Judas Priest
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Judas Priest
Oto dowód na to, jak wiele JP zawdzięcza Sabbath. Czekamy na płytkę.
Czy aż tak wiele? Nie powiedziałbym. Oczywiście każda kapela metalowa zawdzięcza coś Black Sabbath, bo to oni wszystko zaczęli, ale Priest wykreowali swój własny styl, jako pierwsi grali na dwie gitary z donośnym, wysokim wokalem, zupełnie inaczej niż Sabbath. W tym kawałku użyli tylko modnego ostatnio przesteru, przy którym wokal Roba brzmi podobnie do Ozzy'ego, lekkie podobieństwo jest ale jakiś zasług Sabbath w tym nie widzę
Płytka zapowiada sie ciekawie, wydaje mi się że brzmienie nie będzie jednakie dla wszystkich kawałków. Na pewno na nowym albumie każdy znajdzie coś dla siebie.
Płytka zapowiada sie ciekawie, wydaje mi się że brzmienie nie będzie jednakie dla wszystkich kawałków. Na pewno na nowym albumie każdy znajdzie coś dla siebie.
Zgadzam się z Pablo, zwłaszcza, że ten wokal raczej kojarzy się z późnym (solowym) Ozzym, a nie tym wczesnosabbathowskim.
finalna wersja okładki

Fajna!
judasom nieczęsto się to zdarza 
While you sleep in earthly delight,
Someone's flesh is rotting tonight
Zgadnę, że rysował Mark Wilkinson?!
Nie żyje założyciel JUDAS PRIEST. ERNIE CHATAWAY zmarł na raka płuc
Tak, o ile się nie mylę to Priest są nadal we współpracy z Wilkinsonem i to on jest autorem okładki.
Co do Erniego to jego wpływ na Judas Priest był praktycznie zerowy, anonimowy człowiek. Bluźnierstwem jest nazywanie go założycielem. Al Atkins wymyślił nazwę i skompletował pierwszy skład, który rozpadł się w oka mgnieniu, później jako samotny wokalista spotkał KK i Iana, którzy właśnie szukali śpiewaka do swojej kapeli, Al zaproponował im nazwę Judas Priest i to się przyjęło. W sumie to można mówić że Ernie Chataway nawet w Priest nie grał. Dwa zupełnie inne zespoły, właściwe Priest to powstało z Downingiem i Hillem.
Co do Erniego to jego wpływ na Judas Priest był praktycznie zerowy, anonimowy człowiek. Bluźnierstwem jest nazywanie go założycielem. Al Atkins wymyślił nazwę i skompletował pierwszy skład, który rozpadł się w oka mgnieniu, później jako samotny wokalista spotkał KK i Iana, którzy właśnie szukali śpiewaka do swojej kapeli, Al zaproponował im nazwę Judas Priest i to się przyjęło. W sumie to można mówić że Ernie Chataway nawet w Priest nie grał. Dwa zupełnie inne zespoły, właściwe Priest to powstało z Downingiem i Hillem.
Widać, że większość kapel już zapomniała o klimatycznych, rysowanych okładkach. Niestety szkoda. Ten sam motyw robiony ręcznie zyskałby na pewno więcej.
- Rattlehead
- -#Invader

Dziwnie w kościach czuję, że ta płyta mnie rozczaruje. Ten drugi kawałek jest lepszy, ale słyszałem tylko zamieszczony 'Sample'. Słychać Black Sabbath i też mi się od razu tak skojarzyło ale... Czegoś tutaj ewidentnie brak. Już nawet pal licho okładkę. Muzyka jest najważniejsza.
Proszę nie krakać
Nowe albumy zarówno Judas Priest jak i Iron Maiden mają być po prostu dobre

"Still my heart calculate and pray"
March of the Damned.
http://www.speedyshare.com/dwtEw/march- ... damned.mp3
Moim zdaniem lepszy kawałek od tytułowego. Tylko brzmienie trochę stłumione ale na CD będzie dobrze.
http://www.speedyshare.com/dwtEw/march- ... damned.mp3
Moim zdaniem lepszy kawałek od tytułowego. Tylko brzmienie trochę stłumione ale na CD będzie dobrze.
Skąś do wygrzebał?
Premiera kawałka była w jakimś amerykańskim radiu. Ktoś nagrał, link wrzucili na forum Priest.
Całkiem niezły kawałek, trochę taki zbyt... prosty, ale podobają mi się wokale Halforda, brzmiące trochę jak Ozzy i solówki
Swoją drogą, to gdyby to tych riffów dodać trochę zakkowskich flażoletów, to numer już totalnie brzmiałby jak późne solowe płyty Ozzy'ego z Zakkiem.
Ostatnio zmieniony pn maja 19, 2014 6:00 pm przez Dejavu, łącznie zmieniany 1 raz.
słabo, bardzo słabo.
Najbliższe koncerty w 2026: Geoff Tate, Eric Clapton, Frontiers Rock Festival, Neil Zaza, Paul Quinn, Uli Jon Roth, SBB, IRON MAIDEN
Tu w nieco lepszej jakości
https://www.youtube.com/watch?v=HJhm2vZFj2k&
https://www.youtube.com/watch?v=HJhm2vZFj2k&
- Emilio
- -#Lord of the flies

Lepsze niż ten pierwszy kawałek, ale i tak bez rewelacji.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
-
The Burczax
- -#Moonchild

Kawałek nudny, a wokal go jeszcze pogrąża.
- Rattlehead
- -#Invader

Po nijakim poprzednim kawałku od nowego utworu Priest spodziewałem się jednak czegoś lepszego. Kawałek jest nudny jak flaki z olejem, a najgorzej wypada tutaj Rob. Wokal jest taki... od niechcenia. Utwór minimalnie lepszy od poprzedniego.
W ogóle odnoszę wrażenie, że płyta nie będzie ciężka, tak jak twierdził Rob tylko... bardziej melodyjna i popowa. Ja wiem, że oni mają już po 60 lat ale materiał nie powala, a przecież ten zespół potrafi zagrać świeżo tak jak chociażby na Jugu czy AoR. Jug chociaż nagrany bez Roba niszczy totalnie ten nowy materiał pod względem instrumentalnym.
Szkoda... Nowa płyta poziomu AoR już nie przeskoczy.
W ogóle odnoszę wrażenie, że płyta nie będzie ciężka, tak jak twierdził Rob tylko... bardziej melodyjna i popowa. Ja wiem, że oni mają już po 60 lat ale materiał nie powala, a przecież ten zespół potrafi zagrać świeżo tak jak chociażby na Jugu czy AoR. Jug chociaż nagrany bez Roba niszczy totalnie ten nowy materiał pod względem instrumentalnym.
Szkoda... Nowa płyta poziomu AoR już nie przeskoczy.