"The Alchemist" Ironów czy Bruce'a?
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
"The Alchemist" Ironów czy Bruce'a?
Tak się złożyło, że nowy kawałek Ironów nosi taki sam tytuł jak solowy utwór Bruce'a zamykający płytę "The Chemical Wedding". Przyznam, że trochę mnie to zaintrygowało, gdy kilka miesiecy temu spisywałam sobie listę utworów "The Final Frontier". Ale, jak się okazuje, jeden kawałek z drugim nie ma za wiele wspólnego poza tytułem... i kompozytorem
Który z nich wolicie?
Re: "The Alchemist" Ironów czy Bruce'a?
Nie wiem co się dzieje z tymi ankietami, dałam jeszcze czwartą opcję "oba są be...", ale się nie wyświetliła :/ Ale jeśli ktoś tak uważa, to niech pisze! 
identyczna sytuacja jest z Wicker Manem - też jest ich dwóch
coś się dublują dziwnie te tytuły
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
- Journeyman666
- -#Clairvoyant

Oba są świetne
generalnie to ten od IM jest lepszy ale to piękne outro z kariery solowej Bruca jest niesamowite 
Każdy z tych kawałków jest zupełnie inny - ten Ironów to galopada, żywiołowe rytmy i generalnie optymistyczne brzmienie. Utwór Bruce'a jest z kolei nastrojowy i melancholijny. Ja jeszcze słabo znam tego Ironowego, bo go dopiero kilka razy słuchałam. Oddaję głos na utwór Bruce'a 
"The Alchemist" Iron Maiden ("The Final Frontier")
Swoją drogą jest też chyba The Man Who Would Be A King Dio z Master of the Moon
Swoją drogą jest też chyba The Man Who Would Be A King Dio z Master of the Moon
Bruce'a za 1000 razy lepsze solówki
Uważam, że solowy Alchemist to jednak lepsza klasa niż ten z TFF - tak uważam narazie... to pewnie kwestia tego, że od solowego Alchemista minęło więcej czasu.
A ja tak interpretuję solowego The Alchemist, dlatego żaden kawałek nie jest w stanie go pobić 
Świetna interpretacja, ja podobnie odbieram ten utwór, dlatego Alchemist solo rzadzi.Maveral pisze:A ja tak interpretuję solowego The Alchemist, dlatego żaden kawałek nie jest w stanie go pobić
nie rozumiem jak można miec wątpliwości tutaj
alchemist Bruce'a jest genialny. trzysta klas wyżej niż ten z tff :]
Oba super, ale Bruce'a lepszy moim zdaniem ;] Ma świetny klimat i fajne outro ;]
Oczywiście że Brucea, to jeden z najciekawszych utworów w historii i jeszcze ten tekst - coś jak wielka improwizacja z Dziadów, ale zaszyfrowana alchemiczną symboliką... Nikt nie napisał nigdy czegoś takiego.
-
Deleted User 6661
Jeśli alchemia - to tylko chemiczna 
Oczywiście, że z Chemical Wedding - najlepszej płyty jaką Bruce nagrał w swoim życiu