Od czego zacząć z zespołem [...]
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Od czego zacząć z zespołem [...]
Co pierwsze przesłuchać od Behemotha?
- Saimon1995
- -#Moderator

Ja osobiście zacząłem od ostatniego albumu The Satanist. Na drugi ogień poszedł Evangelion.Michał pisze:Co pierwsze przesłuchać od Behemotha?
Leviathan, a potem obowiązkowo The Hunter (moim zdaniem najlepszy ich album).Dejavu pisze:Od czego zacząć z zespołem Mastodon?
Evangelion najlepiej na początek. Dla mnie to wszystko co najlepsze w Behemoth. Btw, jeśli ten styl Ci podejdzie, to sprawdź sobie ostatnie trzy płyty Hate, też Ci się spodobająMichał pisze: Co pierwsze przesłuchać od Behemotha?
FaithNoMore - dzięki, będę sprawdzał. To będzie moje drugie podejście do tego zespołu. Pierwsze było przed Sonisphere 2011, ale od tego czasu trochę mi się zmienił gust, więc może tym razem polubię.
-
The Burczax
- -#Moonchild

Na Twoim miejscu nie zaczynałbym od Leviathana(który jest trudniejszy w odbiorze), ale od Crack the Skye lub The Hunter. Jak to wejdzie to wcześniejsze albumy też powinny.Dejavu pisze:Od czego zacząć z zespołem Mastodon?
Leviathan najlepszy.
- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

Ja generalnie zawsze staram się zaczynać od pierwszych pozycji w dyskografii. Bo podejrzewam, że gdybym zapoznawał się z kapelami od ich ostatnich płyt to dzisiaj pewnie z 80% z tego co mam bym w ogóle nie słuchał.
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.
-
The Burczax
- -#Moonchild

Moje pytanie trochę narusza zasady tego tematu, ale kij tam. Nie od czego, ale czy warto: Blindead?
Warto, jeśli lubisz progresywne klimaty. Polecam zacząć od dwóch ostatnich albumów.
- IronMaslak8
- -#Charlotte

Lepiej zacząć słuchać Darkthrone od nowego czy starego materiału?
Na nowy w ogóle nie warto tracić czasu.
Od "A Blaze in the Northern Sky" do "Panzerfaust" włącznie i starczy.
Od "A Blaze in the Northern Sky" do "Panzerfaust" włącznie i starczy.
Breaking Benjamin (w sumie mają tylko 4 płyty, ale najlepsza to ?)
Volbeat (i czy w ogóle warto się za nich zabierać?)
I może ma ktoś do polecenia jakiś zespół w stylu A7X (ale bardziej Hail to the King aniżeli poprzednie albumy).
* I nie, nie pasuje mi Lamb of God
Volbeat (i czy w ogóle warto się za nich zabierać?)
I może ma ktoś do polecenia jakiś zespół w stylu A7X (ale bardziej Hail to the King aniżeli poprzednie albumy).
* I nie, nie pasuje mi Lamb of God
Volbeat zdecydowanie warto, na poczatek polecam druga płytę Rock The Rebel/Metal The Devil. A później to już dyskograficznie można
Shadows Fall?
I jeszcze raz prosiłbym o podanie jakichś młodszych zespołów (gdzieś grających od dajmy na to 2000), jednak żeby nie był to death/black metal, mniej metalcoru
I jeszcze raz prosiłbym o podanie jakichś młodszych zespołów (gdzieś grających od dajmy na to 2000), jednak żeby nie był to death/black metal, mniej metalcoru
-
Deleted User 2868
Może coś z tego:Roberrcik pisze:I jeszcze raz prosiłbym o podanie jakichś młodszych zespołów (gdzieś grających od dajmy na to 2000), jednak żeby nie był to death/black metal, mniej metalcoru
Beastmilk, Ghost, Kvelertak, Obscure Sphinx, Kadavar, Cancer Bats, Bombus, Graveyard.
Dzięki za propozycje, ale niestety żaden z tych zespołów nie trafił w moje gusta, szukam czegoś nowego ale w innym kierunku.Kronos pisze:Może coś z tego:
Beastmilk, Ghost, Kvelertak, Obscure Sphinx, Kadavar, Cancer Bats, Bombus, Graveyard.
Coś takiego z ja bym to powiedział "normalnym" wokalem, bez darcia ryja jakby kogoś tam zarzynali, z fajnymi riffami, w stylu Metallici (Black Album), wcześniej wspomnianego Avenged Sevenfold...
I niestety (przynajmniej dla mnie) zdaje sobie sprawę że teraz większość tych nowych zespołów to sam metalcore albo black/death metal czego jeszcze nie trawię (może kiedyś...).
-
Deleted User 2868
Spoko, nie ma problemu.
Przede wszystkim żaden z zespołów, które wymieniłem nie jest ani black, ani death metalowy, a tym bardziej metalcore'owy. W porównaniu do Avenged Sevenfold na pewno są to kapele (a przynajmniej część z nich), które właśnie pokazały coś nowego/świeżego i niekoniecznie "drze się w nich ryja".
W stylu A7X niestety nie jestem w stanie niczego polecić.
Przede wszystkim żaden z zespołów, które wymieniłem nie jest ani black, ani death metalowy, a tym bardziej metalcore'owy. W porównaniu do Avenged Sevenfold na pewno są to kapele (a przynajmniej część z nich), które właśnie pokazały coś nowego/świeżego i niekoniecznie "drze się w nich ryja".
W stylu A7X niestety nie jestem w stanie niczego polecić.
-
Deleted User 2259
Roberrcik polecam Ci kapelę o nazwie:THE ALLSTAR PROJECT
Nie jest to co prawda takie granie jakbyś chciał,jednak myślę,że Ci się powinno spodobać.
Nie jest to co prawda takie granie jakbyś chciał,jednak myślę,że Ci się powinno spodobać.
-
The Burczax
- -#Moonchild

Dwa ostatnie albumy Mastodona. A jak łykniesz to polecam od Crack The Skye do początku. Ale dwa ostatnie najbardziej przystępneRoberrcik pisze: I jeszcze raz prosiłbym o podanie jakichś młodszych zespołów (gdzieś grających od dajmy na to 2000), jednak żeby nie był to death/black metal, mniej metalcoru
Może jeszcze Baroness? Szczególnie Red Album. No ale to całkiem inne granie niż A7x.
O, i spróbuj jeszcze z Mustasch:
https://www.youtube.com/watch?v=1hQsENZEAoA
Warto się zapoznać z ich muzyką, naprawdę świetne granie
Oprócz tego co Kronos wymienił, to może jeszcze Wolfmother, Greenleaf, The Black Box Revelation, Orchid, Witchcraft, The Sword, Rival Sons ale to generalnie podobne klimaty bardziej hard-stoner rock, aczkolwiek warto
a swego czasu bardzo podobał mi się debiut Black Tide, całkiem przyjemny heavy metal, potem poszli w jakimś kiepskim kierunku, ale tą pierwszą płytę możesz obczaić 
A jeżeli chcesz coś podobnego do Mety z czarnego albumu to zespół Am I Blood album "The Truth Inside the Dying Sun", jeżeli oczywiście nie przeszkadza Ci takie oczywiste rżnięcie z Metalliki
https://www.youtube.com/watch?v=8EvulNIqv0s
https://www.youtube.com/watch?v=F6KVs0q6nKw
O, i spróbuj jeszcze z Mustasch:
https://www.youtube.com/watch?v=1hQsENZEAoA
Warto się zapoznać z ich muzyką, naprawdę świetne granie
Oprócz tego co Kronos wymienił, to może jeszcze Wolfmother, Greenleaf, The Black Box Revelation, Orchid, Witchcraft, The Sword, Rival Sons ale to generalnie podobne klimaty bardziej hard-stoner rock, aczkolwiek warto
A jeżeli chcesz coś podobnego do Mety z czarnego albumu to zespół Am I Blood album "The Truth Inside the Dying Sun", jeżeli oczywiście nie przeszkadza Ci takie oczywiste rżnięcie z Metalliki
https://www.youtube.com/watch?v=8EvulNIqv0s
https://www.youtube.com/watch?v=F6KVs0q6nKw
Dzięki wielkie
Bardzo fajne zespoły, na pewno dokładniej im się przyjrzę