Który okres Iron Maiden wolicie?
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
lolowiecki
- -#Prisoner

Który okres Iron Maiden wolicie?
Znakomite płyty powstały w obu okresach grupy. Ale ja sam sie jeszcze zastanawiam który lepszy? W pierwszym bezbłędna płyta Somewhere In Time, ale w drugim arcydzieło Brave New World.
-
AnarchyMen
- -#Invader

Re: Który okres Iron Maiden wolicie?
SIT ale nie zapominaj o Killersie i IRON MAIDEN które też są świetne ;D
Ale nie są z okresu 1982-1988AnarchyMen pisze:SIT ale nie zapominaj o Killersie i IRON MAIDEN które też są świetne ;D
A co do ankiety to ciężko powiedzieć. Ja zaczynałem od "nowego" Maiden i mam do tego okresu sentyment. Z drugiej strony SSoaSS i PoM to moje ulubione płyty IM, więc głos na wcześniejszy Bruce'owy okres.
- IronCezarek
- -#Clairvoyant

Wcześniejszy okres ;D
- Journeyman666
- -#Clairvoyant

Zdecydowanie głos na "po reunion" 
Ciężko stwiedzić... Bo ten okres po 1999 jest owocny w świetne utwory, pochodzi z niego moja ulubiona płyta Brave New World i wspaniała, niewiele gorsza The Final Frontier... no ale pośrodku mamy dwie, które do moich ulubionych nie należą. A tych płyt z Bruce'em z lat 80-tych ostatnio prawie nie słucham. Wiec nie wiem... Może zagłosuję na ten drugi okres, bo tego pierwszego z oczywistych przyczyn nie pamiętam? 
to Iron Maiden bez Smitha było niekoszerne ??
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
jestem nieco zdziwiony, że są takie głosy. W czym ten Maiden miałby być lepszy od "pierwotnego" ?Journeyman666 pisze:Zdecydowanie głos na "po reunion"
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
-
lolowiecki
- -#Prisoner

niekoszerne? bez smithsa napewno gorsze. Janick choć go lubie to Adrianowi może gitary nosić.
-
Deleted User 6661
Oczywiście pierwszy - więcej genialnych płyt...
Zdecydowanie pierwszy. Z uwagi na sentyment do dziecięcych lat, gdy srałem w gacie jak brat puszczał mi płyty Piece of Mind i Powerslave na szpulowym magnetofonie
a mi trudno powiedzieć - nie mam sentymentu związanego z latami 80tymi, bardziej srałem w gacie jak miał wyjść TFF
. Wtedy Maideni już dawno byli moimi faworytami, chociaż to z kolei za sprawą starszych albumów, i starych kaset. Muzycznie nie mam wyrobionego zdania, bo progresywny okres też bardzo cenię. Dla mnie remis 
While you sleep in earthly delight,
Someone's flesh is rotting tonight
Zdecydowanie lata '80te!
- hipcio_stg
- -#Moonchild

Zdecydowanie po 2000
- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

Myślę, ze nawet nie ma co się nad tym zastanawiać, bo to oczywiste. Żadna z płyt Iron Maiden po 1999 roku nie odcisnęła TAKIEGO piętna na muzyce (i nie mam na myśli tu tylko heavy metalu) jak te z pierwszej połowy lat osiemdziesiątych czy też "Somewhere In Time" np..... W ogóle nie ma co porównywać, bo choć po 2000 roku wyszedł bardzo dobry "Brave New World" to jednak to jak dzień do nocy. Na prawdę.RALF pisze:Zdecydowanie lata '80te!
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.
1980-1998
-
Deleted User 2259
Tak jak kolega Widman, dałeś od 82, a takie Killers wydane rok wcześniej to najwyższa Maidenowa półka.
- Adrian S.O.S.
- -#Rainmaker

z pomiedzy 1982-1988 a 2000-2010 wybieram ten pierwszy. Podobnie jak napisał ktoś wcześniej zero porównania.
Dla mnie zarówno stary jak i nowy okres wypada świetnie, zdecydowana większość materiału od Piece of Mind do dziś to rzeczy bardzo dobre, dobre albo świetne. Wcześniej moim zdaniem bywało różnie, chociaż zdarzały się utwory fenomenalne, szczególnie na TNOTB.
Czyli remis.
Czyli remis.
Trudno się nie zgodzić, uważam dokładnie tak samo.LukaSieka pisze:Myślę, ze nawet nie ma co się nad tym zastanawiać, bo to oczywiste. Żadna z płyt Iron Maiden po 1999 roku nie odcisnęła TAKIEGO piętna na muzyce (i nie mam na myśli tu tylko heavy metalu) jak te z pierwszej połowy lat osiemdziesiątych czy też "Somewhere In Time" np..... W ogóle nie ma co porównywać, bo choć po 2000 roku wyszedł bardzo dobry "Brave New World" to jednak to jak dzień do nocy. Na prawdę.RALF pisze:Zdecydowanie lata '80te!