Iron Maiden Big Survivor 2013/2014
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
Deleted User 2259
Re: Iron Maiden Big Survivor 2013/2014
7 do 6 odpada Factor
1. Iron Maiden
2. Killers
3. The Number Of The Beast
4. Piece Of Mind
5. Powerslave
6. Somewhere In Time
7. Seventh Son Of A Seventh Son
8. No Prayer For The Dying
9. Fear Of The Dark
12. Brave New World
14. A Matter Of Life And Death
15. The Final Frontier
Głos na TFF.
1. Iron Maiden
2. Killers
3. The Number Of The Beast
4. Piece Of Mind
5. Powerslave
6. Somewhere In Time
7. Seventh Son Of A Seventh Son
8. No Prayer For The Dying
9. Fear Of The Dark
12. Brave New World
14. A Matter Of Life And Death
15. The Final Frontier
Głos na TFF.
The Final Frontier
Iron Maiden
Iron Maiden
- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

The Final Frontier
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.
- DeJMIeN Wielki
- -#Clansman

- Journeyman666
- -#Clairvoyant

Iron Maiden
The Final Frontier
- hipcio_stg
- -#Moonchild

The Final Frontier
- Adrian S.O.S.
- -#Rainmaker

The Final Frontier
The Final Frontier
- Saimon1995
- -#Moderator

Ponownie Iron Maiden.
Iron Maiden
Wy patrzycie na okładkę przez pryzmat muzyki? Bo nie wierzę, że dająca strzał swoją prostotą i dosadnością "Iron Maiden" przegrywa kosztem chociażby takich gniotów jak "Dance of Death" czy "Final Frontier". Okładka nie zawsze współgra z muzyką, co można dowieść np w przypadku Saxon "Crusader", który ma fajną, klimatyczną okładkę ale muzycznie to momentami dyskoteka i jedynie tytułowy podpina się pod cover. "Iron Maiden" jak i "Killers" są uosobieniem tej muzyki, uosobieniem heavy metalu, w swojej prostocie są jawnym sygnałem, czego możemy się spodziewać, włączając ten krążek. Ten sam rewir, klimat, osiedle, lampy, półmrok. Klimat tego niebezpiecznego zakątka Londynu, o którym mówili niejednokrotnie Harris czy Murray. Ja słuchając dwóch pierwszych LP mam wrażenie, że czuję ten smród ulic, hulające przez wiatr gazety, dymy z nawiewów metra i kolesie w skórach, dżinsach przemykający gdzieś za róg ulicy.
Jedne z najlepszych okładek w historii heavy metalu.
I przegrają z jednymi z naj..owszych w dziejach - "A matter...", "Final Frontier", "Dance..." czy "Brave new World".
Jeszcze jedno - nie mówię, że ma się wszystkim podobać. Ale żeby TAKA okładka odpadała zaraz prawie na początku? Ja rozumiem - niech zostaną już wszystkie stare okładki i ok, może być, spoko, każdy lubi co innego. Ale tutaj od razu taki strzał w kolano.
Żeby była jasność - ja w wypowiedzi mam na myśli oryginalny projekt okładki, nie ten z 1998 roku.
Jedne z najlepszych okładek w historii heavy metalu.
I przegrają z jednymi z naj..owszych w dziejach - "A matter...", "Final Frontier", "Dance..." czy "Brave new World".
Jeszcze jedno - nie mówię, że ma się wszystkim podobać. Ale żeby TAKA okładka odpadała zaraz prawie na początku? Ja rozumiem - niech zostaną już wszystkie stare okładki i ok, może być, spoko, każdy lubi co innego. Ale tutaj od razu taki strzał w kolano.
Żeby była jasność - ja w wypowiedzi mam na myśli oryginalny projekt okładki, nie ten z 1998 roku.
Widman - rozumiem jaki jest Twój odbiór okładek dwóch pierwszych płyt. Nikt Ci nie zabrania tak je widzieć i nikomu nic do tego. Przyjmij jednak, że nie wszyscy pod takim kryterium oceniają. Być może liczy się po prostu grafika, detale kreślarskie, pomysł, może jeszcze coś. Co do "Iron Maiden" to ja biorę pod uwagę okładkę od albumu z 1998 roku, bo taki posiadam. Jak dla mnie bez rewelacji, natomiast nie oceniam pod kątem muzyki, bo w tej zabawie liczy się właśnie obrazek czyli okładka. A ów obrazek z "Dance of death" już w zabawie przepadł.
"Still my heart calculate and pray"
- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

te wydania "No Prayer For The Dying i "Iron Maiden" z 1998 roku ze względu na te "poprawione", okropne okładki i utwór "Sanctuary" w środku płyty powinni zakazać sprzedawać. To się w ogóle kupy nie trzyma, okaleczyli te płyty, pozbawili je klimatu i wyrazistości 
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.
Widman - dla mnie "Iron Maiden" to jedna z mniej lubianych płyt (w wersjach live lubię bardzo) ale nie kieruję się tym wybierając tę okładkę. Ten klimat o którym pisałeś właśnie średnio mi odpowiada. O wiele bardziej lubię Somewhere in Time czy Seventh Son, a z nowszych Brave New World.
- Journeyman666
- -#Clairvoyant

Widman - Wydaje mi się, że jeśli odrzucamy po kolei najgorsze okładki to robimy to pamiętając, że zabawa dotycząca najlepszej płyty jest już za nami. Jak dla mnie okładka pierwszej płyty jest wyjątkowo udanym bohomazem i podoba mi się bardziej niż wiele płyt innych zespołów ale kiedy ją przyrównam do takich okładek jak SiT, Powerslave czy AMOLAD to widzę, że ta pierwsza jest całkowicie bez szans. Mimo, że nie jestem wielkim fanem SiT czy A Matter to uważam, że te okładki są znakomite i ciężko mi zrozumieć ludzi, którzy na nie narzekają. Co innego z BNW, które ma moim zdaniem najlepszą okładkę w historii IM, ale jest to klimatycznie inny obrazek i rozumiem, że może się po prostu nie podobać.