Nowy album w 2015
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
Deleted User 4783
Re: Nowy album w 2015
ja raczej byłbym za nowym Powerslave - 8 utworów, w tym tylko finalny dłuższy niż 7 minut, ale coś epickiego, jak np Paschendale.
- hipcio_stg
- -#Moonchild

Będzie kolejny TFF i w sumie chyba bym chciał.
W sumie nie wyobrażam sobie innej możliwość, że stworzą coś, co odbiega od stylu TFF. Przede wszystkim liczę na chociaż jeden, medialny singiel pokroju Wickera i 9 mniej lub bardziej "epickich" utworów:)
Zobaczycie, że nowy IM będzie różnił się od TFF,,,
-
Deleted User 5490
okładką?RALF pisze:Zobaczycie, że nowy IM będzie różnił się od TFF,,,
To już jakiś + bo ta była paskudnaPierre Dolinski pisze:okładką?RALF pisze:Zobaczycie, że nowy IM będzie różnił się od TFF,,,
Też mam taką nadzieję, lubię TFF i AMOLAD ale już mi się trochę epiki przejadły. Chciałbym teraz krótko, konkretnie i heavy metalowo.RALF pisze:Zobaczycie, że nowy IM będzie różnił się od TFF,,,
-
Deleted User 1499
Ja bym powrotu do np TNOTB nie chciał , zresztą po takich singlach jak DF czy WD widać że ciężko idzie i napisanie jakiegoś rockera.
Bardzo sobie cenie A Matter. . . i prawie całe TFF , ale fajnie by było jakby ten krążek powrócił do stylu Brave . . .
Bardzo sobie cenie A Matter. . . i prawie całe TFF , ale fajnie by było jakby ten krążek powrócił do stylu Brave . . .
- hipcio_stg
- -#Moonchild

BNW vol.2 również mile widziany
Nie wiem czy IM jest w stanie zagrać płytę, która od początku do końca kopałaby mocno w dupsko. Ale chociaż ze dwa heavy metalowe killery będą mile widziane.krieg pisze:Też mam taką nadzieję, lubię TFF i AMOLAD ale już mi się trochę epiki przejadły. Chciałbym teraz krótko, konkretnie i heavy metalowo.RALF pisze:Zobaczycie, że nowy IM będzie różnił się od TFF,,,
Myślę podobnie, że materiał na nowym krążku zbliżony będzie do tego z ostatnich albumów, a konkretniej nawet – do „The final frontier”. Nie do końca byłbym zadowolony, ponieważ brakuje mi kawałków w stylu np. „Aces high”, „The prisoner”, „The prophecy”, „Judas be my guide”, „The loneliness of the long distance runner” czy “Flight of icarus”, ale kiedy one powstawały? Jak dawno temu? Całkiem inne granie niż w ostatnich latach. Zwróćcie uwagę, ile utworów dość krótkich, zwartych, mocnych i konkretnych a jednocześnie na wysokim poziomie mamy od roku 2000? Ja bym wyróżnił tu w zasadzie tylko „Montsegur”, „The fallen angel”, może jeszcze „Mother of mercy” czy ogólnie chwalony „Wicker man” (szukam wśród kawałków poniżej 6 minut). Niezbyt dużo tego jest. Jednak trzeba przyznać, że na tych ostatnich albumach bardzo dobrze wychodzą przede wszystkim utwory tasiemce, czyli tzw. epiki. Wymienię tu tylko „The nomad”, „Dance of death”, „Paschendale”, „The legacy”, “Isle of Avalon” – klasa światowa? Uważam, że tak. I ten kierunek niech muzycy utrzymają, bo dzieł tego typu słucha się wyśmienicie. Problem w tym, aby do nich dołożyć coś mniejszego kalibru w sensie długości utworu – coś mocnego, nieskomplikowanego, ale zarazem melodyjnego, porywającego… czyli killerów na miarę dawniejszego Iron Maiden. Czy można na to liczyć? Zaskakujące decyzje się zdarzają, choćby ta o koncercie tegorocznym w Polsce. 
"Still my heart calculate and pray"
- hipcio_stg
- -#Moonchild

Myślę, że nie ma co liczyć na krótkie utwory ze względu na formę Bruca. Jeżeli coś jest łatwe do zagrania to z natury musiał mieć wysublimowany wokal. Brucowi ciężko piać utwory pokroju AH, więc tworzą utwory trudne do zagrania - najwyższa klasa musi się czymś bronić. Stąd moja prognoza na podtrzymanie charakteru AMOLAD-u i TFF-a. Jeżeli nagrają prosty, krótki, szybki numer z przeciętnym wokalem to będzie płacz, że się stoczyli i mogli by już nie nagrywać - zobaczycie (szklana kula) 
-
Deleted User 5490
Z tym tworzeniem utworów trudniejszych do zagrania w ostatnich latach to się nie zgodzę. W porównaniu do dawniejszych czasów i kawałków ze złotej ery to nowe kawałki mają prostsze partie zarówno jeśli chodzi o bas jak i gitarę. Patrząc na to co grali kiedyś i co robią teraz, to teraz jest to takie pitulitu tyle, że powydłużane na maksa.
Ja powiedziałbym, że instrumentalnie są na podobnym poziomie trudności na przykład jeśli chodzi o solówki czy riffy ale numery są dłuższe i więcej zmian tempa jest na takim TFF czy AMOLAD niż na Numberze więc stąd można wnieść że te nowe są minimalnie bardziej wymagające, ale wydaje mi się, że to małe różnice.
-
Deleted User 5490
Ok. To naucz się choćby np. 22 Acacia Avenue albo Back In The Village, ale tak naprawdę uczciwie, z ładną artykulacją a potem powiedz mi, czy było łatwiej się tego nauczyć od No More Lies albo The Final Frontier. 
fakt, że słucham w aucie ostatnio TFF i choć lubię ten album, to Bruce śpiewa zupełnie inaczej niż kiedyś. Jego wokal męczy się i stęka okrutnie. Powinien pójść w niższe partie skoro nie wyrabia i śpiewać jak na swoich solowych płytach. Niżej, lepiej pod swoje możliwości, a wokal wtedy nadal rewelacyjny choć inny.
Równie dobrze można powiedzieć - "naucz się choćby np. Isle of Avalon i powiedz mi, czy było łatwiej nauczyć się tego od Run to the Hills" - tak też można. Już nie mówię o tym, że w Back in the Village jest jeden z trudniejszych ich riffów, więc porównanie nie jest takie do końca miarodajne.Pierre Dolinski pisze:Ok. To naucz się choćby np. 22 Acacia Avenue albo Back In The Village, ale tak naprawdę uczciwie, z ładną artykulacją a potem powiedz mi, czy było łatwiej się tego nauczyć od No More Lies albo The Final Frontier.![]()
Ogólnie różnice moim zdaniem są niewielkie, a oni nie grali ani nie grają jakiejś bardzo trudnej muzyki.
Myślę, że dużą różnice robi komponowanie na 3 gitary. Przez to kawałki są bardziej skomplikowane. Trudno również napisać prosty utwor - bez sensu żeby 3 gitary grały to samo przez 4 minuty. Z drugiej strony muzyka polega na wyrażaniu siebie i swoich emocji, a panowie mają już po 60 lat i trudno oczekiwać od nich młodzieńczej świeżości i buntowniczej postawy. Teraz to ludzie doświadczeni życiem i patrzą inaczej na różne sprawy co słychać na ostatnich albumach. Przynajmniej tak mi się wydaje.
A ja zawsze IM ceniłem za takie dość zróżnicowane podejście do heavy metalu. Potrafili stworzyć klimat, jak żaden inny band!
gadamy tu o planach na 2015...
a co myslicie o 2016?
http://www.rollingstone.com/music/news/ ... t-20140327
prawda li to?
a co myslicie o 2016?
http://www.rollingstone.com/music/news/ ... t-20140327
prawda li to?
The lover of life's not a sinner.