Joe Satriani

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Re: Joe Satriani

Post autor: Dejavu »

A mnie nawet San Francisco Blue przestało wkurzać :) W sumie sympatyczny kawałek, gdyby było takiej muzyki na nowej płycie dużo, to nie byłbym zadowolony, ale zapewne to będzie jeden czy dwa kawałki.
Jeśli chodzi o On Peregrine Wings to zgadzam się z Tobą, chociaż aż tak wysoko go nie oceniam. Uważam, że brzmienie w tym utworze to jest mistrzostwo świata.
Polecam zapowiedzi płyty - https://www.youtube.com/watch?v=w1ra__o2Fw4 - całkiem miło się to ogląda, widać, że panowie lubią grać i sprawia im to przyjemność, a nie jest tylko przykrym obowiązkiem do odbębnienia raz na jakiś czas :)
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

Gdyby w październiku na Torwarze zagrał (a raczej zagra) "On Peregrine Wings" razem z kilkunastoma innymi klasykami, to mógłby być dla mnie koncert roku. :P Trzeba się nastawić na pójście, bilety nie są bardzo drogie.
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Raczej na pewno zagra, na ostatniejtrasie kiedy promował Unstoppable Momentum grał większość utworów z tej płyty, więc zapewne tym razem zrobi podobnie, nowa płyta jest dość długa (i dobrze:)) ale te singlowe utwory na 100% powinny się pojawić.
I na "On Peregrine Wings" też się ciesze, ten kawałek wydaje się stworzony do tego żeby go grać na koncertach. Ceny biletów całkiem przyzwoite, a koncert będzie świetny. Raczej nie odpuszczę takiego wydarzenia :)
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

https://www.youtube.com/watch?v=xeAUOsu39bc

Tytułowy numer z nowej płyty! Niezły, niezły :)
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

No, na pewno nie dam mu mniej niż 8/10! Jeszcze kilka razy przesłucham i może być nawet więcej. :D
Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Mikojaski »

przekozacki, tyle moge powiedzieć :P
While you sleep in earthly delight, Someone's flesh is rotting tonight
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

I jak, ktoś słuchał już całej nowej płyty? Jak wrażenia :)? Moim zdaniem (a jestem dopiero po kilku odsłuchach więc ostateczna ocena jeszcze pewnie się lekko zmieni) jest tak jak się spodziewałem, czyli bardzo dobra płyta. Największe plusy płyty? Zdecydowanie Lost in the Memory, Cataclysmic, A Phase I'm Going Through, If There is no Heaven, Stars Race Across the Sky i Goodbye Supernova. Najmocniej odstają Crazy Joey, Butterfly and Zebra i San Francisco Blue, chociaż to też sympatyczne kawałki. Ogólnie rzecz biorąc płyta stanowi dobrą całość, jak zwykle u Satcha jest kilka świetnych solówek, jest trochę szybszych przebiegów po gryfie, dużo feelingu, ale to co najbardziej podoba mi się w tej muzyce, że mimo tego, że jak zwykle płyta jest podporządkowana gitarze Satrianiego, to jednak sekcja rytmiczna i klawisze mają swoje momenty na płycie i pod względem "tła" jest to moim zdaniem zdecydowanie najlepsza płyta Satrianiego. Drugą kwestią jest brzmienie - zawsze lubiłem brzmienie Satrianiego, ale na tej płycie jest po prostu mistrzowskie. Przestrzenne, w odpowiednich momentach lekkie, ale jeśli trzeba jest też ciężej. Jeśli chodzi o samą zawartość muzyczną jak wspominałem jest dobrze, ale mówię to jak fan Satrianiego. Zdecydowanie polecam, obok nowego Symphony X jest to według mnie jak dotąd najlepsza płyta 2015 roku.
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Teledysk w mojej ocenie 5/10 - męczący, niepotrzebnie przesycony miganiem, chociaż dość pomysłowo zrobiony:
www.youtube.com/watch?v=Dug-YEIvoe8
Awatar użytkownika
voivod'
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: voivod' »

fajny numer
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Zakkahletz pisze:Teledysk w mojej ocenie 5/10 - męczący, niepotrzebnie przesycony miganiem, chociaż dość pomysłowo zrobiony:
http://www.youtube.com/watch?v=Dug-YEIvoe8
Mam dość podobne odczucie jak Ty. Może oceniłbym nieco wyżej, bo jestem fanem takich kosmicznych klimatów i wydaje mi się że dobrze pasują do dużej części muzyki Satrianiego, ale to miganie strasznie męczące. Satrianiemu chyba się to miganie podoba, bo pamiętam jeden z jego oficjalnie wydanych koncertów, chyba z Paryża, gdzie muzyka brzmi świetnie, ale edycja obrazu jest tak dziwna i nadmierna, że psuje całą satysfakcję z oglądania.
Awatar użytkownika
voivod'
-#Moonchild
-#Moonchild

ej, fajnie kosmicznych klimatow, Voivod sluchales? ;)
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

voivod' pisze:ej, fajnie kosmicznych klimatow, Voivod sluchales? ;)
Gdybym miał zrobić jakiś swój osobisty ranking, to Voivod mógłby śmiało trafić do kategorii "bardzo dobre zespoły których nie lubię słuchać" :wink: Nie umiem tego lepiej określić.
Awatar użytkownika
voivod'
-#Moonchild
-#Moonchild

nawet the outer limits i angel rat? dziwne ;)
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Na jego fb można wybrać na tegoroczną setlistę :)

Ja już zagłosowałem :>
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

voivod' pisze:nawet the outer limits i angel rat? dziwne ;)
Zbyt słabo ich znam (w sumie ani jednej płyty nie pamiętam od początku do końca) ale z tego co pamiętam Angel Rat to faktycznie był w miarę strawny dla mnie album, poszczególne kawałki nawet mi się podobały, np. Clouds In My House i większość tego co od Voivod słyszałem jest oryginalne, dobre i kompletnie nie w moim guście ;)Ale rozumiem czemu zespół się może bardzo podobać.
Invader pisze:Ja już zagłosowałem :>
Co wybrałeś?
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

:shock: Wow, na 19. miejscu Billboardu zadebiutowała nowa płytka (nawet o 3 oczka wyżej od kultowej "The Extremist")! Zasłużenie. :)
Deleted User 2259

Jest już pierwszy set, no nie powiem liczyłem na więcej niespodzianek (możliwe pewnie jakieś drobne kosmetyczne zmiany) :

http://www.setlist.fm/setlist/joe-satri ... 49b7f.html

8 nowości, kilka oklepanych bisów i 1h 45 minut muzyki, nie jest źle, ale 2 godziny byłoby jeszcze lepiej, na 2,5 to już nie ma co liczyć, bo od dawna takich setów nie gra.

Najbardziej cieszą mnie kawałki : 5, 8, 15 i 16 :)
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Dobry set, z nowego albumu w większości są to jedne z lepszych utworów, ze starych większości się spodziewałem, ale ogólnie rzecz biorąc jest nieźle.
Deleted User 2259

Deleted User 2259

Gitarzysta Joe Satriani połączył siły z Robinem DiMaggio z United Nations, aby napisać utwór "Music Without Words". Kompozycja trafiła do sprzedaży cyfrowej 4 listopada 2015 roku, część dochodów przekazana zostanie organizacji UNICEF.

http://www.rockmetal.pl/wiesci.html?new ... a_UNICEF_u
ODPOWIEDZ