Speed Of Light - opinie

Wszystko na temat nowej płyty

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Jak oceniasz nowy utwór Iron Maiden

10
10
8%
9
13
10%
8
36
29%
7
24
19%
6
14
11%
5
16
13%
4
2
2%
3
7
6%
2
0
Brak głosów
1
2
2%

Liczba głosów: 124

Deleted User 626

Re: Speed Of Light - opinie

Post autor: Deleted User 626 »

Nie ma co.... przypomina trochę B'Sides.. Sheriif of Huddersfield/King of Twilight. Nie.. Juanita;)

Podoba mi się.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

By ostudzić nadmierne zachwyty nad Maiden dla porównania clip i piosenka naszej kapeli, który też dziś ma premierę

Nocny Kochanek - "Wakacyjny" https://youtu.be/dTMpHS-ajoE

Kochanek dominuje nad Dziewicą
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Frost No
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Frost No »

Podziwiam wytrawne ucho audiofila potrafiącego pisac o brzmieniu na podstawie formatu mp3 sluchanego z kompa , gratulacje .
Awatar użytkownika
Papa
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Papa »

krusejder pisze:By ostudzić nadmierne zachwyty nad Maiden dla porównania clip i piosenka naszej kapeli, który też dziś ma premierę

Nocny Kochanek - "Wakacyjny" https://youtu.be/dTMpHS-ajoE

Skoro Szczecin, to niech Wam będzie. ;)
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

krusejder pisze: Kochanek dominuje nad Dziewicą
Haha :lol:. Nie.
Frost No pisze:Podziwiam wytrawne ucho audiofila potrafiącego pisac o brzmieniu na podstawie formatu mp3 sluchanego z kompa , gratulacje .
Twierdzisz, że nie da się nic stwierdzić odnośnie brzmienia słuchając w taki sposób?
Frost No
-#Prisoner
-#Prisoner

Oczywiscie ze nie , poczekajmy do 4.09 kiedy cd ew vinyl wyladuje na odpowiednim miejscu .
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

No, skoro twierdzisz, że do powiedzenia choćby ogólnikowej opinii potrzebne jest cd albo winyl, to już twoja sprawa... :wink:
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Pewnie nawet jak będziesz miał vinyl, to nie uznasz, że brzmienie jest słabe
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Frost No
-#Prisoner
-#Prisoner

Wiesz amatorzy nad nim nie pracuja a faceci ktorzy z duza swiadomoscia bedąc w branzy kilka lat nagrali troszke płyt i wiedzą jak chcileliby uslyszec brzmienie własnej muzyki , debiut był raz i dawno temu .
Frost No
-#Prisoner
-#Prisoner

Koncząc wątek , kiedy nagrywałem na kasetę w 88 roku Seventh z wieczoru z płytą kompaktową w programie 2 pol radia prowadzący mówili ze nikt juz nie brzmi tak archicznie bo prezentowali tez Testament New Order i nowe trashowe kapele , jak brzmi Seventh ? wiemy wszyscy koniec kropka 666 .
Awatar użytkownika
matik
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: matik »

Witajcie :-)

Parę słów odnośnie nowego singla .
Po pierwsze czekaliśmy na niego 5 długich lat a co za tym idzie zespół obecnie jest w takiej formie twórczej i wykonawczej a nie innej ( nie mówię , że w złej absolutnie ) , zwłaszcza odnosi się to do wokalu Bruce'a , bo to od razu rzuca się w oczy i jesteśmy w stanie go ocenić natychmiast ... Po tych 5 długich latach dostajemy nowy materiał i to jest naprawdę szmat czasu od TFF nie wypominając wieku muzykom , 25 lat oni wiecznie mieć nie będą ...więc porównywanie go choćby do TFF i El Dorado jest tu trochę na wyrost moim zdaniem choć oczywiście trzeba to do czegoś porównać pełna zgoda..

Po drugie co do samego singla . Moim zdaniem te 5 lat sprawiło , że musimy się zwyczajnie przyzwyczaić do ich nowego oblicza studyjnego , do ich brzmienia . Ja czym więcej słucham tego singla nie porównując go na siłę z innymi wcześniejszymi , tym bardziej mnie on bierze. Na początku był taki sobie ale teraz wchodzi jak w masełko. Dobry kawał heavy metalu w najlepszym wykonaniu . Tak po prostu zespół brzmi AD 2015 i tak jak do tego podchodzę .. daje mu 9/10 z czystym sumieniem ..tyle moich wypocin przy słuchaniu SoL .
Who motivates the motivator
Frost No
-#Prisoner
-#Prisoner

Zgadzam sie .
Deleted User 6661

Post autor: Deleted User 6661 »

Frost No pisze:Koncząc wątek , kiedy nagrywałem na kasetę w 88 roku Seventh z wieczoru z płytą kompaktową w programie 2 pol radia prowadzący mówili ze nikt juz nie brzmi tak archicznie bo prezentowali tez Testament New Order i nowe trashowe kapele , jak brzmi Seventh ? wiemy wszyscy koniec kropka 666 .
Rzeczywiście tak było, przypomniałeś mi. Dawnych wspomnień czar. Cóż, thrash to już praktycznie niestety tylko historia...
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

krusejder pisze:Pewnie nawet jak będziesz miał vinyl, to nie uznasz, że brzmienie jest słabe
Jeśli to było do mnie to nie, raczej nie uznam, że jest słabe - takie moim zdaniem nie jest.;) Ale w związku z zastrzeżeniami o których pisałem wcześniej raczej też nie uznam, że jest jakieś wyjątkowo dobre. Chociaż trzeba pamiętać, że usłyszeliśmy 5 z 92 minut więc warto być ostrożnym w jednoznacznych ocenach.
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

krusejder pisze:Nocny Kochanek - "Wakacyjny"
tym biednym muzycznie i tekstowo kawałkiem?? :)
Awatar użytkownika
Roberrcik
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Roberrcik »

Dobra zeszła trochę euforia po pierwszych przesłuchaniach - 10/10 to to nie jest, trochę mnie poniosło :lol:
Ale i tak jest bdb jak na singla, myślę 7,5 w porywach do 8. Melodia wokalu wydaje mi się bardzo dziwna, ale idzie się przyzwyczaić. No i to co już poruszono - solówki. Mocno przeciętne, nic nowego.

Nie rozumiem tutaj osób, które jeżdżą po SoL jakby to był kawałek na poziomie legendarnego Angel and the Gambler. Naprawdę aż tak wam ta piosenka nie podpasowała?

Podsumowując, singiel o niebo lepszy od El Dorado, na żywo będzie PETARDA :D
MaidenZary
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: MaidenZary »

Coraz bardziej mi się podoba. I nadal nie rozumiem skąd narzekania na Bruca, moim zdaniem lepiej niż na TFF. Nie miałem oczekiwań że będzie śpiewał jak w okresie Number do Seventh Sona - to się nie wróci i tyle. Obecna dyspozycja rewelacyjna, moim zdaniem narzuca sobie partie wokalne trudne i daje rade, barwa może nie jest czysta ale nie wyobrażam sobie, żeby śpiewał w niskich tonacjach, dopiero wtedy został zbesztany za "nudne partie". Wychodzi mu bardziej naturalnie niż np uwielbianemu przeze mnie Robowi z JP, ten ostatni niestety wysokie partie ledwo ledwo - a zachwytów nad nim co nie miara. Bruce rządzi. Solo Dave'a imo adekwatne do tytułu, wrzuca nuty z prędkością światła, choć Adrian ma lepszy feeling. Ale i tak wole od zawsze Dave'a. Jedni wolą surowe brzmienie, klarowne wokale, głośnie/ciche gitary, dudniące perkusje, Shirleya, Bircha, lepiej jak Harris miesza, lepiej jak Adrian i tak dalej.. Wszystko to jedno w maiden, i to jest fajne :-) pozdro dla Was.
Awatar użytkownika
matik
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: matik »

Wchodzi , wchodzi singielek moi drodzy ..coraz bardziej .. cała płyta tak wejdzie czuję to .. nie narzekajcie , nie porównujcie na siłę do SIT lub 7Syna , bo jak kolega zauważył to se ne wrati .. jest dobrze , bardzo dobrze :-) Czekam na album cały ..
Who motivates the motivator
Frost No
-#Prisoner
-#Prisoner

Slucham kolejny raz i zajebiscie wchodzi mi zaangazownie Bruce , dzieki .
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: dostoevsky »

A, jeszcze do tych marudzących, że "rocker" - na większości płyt IM znajdziecie pojedyncze utwory z silnymi wpływami rnr (a już Killers, który uwelbiam, jest ich pełen). Chyba tylko na Siódmym Synie i BNW ich nie ma, może gdzieś jeszcze. Ale mogę Was też uspokoić - patrząc na francuską recenzję track-by-track, to jedyny utwór na płycie z naleciałościam rock 'n rollowymi.

Przesłuchałem SOL raz jeszcze, bo dobrych kilku godzinach... i dalej mi się bardzo podoba. Jest duża energia i czad. Mocne 8/10.
ODPOWIEDZ