Jazz - Słucha ktoś z was ?
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
Deleted User 1499
Jazz - Słucha ktoś z was ?
Właśnie, czy ktoś z was może polecić coś z gatunku Jazz ? Bardzo lubię klimaty Porcupine Tree, Pink Floyd, Marillion obecny itp. Czy w Jazzie są kapele grające podobny styl ?
- wicked man
- -#Prodigal son

Re: Jazz - Słucha ktoś z was ?
Posłuchaj Johna Coltrane'a. A Love Supreme, Blue Train.
Take me to the fantastic place...
Moze Miles Davis? On nagral troche "rockowych" plyt 
Bitches Brew
In a Silent Way
A Tribute to Jack Johnson
Coltrane'a na poczatek moze A Love Supreme, My Favorite Things. Pozniejsze plyty sa juz dosc trudne w odbiorze
Ale genialne 
Charles Mingus,The Black Saint and the Sinner Lady
Z "gitarowych" rzeczy
Mahavishnu Orchestra - Birds Of Fire
Billy Cobham - Spectrum
Return to Forever pierwszy album
Jak chcesz sprobowac czegos troche bardziej awangardowego to:
Ornette Coleman - The Shape of Jazz to Come
Dave Holland - Conference of the Birds
temat rzeka, tak jakbys pytal "co z rocka mozecie polecic", jeden poleci Slayera drugi U2
Bitches Brew
In a Silent Way
A Tribute to Jack Johnson
Coltrane'a na poczatek moze A Love Supreme, My Favorite Things. Pozniejsze plyty sa juz dosc trudne w odbiorze
Charles Mingus,The Black Saint and the Sinner Lady
Z "gitarowych" rzeczy
Mahavishnu Orchestra - Birds Of Fire
Billy Cobham - Spectrum
Return to Forever pierwszy album
Jak chcesz sprobowac czegos troche bardziej awangardowego to:
Ornette Coleman - The Shape of Jazz to Come
Dave Holland - Conference of the Birds
temat rzeka, tak jakbys pytal "co z rocka mozecie polecic", jeden poleci Slayera drugi U2
-
Deleted User 1499
No wiadomo że temat rzeka ale im więcej propozycji tym większa szansa że trafię to czego szukam
Póki co dzięki za to co zaproponowaliście.
Astigmatic Komedy, dawne nagrania Ptaszyna Wróblewskiego (Polish Jazz Quartet z 1965 na przykład). Z zupełnie innych rzeczy może coś Herbiego Hancocka, szczególnie polecam Maiden Voyage i My Point of View.
edit Sorry, nie przeczytałem do końca Twojego postu z początku wątku, Tobie chodzi o lekko rockowe albo progowe granie zmieszane z jazzem a nie sam jazz, sorry, nie doczytałem. Z takich progowo-jazzowych rzeczy masz bardzo polecam album Nucleus - We'll talk about it later. Jest też np. Wigwam - Fairyport, albo może spodoba Ci się Pat Metheny? Ale Metheny to już coś nieco innego i ja osobiście średnio przepadam.
edit Sorry, nie przeczytałem do końca Twojego postu z początku wątku, Tobie chodzi o lekko rockowe albo progowe granie zmieszane z jazzem a nie sam jazz, sorry, nie doczytałem. Z takich progowo-jazzowych rzeczy masz bardzo polecam album Nucleus - We'll talk about it later. Jest też np. Wigwam - Fairyport, albo może spodoba Ci się Pat Metheny? Ale Metheny to już coś nieco innego i ja osobiście średnio przepadam.
Wrzucajcie też jakieś linki do ciekawych, nieco ambitniejszych numerów. Jestem do jazzu bardzo negatywnie nastawiony, szukać mi się czegoś ciekawego nie będzie chciało, ale w link kliknąć łatwiej. A nuż się ubogacę, bardziej niż Europa uchodźcami 
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
to jest chyba ambitne
https://www.youtube.com/watch?v=IJTX_08GOXY
https://www.youtube.com/watch?v=IJTX_08GOXY
-
Powerslave_Dś
- -#Ancient mariner

Nie lubię słuchać, ale lubię muzykę filmową w tym klimacie.
-
The Burczax
- -#Moonchild

Najlepiej przygodę z jazzem zacząć od odpalenia Kind Of Blue Milesa Davisa. Te podane przez voivoda krążki z dorobku genialnego trębacza, to rzeczy zdecydowanie trudniej przyswajalne, szczególnie na początku.
Mi docenienie Kind Of Blue troche zajelo
Przez jakis czas ten album wydawal mi sie dosc banalny, ladny ale banalny. Z czasem z coraz bardziej doceniem te szlachetna prostote i wyczucie sytuacji prezentowane przez solistow
Doskonaly album, w ogole Davis z lat 50.60.70 jest bezbledny, dopiero po powrocie na scene po tej kilkuletniej przerwie, na poczatku at 80, wyraznie obnizyl loty.
- wojakwojak
- -#Ancient mariner

Nie wiem czy to wystarczająco "jazzowe" pozycje, ale powiedzmy, że nie stricte rockowe (kolejność przypadkowa):
1. Mahavishnu Orchestra
2. Al Di Meola - wszystko, a jak dla mnie kilka pierwszych i potem Infinite Desire, Flsh On Flesh, Consequences of Chaos
3. Billy Cobham - Spectrum
4. Al Di Meola, Stanley Clarke and Jean-Luc Ponty - Rite of Strings
5. Sade - wszystko, głównie pierwsze 4
6. Pat Metheny - przede wszystkim Imaginary Day i dalej Secret Story, Map of The World, Speaking Of Now, The Way Up, Upojenie (z Jopkową)
7. Polski zespół Laboratorium
8. Meola, McLaughlin, DeLucia - Friday Night in SF
9. Dire Straits
10. Diana Krall - Live In Paris
11. Zappa
12. Yes - Relayer
13. Bozzio, Levin, Stevens
14. Stick Men (m.in. Tony Levin)
15. Mainhorse (Patrick Moraz)
16. Refugee (Patrick Moraz)
17. Rick Wakeman - wydał chyba kilkaset płyt we wszystkich możliwych gatunkach muzyki
18. Fripp, Jakszyk, Collins - Scarcity of Miracles
19. King Crimson
20. Gentle Giant
1. Mahavishnu Orchestra
2. Al Di Meola - wszystko, a jak dla mnie kilka pierwszych i potem Infinite Desire, Flsh On Flesh, Consequences of Chaos
3. Billy Cobham - Spectrum
4. Al Di Meola, Stanley Clarke and Jean-Luc Ponty - Rite of Strings
5. Sade - wszystko, głównie pierwsze 4
6. Pat Metheny - przede wszystkim Imaginary Day i dalej Secret Story, Map of The World, Speaking Of Now, The Way Up, Upojenie (z Jopkową)
7. Polski zespół Laboratorium
8. Meola, McLaughlin, DeLucia - Friday Night in SF
9. Dire Straits
10. Diana Krall - Live In Paris
11. Zappa
12. Yes - Relayer
13. Bozzio, Levin, Stevens
14. Stick Men (m.in. Tony Levin)
15. Mainhorse (Patrick Moraz)
16. Refugee (Patrick Moraz)
17. Rick Wakeman - wydał chyba kilkaset płyt we wszystkich możliwych gatunkach muzyki
18. Fripp, Jakszyk, Collins - Scarcity of Miracles
19. King Crimson
20. Gentle Giant
Jazz to rozległy temat i nie ma co szukać jak dziecko we mgle. Sam znam bardzo mały procent tego gatunku. Wszystko zależy czy chcesz poznać klasyczny jazz, free jazz, jazz fusion, acid jazz, avantgarde jazz, jazz nowojorski czy jazz skandynawski.
Na pewno warto dużo o tym poszukać i czytać. Nie jest to wyzwanie na jedną chwilę. Dużo ciekawej muzyki dostałeś od przedmówców.
Ja słucham trochę jazzu ale nie uważam się za specjalistę.
Na początek to można sobie coś Pata Methenego, Milesa Davisa, Mahavishnu Orchestra, Jeffa Becka, Tomasza Stańko (późne płyty, współczesne z ECM), solowy Sting (wczesny), wybrane pozycje Zappy (doczytaj sobie gdzieś, ale ja proponuję "Zoot Allures", "Waka Jawaka" i "Hot Rats"), środkowy okres Carlosa Santany, na pewno warto sięgnąć po Dave Brubecka, z okresu fusion jeszcze warto Herbie Hancocka, Chicka Corea, Marcusa Millera... Jest tego naprawdę masa.
Wszystko jeszcze zależy jakie instrumentarium chcesz najbardziej
Ale uważam, że chyba na początku najlepiej obracać się w kręgu fusion, będzie bliżej do stricte rocka.
Na pewno warto dużo o tym poszukać i czytać. Nie jest to wyzwanie na jedną chwilę. Dużo ciekawej muzyki dostałeś od przedmówców.
Ja słucham trochę jazzu ale nie uważam się za specjalistę.
Na początek to można sobie coś Pata Methenego, Milesa Davisa, Mahavishnu Orchestra, Jeffa Becka, Tomasza Stańko (późne płyty, współczesne z ECM), solowy Sting (wczesny), wybrane pozycje Zappy (doczytaj sobie gdzieś, ale ja proponuję "Zoot Allures", "Waka Jawaka" i "Hot Rats"), środkowy okres Carlosa Santany, na pewno warto sięgnąć po Dave Brubecka, z okresu fusion jeszcze warto Herbie Hancocka, Chicka Corea, Marcusa Millera... Jest tego naprawdę masa.
Wszystko jeszcze zależy jakie instrumentarium chcesz najbardziej
Ale uważam, że chyba na początku najlepiej obracać się w kręgu fusion, będzie bliżej do stricte rocka.
- wojakwojak
- -#Ancient mariner

Z pozycji bardziej jazzowych (zupełnie nie rockowych) lubię:
Gilles Clement Quartet - płyta Bleu Nuit
Jacques Lussier - Plays Bach oraz Impressions of Chopin's Nocturnes - wydania Telarc, więc jakość audiofilska
Gilles Clement Quartet - płyta Bleu Nuit
Jacques Lussier - Plays Bach oraz Impressions of Chopin's Nocturnes - wydania Telarc, więc jakość audiofilska
-
Deleted User 2259
Wojak prawie samych wymieniłeś moich ulubionych z tego nurtu, dodałbym Hammera, Weather Report, Return to Forever, solowe Mclaughliny czy Holdsworthy 
W temacie laczenia jazzu z metalem to natomiast zdecydowanie Painkiller - Execution Ground 
-
Deleted User 6661
Jazz to zdecydowanie moja muzyka nr 1. Mogę powiedzieć, że siedzę w jazzie, a do rocka czy metalu czasami zaglądam (a właśnie przez te gatunki do jazzu doszedłem, toteż nie mam zamiaru z nich zrezygnować całkowicie). Tysiące płyt, setki muzyków - mnóstwo tego. Jazzu zacząłem słuchać jako chłopaczek chyba w 1985 roku, gdy przypadkowo trafiłem w radiu na 2 płyty: "A Love Supreme" Coltrane'a i "E.S.P." Davisa. Wciągnęło mnie od razu, ale jeszcze przez jakieś 10 lat dominował metal z rockiem. Potem jednak nadszedł właśnie jazz. Mam ok. 120 CD Milesa Davisa i połowę tego Coltrane'a czy Vandermarka. OD jakichś 5 lat kręci mnie free jazz, który czasami jest tak bardzo free, że formalnie oddala się od jazzu. Krótki rzut oka na nowy free jazz (mógłbym pisać i opowiadać godzinami, ale kto by mnie słuchał?)
Najpierw coś łatwiejszego, na zachętę:
https://www.youtube.com/watch?v=ODRT9tQaAI0
Teraz trochę poważniej:
Ken Vandermark:
https://www.youtube.com/watch?v=wV4VYj2t25c
https://www.youtube.com/watch?v=klXiDUrXuUE
Peter Brotzmann:
https://www.youtube.com/watch?v=ZtBebrcANX0
Oczywiście dużo świetnych polecanek było wyżej. Naprawdę, warto słuchać jazzu !!!
Najpierw coś łatwiejszego, na zachętę:
https://www.youtube.com/watch?v=ODRT9tQaAI0
Teraz trochę poważniej:
Ken Vandermark:
https://www.youtube.com/watch?v=wV4VYj2t25c
https://www.youtube.com/watch?v=klXiDUrXuUE
Peter Brotzmann:
https://www.youtube.com/watch?v=ZtBebrcANX0
Oczywiście dużo świetnych polecanek było wyżej. Naprawdę, warto słuchać jazzu !!!
Przesadziles, takich rzeczy nitk tu nie bedzie sluchal.
ja polecam tego pana i ten album