Wywiady i newsy

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Wywiady i newsy

Post autor: RALF »

Wszystko kręci się wokół pierwszych albumów z lat '80. Każde zestawienie jest z gruntu subiektywne, bowiem zawsze jest "czyjeś", tendencyjność w tym wypadku odnosi się do windowania na szczyty tych "najbardziej uznanych" wydawnictw, bo jest to ogólnie akceptowalne a i właśnie te płyty są w USA najpowszechniej znane i lubiane z całego katalogu IM. Natomiast albumy z ostatniego 20-lecia dostały "po głowie".
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

RALF pisze:Natomiast albumy z ostatniego 20-lecia dostały "po głowie".
Czego całkowicie nie rozumiem , bo wole zdecydowanie takiego BNW Czy nawet AMOLAD , od TNOTB .
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

To samo u mnie! Nawet po latach chętniej wracam do "BNW" czy "AMOLAD" niż do "TNOTB". A pamiętaj, że ja wychowałem się na IM z lat '80 i to w "epoce"!!!
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

sekcjazwlok pisze:Czego całkowicie nie rozumiem
No ale co tu rozumieć? Zestawienie robiła osoba/robiły osoby które tak uważają i tyle. To żadna prawda objawiona przecież. Każdy ma swoje takie zestawienie i już. :)
RALF pisze:To samo u mnie! Nawet po latach chętniej wracam do "BNW" czy "AMOLAD" niż do "TNOTB".
A autor/autorzy tamtego zestawienia pewnie częściej wracają do "TNOTB"... ile osób, tyle opinii.
www.MetalSide.pl
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Właśnie. Bo jest IM typowo heavymetalowy i taki bardziej "niby progresywny"... z wiekiem polubiłem bardziej ten drugi :)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

RALF pisze:Właśnie. Bo jest IM typowo heavymetalowy i taki bardziej "niby progresywny"... z wiekiem polubiłem bardziej ten drugi :)
Ja lubię oba :wink: w jednym i drugim okresie są płyty które bardzo mi pasują, ale są także takie które mniej. Na przykład bardzo lubię "TXF" i "AMOLAD", a mniej "TFF". Tak samo na przykład średnio mi podchodzi "Fear".
www.MetalSide.pl
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Taa "Fear" jest dobry tylko częściowo, nieco przereklamowany a co do "TFF" - w moich "uszach" wiele zyskał po czasie.
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Dla mnie Number (podobnie jak wcześniejsze albumy) to dopiero zapowiedź tego co później się wydarzyło i o ile są tam utwory świetne lub genialne (Hallowed, Children of the Damned, 22 Acacia, Prisoner) to są też hm... średnie, bardzo średnie - jak np. Gangland czy tytułowy który jest otoczony niezrozumiałym dla mnie kultem. Albo wspomniany Run To The Hills.
Deleted User 1499

gumbyy pisze:
No ale co tu rozumieć? Zestawienie robiła osoba/robiły osoby które tak uważają i tyle. To żadna prawda objawiona przecież. Każdy ma swoje takie zestawienie i już. :)
Wiesz to już nie chodzi konkretnie o tą osobę , tylko wiele razy spotkałem się z takimi klapkami na oczach. Ba , spotkałem i takich którzy nawet nie słuchali Maiden X factorze i byli zdecydowani o kulcie TNOTB.

Co po niektórzy to tacy fani jak ci którzy Mete znają Z Nothing Else Matters :P
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

sekcjazwlok pisze:
gumbyy pisze:
Wiesz to już nie chodzi konkretnie o tą osobę , tylko wiele razy spotkałem się z takimi klapkami na oczach. Ba , spotkałem i takich którzy nawet nie słuchali Maiden X factorze i byli zdecydowani o kulcie TNOTB.

Co po niektórzy to tacy fani jak ci którzy Mete znają Z Nothing Else Matters :P
No i dlatego nie ma co się przejmować takimi rankingami, czy zestawieniami. Słucham tej muzyki większą część swojego życia i nie potrzebuję takich rankingów. Swój gust mam i wiem czego szukam w muzyce. Z drugiej strony oczywiście w pełni szanuję zdanie tych z "klapkami na oczach, czy uszach" ;) Każdy ocenia według siebie.

Ja muzyki słucham dla swojej przyjemności... no chyba, że akurat muszę zrecenzować coś średnio udanego, no ale to inna historia ;)
www.MetalSide.pl
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

https://www.onkyomusic.com/GB/iron-maid ... -catalogue

Dyskografia IM w najnowszym standardzie dostępna via ONKYO SHOP jako Hi - RES 96 kHz FLAC!!!
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Drogo... :roll: Chyba o wiele bardziej opłaca się w iTunes ($9.99 za album?)...

Swoją drogą kolejnym racjonalnym krokiem jest wznowienie CDs oraz ew. LPs - pytanie czy zrobią to na chybcika, czy poczekają co najmniej do 2016 (po cyklu nowego albumu) i zrobią wypasione reedycje a'la najnowsze Led Zeppelin czy kilka płyt Stonesów - tzn. kilka wydań, bonusowe CDs z niepublikowanym wcześniej materiałem (inne mixy, a'la b-side'y z BNW), digipacki itp... Ta druga opcja byłaby o wiele rozsądniejsza aczkolwiek widać, że nowa wytwórnia chce z nich wycisnąć ile się da i może być niecierpliwa... ;)
Deleted User 1499

W sumie za 3 miechy minie 5 lat od AMOLAD , więc może stąd ten nacisk.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Nieee. za trzy miechy to od TFF minie 5 lat, od AMOLAD to już 9!!!

Sądzę, że poczekają do 2016 - nowa trasa, 40-lecie, edycje deluxe byłyby marzeniem - piękna sprawa (każda z nowym dźwiękiem i 2 CD z bonusami). Sądzę, że to prawie pewne. Trasa pomogłaby wypromować zestaw - póki co czekamy na info o nowej płycie. Ciekawe, czy w tym roku się ona ukaże, czy jednak w 2016?!
Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Mikojaski »

Myśle że w tym. Będą jeszcze mogli wtedy zbić potencjał na chorobie Dickinsona.
While you sleep in earthly delight, Someone's flesh is rotting tonight
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

Mają nową płytę, niech na niej się skupią ;-)
Maideni maja jakies skitrane utwory? ;-)
Deleted User 1499

RALF pisze:Nieee. za trzy miechy to od TFF minie 5 lat, od AMOLAD to już 9!!!

Sądzę, że poczekają do 2016 - nowa trasa, 40-lecie, edycje deluxe byłyby marzeniem - piękna sprawa (każda z nowym dźwiękiem i 2 CD z bonusami). Sądzę, że to prawie pewne. Trasa pomogłaby wypromować zestaw - póki co czekamy na info o nowej płycie. Ciekawe, czy w tym roku się ona ukaże, czy jednak w 2016?!
Mea Culpa , myślałem o TFF a napisałem A Matter... :oops:

Płyta tak czy inaczej wyjdzie w tym roku , no bo jaki jest sens tyle czasu trzymać gotowy materiał. Wiadomo że z racji choroby opóźnili premierę , ale to o miesiąc , dwa a nie rok :)
Budziol pisze: Maideni maja jakies skitrane utwory? ;-)

W sumie ostatnim skitranym był More Tea Vicar z DOD.
Z wcześniejszych lat chyba już wszystko wykorzystali , chociaż kto ich wie :)
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Deleted User 1499

Business is business :)
Wyhodujcie w końcu włosy na jajach i kupcie sobie gramofon
Coś w tym jest , remastery srastery a i tak na gramku chyba najlepiej :P
Awatar użytkownika
soulburner
-#Invader
-#Invader

Post autor: soulburner »

Z tego, co udało mi się wyczytać, płyty przed Somewhere In Time brzmią lepiej w edycjach iTunes/Onkyo. Szkoda tylko, że skompresowano tak bardzo dynamikę, można było obejść się bez tego przynajmniej w tej "audiofilskiej" wersji 24/96.

http://dr.loudness-war.info/album/list? ... lbum=onkyo
http://dr.loudness-war.info/album/list? ... bum=itunes
You must gather your party before venturing forth.
ODPOWIEDZ