Dream Theater
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Dream Theater
Płytkę przesłuchałem raz, póki co odczucia mam mieszane, chociaż na pewno miło się słucha. Najlepsze kawałki to dla mnie The Enemy Inside i Enigma Machine, zobaczymy jak będzie z kolejnymi przesłuchaniami.
- Saimon1995
- -#Moderator

W nowym numerze Teraz Rocka (dzisiaj się ukazał) wywiad z DT i recenzja płyty (4/5).
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Ładny strzał nowego wydawnictwa: 34 tys. sztuk sprzedało się w Stanach w pierwszym tygodniu, przekładając się na siódmą lokatę na Billboardzie.
Wszędzie płyta jest świetnie notowana!
To prawda. Tylko, że równie przeciętna jak co najmniej 3 ostatnie 
A u mnie płyta z czasem zyskuje coraz bardziej. Świetny album. Najsłabsze ogniwo to niestety Mike Mangini - Portnoy był kreatywny, dawał dużo pomysłów, a obecny perkusista... cóż, on jest odtwórcą, świetnym technicznie ale jednak odtwórcą i nie tylko w Dream Theater, przez całą jego karierę tak było. Najwidoczniej panowie z DT stwierdzili, że dość mają dominacji bębniarza i na to stanowisko potrzebny im jest ktoś tylko i aż świetny technicznie. Nie chcę deprecjonować Manginiego, to świetny perkusista i pełen szacunek, ale jeśli chodzi o Dream Theater to byłem przyzwyczajony do innej roli perkusisty. No i bardzo lubię Portnoya.
A tutaj wypowiedź Labriego na jego temat:
I haven't spoken to Mike since he left the band," LaBrie kicked off (via Blabbermouth). "Myself, personally, and the way that the band feels is we're moving forward. Mike Mangini is our drummer and he will remain our drummer until the day that we're finished doing this. It's just the way that it is." After pointing out that Mangini "completely clicks" with the rest of the group, James focused on Portnoy. "Mike, you know, he's moved on, he's working with musicians and doing the things that he wants to do musically, and I think he's happy with that. But as far as Dream Theater [is concerned], this is who we are and this is who we will continue to be. Mike Mangini is our drummer, and he will be."
A tutaj wypowiedź Labriego na jego temat:
I haven't spoken to Mike since he left the band," LaBrie kicked off (via Blabbermouth). "Myself, personally, and the way that the band feels is we're moving forward. Mike Mangini is our drummer and he will remain our drummer until the day that we're finished doing this. It's just the way that it is." After pointing out that Mangini "completely clicks" with the rest of the group, James focused on Portnoy. "Mike, you know, he's moved on, he's working with musicians and doing the things that he wants to do musically, and I think he's happy with that. But as far as Dream Theater [is concerned], this is who we are and this is who we will continue to be. Mike Mangini is our drummer, and he will be."
Ja na razie jestem po dwóch przesłuchaniach i w sumie nie porwało. Oczywiście dam albumowi trochę czasu, niemniej wygląda na to, że nowe DT przestało mi się podobać, choć bardziej właściwe byłoby określenie, że nigdy nie zaczęło. Ostatnia świetna płyta to ToT, a potem tylko w dół. Dlatego liczę na an evening with i stare dokonania w secie. 
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
-
Deleted User 2259
Daty po Europie(Transatlantic),na Polskę nie ma co liczyć,trzeba robić Berlin albo Tilburg.
Fev. 27 @ Madrid, Spain
Fev. 28 @ Barcelona, Spain
Mar. 2 @ Milan, Italy
Mar. 3 @ Roma, Italy
Mar. 5 @ Basel, Switzerland
Mar. 6 @ Karlsruhe, Germany
Mar. 7 @ Munich, Germany
Mar. 8 @ Berlim, Germany
Mar. 9 @ Cologne, Germany
Mar. 12 @ Londres, UK
Mar. 13 @ Tilburg, Holland
Mar. 14 @ Tilburg, Holland
Mar. 15 @ Paris, France
Fev. 27 @ Madrid, Spain
Fev. 28 @ Barcelona, Spain
Mar. 2 @ Milan, Italy
Mar. 3 @ Roma, Italy
Mar. 5 @ Basel, Switzerland
Mar. 6 @ Karlsruhe, Germany
Mar. 7 @ Munich, Germany
Mar. 8 @ Berlim, Germany
Mar. 9 @ Cologne, Germany
Mar. 12 @ Londres, UK
Mar. 13 @ Tilburg, Holland
Mar. 14 @ Tilburg, Holland
Mar. 15 @ Paris, France
Jestem po kilku kolejnych przesłuchaniach i nie porywa, w zasadzie płyta przeleciała za każdym razem bez wyrazu, brak kawałka który jakkolwiek zwróciłby na siebie uwagę. Oczywiście jeszcze jej nie skreślam, co i tak jest postępem w porównaniu do dwóch poprzednich dokonań, które przesłuchałem 2-3 razy w sumie.
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
-
Deleted User 2259
Invader, zabiłeś mnie tą wiadomością, dzięki za info
Świetny news, od solowego Petrucciego nie oczekuję takich cudów jakich zwykłem oczekiwać od Dream Theater, jestem przygotowany na bardzo dobry album i można się po Petruccim spodziewać, że na 99.9% taki będzie
Strasznie długo przyszło nam czekać na nową płytę. Póki co, dwa potężne hiciory na 2014 rok się szykują - Petrucci i Transatlantic, bo o ile pamięć mnie nie myli, też w przyszłym roku wydają.
-
Deleted User 2259
U mnie zawsze info z pewnej i pierwszej ręki.Dejavu pisze:Invader, zabiłeś mnie tą wiadomością, dzięki za infoŚwietny news,
Przypominam,że 3 utworów możesz już posłuchać w wersji live,które będą na najnowszym albumie.
Tak Trans wydaje album w styczniu,szczegóły już za niedługo.
ZauważyłemInvader pisze:U mnie zawsze info z pewnej i pierwszej ręki.Dejavu pisze:Invader, zabiłeś mnie tą wiadomością, dzięki za infoŚwietny news,
![]()
Przypominam,że 3 utworów możesz już posłuchać w wersji live,które będą na najnowszym albumie.
Tak Trans wydaje album w styczniu,szczegóły już za niedługo.
A te trzy numery zaraz sprawdzę. Co do Transatlantic, fajnie że wydają nowy album, ale bardzo się zawiodłem trasą koncertową - liczyłem, że wpadną do Polski.
Swoją drogą, jak Ci podeszła nowa płyta DT? Nic nie pisałeś o swoich wrażeniach
-
Deleted User 2259
Transatlantic gra koncerty tak do 1500 osób max,ale zdarza się więcej,w Poznaniu było ok 1000,ale stałem przy barierkach więc nie liczyłem,nie wiem Kosiak raz,chciał ich sprowadzić do Polski i mu się udało,po koncercie Morse'a w Krakowie,Mike zapytany czy jest szansa na koncert w Polsce powiedział,że Trasa będzie krótka(zresztą jak zawsze) i raczej uderzać trzeba do Niemiec,ja sobie Berlin jednak daruję a wolę zrobić 2 koncerty w Tilburgu(legendarne 013 nam się kłania) na pewno będzie Sold Out,mam nadzieję na zmiany w secie wtedy.Dejavu pisze:A te trzy numery zaraz sprawdzę. Co do Transatlantic, fajnie że wydają nowy album, ale bardzo się zawiodłem trasą koncertową - liczyłem, że wpadną do Polski.
Na ogół to co czuję do DT,trzymam w sercu,i nie jestem za bardzo wylewny,choć wyjątki się zdarzają,album bardzo mi się podoba(najlepszy od czasów Octavarium),ale zbyt krótko by stwierdzić czy wytrzyma próbę czasu,za pierwszym przesłuchaniem stwierdziłem,że to jest chyba nawet lepsze od SDOITDejavu pisze:Swoją drogą, jak Ci podeszła nowa płyta DT? Nic nie pisałeś o swoich wrażeniach
Edit:John w jednym z ostatnich wywiadów powiedział,że zagrają utwory które nigdy nie były grane na żywo,a jako że za rok w październiku jest 20 lecie Awake,liczę jak chyba wszyscy na Space Dye-Vest,RD,TBOT I TSF w zupełności mnie nie interesują,ale usłyszeć je to było by coś,liczę tez na utwory grane bardzo rzadko jak np.Dissapear(Tylko 2 razy!!!) czy Eve,ostatni raz grany na An Intimate Evening with Dream Theater(Rozdział trasy FII 1998).Liczę też na utwory z singli i komplikacji jak np.Don't look past me(Jeden z moich ukochanych utworów,który również nigdy nie był grany na żywo) DT to bogowie,planuje na razie 4 gigi na przyszłorocznej trasie,ale jak zaczną żonglować setami,to postaram się zrobić tyle ile się da.
To odczucia związane z tą płytą mam mniej więcej podobne jak Ty - ja może nie określiłbym, że jest to najlepsza płyta od Octavarium(swoją drogą, do tego albumu, oprócz tytułowego utworu, nie jestem w stanie się przekonać w 100%) dla mnie DT to od dłuższego czasu dość przewidywalny zespół (w tym dobrym znaczeniu) i album jest bardzo dobry moim zdaniem, tak jak kilka ostatnich też było bardzo dobrych. Czasy nagrywania genialnych albumów w przypadku tego zespołu chyba się skończyły, ale nie mogę narzekać dostając co dwa lata bardzo dobrą płytę.
Zgadzam się, że Serek brzmi dobrze, ale jedna sprawa - jak on pociągnie wokalnie te numery na koncertach?
Mam spore wątpliwości, czy mu się to uda. W każdym razie wokale nagrał świetne.
Zgadzam się, że Serek brzmi dobrze, ale jedna sprawa - jak on pociągnie wokalnie te numery na koncertach?
-
Deleted User 2259
Gdybym miał bliżej to może bym się wybrał. A tak, to odpuszczę, zwłaszcza, że to nie Portnoy, którego cenię dużo wyżej i liczę (naiwnie) na jego powrót do DT - kiedyś
Chociaż oczywiście szanuję Manginiego, ale dla mnie to nie to samo co Portnoy.
-
Deleted User 2259

Fuck Yeah!!!
Progressive-rock super-group Transatlantic, featuring Mike Portnoy, Neal Morse, Roine Stolt and Pete Trewavas will release their brand new fourth studio album ‘Kaleidoscope’ on the 27th January 2014. The track-listing for the forthcoming record is as follows:
1. INTO THE BLUE
2. SHINE
3. BLACK AS THE SKY
4. BEYOND THE SUN
5. KALEIDOSCOPE
The band will also embark on a 6-week World Tour that will see them joined once again by Pain of Salvation’s Daniel Gildenlöw as a 5th touring member.
An Evening With Transatlantic 2014 World Tour:
Jan 31st - Los Angeles, CA - El Segundo Performing Arts Center
Feb 1st - San Francisco, CA
Feb 2nd - Seattle, WA
Feb 4th - Chicago, IL - The Arcada Theater
Feb 5th - Quebec City, Canada - Theatre Du Capitole
Feb 6th - Montreal, Canada - L'Olympia
Feb 8th - Philadelphia, PA - Keswick Theater
Feb 9th - New York City, NY - Highline Ballroom
Feb 11th - Mexico City, Mexico - Teatro Metropolitan
Feb 13th - São Paulo, Brazil
Feb 14th - Buenos Aires, Argentina
Feb 15th - Santiago, Chile
Feb 18th to 22nd - Progressive Nation At Sea
Feb 27th - Madrid, Spain - La Rivera
Feb 28th - Barcelona, Spain - Razzmatazz 2
March 2nd - Milan, Italy - Alcatraz
March 3rd - Rome, Italy - Orion
March 5th - Pratteln, Switzerland - Z7
March 6th - Karlsruhe, Germany - Substage
March 7th - Munich, Germany - Muffathalle
March 8th - Berlin, Germany - Astra
March 9th - Cologne, Germany - E Werk
March 11th - Antwerp, Belgium - Trix
March 12th - London, England - The Forum
March 13th - Tilburg, Holland - 013
March 14th - Tilburg, Holland - 013
March 15th - Paris, France - Le Bataclan
June 4th-7th - Sweden Rock Festival
Tak jak mówiłem,koncertu w Polsce nie będzie.
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

2 kawałki z nadchodzącego DVD "Live At Luna Park". Ten LaBrie to jednak ma płuca, niech go... Jak, nie przymierzając, jakiś Bruce Dickinson.
http://www.revolvermag.com/news/dream-t ... k-dvd.html
http://www.revolvermag.com/news/dream-t ... k-dvd.html
-
Deleted User 2259
Już odebrałem DVD,CD,książkę i blu-ray.Jutro się za to wezmę.