03/07/2016 - Iron Maiden - Wrocław
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: 03/07/2016 - Iron Maiden - Wrocław
Taa, zdaję sobie sprawę z tego, jak się rzeczy mają. Niemniej do koncert jest jeszcze masa czasu i wiele może się zmienić. Nie ukrywam również, iż czekam z niecierpliwością na relacje z pierwszych koncertów trasy TBoS. Repertuar, efekty, stan kondycyjny i poziom wykonawczy Brucea. Facet swoje przeszedł i tym razem jest to dla Niego spora próba. Życzę mu wielkiego sukcesu!
No niestety zgadzam się w 100%brezdi pisze:Pisaliście trochę o frekwencji.. niektórzy tutaj wspominali, że nie ma się czym spinać bo także nie mają jeszcze biletów. Chyba jednak pewne powody do niepokoju są, skoro na eventim.pl więcej biletów sprzedaje obecnie Moscow City Ballet (tak, wiem, że tam jest z 10 wydarzeń, ale zobaczcie jakiej pojemności są miejsca) Szczerze mówiąc nie spodziewałem się, że kiedyś do tego dojdzie, ale mimo, że już sprzedaż trwa dosyć długo ja i moja narzeczona także jeszcze ich nie mamy. I nie wiem czy w ogóle pojadę. Jest mi to totalnie obojętne w tej chwili - może kupię, może nie mimo, że jestem ogromnym fanem Maiden od blisko 15 lat i kiedyś leciałem po bilet minutę po wejściu do sprzedaży. Powodów tego jest kilka - przede wszystkim - nagłośnienie. Na 100% będzie skopane, na każdym koncercie Maiden na którym byłem słyszałem jeden jazgot. Tak było jest i będzie. Iron Maiden niestety, ale poszło w ilość, a nie w jakość. Ładują tych koncertów ile się da i gdzie się da. W lutym byłem w Kraków Arenie na Queen, którzy również byli w trasie i grali co 2-3 dni - przed każdym występem były próby dźwięku, ustawienia głośności, instrumentów - to jest poważne podejście do tematu w sytuacji, gdy ludzie wydają po 300-400 zł za bilet. Tak samo jest w przypadku Muse, które koncertuje na potęgę czy wielu innych artystów. Za to panowie z Maiden elegancko sobie zrobią 3 dni wolnego między koncertami i zamiast spędzić ten czas na doskonaleniu pewnych rzeczy to sobie pojadą do domku a na koncert przyjadą prosto z lotniska. Robienie koncertu na stadionie to zwykły skok na kasę. Nikomu w Iron Maiden nie zależy na pełnych halach czy sold outach. Świadczy o tym stadion we Wrocławiu i Pradze zamiast halówek. Ceny to jest abstrakcja - po to robi się koncert na stadionie, a nie na hali bo automatycznie przyjdzie więcej ludzi, więc ceny biletów powinny być nieco mniejsze (jasne, że zorganizowanie stadionu jest o wiele droższe, ale i tak na tym zarobią). Za średnie miejsce na trybunach dla 2 osób trzeba dać 600 zł. No ktoś tu postradał zmysły. Na najwyższe sektory bilet powinien kosztować max 130-150 zł, na te niższe 199 zł i od razu wszystko zaczęło by iść jak woda (dwójka moich znajomych - nie fanów stwierdziła, że chętnie pojechaliby zobaczyć Maiden na żywo, gdyby nie ceny- to o czymś świadczy). Więc jaką mam perspektywę? Turlanie się prawie 1000 km do Wrocławia, 600 zł za 2 bilety w średnim miejscu, oklepaną setlistę (poza fragmentami z The Book Of Souls będą same nieśmiertelniki) i zrugane nagłośnienie. Póki co jadę na Muse 4.06 do O2 Areny (za 2 bilety, koncert halowy - 398 zł)) w Pradze i również do Wrocławia, ale na Davida Gilmoura 25.06. Jest mi strasznie przykro, ale póki co Maiden samo się prosi o to, żeby ich omijać. Jestem ogromnym fanem tego zespołu i jego twórczości, ale nie kupuję wszystkiego co rzucą ludziom. Dla mnie z tego kultu, który był wokół nich zrobił się objazdowy wpłatomat. Niestety..
Jak będzie i co będzie to się za 8 mieś przekonamy ale fakt że ceny z kosmosu, no chyba że coś dołożą jeszcze...
Wielu z was pisało w tym wątku, że poważnie zastanawiacie się nad IM w Pradze ze względu na ceny biletów. Teraz poszukałem sobie informacji na temat i znalazłem w oficjalnym oświadczeniu na stronie IM pełno informacji po czesku, w tym tę najważniejszą:
CENY VSTUPENEK: 1250 – 1990 Kč
Przecież to są ceny praktycznie identyczne, jak u nas...
Czy jest ktoś jeszcze kto ten wyjazd rozważa na poważnie?
CENY VSTUPENEK: 1250 – 1990 Kč
Przecież to są ceny praktycznie identyczne, jak u nas...
Czy jest ktoś jeszcze kto ten wyjazd rozważa na poważnie?
Oczywiście , jutro jadę po bilety - Stani u podia to dla mnie 265 zyla , jeżeli płacimy za Berlin 330 to co w tym dziwnego . Zależy gdzie kto mieszka bo oprócz biletu ważne ile zapłacisz za logistykę . Ja mieszkam w woj.opolskim - dla mnie odpowiedź na pytanie Kowno czy Praga jest oczywista .
Za bilet do Kowna zapłaciłem ponad 250 zł (płyta za 50 euro + koszty wysyłki, obecnie bilet to już 60 euro) - trybuny są o 20-30 euro droższe.
Bilet do Pragi ponad 250 zł - porównywalnie, no może odrobinkę taniej niż koncert w PL (GC) dokładnych danych na wyciągu jeszcze nie mam.
Bilet do Berlina wyniósł mnie 400 zł ... Jak rysują się ceny biletów w innych państwach dla przykładu Szwecja ~400, Holandia ~380, Norwegia ponad 300, w każdym przypadku chodzi o płytę. Wiem, że każdy kraj to inne zarobki itd itp jednak tak rysują się ceny z perspektywy osoby z Polski.
Fani w Brazylii narzekają na ceny również
Tak więc ten problem dotyczy pazerności organizatorów na całym świecie
I te ceny... po prostu będą rosły przy każdej kolejnej trasie. Tak to już jest nie tylko u nas, a składa się na to wiele apsektów. Raczej musimy oswoić się z myślą, że Maiden za 70 zł czy 130 zł już nie zobaczymy. Chyba, że zdarzą się wyjątki jak IronTicket w Poznaniu, czy koncert w Cluj-Napocca
Cena na koncert w PL, jest taka jakiej powinniśmy się spodziewać po EN, nie tak odjechana jak na Sonisphere w 2011 roku i nie zaskakująco niska. Zresztą inne koncerty też nie odbiegają cenami biletów.
Z perspektywy mieszkańca Europy Zachodniej koncert w PL powinien być bardzo atrakcyjny, może nie tak jak Praga, ale za to w pięknym mieście, na ładnym, dużym, nowym stadionie. Tak samo było zresztą odnośnie koncertu w Poznaniu. A mimo to jakoś specjalnie najazdu innych nacji na koncert w PL nie było (co np ma miejsce na Ullevi); albo jesteśmy więc średnio atrakcyjnym krajem dla fanów Maiden z innych państw - albo Polacy są tak szaleni/pozytywnie zakręceni, że pełno nas w całej Europie
Tak jak napisał Wicker - Czechów na naszym koncercie zbyt wielu raczej nie będzie, co najwyżej troszkę Niemców i troszkę osób z FC.
Faktem jest, że mamy teraz wysyp koncertów kapel o których 20 lat temu mówiło się, że "omijają Polskę" - a dziś mamy w czym wybierać.
Kto wie ile tych koncertów IM nam pozostało w kraju nad Wisłą ? Może ostatni ? może jeszcze 4 ? Z perspektywy czasu na pewno będę je wszystkie wspominał i pewnie tęsknił za tym piorunującym uczuciem, którego doświadczam na Maiden bardziej niż na innych kapelach jakie widziałem. I oby jak najdłużej przyszło nam rozprawiać o złych cenach biletów, nagłośnieniu i frekwencji
Zanosi się (obym się mylił!), że w kolejnych latach planowanie koncertów/tras w Europie może być dużą niewiadomą. Cóz, mimo ceny biletów mamy jeszcze jakieś 8 miesięcy dla niezdecydowanych 
Bilet do Pragi ponad 250 zł - porównywalnie, no może odrobinkę taniej niż koncert w PL (GC) dokładnych danych na wyciągu jeszcze nie mam.
Bilet do Berlina wyniósł mnie 400 zł ... Jak rysują się ceny biletów w innych państwach dla przykładu Szwecja ~400, Holandia ~380, Norwegia ponad 300, w każdym przypadku chodzi o płytę. Wiem, że każdy kraj to inne zarobki itd itp jednak tak rysują się ceny z perspektywy osoby z Polski.
Fani w Brazylii narzekają na ceny również
Z perspektywy mieszkańca Europy Zachodniej koncert w PL powinien być bardzo atrakcyjny, może nie tak jak Praga, ale za to w pięknym mieście, na ładnym, dużym, nowym stadionie. Tak samo było zresztą odnośnie koncertu w Poznaniu. A mimo to jakoś specjalnie najazdu innych nacji na koncert w PL nie było (co np ma miejsce na Ullevi); albo jesteśmy więc średnio atrakcyjnym krajem dla fanów Maiden z innych państw - albo Polacy są tak szaleni/pozytywnie zakręceni, że pełno nas w całej Europie
Faktem jest, że mamy teraz wysyp koncertów kapel o których 20 lat temu mówiło się, że "omijają Polskę" - a dziś mamy w czym wybierać.
Kto wie ile tych koncertów IM nam pozostało w kraju nad Wisłą ? Może ostatni ? może jeszcze 4 ? Z perspektywy czasu na pewno będę je wszystkie wspominał i pewnie tęsknił za tym piorunującym uczuciem, którego doświadczam na Maiden bardziej niż na innych kapelach jakie widziałem. I oby jak najdłużej przyszło nam rozprawiać o złych cenach biletów, nagłośnieniu i frekwencji
Ja sobie na razie daruje Wrocław i w święta będę brał Pragę.
Wrocek może w czerwcu - zobaczymy co zostanie.
Tak czy inaczej 3 niemal pewne
Wrocek może w czerwcu - zobaczymy co zostanie.
Tak czy inaczej 3 niemal pewne
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM
-
Deleted User 1499
Na Eventimie wróciły spowrotem GC
A zainteresowanie jakieś tam jest bo są w TOP 10 mają 3 Miejsce , będzie dobrze , ja sam jeszcze nie kupiłem biletów a jadę także takich mnie jest pewnie mnóstwo. Jest czas.
A zainteresowanie jakieś tam jest bo są w TOP 10 mają 3 Miejsce , będzie dobrze , ja sam jeszcze nie kupiłem biletów a jadę także takich mnie jest pewnie mnóstwo. Jest czas.
Sprzedaż ruszy na dobre po Nowym Roku, jeszcze za wcześnie.
-
Deleted User 1499
Wiesz ludzie sobie zdają sprawę że na bank sold out nie będzie więc mogą spokojnie bilet kupić za kilka miesięcy , zwłaszcza że nadchodzi okres świąteczny , plus tak jak Cybul pisał dużo koncertów innych artystów.
Tak na 100% nie byłbym tego pewny. Na Atlas i Ergo bilety weszły dokładnie 1 grudnia i mimo, że było przed świętami, a koncerty podobnie jak teraz były na początku lipca to 1 miejsce eventimu trzymało się prawie do połowy stycznia (koło 6 tygodni). Tutaj poleciało bardzo szybko (3 tygodnie?).RALF pisze:Sprzedaż ruszy na dobre po Nowym Roku, jeszcze za wcześnie.
Ale doceniam, że szukasz jasnych stron 
-
Deleted User 4876
brezdi pisze:W sobotę jest David Gilmour we Wrocławiu, więc długo bym na Litwie nie zabawił
A ten Gilmour to już potwierdzony?? Jakiś czas temu info o koncercie w PL straciło się z jego strony, a później nie śledziłem.
Sorry, za offtop.
To jest problem LN nie naszbrezdi pisze:Ale doceniam, że szukasz jasnych stron
Myślę, że 20 K spokojnie pęknie, nie ma się co spinać. Ja dopiero dziś kupiłem swój bilet i wiele osób też pewnie nie ma żadnego parcia i czeka na przypływ lewej gotówki.
Dokładnie, po co się denerwować.
Gilmour cały czas aktualnythorgal_30 pisze:brezdi pisze:W sobotę jest David Gilmour we Wrocławiu, więc długo bym na Litwie nie zabawił
A ten Gilmour to już potwierdzony?? Jakiś czas temu info o koncercie w PL straciło się z jego strony, a później nie śledziłem.
Sorry, za offtop.
http://www.davidgilmour.com/livedates.htm
Rozwinąłem wszystko do końca i ... jest na samym dole Polska, Gdańsk Stocznia 2006
Rozwinąłem wszystko do końca i ... jest na samym dole Polska, Gdańsk Stocznia 2006
Ja kupię bilety dopiero na wiosnę, bilety będą i tak do samego końca.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Przestańcie z tymi biletami. I tak pójdziemy na koncert!