Trasa 2016-2017 - Spekulacje

Wszystko na temat trasy koncertowej promującej najnowszą płytę.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Deleted User 1499

Trasa 2016-2017 - Spekulacje

Post autor: Deleted User 1499 »

Proponuję w tym temacie pisać wszelakie spekulacje dotyczące przyszłej trasy, jej scenografii , możliwych miejsc grania oraz setlisty.

Ja zacznę od tego że ostatnia trasa z promocją TFF podobała mi się wizualnie , także mam nadzieję że pójdą w tym kierunku ( LEDY i dobra gra świateł).
Jeśli chodzi o daty to z tego co zaobserwowałem , to 3 ostatnie trasy zaczynały się dość pózno bo okolice Maja i były to USA i Kanada. Jeśli poszli by tym schematem to faktycznie w Europie spotkamy się chyba w 2017. Ewentualnie mogli by Maj/Czerwiec/ koncertować po Ameryce , w Lipcu i Sierpniu obskoczyć Europejskie festiwale i jesienią zacząć halówkę po Europie , pytanie tylko czy dali by rade.

Setlista chyba będzie typowa dla takiej trasy

5-6 utworów z nowej
5-6 Kotletów
2-3 z ostatnich płyt
1-2 dawno nie grany ale bez szału :)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Trasa 2016-2017 - Spekulacje

Post autor: RALF »

Podtrzymuję swoją wersję.

2016:
luty - kwiecień: Oceania, Azja, Am. Południowa (26 sztuk)
maj - lipiec: US/Kanada (32 sztuki)
lipiec/sierpień: festy w Europie (10 - 12 sztuk)

2017:
maj - sierpień: wielka trasa po Starym Kontynencie (34 sztuki)

W sumie 100 - 103 koncerty.

Co do repertuaru:
5 z nowego albumu, 7 standardów, 4 z ostatnich płyt i 1 kompletna niespodzianka sprzed lat + intro
Deleted User 1499

Twój schemat jest dość realny , ale po cichu liczę że zaczną wcześniej Europę. Bo jednak wolałbym żeby w Europie zrobili halówkę a wtedy to nawet lepiej jesienią :P
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Od dłuższego czasu mówi się o koncertach w Australii i Azji. Jeżeli założyć, iż np. album ukaże się w październiku, to nie sądzę aby ze startem trasy czekali do maja kolejnego roku - za długo. Luty/marzec 2016 to jest i tak ostatni dzwonek aby podtrzymać sprzedaż albumu, no bo temu ma służyć trasa koncertowa. A sama trasa - 40 lat, powrót do zdrowia Brucea, nowy album - to jest spory background. Trasa powinna również być widowiskowa, przynajmniej na poziomie "TFF Tour".

A ha - w tytule ogólnym powinno być Iron Maiden World Tour 2016 - 2017, w tym roku koncertów na bank nie zagrają.
Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Mikojaski »

Może jednak by wypuścili album trochę wcześniej niż dopiero w październiku. Wtedy pewnie automatycznie trasa też by sie wcześniej zaczęła. Możemy tak sobie gdybać, a i tak zrobią po swojemu ;)
While you sleep in earthly delight, Someone's flesh is rotting tonight
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

sekcjazwlok pisze: 5-6 utworów z nowej
5-6 Kotletów
2-3 z ostatnich płyt
Niech wreszcie HBTN zagrają :twisted:
Ostatnie płyty:
- coś z TFF
-Benjamin
-DOD
Bnw tez obstawiacie?
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Michał pisze:
5-6 Kotletów
2-3 z ostatnich płyt
Bnw tez obstawiacie?
Nie, IMO grali go w 2010 i 2011, więc powinni dać spokój, już lepszy byłby DoM, ale pomarzyć zawsze można :)
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

Invader pisze:
Michał pisze:
5-6 Kotletów
2-3 z ostatnich płyt
Bnw tez obstawiacie?
Nie, IMO grali go w 2010 i 2011, więc powinni dać spokój, już lepszy byłby DoM, ale pomarzyć zawsze można :)
To by było fajne ale nie wypadł by wtedy DOD?
Mogliby zagrać więcej z tego wieku a mniej klasyków. Np. Wywalić 2MTM
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Może to zabrzmi jak bluznierstwo, ale nawet jakby Troopera wywalili, a dali DoM byłbym wniebowziety
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Mikojaski pisze:Może to zabrzmi jak bluznierstwo, ale nawet jakby Troopera wywalili, a dali DoM byłbym wniebowziety
Ja tak samo. Bardzo lubię Troopera, ale usłyszeć DoM to byłoby coś. Szkoda, że taka zamiana jest raczej niemożliwa ;)
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

Ja nawet chętnie bym odsłuchał setlistę po BNW reszta jest mi raczej bez różnicy. Może niekoniecznie bym chciał coś z epoki BB może poza clansmanem, za to bardzo bym się cieszył z Strange World... Pomarzyć. Oby nie pletli za dużo z marmoladu.
Deleted User 2259

hipcio_stg pisze: Oby nie pletli za dużo z marmoladu.
+1, ale skąd w ogóle takie przekonanie, że będą grać jakieś utwory z nowszych albumów ?
Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

marmoladu, oż wy :P za takie legacy bym się bardzo ucieszył, ale widze byłbym jedyny
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Nie byłbyś jedyny :) The Legacy to świetny numer, szczególnie moment od 5:30, solo i ostatnie wersy śpiewane przez Bruce'a - bardzo lubię ten fragment. Kiedyś nie lubiłem AMOLAD, uważałem go za najgorszy z Dickinsonem, a od jakiegoś czasu każdy kawałek z tego albumu to dla mnie przynajmniej 7/10.
Invader pisze:
ale skąd w ogóle takie przekonanie, że będą grać jakieś utwory z nowszych albumów ?
Dobre pytanie, też nie wiem, chociaż w sumie to możliwe. O ile mnie pamięć nie myli, to pierwszy część touru Final Frontier miała trochę numerów z nowych płyt.
Deleted User 2259

Dejavu pisze: O ile mnie pamięć nie myli, to pierwszy część touru Final Frontier miała trochę numerów z nowych płyt.
To o niczym nie świadczy, mam nadzieję, że tym razem nie będzie podobnie :), byłem w Budapeszcie w 2010 i pamiętam, że grali 4 pierwsze utwory z bnw, Kolorki, Bendżamina, Dance of Death, Wildest Dreams i chyba No More Lies z tego co pamiętam, fajnie się bawiłem, ale wszystkie utwory już wcześniej słyszałem, rok później kilka z nich się powtórzyło,Wicker, Bnw, DoD i chyba wildest Dreams.Jak zagrają coś czego dawno nie grali ze starszych utworów to mogą sobie dla mnie nawet całe AMOLAD grać :)
Deleted User 1499

Invader pisze:
ale skąd w ogóle takie przekonanie, że będą grać jakieś utwory z nowszych albumów ?
Zawsze na trasach promo grają kilka kawałków z poprzednich , zerknij sobie na sety. To że będzie coś z TFF , AMOLAD i DOD jest co najmniej pewne :)
Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

DoD jest absolutnie zbędne :D Jak znam życie to pewnie z frontiera walną El Dorado czy Coming home, zamiast czegoś naprawde powalającego ;// Z amolad mogą wybierać w ciemno :P
Deleted User 1499

El dorado w sumie mi nie przeszkadza , bo lubię ten kawałek , aczkolwiek zdecydowanie bardziej wolałbym Talismana :P Z A matter pewnie albo Kolorki albo Benjamin.
Deleted User 2259

sekcjazwlok pisze: Zawsze na trasach promo grają kilka kawałków z poprzednich , zerknij sobie na sety.
Pamiętam w 2003 grali Wildest Dreams, oraz wickera i bnw, + Clansman, wiec faktycznie coś w tym może być, a płyt coraz więcej doszło, ale z tego co pamiętam tamta trasa promowała bardziej DvD, choć mogę się mylić, bo sporo czasu temu to było, a już w temacie Maiden nie siedzę tak jak kiedyś.

Niech klepną z każdej z nowszych po jednym utworze, a nie jak w 2010 po 4,3 czy mniej :B
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

mam nadzieje, ze przez chorobe Dicka wyjda w koncu po za schematy, zarowno z premiera plyty w X, jak i utartym schematem dat trasy oraz przedewszystkim setlista:-)
ODPOWIEDZ