The Book Of Souls - opinie na temat nowego albumu
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

Re: The Book Of Souls - opinie na temat nowego albumu
Coś w tym jest 
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.
- wojakwojak
- -#Ancient mariner

https://www.youtube.com/watch?v=DMUz3MxlPoY
Fragment od 0:03 do 0:17 i od 0:31 do 0:45. Oczywiście instrumentacja jest nieco inna:), ale jakby to zagrać na przesterowaniej gitarze, byłoby bardziej oczywiste. Do tego "podobne" bicie perkusji i tempo itp.
Nie pozbędę się tego:)
Fragment od 0:03 do 0:17 i od 0:31 do 0:45. Oczywiście instrumentacja jest nieco inna:), ale jakby to zagrać na przesterowaniej gitarze, byłoby bardziej oczywiste. Do tego "podobne" bicie perkusji i tempo itp.
Nie pozbędę się tego:)
Wesołe to skojarzenie, ale chyba mocno indywidualne
Takie rzeczy tak działają, jak coś siedzi w głowie, to trudno wypędzić.
Dla mnie akurat Montsegur to utwór wyjątkowo dobry, czasami puszczam go bardzo głośno kiedy wqrw mnie bierze na dzieci sąsiadów z góry, biegające i tupiące jak oszalałe. Po takim "walcu" spokój gwarantowany, aluzja pojęta.
Mi ta melodia z post-refrenu kojarzy się z jakimś średniowiecznym dworem, ciżmami
i pląsającymi błaznami przygrywającymi swoim panom na fujarach 
M.
Dla mnie akurat Montsegur to utwór wyjątkowo dobry, czasami puszczam go bardzo głośno kiedy wqrw mnie bierze na dzieci sąsiadów z góry, biegające i tupiące jak oszalałe. Po takim "walcu" spokój gwarantowany, aluzja pojęta.
Mi ta melodia z post-refrenu kojarzy się z jakimś średniowiecznym dworem, ciżmami
M.
-
Deleted User 6661
Gumisie w trzy dupy. Nie da się ukryć. Nigdy nie znosiłem tego refrenu. Już wolę gumisie 
- hipcio_stg
- -#Moonchild

Dla mnie Montsegur jest na tym samym ważnym miejscu co TOAC z nowego krążka. Takie cudeńko. Dobrze, że nie przemycili melodyjki ze smerfów
. PS. Możesz wpisać w wątku o plagiatach.
-
Deleted User 6661
Nie ma co się rozwodzić. To takie bardziej gumisie mentalne. A na smerfy może jeszcze przyjdzie czas 
-
RidingOntheWind
- -#Trooper

New Frontier to według mnie znacznie lepszy utwór.
Bardzo lubię Montsegur, nie jest to utwór wybitny jak DoD czy paschendale ale raczej oceniam go jako jeden z lepszych na swym albumie. Ale jak wojak napisałeś o tych gumisiach to od razu skojarzyłem o co Ci chodzi
dobre spostrzeżenie 
-
Deleted User 1499
Gdyby nie przegięli z tym refrenem to kawałek by kopał tyłek , a tak jest tylko średni.
W nowym albumie stosują patent który można znaleźć w późnych wykonaniach na żywo ''Child in Time'' Purpli: Gitara grająca unisono z wokalem by wspomóc śpiew. Albo po prostu taką koncepcję przyjęli 
Czy aktualne krótsze kompozycje nadawałyby się co najwyżej na b-side'y z czasów ich młodości? Być może. Ale czy gdyby nagrali takie "Aces High'' teraz (zakładając że wcześniej tego nie zrobili) to czy nie można by powiedzieć tego samego?
Czy aktualne krótsze kompozycje nadawałyby się co najwyżej na b-side'y z czasów ich młodości? Być może. Ale czy gdyby nagrali takie "Aces High'' teraz (zakładając że wcześniej tego nie zrobili) to czy nie można by powiedzieć tego samego?
Jeśli chodzi o te krótkie kompozycje Janicka z płyt po reunion to Montsegur lubię najbardziej. Shadows of the Valley też jest bardzo fajny.
Montsegur to świetny numer, a wokalizy w przedrefrenie to pewien smaczek, bo nawiązują one do muzyki średniowiecznej, jeszcze z czasów przed rozpowszechnieniem się w europie skal modalnych.
No, Shadows of the Valley to już nie taka krótka kompozycja, siedem i pół minuty. Swoją drogą bardzo mocno zaplusował u mnie ten numer ostatnio.Dziku pisze:Jeśli chodzi o te krótkie kompozycje Janicka z płyt po reunion to Montsegur lubię najbardziej. Shadows of the Valley też jest bardzo fajny.
-
RidingOntheWind
- -#Trooper

Jeśli chodzi o krótkie, szybkie po 1995 roku to bym tak powiedział
1.Lord of the Flies
2.The Mercenary
3.Futureal
4.New Frontier
5.Rainmaker
6.The Pilgrim
7.When the Rivers Run Deep
8.The Wicker Man
9.Fallen Angel
10.Man on the Edge
Montsegur się zdecydowanie nie łapie
1.Lord of the Flies
2.The Mercenary
3.Futureal
4.New Frontier
5.Rainmaker
6.The Pilgrim
7.When the Rivers Run Deep
8.The Wicker Man
9.Fallen Angel
10.Man on the Edge
Montsegur się zdecydowanie nie łapie
-
Deleted User 1499
A mi chyba bardziej The Pilgrim podchodzi , jest to dość bliznaczy utwór ale pozbawiony gumisiowego refrenu plus Nicko tłukący w China jest mega.PanPrezes pisze:Montsegur to świetny numer, a wokalizy w przedrefrenie to pewien smaczek, bo nawiązują one do muzyki średniowiecznej, jeszcze z czasów przed rozpowszechnieniem się w europie skal modalnych.
-
RidingOntheWind
- -#Trooper

Pilgrim zdecydowanie lepszy, tu się zgodzę, chyba najlepiej zaśpiewany utwór na albumie
Tak, na pewno. Panowie z Maiden, którzy w większości swojej twórczości jadą (JEDNEJ) po najprostszej tonacji specjalnie odwołali się do jakiejś muzyki średniowiecznej, jakby mieli o niej wielkie pojęcie.PanPrezes pisze:Montsegur to świetny numer, a wokalizy w przedrefrenie to pewien smaczek, bo nawiązują one do muzyki średniowiecznej, jeszcze z czasów przed rozpowszechnieniem się w europie skal modalnych.
-
Deleted User 4432
Krótka piłka na temat nowego albumu- wokal Dickinsona najlepszy od czasów BNW , produkcja jak zwykle leży i kwiczy.
If Eternity .. świetny utwór ale Bruce powinien wydać solowy album i wyprodukować to po swojemu.
Speed of light - słabizna
Great Unknown - miał potencjał
Red an the Black - miał wielki potencjał ale znowuż - zaprzepaszczony
When the River... - w miarę ok
Book of Souls - chyba jedyny kawałek z tej płyty który mógłby się znaleźć na jakimś "The Best of..." , pierwsze solo - rewelacja !
Death of Glory - w sumie spoko
Shadows of The Valley - rozumiem krytykę ale dosyć dobrze się tego słucha
Tears of the Clown - drugi najlepszy utwór na płycie obok tytułowego , świetne solówki
The Man of Sorrows - trochę autystyczny tak samo jak Man Who Would Be King , ale uroczy
Empire of The Clouds - bdb, ale gdzie mu tam do wcześniejszych epików Maiden....
Ogólnie płyta lepsza niż Final Frontier ale czy lepsza od AMOLAD ? Tego już nie jestem pewien. Czas pokaże....
If Eternity .. świetny utwór ale Bruce powinien wydać solowy album i wyprodukować to po swojemu.
Speed of light - słabizna
Great Unknown - miał potencjał
Red an the Black - miał wielki potencjał ale znowuż - zaprzepaszczony
When the River... - w miarę ok
Book of Souls - chyba jedyny kawałek z tej płyty który mógłby się znaleźć na jakimś "The Best of..." , pierwsze solo - rewelacja !
Death of Glory - w sumie spoko
Shadows of The Valley - rozumiem krytykę ale dosyć dobrze się tego słucha
Tears of the Clown - drugi najlepszy utwór na płycie obok tytułowego , świetne solówki
The Man of Sorrows - trochę autystyczny tak samo jak Man Who Would Be King , ale uroczy
Empire of The Clouds - bdb, ale gdzie mu tam do wcześniejszych epików Maiden....
Ogólnie płyta lepsza niż Final Frontier ale czy lepsza od AMOLAD ? Tego już nie jestem pewien. Czas pokaże....
Witam,
Mam pewien problem z tą płytą i chciałbym wiedzieć czy niektórzy z was też z czymś takim się spotkali. Mianowicie odtwarzam płytę przez Windows media player a tam nazwy piosenek jak i sama nazwa zespolu są opsiane po Japońsku bądź jakimś języku azjatyckim... przez to w zupełnośći nie mam pojęcia jaka piosenka leci bo jest po Japońsku. czy ktoś z was wie czy to może kwestia ustawień w programie czy jakiś bubel kupiłem który miał iść na rynek japoński? Zakupiłem to w Saturnie.
Mam pewien problem z tą płytą i chciałbym wiedzieć czy niektórzy z was też z czymś takim się spotkali. Mianowicie odtwarzam płytę przez Windows media player a tam nazwy piosenek jak i sama nazwa zespolu są opsiane po Japońsku bądź jakimś języku azjatyckim... przez to w zupełnośći nie mam pojęcia jaka piosenka leci bo jest po Japońsku. czy ktoś z was wie czy to może kwestia ustawień w programie czy jakiś bubel kupiłem który miał iść na rynek japoński? Zakupiłem to w Saturnie.