Ulubione zespoły nie-rockowe.

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Rattlehead
-#Invader
-#Invader

Ulubione zespoły nie-rockowe.

Post autor: Rattlehead »

Właśnie... Ciekaw jestem Waszych gustów. Czy króluje u Was tylko i wyłączenie rock? Jeżeli nie to czego jeszcze słuchacie?
Awatar użytkownika
vanyorick
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Re: Ulubione zespoły nie-rockowe.

Post autor: vanyorick »

Stare płyty Jean Michel Jarre. To jest coś, co bardzo lubię czasami posłuchać. Ale generalnie jak nie ma gitar to nie ma dla mnie muzyki :)
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Głównie metal i rock, to tak z 80-90% muzyki której słucham. Z nierockowych i niemetalowych lubię bluesa - BB Kinga i Buddy Guya, trochę jazzu, katowałem kiedyś płyty z serii "Polish Jazz" ale się trochę znudziłem, bo chociaż świetne, to jakimś miłośnikiem nie jestem. Chociaż Herbie Hancock do dzisiaj często u mnie leci. Oprócz tego trochę bardziej elektroniczne klimaty - Moby, Daft Punk, albo jakieś płyty z muzyką ambientową których nawet nie pamiętam z nazwy i nie umiałbym zapamiętać - lubię sobie coś takiego do snu puścić ;)
Ale głównie jednak w zdecydowanej większości leci u mnie rock i metal, szczególnie z mniej lub bardziej progresywnym zacięciem i trochę muzyki instrumentalnej.
Awatar użytkownika
Rattlehead
-#Invader
-#Invader

Jak byłem jeszcze w liceum to przeżyłem fascynację zespołem Scooter. Non stop wałkowałem! Znałem bardzo dużo tekstów na pamięć. Od albumu Wiched! do The Stadium... znałem prawie wszystko ;-) Nadal mam bardzo duży sentyment do tego zespołu i czasami wracam żeby sobie posłuchać.

Bardzo lubię też Good Girl Gone Bad Rihanny, która w mojej opinii miała szansę być drugą Whitney Houston.
Lubię też Lady Gagę i jej The Fame.

Kiedyś słuchałem też Eminema ale to była przygoda raczej z jedną płytą.
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Rattlehead pisze:Jak byłem jeszcze w liceum to przeżyłem fascynację zespołem Scooter. Non stop wałkowałem!
Scooter w liceum ;-) Nieźle. Ja w 5 klasie podstawowej z telewizorem "Pleasure To Kill" Kreatora na katanie latałem :)
A z rzeczy nierockowych to nie wiem... Czasami może jakiś John Lee Hooker, Dead Can Dance, Kate Bush, Dreams Of Dying Stars....
Ostatnio zmieniony czw mar 20, 2014 1:17 pm przez LukaSieka, łącznie zmieniany 1 raz.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Głównie jazz.
Awatar użytkownika
Rattlehead
-#Invader
-#Invader

vanyorick pisze:Stare płyty Jean Michel Jarre. :)
Też bardzo lubię! I jeszcze Mike'a Oldfielda za Tubular Bells. Obaj wykonawcy zawsze byli katowani w Joysticku na Jedynce. Kochałem tę muzykę. Pamiętam, że jako dziecko myślałem, że to jest oryginalna muzyka do tych amigowskich gierek, w które te dzieciaki grały.
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Bardzo lubię duet Daft Punk - świetna muzyka (ze wskazaniem na ostatni album - Random Access Memories). Od czasu do czasu włączę sobie także Eminema, jego muzyka bardzo do mnie trafia.
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

FaithNoMore pisze:ardzo lubię duet Daft Punk - świetna muzyka (ze wskazaniem na ostatni album - Random Access Memories)
+1, bardzo udana płyta :)
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Gdzie są fani Timberlejka i Maradonny?
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
LukaSieka

Post autor: LukaSieka »

krusejder pisze:Gdzie są fani Timberlejka i Maradonny?
:)
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Lubię wiele gatunków poza (hard) rockiem. Ostatnio najbardziej poruszyła mnie płyta poświęcona Żołnierzom Wyklętym

Żołnierze niezłomni (CD) Podziemna Armia powraca

Obrazek

Mądre, poruszające teksty nawiązujące mocno do twórczości Jacka Kaczmarskiego.

Skoro wspomniałem Mistrza, to z Jego twórczości najbardziej cenię Sarmatię. Przepiękna poezja i gorzka prawda o przodkach naszych. Kaczmarski to największy polski poeta od ery wieszczów wieku XIX.

Obrazek

Mam spore zasoby płyt z chorałem gregoriańskim. Wielki szacunek dla Marcelego Peresa za to, co robi z Ensemble Organum (niezależnie od tego, jak marnych naśladowców jego muszę nierzadko słuchać w Polsce), ale najbardziej lubię nasze nagrania krakowskie. CD nazywa się Alma Redemptoris.

Obrazek

Wreszcie, opera :)

Najpiękniejsze opery stworzył Józef Verdi. Ostatnio oglądałem Attylę, ale chyba najbardziej lubię Rigoletta i Traviatę.

Rigoletto wzorcowy jest śpiewany przez Leona Nucciego, aczkolwiek jestem przekonany, że byłaby to rola życia Ronniego Jamesa Dio

https://www.youtube.com/watch?v=EtluehG ... t=1h29m23s
Przewinąłem do arii Vendetta, ale całe wykonanie jest świetne, śpiewa tu młody wówczas (2006) Piotr Beczała ...

.... zaś najlepszą IMHO Traviatą jest Pani Joanna Woś :) W ogóle, co za kobieta :oops:

https://www.youtube.com/watch?v=6UkpqEgNb80
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Slaug
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Slaug »

No ja trochę rozleglej. Tak na szybko z nie-rockowych, będących u mnie w czołówce, to:
Gregory Alan Isakov - Wielkie wow.
Mumfordzi- chociaż w niektórych kawałkach można by ich zaklasyfikować rockowo
Amy Macdonald- popularna z kawałka "Slow it down", ale bardzo dobre płyty ma, niewiele, bo nie wiele, ale daje radę.
Johnny Cash- no to chyba każdy zna
Of Monster and men- też takie popowe chyba, ale bardzo przyjemnie się słucha
Pat James- zajebisty głos
Dope D.O.D., :D - mimo, że zawsze miałem sceptyczny stosunek do HH, to zaintrygowali mnie dosyć mocno, teksty mają beznadziejne, ale rzekłbym jest owe pierdolnięcie.
Andrus, Bodo, Chór Juranda - polski chill

i czasem jakąś klasykę na spotifaju odpalę. ;-)
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Szajba »

Sokół & Marysia Starosta, Miuosh (wraz z całą resztą śląskiego HH)

https://www.youtube.com/watch?v=tfXwVjCAa4k

Oprócz tego Tomasz Stańko w każdej wersji!

EDIT:
no i oczywiście:
https://www.youtube.com/watch?v=h7ArUgxtlJs&feature=kp
\m/
już nie mam tu najwięcej postów :roll: :evil:
Awatar użytkownika
Pablo1919
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Pablo1919 »

Michael Jackson, Modern Talking, Bad Boys Blue, Bob Marley.
Poza tym głównie muzyka klasyczna Wagner, Mozart, Bach, Vivaldi. Z takich współczesnych wykonawców to popularne ostatnio Two Steps From Hell czy Adrian von Ziegler. Nie pogardzę też jakimś dobrym rapem, za młodu się Eminema, Ice T i Snoopa słuchało.
To tacy z tych nierockowych artystów, których gdzieś tam czasem sobie puszczę (2% ogółu) choć, widzę, że niektórzy wymieniają tu artystów których pod rock można byłoby śmiało podpisać.
The Burczax
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: The Burczax »

Gdzie są fani Timberlejka
Może nie jestem fanem, ale lubię- głównie za ostatnią płytę(jej pierwszą część). Polecam się zapoznać, gwarantuję, że lepsze to sto razy niż Tórbo.
krusejder pisze:Przepiękna poezja i gorzka prawda o przodkach naszych. Kaczmarski to największy polski poeta od ery wieszczów wieku XIX.
Ha ha ha. Na prawdę tak uważasz? A co z Tuwimem, Szymborską, Herbertem, Stachurą, Miłoszem, Leśmianem, Barańczakiem?
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Naprawdę tak uważam, nic nie ujmując Marjanowi Hemarowi i wszystkim innym wielkim twórcom wskazanym przez Ciebie.
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

The Burczax pisze:niż Tórbo.
No, na pewno lepsze niż TÓRBO bo nie na pewno niż TURBO.
Odyseusz
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Odyseusz »

Jeśli chodzi o mnie to nawet fajnie się słucha takich zespołów jak np. Alphaville, Duran Duran, Kombi, Modern Talking. Abbę czy Michaela Jacksona też lubię. Stawianie tego ostatniego przez wielu dziennikarzy w jednym rzędzie z beznadziejną Madonną uważam za krzywdzące dla "Króla popu"

Do tego bardzo lubię pieśni patriotyczno-wojskowe na których się wychowałem od dziecka. Poezja śpiewana w rodzaju Grechuty czy Kaczmarskiego także jest wg.mnie bardzo wartościową muzyką. Do tego takie rozrywkowe piosenki jak np. Trzej Przyjaciela z Boiska; bardzo lubię!

Scieżki dźwiękowe do filmów także fajna sprawa, do gier komputerowych, ale w nie grałem kilkanaście lat temu ostatnio.
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Kombi ale stare Kombi, to jeszcze ujdzie - "4" "Kombi" "Nowy rozdział".
Co do Grechuty i Niemena to mistrzostwo, tu nawet nie ma co dużo mówić.
ODPOWIEDZ