Newsy muzyczne

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Slaug
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Re: Newsy muzyczne

Post autor: Slaug »

Dziś ostatni koncert Budki Suflera, którego fakt został w slangu dziennikarskim ładnie przyjęty został jako "zamknięcie 40letniego rozdziału w muzyce rockowej". I wiele, bardzo wiele w tym racji. Nie mając nawet połowy tyle lat co trwała ich kariera, ciężko napisać coś w taki sposób, aby nie zostać nazwanym pozerem. Ograniczę się zatem tylko do uczuć, których z racji ich istoty, nie sposób fałszować. Faktem jest, że ten zespół jako nieliczny wywołał u mnie w mniejszym bądź większym stopniu na koncertach (niewielu, bo udało mi się być na jedynie pięciu) coś w postaci artystycznego wzruszenia. To jest, rzecz jasna- moja ocena, choć niejednokrotnie spotkałem ludzi z podobnymi wrażeniami. Na koncertach Budki, być może nie ma tzw. pierdolnięcia we współczesnym znaczeniu. Przez współczesne znaczenie pierdolnięcia rozumiem mocne, ale powierzchowne uczucie. Muzyka Budki natomiast sięga wg mnie głębiej - i tu można jak najbardziej mówić o pierdolnięciu nie opływowym, ale wiercącym, poruszającym. W tej muzyce, dotyczącej nierzadko tematyki miłosnej, cierpienia, czy marzeń czuć od pierwszej nuty moc. Z koncertów wychodziłem za każdym razem na muzycznym rauszu, nie koniecznie zmęczony fizycznie, jak to zazwyczaj ma miejsce po koncertach.

Szkoda. Cieszę się, że miałem ich okazje zobaczyć, ba poczuć. Szkoda, że odchodzą, ale odchodzą w wielkim stylu, po różnie kreślonej historii udaje im się skończyć karierę w wielkim stylu. O czym świadczy choćby największa ilość sprzedanych miejsc wśród wszystkich koncertów w Kraków Arenie. Mam nadzieję, że dla zachowania dobrego imienia będzie to rzeczywiście ostatni koncert. Choć nie ukrywam, cieszyłbym się gdybym miał okazję jeszcze raz wybrać się na ich przedstawienie.

Kto jeszcze ma możliwość zdobyć bilety na dzisiejszy koncert niech uderza w ciemno, bo naprawdę warto. Jeśli się nie uda, to polecam kupić sobie tegoroczne DVD z Bródstoku.
https://www.youtube.com/watch?v=bb7gqD2hmqg - na zachętę, jeśli ktoś nie widział.
Awatar użytkownika
mic7
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: mic7 »

Słyszałem ,że Budka ma grać na Sylwku w Warszawie przy Stadionie Narodowym.Kto nie widział ich podczas ostatniego tourne niech skorzysta z tej okazji(choć to nie to samo co samodzielny koncert)bo to może być ostatnia okazja...Zespół niesamowity,slucham ich od dawna i mam cichą nadzieję ,że nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa...
Clan Of Xymox 7.02 ; E.Clapton 29.04 ; Hellhaim,Orgasmatron 16.05 ;Metallica 19.05 ;Savatage + 11.08 ;Deep Purple 8.10 ; Acid Drinkers 12.12
Awatar użytkownika
likipiki
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: likipiki »

A to nie po to mieli wczoraj pożegnalny koncert w Kraków Arenie, żeby już nie grać po sylwkach i innych chałturach?
And it's a dirty job but someone's gotta do it...
Awatar użytkownika
Slaug
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Slaug »

to w Warszawie to raczej nie będzie koncert- Takie Tango, bal wszystkich świętych i do widzenia.
Awatar użytkownika
mic7
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: mic7 »

Dokładnie,w Warszawie to taki wystep pod publikę będzie hitowy,może teraz BS będzie okazjonalnie na festiwalach czy innych zaproszonych gigach pogrywac ;) choc ja bym sie wcale nie pogniewał gdyby jeszcze cos pokombinowali i wyjechali w następną trasę :) Scorpionsi czy Judasi tak zrobili to i Budka może ;))
Clan Of Xymox 7.02 ; E.Clapton 29.04 ; Hellhaim,Orgasmatron 16.05 ;Metallica 19.05 ;Savatage + 11.08 ;Deep Purple 8.10 ; Acid Drinkers 12.12
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Deleted User 2259

20 rockowych okładek przerobionych na gify.

http://www.kerrang.com/26531/animated-album-covers/
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

Nie najlepsze miejsce na takie pytanie, ale może i nie najgorsze. ;) Do znających Grand Funk Railroad: od której płyty dobrze zacząć słuchanie?
Deleted User 2259

Ja zaczynałem od 1 do 3 a potem mieszałem już, i nie wyszło mi to najgorzej. ;-)
Deleted User 2259

Deleted User 2259

Deleted User 2259

http://www.kerrang.com/26297/top-50-roc ... bums-2014/

50 najlepszych rockowych albumów tego roku według Kerrang.
Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Mikojaski »

brak acceptu z ich tegorocznym krążkiem świadczy o jakości tego rankingu :razz:
While you sleep in earthly delight, Someone's flesh is rotting tonight
Deleted User 2259

Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Fatalny news :( Newsted nagrał dobrą płytę, wyglądało na to, że świetnie wypadał na koncertach i teraz tak po prostu koniec? Smutne, bo wygląda na to, że kiepsko się dzieje u niego, jakiś czas temu usunął się zupełnie w cień, a pamiętam że dawniej był bardzo aktywny w internecie i sprawiał wrażenie, że to granie autentycznie daje mu sporo radochy.

Trzymam kciuki za Newsteda, mam nadzieję, że jeszcze wróci.
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Bardzo się smucę, że kapela Newsted już nie istnieje [*] i cieszę, że dane mi było być na ich świetnym koncercie na Bemowie...
viewtopic.php?t=11077
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

W tytule piosenki na miejscu 2. yntelygentnie umieścili nazwę wytwórni... :roll:
Deleted User 2259

Adrian "Covan" Kowanek: siedem lat od tragedii.

http://muzyka.onet.pl/metal/adrian-cova ... dii/jq7ryb
Deleted User 2259

20 najlepszych muzycznych albumów tego roku według Loudwire'a.

http://loudwire.com/best-rock-albums-2014/?fb27
ODPOWIEDZ