Sprzedaż płyt IRON MAIDEN w Polsce i na świecie

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Deleted User 2259

Re: Wywiady i newsy

Post autor: Deleted User 2259 »

No to przez tą ustawkę mówię Ci, teraz będą się chwalić w zagranicznych pismach jak to u siebie pobili Maiden na listach sprzedaży :lol:, ciekawe że akurat były te problemy z dostawą, może wiedzieli co robią i dlatego teraz taki efekt, ktoś tam musiał sporo hajsu natrzepać to jest pewne.
SebastianArcheo
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: SebastianArcheo »

Powiem tak. Dziś premiera Davida Gilmoura. Więc zapomnijmy o numerze jeden.
Deleted User 2259

No tak zupełnie zapomniałem o Mistrzu, swoją drogą w Warszawie wielka promocja, więc to nie pomoże już.Szkoda, że nie zdecydowali się na inny termin.

Wow :

http://topguitar.pl/newsy/promocja-plyt ... ign=buffer
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Invader pisze:No to przez tą ustawkę mówię Ci, teraz będą się chwalić w zagranicznych pismach jak to u siebie pobili Maiden na listach sprzedaży :lol:,
Generalnie to mają czym się "chwalić" :)
Invader pisze:ciekawe że akurat były te problemy z dostawą, może wiedzieli co robią i dlatego teraz taki efekt, ktoś tam musiał sporo hajsu natrzepać to jest pewne.
serio? ;)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Nie wierzę w spisek mający na celu promocję zacnej grupy Riverside. Po prostu Warner to patałachy i tyle.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Cybul pisze:
WICKER MAN pisze:Ciekawe jak wygląda sprawa z DOD i AMOLAD oba albumy mogą mieć już status złotej płyty w PL, a przynajmniej już lata temu były tego bardzo bliskie.
Nigdzie nie widać, żeby przekroczyli te magiczne 10 000 sprzedanych sztuk. BNW ma złoto, TFF po dwóch miesiącach też je zdobył.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Warto wspomnieć, że BNW zdobyło złoto przy ówczesnych zasadach przyznawania Złotej Płyty, czyli bodajże wtedy wynosiło jeszcze 20 tys. :wink:
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Mr. M pisze:Warto wspomnieć, że BNW zdobyło złoto przy ówczesnych zasadach przyznawania Złotej Płyty, czyli bodajże wtedy wynosiło jeszcze 20 tys. :wink:
Jasne, trafna uwaga...
www.MetalSide.pl
Deleted User 2259

Nie wiem czy spisek czy nie, ale coś mi się tutaj nie podoba (być może to wina Warnera) najpierw ogłoszenie wyników w czwartek, potem nagle piątek a potem znowu czwartek (może wyniki były na korzyść Iron Maiden i stąd to zwlekanie, stwierdzili, że trzeba promować naszą rodzimą gwiazdę, a Maiden i tak druga pozycja nie zaszkodzi, bo mają już miejsce 1 w 24 krajach, koncert pewnie będzie, ale jak widać podczas AMoLAD do tego nie doszło, swoją drogą odwrotna sytuacja :P) jaki ten riverside ma fan base ? Mniej niż 100 k na fb, ile mogli u nas sprzedać 2-4 tys ? 5 max, osobiście stawiam na jakieś góra 3 k, nie wierzę ,że Maiden wypadło na ich tle gorzej, ale biorąc pod uwagę te akcje z zakupem płyty wszystko jest możliwe... wróciłem niedawno z Media koło Tauron Areny (mieszkam w pobliżu) sytuacja przedstawiała się następująco : 2 albumy w wersji standard za 49,99 pln (bo podobno w tym tygodniu jest taka cena, nie wiem jak oni to liczą chyba od piątku :lol:, kupiłem album w poniedziałek i był 10 złotych droższy) deluxe nie było żadnego nawet kolesia się pytałem, i 5 vinyli za 129 lub 139, wtedy w poniedziałek było ok 7-8 deluxe, 15-20 standard, i 7 vinyli.Jest też wielki banner Slayera taki sam który wrzuciłem w ich temacie, wszystkie wersje do wyboru do koloru, podobnie nowy David Gilmour, nie wiem czy w każdym media w PL tak jest, ale to świadczy tylko o tym, że Warner dał ciała lub albumy rzeczywiście szybko schodzą.Riverside za to było ok 20 płyt w zwykłej wersji tej za 30 z groszami.Maiden nawet na nowościach nie było :/ było trochę płyt po 29,99 lub 39,99 do tego vinyle IM ,K,PoM,Sit 59,99.Powerslave, Seventh 75-79 no i tych kilka TBoS i tyle... no i LAD za 109 pln każdego z nich tylko po 1 sztuce poza najnowszym.
Awatar użytkownika
Cybul
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Cybul »

gumbyy pisze:
Cybul pisze:
WICKER MAN pisze:Ciekawe jak wygląda sprawa z DOD i AMOLAD oba albumy mogą mieć już status złotej płyty w PL, a przynajmniej już lata temu były tego bardzo bliskie.
Nigdzie nie widać, żeby przekroczyli te magiczne 10 000 sprzedanych sztuk. BNW ma złoto, TFF po dwóch miesiącach też je zdobył.
W swoim czasie miła Pani z Pomaton Emi przekazała mi troszkę informacji odnośnie sprzedaży płyt Maiden (było to w roku 2010) mówiła wówczas ,że zdecydowanie barierę złota w PL przekroczyło DVD LAD, a DVD Flight 666 przekraczał tą barierę wówczas minimalnie - mimo to nigdy nie zostały zgłoszone do ZPAV przez Pomaton EMI. Powiedziała mi również, że BNW zdobyło złoto za 35 tys egzemplarzy, choć myślałem, że wówczas ta bariera (w roku 2000) była większa - 50 tys. Gdy wychodziło DOD szybko sprzedało sie w ilości 14 tys, potem było 17 tys. (wówczas do złota potrzeba było 20 tys dla kapel międzynarodowych) AMOLAD odniósł sukces na liscie Olis (gdy potrzeba było 10 tys podobnie jak dziś) i być może tą barierę również przekroczył - są to jednak moje domysły i życzenia ;) faktem jest że kilka albumów Maiden ma w Polsce status złotej płyty choć nie zostały potwierdzone, to samo zresztą na świecie. Pare lat temu powaznie te dane uaktulaniła kanada i wówczas Maiden zostali zasypani kilkoma złotymi na raz :)
gumbyy pisze:Warto wspomnieć, że BNW zdobyło złoto przy ówczesnych zasadach przyznawania Złotej Płyty, czyli bodajże wtedy wynosiło jeszcze 20 tys. :wink:
35 tys, jak wyżej napisałem.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Invader pisze:Nie wiem czy spisek czy nie, ale coś mi się tutaj nie podoba (być może to wina Warnera) najpierw ogłoszenie wyników w czwartek, potem nagle piątek a potem znowu czwartek (może wyniki były na korzyść Iron Maiden i stąd to zwlekanie, stwierdzili, że trzeba promować naszą rodzimą gwiazdę, a Maiden i tak druga pozycja nie zaszkodzi, bo mają już miejsce 1 w 24 krajach, koncert pewnie będzie, ale jak widać podczas AMoLAD do tego nie doszło, swoją drogą odwrotna sytuacja :P) jaki ten riverside ma fan base ? Mniej niż 100 k na fb, ile mogli u nas sprzedać 2-4 tys ? 5 max, osobiście stawiam na jakieś góra 3 k, nie wierzę ,że Maiden wypadło na ich tle gorzej, ale biorąc pod uwagę te akcje z zakupem płyty wszystko jest możliwe... wróciłem niedawno z Media koło Tauron Areny (mieszkam w pobliżu) sytuacja przedstawiała się następująco : 2 albumy w wersji standard za 49,99 pln (bo podobno w tym tygodniu jest taka cena, nie wiem jak oni to liczą chyba od piątku :lol:, kupiłem album w poniedziałek i był 10 złotych droższy) deluxe nie było żadnego nawet kolesia się pytałem, i 5 vinyli za 129 lub 139, wtedy w poniedziałek było ok 7-8 deluxe, 15-20 standard, i 7 vinyli.Jest też wielki banner Slayera taki sam który wrzuciłem w ich temacie, wszystkie wersje do wyboru do koloru, podobnie nowy David Gilmour, nie wiem czy w każdym media w PL tak jest, ale to świadczy tylko o tym, że Warner dał ciała lub albumy rzeczywiście szybko schodzą.Riverside za to było ok 20 płyt w zwykłej wersji tej za 30 z groszami.Maiden nawet na nowościach nie było :/ było trochę płyt po 29,99 lub 39,99 do tego vinyle IM ,K,PoM,Sit 59,99.Powerslave, Seventh 75-79 no i tych kilka TBoS i tyle... no i LAD za 109 pln każdego z nich tylko po 1 sztuce poza najnowszym.
Nie no, bez przesady z tym spiskiem. Wina dystrybutora, że jest mało płyt w niektórych sklepach - to fakt. A pierwszy tydzień sprzedaży to właśnie pewnie jest to co napisałeś 2-4 tyś., bo "TFF" złoto zrobił (czyli 10000) w 2 miesiące.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Cybul pisze:W swoim czasie miła Pani z Pomaton Emi przekazała mi troszkę informacji odnośnie sprzedaży płyt Maiden
o dobrze wiedzieć i dzięki za naświetlenie sytuacji :)

ps. o 20.000 BNW to nie ja pisałem ;)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Cybul
-#Trooper
-#Trooper

Invader pisze:jaki ten riverside ma fan base ? Mniej niż 100 k na fb, ile mogli u nas sprzedać 2-4 tys ? 5 max, osobiście stawiam na jakieś góra 3 k, nie wierzę ,że Maiden wypadło na ich tle gorzej.
Myślę że masz rację. W swoich notatkach znalazłem informacje że w pierwszym tygodniu TFF sprzedał się w Polsce w ilości 4300. Być może wówczas tą liczbę Wicker podał (?), ale nie pamiętam. Za to AMOLAD w pierwszych kilku tygodniach sprzedał sie w ilości 8000 egzemplarzy.
XF 11 tys przez pierwsze tygodnie, a DVD Early Days 1502 sztuk do lutego 2005 (pierwsze miesiące) - takie dane kiedyś już na forum podawane - dla przypomnienia
Awatar użytkownika
Cybul
-#Trooper
-#Trooper

gumbyy pisze:
Cybul pisze:W swoim czasie miła Pani z Pomaton Emi przekazała mi troszkę informacji odnośnie sprzedaży płyt Maiden
o dobrze wiedzieć i dzięki za naświetlenie sytuacji :)

ps. o 20.000 BNW to nie ja pisałem ;)
:pijak: ups ;)
Deleted User 2259

Nie obraziłbym się jakby powstał osobny temat z danymi o sprzedaży w PL (oczywiście tych dostępnych informacji w miarę możliwości) i na cały świat również :)

Dobra załóżmy, że poszło 3 k Riverside ? ile mogło pójść w takim razie Maiden ? 2,800 ? (biorąc pod uwagę sytuacje z Warnerem) może po następnym tygodniu dobijemy do tych 5-6 tys.Ludzie rzucili się na te płyty jak małpa na kit :lol: teraz znowu nie ma w niektórych sklepach, pewnie znowu dołożą, ciekawy system...na raty.Zastanawiam się które miejsce mają w Rumunii czy Bułgarii, jest już Rosja ?
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

Tez sie zastanawiam nad zalozeniem nowego tematu bo meczace juz sa te "newsy" ;-)
Deleted User 2259

To załóż Pan ;) a jak myślicie liczyli te całe itunes i te nowe wynalazki ? sprzedaż płyt spada w zastraszającym tempie.Kiedyś 35 k innym razem 10 potem 8.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Invader pisze:Dobra załóżmy, że poszło 3 k Riverside ? ile mogło pójść w takim razie Maiden ? 2,800 ? (biorąc pod uwagę sytuacje z Warnerem) może po następnym tygodniu dobijemy do tych 5-6 tys.
No całkiem realne to jest. Przy "TFF" było ponad 4000 w pierwszym tygodniu, teraz pewno potencjał był podobny.

Kurczę... strasznie małe te liczby, prawda? Na koncercie potrafi być ponad 20000, a płyt sprzeda się kilka tysięcy... a ilu maniaków kupuje po kilka wydań...

Panie Admin dawaj pan temat sprzedaż płyt IM... o ile takiego nie ma ;)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Re: Sprzedaż płyt IRON MAIDEN w Polsce i na świecie

Post autor: Budziol »

W archiwum jeszcze tematy o sprzedazy AMOLAD i TFF :-)
Awatar użytkownika
Cybul
-#Trooper
-#Trooper

Re: Sprzedaż płyt IRON MAIDEN w Polsce i na świecie

Porównanie sprzedaży TFF i TBOS -pogrubione w pierwszych tygodniach po premierze

US : 63,286 vs US : 74,000 (pierwszy tydzień) + 22,800 (drugi) - razem 96,800
UK : 44,384 vs UK : 60,200 + 11,470 - razem 71,670
Germany : 35,000 vs Germany : +50,000
Canada : 17,200 vs Canada : 15,000
France : 13,751 vs France : 20,700
Japan : 13,516 vs Japan 7,916 + 4,292 razem 12,208
Australia : 7,295 vs Australia : 9,200
Italy: 12,000
Poland : ~4300 vs ? :)
Brazil ~16,000 tylko CD

Świat: 249,000 vs 310,000

W Kandzie Maiden stracili #1 przez streaming ;) albumów fizycznie sprzedali podobno więcej.
ODPOWIEDZ