Dance of Death vs Book of Souls

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących Iron Maiden i ich dokonań nagraniowych,koncertowych itd...

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Który?

Dance of Death
24
43%
Book of Souls
32
57%

Liczba głosów: 56

RidingOntheWind
-#Trooper
-#Trooper

Dance of Death vs Book of Souls

Post autor: RidingOntheWind »

Ciekawi mnie porównanie tych albumów przez was. Który stoi wyżej? Oba mają 11 utworów więc dość łatwo je ze sobą porównać. Wybrałem takie pary gdzie utwory są w miarę bliskie sobie klimatycznie. Wiem, że to dość na siłę robione, bo IESF i EOTC ciężko porównać do czegokolwiek Iron Maiden .

If Eternity Should Fail- Montsegur
Speed of Light- Wildest Dreams
Great Unknown- Face in the Sand
The Red and the Black- No More Lies
When the River Runs Deep- Gates of Tomorrow
Book of Souls- Dance of Death
Death or Glory-Rainmaker
Shadows of the Valley-New Frontier
Tears of a Clown-Journeyman
Man on Sorrows-Age of Innosence
Empire of Clouds- Paschendale

Para 1

Montsegur choć nie jest jakimś faworytem podoba mi się znacznie bardziej niż utwór z najnowszej płyty IM 0-1 dla Dance of Death

Para 2

Dwa fajne, proste rockerki, głos na Wildest Dreams za sentyment 0-2 dla Dance of Death

Para 3

Oba stanowią taką esencje stylu Adriana Smitha w obecnych czasach, wolne tempo, dużo się dzieje w melodiach, dość posępny klimat. Oba bardzo dobre! Remis Dalej 0-2 dla Dance of death

Para 4

Tak Red and Black jak i No More Lies mają momenty fantastyczne ale też słabe i niepotrzebne. Dalej 0-2 dla Dance of Death

Para 5

Tutaj zdecydowanie górą utwór z Book of Souls. 1-2 dla Dance of Death

Para 6
Utwór świetny jakim jest Book of Souls nie ma jednak szans z wybitnym jakim jest Dance of Death. 1-3 dla Dance of Death

Para 7

Death or Glory jak i Rainmaker to takie wesołe granie, ale ta wesołość w Rainmaker ma dużo większy urok, poza tym solo Daveya w Rainmaker jest znakomite. 1-4 dla Dance of Death

Para 8

Shadows of the Valley właśnie powinien trwać tyle co New Frontier, 4-5 minut, byłby wtedy dużo lepszym utworem, tak jest wymęczony do granic możliwości. 1-5 dla Dance of Death

Para 9

Journeyman choć tylko niezły to jednak to utwór, który ma swój urok a Tears of a Clown wchodzi jednym a wylatuje drugim uchem. 1-6 dla Dance of Death

Para 10

Man on Sorrows i Age of Innosence to bardzo podobna klasa. Dalej 1-6 dla Dance of Death

Para 11

Tutaj wstrzymam się z oceną, Paschendale całościowo dużo lepsze, ale jednak te fragmenty w Empire...

Czyli podsumowując Dance of Death to album zdecydowanie lepszy, dla mnie oczywiście. Pewnie większość zagłosuje inaczej, ale tak jest zawsze z nowymi albumami, że pierwsze opinie są zawyżone.
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Re: Dance of Death vs Book of Souls

Post autor: Saimon1995 »

Tutaj - przynajmniej dla mnie - nie ma problemu. The Book of Souls może nie bije na głowę DOD, ale jest albumem - po prostu - lepszym.

A jeśli miałbym przyrównać podane pary to wyglądałoby mniej więcej tak:
If Eternity Should Fail - Montsegur -> If Eternity to najlepszy otwieracz od czasu BNW i kapitalny numer, który przykuł moją uwagę od pierwszego przesłuchania; Monstegur też lubię, ale to jednak nie ta liga. 1:0

Speed of Light- Wildest Dreams -> Dwa typowe rockery, ale to Speed of Light okazuje się w tym pojedynku lepszy. Refren fajnie wchodzi w głowę, czego powiedzieć nie mogę o Wildest Dreams, IMO najsłabszym utworze po Reunion. 2:0

Great Unknown- Face in the Sand -> Tu także nie mam wątpliwości, że utwór z TBOS bije na głowę utwór z DOD. Klimat Great Unknown przeważa. 3:0

The Red and the Black- No More Lies -> W tym pojedynku wygrywa jednak No More Lies, który być może przewidywalny, ale jest bardziej zwarty (czytaj: krótszy) i nie jest przeciągnięty na siłę, choć i tak uważam, że The Red and the Black złym epikiem nie jest. 3:1

When the River Runs Deep- Gates of Tomorrow -> When the Rivers to jeden z moich faworytów na TBOS, a Gates of Tomorrow jest typową zapchajdziurą na Dance of Death. Więc chyba nie muszę wyjaśniać, kto wygrywa. 4:1

Book of Souls- Dance of Death -> Ten pojedynek jest zdecydowanie najciekawszy. Dwa utwory tytułowe, oba wspaniałe. Więc dla mnie remis i po jednym "punkcie" dla obu płyt. 5:2

Death or Glory-Rainmaker -> Kolejne szybkie numery, w których już się nie ma takiej mocy, jak w latach 80. Rainmaker powala swoim świetnym refrenem, a Death or Glory jest po prostu dobrym utworem, ale na pewno nie jest w stanie wygrać z rywalem z DOD. 5:3

Shadows of the Valley-New Frontier -> W sumie nie wiem, który utwór powinien pojedynek wygrać. Bo oba są dla mnie takie bez wyrazu i niekoniecznie zapadają w pamięć. Jeśli jednak byłbym przyparty do muru, to postawiłbym na Shadows. 6:3

Tears of a Clown-Journeyman -> Ponownie remis. Tears of a Clown to kapitalna kompozycja, która idealnie pasowałby na solowy album Dickinsona. A Journeyman? To także magiczny utwór, który obalił mit, że IM grają cały czas to samo. 7:4

Man on Sorrows-Age of Innosence -> Man of Sorrows, jak wspominałem na forum, to jeden z najmniej ulubionych przeze mnie utworów na TBOS. Ale i tak bez problemu wygrywa z Age of Innocence, który ma fajny początek, ale potem... No nie przekonuje mnie. 8:4

Empire of Clouds- Paschendale -> Trzeci remis. Mocne punkty albumów, na których się znajdują. Po prostu kapitalne kompozycje (innego słowa nie da się w tym miejscu użyć). 9:5

No więc, tak jak napisałem na początku, TBOS wygrywa bez problemu. 9:5.
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Powinniście ustawiać te pary utworami takimi jakimi są na albumie, a nie wymyślać jakieś nietypowe pary. Wildest vs Eternity itp
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Riding, Ty chyba z PeeSeLu jesteś, że robisz takie nieuczciwe elekcyje :)))
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
RidingOntheWind
-#Trooper
-#Trooper

Ok, ok ;), to dam parami już bez komentowania

Wildest Dreams- If Eternity Should Fail 0-1 dla Book of Souls (choć to tak bardziej obiektywnie, dojrzalsza ciekawsza kompozycja ale subiektywnie w ogóle mi nie podchodzi)
Rainmaker-Speed of Light 1-1
No More Lies- Great Unknown 1-2
Montsegur-The Red and the Black 1-3
Dance of Death-When the River Runs Deep 2-3
Gates of Tomorrow-Book of Souls 2-4
New Frontier-Death or Glory 3-4
Paschendale-Shadows of the Valley 4-4
Face in the Sand- Tears of a Clown 5-4
Age of Innosence-Man on Sorrow remis jak poprzednio
Journeyman- Empire of Clouds 5-5

Remis, ciekawe ;)
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

1. Wildest Dreams - If Eternity Should Field - Kiepski rocker z ciekawym mocnym wałkiem - 0.1
2. Rainmaker - Speed Of Light - Lubię Rainmakera i chyba bardziej porywa niż SOL , jest szybszy krótszy z fajniejszym refrenem - 1.1
3. No More Lies - The Great Unknown - Hmm , No More Lies jest faktycznie przewidywalny i mało odkrywczy jednakże live wypada świetnie , z kolei konkurent z najnowszej płyty ma ciekawy połamany rytm , fajną część solówek choć trochę podobną do wcześniejszych nagrań i za to remis. - 2.2
4. Montsegur - The Red And The Black - Hmm , pierwszy wkurza mnie refrenem , drugi ma wiejskie ,,oooo". Ciężko porównać ,,epika:" z krótkim kawalkiem , The Red... ma fajnie rozbudowaną część instrumentalną , dużo ciekawych zagrywek i dzięki temu wygra - 2.3
5. Dance of Death - When The River Runs Deep - Tytułowy jest jednym z lepszych utworów na tej płycie ,a jej przeciwnik jednym z gorszych także bez dwóch zdań - 3.3
6.Gates of Tomorrow - The Book Of Souls - Ekchm j.w :) 3.4
7.New Frontier - Death Or Glory - Pojedynek wypełniaczy , z tą różnicą że New Frontier już zaczyna męczyć , a DOG dość dobrze otwiera drugą płytę - 3.5
8.Paschendale - Shadows Of The Valley - Wypełniacz z epickim dziełem jakim jest Paschendale nie ma najmniejszych szans 4.5
9.Face in the Sand - Tears Of A Clown - Face... bardzo ciekawy utwór , podoba mi się ta wyciszona gitara śpiewająca z Brucem , podwójna stopa , refren , dość niedoceniany utwór a dla mnie mocna pozycja na płycie. Łzy klauna , utwór ogólnie dobry , dużo lepszy od dwóch poprzedników z TBOS , bardzo podobają mi się solówki , remis. - 5.6
10. Age of Innocence - The Man Of Sorrows - A to ciekawe starcie , obydwie kompozycje napisane przez duet Murray/Harris. No i obydwie mocno zjechane przy recenzjach. Ja jednak stanę przy nowszym ich utworze. Pasuje mi tam wszystko. 5.7
11.Journeyman - Empire Of The Clouds - Może gdyby Empire... został balladą jaką się zaczyna to wskazałbym na Journeymana , ale że lubie długie rozbudowane kawałki to zwycięzca jest tutaj jeden. - 5.8
RidingOntheWind
-#Trooper
-#Trooper

Ja bardzo lubię No More Lies, New Frontier (jaki tam jest zadzior), Rainmakera..., Age of Innosence też jest dość fajne, a nawet nieco głupawe Gates of Tomorrow i Wildest Dreams mają jakieś punkciki zaczepienia. Face in the Sand to dla mnie natomiast nr.3 na albumie po dwóch, wiadomych utworach, bardzo nieszablonowa i pełna pomysłów kompozycja.
Właśnie nie bardzo mi leży Montsegur, coś mnie drażni w tym utworze, choć może to dlatego, że miałem na niego ogromny apetyt przy zapowiedziach, że niby poziom Where Eagles Dare, klimat Piece of Mind itd.

Dance of Death ma jeden ogromny plus, którego Book of Souls nie ma. Album znakomicie wchodzi po całości, większość utworów odwrotnie niż na innych IM po Reunion jest takich melodyjnych, szybkich i to dobrze się z epikami współgra.
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

A mnie zaczyna męczyć Dance... po tytułowym , i zazwyczaj przełączam na Paschendale i dalej już jest git.
Awatar użytkownika
nurni
-#Invader
-#Invader

Post autor: nurni »

Invader pisze:Powinniście ustawiać te pary utworami takimi jakimi są na albumie, a nie wymyślać jakieś nietypowe pary. Wildest vs Eternity itp
Chyba właśnie należy porównywać podobne kawałki - rockery do rockerów, epiki do epików, tytułowe itd

Wildest Dreams , ( któremu DUŻO bliżej do Speed Of Light ) vs Eternity ?

Bez bawienia się w pary - TBOS nokautuje DOD w już 2 rundzie - Rainmakera po prostu przełączam...i tak jeszcze kilka razy do Paschendale, a później w ogóle wyłączam - podczas gdy TBOS jestem w stanie przesłuchać w całości i to nawet z przyjemnością :)
If 50 million people say a stupid thing, it's still a stupid thing.
Awatar użytkownika
Dziku
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Dziku »

Wildest Dreams- If Eternity Should Fail 0-1
New Frontier-Death or Glory 2-5
Paschendale-Shadows of the Valley 3-5
Face in the Sand- Tears of a Clown 4-5
Age of Innosence-Man on Sorrow 4-6
Journeyman- Empire of Clouds 4-7
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

nurni pisze:
Chyba właśnie należy porównywać podobne kawałki - rockery do rockerów, epiki do epików, tytułowe itd
Tylko jeśli znajdziesz odpowiednią ilość takiej samej ilości, bo nie ma takiego wałka jak Journeyman na najnowszym wydawnictwie i co wtedy, nie na wszystkich albumach są też tytułowe kawałki i jeśli już się robi zestawienia albumów gdzie jest taka sama ilość wałków to raczej w takim systemie który zaproponowałem, tak wychodzi realniej :P
Awatar użytkownika
nurni
-#Invader
-#Invader

Post autor: nurni »

nurni pisze:
Invader pisze:Powinniście ustawiać te pary utworami takimi jakimi są na albumie, a nie wymyślać jakieś nietypowe pary. Wildest vs Eternity itp

Wildest Dreams , ( któremu DUŻO bliżej do Speed Of Light ) vs Eternity ?

Bez bawienia się w pary - TBOS nokautuje DOD już w 2 rundzie - Rainmakera po prostu przełączam...i tak jeszcze kilka razy do Paschendale, a później w ogóle wyłączam - podczas gdy TBOS jestem w stanie przesłuchać w całości i to nawet z przyjemnością :)
If 50 million people say a stupid thing, it's still a stupid thing.
Awatar użytkownika
Władysław_Warneńczyk
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Władysław_Warneńczyk »

No More Lies- Great Unknown 2-1
Montsegur-The Red and the Black 3-1
Dance of Death-When the River Runs Deep 4-1
Gates of Tomorrow-Book of Souls 4-2
New Frontier-Death or Glory 4-3
Paschendale-Shadows of the Valley 5-3
Face in the Sand- Tears of a Clown 6-3
Age of Innosence-Man on Sorrow 7-3
Journeyman- Empire of Clouds 7-4
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: sajki »

No More Lies- Great Unknown 2-2
Montsegur-The Red and the Black 3-2
Dance of Death-When the River Runs Deep 4-2
Gates of Tomorrow-Book of Souls 4-3
New Frontier-Death or Glory 4-4
Paschendale-Shadows of the Valley 5-4
Face in the Sand- Tears of a Clown 6-4
Age of Innosence-Man on Sorrows 6-5
Journeyman- Empire of Clouds 6-6
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Kolej na to zestawienie:
New Frontier-Death or Glory 2-5
Paschendale-Shadows of the Valley 3-5
Face in the Sand- Tears of a Clown 3-6
Age of Innosence-Man on Sorrow 4-6
Journeyman- Empire of Clouds 4-7

Tu również zwycięstwo TBOS.
Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Mikojaski »

nie będę robił takiego zestawienia, z czystego lenistwa, ale Book of Souls dla mnie bije na glowę DoD - i to nie dlatego że pierwsze oceny są zwykle zawyżone, jak sugeruje RidingontheWind, tylko że uważam go po prostu za słaby album z dwoma fajnymi kawałkami :P
While you sleep in earthly delight, Someone's flesh is rotting tonight
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

Tutaj już prawie jak w STS :D
Awatar użytkownika
Nicko McBrain
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Nicko McBrain »

Wildest Dreams- If Eternity Should Fail 0-1 Zdecydowanie If Eternity
Rainmaker-Speed of Light 1-1 Wybór był ciężki po długim namyśle Rainmaker
No More Lies- Great Unknown 2-1 No More Lies. W Great Unknown poza intrem i refrenem nie ma nic ciekawego
Montsegur-The Red and the Black 2-2. The Red And The Black to kwintesencja IM ze wspananiałymi melodiami, solami. Typowy epik Harrisa
Dance of Death-When the River Runs Deep 3-2 DOD
Gates of Tomorrow-Book of Souls 3-3 Book Of Souls. Pierwsza połowa genialna. Potem trochę słabiej
New Frontier-Death or Glory 4-4 Remis ze wskanianem na Death Or Glory
Paschendale-Shadows of the Valley 5-4 Paschendale. Shadows of the Valley nie miał szans w starciu z tym arcydziełem
Face in the Sand- Tears of a Clown 6-4 Face In The Sand za ten mroczny klimat
Age of Innosence-Man on Sorrow 7-5 Remis
Journeyman- Empire of Clouds 7-6. Empire Of The Clouds

Wygrywa DOD
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Aż też się pobawię:

Wildest Dreams - If Eternity Should Fail 0-1
Rainmaker - Speed of Light 1-1
Montsegur - The Red and the Black 2-2
Dance of Death - When the River Runs Deep 3-2
Gates of Tomorrow - Book of Souls 3-3
New Frontier - Death or Glory 4-3
Paschendale - Shadows of the Valley 5-3
Face in the Sand - Tears of a Clown 5-4
Age of Innosence - Man on Sorrow 6-4
Journeyman - Empire of Clouds 6-5

Minimalnie wygrywa Dance of Death. Czy uważam go za lepszy album od The Book of Souls? Nie wiem jeszcze, zależy wszystko od dłuższego obsłuchania. W tym akurat pojedynku w 10 przypadkach zwycięzca był oczywisty, jedyną równą parą jest No More Lies i The Great Unknown i kto wie, czy któregoś dnia akurat ten drugi utwór będzie ciut wyżej i wtedy zwycięzca całego pojedynku też się zmieni ;)
Awatar użytkownika
Journeyman666
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Journeyman666 »

To ja też dorzucę coś od siebie:

Wildest Dreams - If Eternity Should Fail 0-1
Rainmaker - Speed of Light 1-1
Montsegur - The Red and the Black 2-2
Dance of Death - When the River Runs Deep 3-2
Gates of Tomorrow - Book of Souls 3-3
New Frontier - Death or Glory 4-3
Paschendale - Shadows of the Valley 5-3
Face in the Sand - Tears of a Clown 5-4
Age of Innocence - Man on Sorrow 6-4
Journeyman - Empire of the Clouds 6-5

Skopiowałem post Mr.M żeby nie przepisywać tego wszystkiego i mocno się zdziwiłem, bo nic nie zmieniłem ;)
Dla mnie jedyne pary gdzie miałem jakieś wątpliwości to: Montsegur vs TRatB, New Frontier vs Death or Glory i ostatnia para. Oba utwory nietypowe jak na IM ale jednak EotC bardziej mi przypadło do gustu.
W takim razie oddam głos na DoD (skoro takie są reguły tej zabawy). Chociaż gdyby zsumować wykonie, formę zespołu, okładkę itd to nie jestem pewien czy TBoS nie znalazło by się wyżej.
ODPOWIEDZ