6Y&proxmate=us - szkoda, wrzucone w takiej słabej jakości, ale moim zdaniem jest sporo lepsze od dwóch poprzednich kawałków. Wyczuwam sporo klimatu z Images and Words.
Dzięki za link. Właśnie przesłuchuję. Enigma Machine i The Bigger Picture są absolutnie świetne.
edit: przesłuchałem całość, moim zdaniem jest to mniej więcej poziom poprzedniej płyty, może odrobinę słabiej. Generalnie jest dobrze, miejscami świetnie, w dwóch miejscach sporo poniżej oczekiwań. Trochę się zawiodłem na "Illumination Theory" - ogólnie dobry, pierwszych kilka minut w ogóle do mnie nie trafia, podobnie jak fragment między 6 a 7 minutą, brzmi trochę komicznie. Spodziewałem się po tym utworze czegoś lepszego (chociaż wcale źle nie jest, bo parę fragmentów świetnych jednak jest, zwłaszcza po 7 minucie słychać zdecydowaną poprawę).
Brzmienie mi się podoba (oprócz perkusji) - nawet słyszę bas
"Enigma Machine" i "The Bigger Picture" po pierwszym odsłuchu wydają mi się zdecydowanie najlepsze. Bardzo podoba mi się też "The Looking Glass" - mam nadzieję, że z resztą osłucham się wraz z czasem, bo ocenianie tego typu muzyki po jednym odsłuchu mija się z celem
Solówki Petrucciego jak zwykle klasa, na niego zawsze można liczyć, chociaż wydaje mi się, że bardziej zapamiętywalne rzeczy nagrał na poprzednim albumie.
Ogólnie rzecz biorąc mam wrażenie, że nie zaszkodziłoby im wydawać płyty trochę rzadziej. Tak czy inaczej dobry album, chociaż z krzesła nie spadłem
edit: przesłuchałem całość, moim zdaniem jest to mniej więcej poziom poprzedniej płyty, może odrobinę słabiej. Generalnie jest dobrze, miejscami świetnie, w dwóch miejscach sporo poniżej oczekiwań. Trochę się zawiodłem na "Illumination Theory" - ogólnie dobry, pierwszych kilka minut w ogóle do mnie nie trafia, podobnie jak fragment między 6 a 7 minutą, brzmi trochę komicznie. Spodziewałem się po tym utworze czegoś lepszego (chociaż wcale źle nie jest, bo parę fragmentów świetnych jednak jest, zwłaszcza po 7 minucie słychać zdecydowaną poprawę).
Brzmienie mi się podoba (oprócz perkusji) - nawet słyszę bas
"Enigma Machine" i "The Bigger Picture" po pierwszym odsłuchu wydają mi się zdecydowanie najlepsze. Bardzo podoba mi się też "The Looking Glass" - mam nadzieję, że z resztą osłucham się wraz z czasem, bo ocenianie tego typu muzyki po jednym odsłuchu mija się z celem
Solówki Petrucciego jak zwykle klasa, na niego zawsze można liczyć, chociaż wydaje mi się, że bardziej zapamiętywalne rzeczy nagrał na poprzednim albumie.
Ogólnie rzecz biorąc mam wrażenie, że nie zaszkodziłoby im wydawać płyty trochę rzadziej. Tak czy inaczej dobry album, chociaż z krzesła nie spadłem
To podziwiam silną wolę, ja zawsze sobie mówię, że tym razem poczekam do premiery i nic z tego nigdy nie wychodzi 
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

jestem na 5 kawałku i szczęki może z podłogi nie zbieram, ale jest bardzo dobrze. Mam wrażenie, że tytuł został wybrany z tego powodu, że na płycie mieszają się patenty z całej dotychczasowej twórczości DT. Dla mnie ta płyta jak na razie jest mocną 7 i chyba aż się pokuszę o jakąś "recenzję" jak przesłucham 2-3 razy.
już nie mam tu najwięcej postów

A dla mnie po drugim przesłuchaniu płyta też jest na mocne, nawet bardzo mocne 7, a pewnie wraz z czasem i osłuchaniem 8 i w przypadku moich oczekiwań do tego zespołu i ich potencjału jest to troszkę zbyt mało. Ale i tak dobrze się słucha.
Na dzień dzisiejszy dla mnie płyta roku jeśli chodzi o metal.
Na dzień dzisiejszy dla mnie płyta roku jeśli chodzi o metal.
Dejavu pisze:Na dzień dzisiejszy dla mnie płyta roku jeśli chodzi o metal.

Czekam na Twoje propozycje lepszych metalowych albumów z tego roku 
edit: zapomniałem o Black Sabbath.
edit: zapomniałem o Black Sabbath.
po 1. już dawno przestałem traktować DT jako zespół metalowy
po 2. jeśli nawet go tak traktować, to ten rok musiałby być cholernie słaby, bo o tyle o ile ta płyta jest bardzo dobra, to nie wyróżnia się niczym szczególnym.
po 3. jeśli już zaliczać prog do metalu, to choćby nasza rodzima Osada Vida nagrała dużo lepszy album (Particles)
po 4. no choćby Black Sabbath
po 2. jeśli nawet go tak traktować, to ten rok musiałby być cholernie słaby, bo o tyle o ile ta płyta jest bardzo dobra, to nie wyróżnia się niczym szczególnym.
po 3. jeśli już zaliczać prog do metalu, to choćby nasza rodzima Osada Vida nagrała dużo lepszy album (Particles)
po 4. no choćby Black Sabbath

-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Przesłuchałem ponownie i stwierdzam: ten album wejdzie do kanonu.
[edit] Takie luźne skojarzenie odnośnie kawałka pt. "Along For The Ride": słyszę tam stare Kombi i fajną popową kapelkę Owl City.
[edit] Takie luźne skojarzenie odnośnie kawałka pt. "Along For The Ride": słyszę tam stare Kombi i fajną popową kapelkę Owl City.
Ulcerate - VermisDejavu pisze:Czekam na Twoje propozycje lepszych metalowych albumów z tego roku
Gorguts - Colored Sands
+
Autopsy
Deafheaven
Deeds of Flesh
The Ocean
Suffocation
żeby wymienić tylko kilka.
Autopsy
Deafheaven
Deeds of Flesh