Plagiaty, inspiracje, przypadkowe podobieństwo utworów IM do innych zespołów?
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Plagiaty, inspiracje, przypadkowe podobieństwo utworów IM do innych zespołów?
od dawna IM ma łatkę "pożyczalskich"
i gdzieniegdzie ten temat się pojawiał. Dopiero po ostatnich rewelacjach z "TRATB" nastąpiło zwiększenie działań wśród użytkowników tego forum 
www.MetalSide.pl
-
Deleted User 1499
Re: Plagiaty, inspiracje, przypadkowe podobieństwo utworów IM do innych zespołów?
Mnie w sumie zdziwiła zrzynka tekstu w Halloweed , nie wiedziałem o tym że tekst do Dream Of Mirrors pisał Blaze , no i lekko zaskoczony zrzynką czcionki do logo. Riffy z 23.58 i Wiklinowego już gdzieś kiedyś słyszałem.
Ciekawe ile jeszcze takich kwiatków wyjdzie :p
Ciekawe ile jeszcze takich kwiatków wyjdzie :p
O fakt... ten "HBTN" też lekko "boli"sekcjazwlok pisze:Mnie w sumie zdziwiła zrzynka tekstu w Halloweed , nie wiedziałem o tym że tekst do Dream Of Mirrors pisał Blaze , no i lekko zaskoczony zrzynką czcionki do logo. Riffy z 23.58 i Wiklinowego już gdzieś kiedyś słyszałem.
www.MetalSide.pl
-
SebastianArcheo
- -#Ancient mariner

"Inspiracje" Heepów. Ja bym otworzył taki wątek. Co wy na to?
https://www.youtube.com/watch?v=7SVn2e6tlVI vs. https://www.youtube.com/watch?v=X10xr96RzQI
Kto jest bez grzechu, itd...
https://www.youtube.com/watch?v=7SVn2e6tlVI vs. https://www.youtube.com/watch?v=X10xr96RzQI
Kto jest bez grzechu, itd...
Ale nikt tutaj nie twierdzi, że inni są bez grzechuSebastianArcheo pisze:Kto jest bez grzechu, itd...
www.MetalSide.pl
- Rainmaker.
- -#Ancient mariner

Nie jestem taki przekonany że "Dream Of Mirrors" napisał Blaze - może trochę fantazjuje chłop
W Run To The Hills II Dickinson jest przekonany że to Steve Harris napisał tekst
To, według mnie, jeden z najlepszych refrenów Steve'a i jeden z jego najlepszych tekstów. „Śnię tylko w czarnym i białym”.(...) Cholera, kto śni w czarnym i białym? (...) Czy to nie trochę dziwne? „Śnię tylko w czarnym i białym, tylko śnię, bo żyję, śnię tylko w czarnym i białym, by ochronić się przed sobą!” Pomyślałem „O, człowieku, on jest jakimś udręczonym sukinsynem!
W Run To The Hills II Dickinson jest przekonany że to Steve Harris napisał tekst
To, według mnie, jeden z najlepszych refrenów Steve'a i jeden z jego najlepszych tekstów. „Śnię tylko w czarnym i białym”.(...) Cholera, kto śni w czarnym i białym? (...) Czy to nie trochę dziwne? „Śnię tylko w czarnym i białym, tylko śnię, bo żyję, śnię tylko w czarnym i białym, by ochronić się przed sobą!” Pomyślałem „O, człowieku, on jest jakimś udręczonym sukinsynem!
Może jednak nie?Rainmaker. pisze:Nie jestem taki przekonany że "Dream Of Mirrors" napisał Blaze - może trochę fantazjuje chłop![]()
This song is about a man who has a recurring dream in which he is trapped in a maze full of mirrors. He also seems to be lost in time: "have you ever thought the future is the past" and "I only dream in black and white."
"The Nomad," "Dream of Mirrors" and "The Mercenary" were originally written for Iron Maiden's album Virtual XI, according to their guitarist Adrian Smith. He said there was a fourth song, but he didn't know which one it was and that Steve Harris did not remember either. Assuming no songs were re-written with Bruce Dickinson or Adrian Smith, this leaves "The Thin Line Between Love and Hate" as the only possible song it could be. Harris denied that "Blood Brothers" was one of them. Apparently, former singer Blaze Bayley also co-wrote "Dream Of Mirrors," but wasn't credited.
www.MetalSide.pl
-
Deleted User 1499
Tak sobie teraz pomyślałem że Dream of Mirrors w wykonaniu Blaze brzmiałby okrutnie 
Jakoś nie wyobrażam sobie Blaze'a śpiewającego Dream of Mirrors albo Nomad.
za to jakby Bayley został w zespole, to na płycie znalazłby sie prawdopodobnie taki kawałek jak Stare at the Sun, no i nie nazywałaby się Brave New World.
za to jakby Bayley został w zespole, to na płycie znalazłby sie prawdopodobnie taki kawałek jak Stare at the Sun, no i nie nazywałaby się Brave New World.
a ja właśnie sobie wyobrażam. Pytanie, czemu na VXI to się nie znalazło?
Wiesz... te kawałki byłyby na pewno troszkę inaczej zaaranżowane, niż znane nam wersje.sajki pisze:Jakoś nie wyobrażam sobie Blaze'a śpiewającego Dream of Mirrors albo Nomad.
Steve Harris tak zdecydowałgeri92 pisze:Pytanie, czemu na VXI to się nie znalazło?
www.MetalSide.pl
A to nie było tak, że to były utwory pisane już z myślą o nowej płycie?
Hmm... w tej notce co dałem wcześniej jest mowa o tym, że 4 utwory były napisane z myślą o VIX.sajki pisze:A to nie było tak, że to były utwory pisane już z myślą o nowej płycie?
www.MetalSide.pl
Pytałem posiłkując się cytatem:sajki pisze:A to nie było tak, że to były utwory pisane już z myślą o nowej płycie?
"The Nomad," "Dream of Mirrors" and "The Mercenary" were originally written for Iron Maiden's album Virtual XI
- Rainmaker.
- -#Ancient mariner

Z tego co kiedyś obiło mi się o uszy to mogły być odrzuty z płyty Virtual XI, ale powiecie dlaczego odrzucano tak dobre kompozycje, ano może dlatego że kompletnie nie pasowały do Blaze - zresztą coś w tym może być, bo przecież album Virtual XI wydany w 1998r zawiera tylko 8 utworów to dość mało jak na CD.
Ale trwa 53 minuty - to dość dużo. A Harris pamiętał, że ostatni długi album zespołu był przyjęty dość chłodno. Chodziło o powrót do wesołego, szybkiego grania.
Utwory z solowego albumu Blaze'a, Silicon Messiah to jego pomysły na 12 krążek Ironów. Jak wiadomo, śpiewał na nim już kto inny.
Natrafiłem kiedyś na wywiad z Di'Anno, w którym stwierdził, że RTTH powstał jeszcze za jego "kadencji" i nawet je śpiewał. Gdzie indziej natrafiłem na informację, według której to Dickinson jest autorem tekstu do tego numeru, ale z przyczyn prawnych nie mógł widnieć jako autor. Wszyscy wiemy, jak to jest z Paulem, więc to, że on pierwotnie śpiewał ten numer, jest mało prawdopodobne. Jednakże daje nieco do myślenia. Być może Iron Maiden to po prostu taki zespół, w którym "wszystko zostaje w rodzinie"? Na kompilacjach SBIT i FFTE, utwory z 4 płyt bez Dickinsona zostały umieszczone w wersji live z nim na wokalu. Takich kwiatków może być więcej, ale zapewne dowiemy się jedynie o paru przypadkach.
Utwory z solowego albumu Blaze'a, Silicon Messiah to jego pomysły na 12 krążek Ironów. Jak wiadomo, śpiewał na nim już kto inny.
Natrafiłem kiedyś na wywiad z Di'Anno, w którym stwierdził, że RTTH powstał jeszcze za jego "kadencji" i nawet je śpiewał. Gdzie indziej natrafiłem na informację, według której to Dickinson jest autorem tekstu do tego numeru, ale z przyczyn prawnych nie mógł widnieć jako autor. Wszyscy wiemy, jak to jest z Paulem, więc to, że on pierwotnie śpiewał ten numer, jest mało prawdopodobne. Jednakże daje nieco do myślenia. Być może Iron Maiden to po prostu taki zespół, w którym "wszystko zostaje w rodzinie"? Na kompilacjach SBIT i FFTE, utwory z 4 płyt bez Dickinsona zostały umieszczone w wersji live z nim na wokalu. Takich kwiatków może być więcej, ale zapewne dowiemy się jedynie o paru przypadkach.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
No tak, ale to są nagrania z wcześniej wydanych koncertówek/singli, także co ma to wspólnego z drugim? Bo nie zajarzyłemkmberserker pisze: Na kompilacjach SBIT i FFTE, utwory z 4 płyt bez Dickinsona zostały umieszczone w wersji live z nim na wokalu. Takich kwiatków może być więcej, ale zapewne dowiemy się jedynie o paru przypadkach.
Chodzi mi o to, że Steve woli, aby % ze sprzedaży płyty szedł do Bruce'a, niż do Paula czy Blaze'a 
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Steve jak Steve, Bruce na pewno 
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
https://www.youtube.com/watch?v=8Q0IVkyQ1OI
Od 2:32 brzmi to, jak riff z Powerslave.
Od 2:32 brzmi to, jak riff z Powerslave.