Judas Priest

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Judas Priest

Post autor: RALF »

Sardi pisze:Revelations, sam początek.
Daj spokój 4 dźwięki, tu - du, tu - duuu. Na dobrą sprawę wszędzie się można tego typu "plagiatów" doszukiwać. Bądźmy poważni... 8)
Awatar użytkownika
Papa
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Papa »

RALF pisze:
Sardi pisze:Revelations, sam początek.
Daj spokój 4 dźwięki, tu - du, tu - duuu. Na dobrą sprawę wszędzie się można tego typu "plagiatów" doszukiwać. Bądźmy poważni... 8)
Mówienie o plagiacie w tym przypadku jest oczywiście niedorzeczne, jednak nie o to tu chodzi. Chodzi o fakt, że jest to zespół, który Maiden wymienia wśród tych, który je inspiruje. I przypadkiem okazuje się, że mają kawałek, który zaczyna się tak samo, jak ich. Jest to po prostu ciekawe z punktu widzenia fana bądź kogoś, kto po prostu interesuje się zespołem.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Lepszym, znacznie lepszym przykładem zrzynki są klawisze z kawałka UFO Love To Love i gitary w Lord Of The Flies ;)

Love To Love znajduje się na albumie koncertowym Strangers In The Night (pierwotnie na płycie Lights Out). A w booklecie do koncertówki mamy tekst autorstwa Harrisa, który mówi, że UFO to jedna z jego ulubionych kapel i..."My favourite is 'Love To Love'. It gives me goose bumps every time I hear it (...)" :D Taka ciekawostka.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Papa
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Papa »

kmberserker pisze:Lepszym, znacznie lepszym przykładem zrzynki są klawisze z kawałka UFO Love To Love i gitary w Lord Of The Flies ;)

Love To Love znajduje się na albumie koncertowym Strangers In The Night (pierwotnie na płycie Lights Out). A w booklecie do koncertówki mamy tekst autorstwa Harrisa, który mówi, że UFO to jedna z jego ulubionych kapel i..."My favourite is 'Love To Love'. It gives me goose bumps every time I hear it (...)" :D Taka ciekawostka.
Dzięki, tego jeszcze i nie słyszałem i w rzeczy samej, świetny przykład. Daje to wgląd w to, jak może wyglądać w części proces twórczy zespołu podczas komponowania piosenek. :)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Bez przesady - podobieństwo jest, niemniej - takich kwiatków można znaleźć w każdym rodzaju muzyki u tysięcy artystów. Nie oszukujmy się - muzyka jest niczym matematyka, są określone wzorce (gamy) struktury, modele tworzenia kompozycji - gitary mają też skończoną ilość progów i dźwięków, jakie można wygenerować. Podobne (nieco) zagrywki znajdują się w jednym z utworów Marillion z albumu (mojego ulubionego) "Fugazi" (1984). Zatem, czyżby i oni "ściągali" z U. F. O. ? A może to Harris podsłuchał ten motyw u kolegów Fisha. Kiedyś bardzo dużo słuchałem Lady Pank (pierwsze płyty), Maanam i Oddziału Zamkniętego... Kurde, ile tam było patentów podkradzionych od The Rolling Stones, The Police, czy u ekipy Kory od The Cure... Muzyka nie bierze się z powietrza. Nie chcę tu "bronić" Harris'a - bo i nie ma po co, ale taka łatkę to w zasadzie zawsze można kompozytorom przypiąć. Oni sporo słuchają, inspiracje gdzieś tam dojrzewają w podświadomości... to się zawsze przekłada na twórczość. Pytanie, czy pewne zapożyczenia wyszły przypadkiem, czy były one poczynione intencjonalnie? To tak jak z czytaniem książek, czy słuchaniem wykładów - po czasie (nawet nie wiemy kiedy) zaczynamy mówić podobnym, jak nie identycznym językiem.

Może macie wśród swoich przyjaciół jakiś profesjonalnych kompozytorów. Warto byłoby porozmawiać z nimi o tych zapożyczeniach, co oni o nich sądzą, jaki mechanizm je generuje itd.? Taka rozmowa wiele nowego wniosłaby do tematu...
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

Nie żeby coś, ale zrobił się z tematu o Judas Priest temat o zrzynkach zrobionych przez Maiden :P
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

To by trzeba było w odpowiednie miejsce na forum przenieść - prośba do administracji :)
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Jasne, niektóre patenty muzycy kopiują podświadomie, dlatego też uważam, że podobieństwo I Hear Voices i The Red And The Black jest przypadkowe. Z Love To Love jest ten problem, że Steve tego numeru słucha pewnie już od lat '70, bardzo go lubi i bardzo bym się zdziwił, gdyby w pewnym momencie przy tworzeniu Lord Of The Flies nie pomyślał sobie "Przecież ja gdzieś to słyszałem..." ;)

Tak czy inaczej, przydałoby się przenieść te posty do odpowiedniego wątku, aby nie zaśmiecać tego.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Wiesz, ja podobnie postrzegam całą kwestię. Rzeczywiście, się śmietnik zrobił...
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

RALF pisze:Muzyka nie bierze się z powietrza. Nie chcę tu "bronić" Harris'a - bo i nie ma po co, ale taka łatkę to w zasadzie zawsze można kompozytorom przypiąć. Oni sporo słuchają, inspiracje gdzieś tam dojrzewają w podświadomości... to się zawsze przekłada na twórczość. Pytanie, czy pewne zapożyczenia wyszły przypadkiem, czy były one poczynione intencjonalnie? To tak jak z czytaniem książek, czy słuchaniem wykładów - po czasie (nawet nie wiemy kiedy) zaczynamy mówić podobnym, jak nie identycznym językiem.
Nie chcesz bronić, ale cały czas to robisz i tłumaczysz, że przecież "inni też to robią" ;) a prawda jest taka, że IM ma wyjątkowo dużo "za uszami". Bo podobieństwa pojedynczych riffów, czy nawet zagrywek to rzecz normalna ("The Wicker Man", "2 Minutes..."), ale nic nie tłumaczy "The Nomad", czy "Hallowed...". Nie mówimy tutaj o przypadkowym podobieństwie, tylko o totalnym skopiowaniu.

ps.
moderator pilnie potrzebny - mamy temat o podobieństwie i plagiatach :)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

Dołączam się do prośby o przeniesienie :?
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

To czemu nie skończyli w sądach??! Przynajmniej dzięki nim świat się dowiedział o czymś takim, jak Beckett... he, he, he! :) Mówmy szczerze - inni mają nie mniej... choć to też ani IM ani kogokolwiek nie usprawiedliwia. Czytałem w TR, w 1999 r. w wywiadzie z Niemenem, iż według naszego kompozytora cały fragment starszej kompozycji "ukradli mu Beatlesi". Redaktor, który przeprowadzał wywiad - potwierdził fakt ogromnego podobieństwa. Przypadek, czy rzeczywiście plagiat Niemena, który na świecie przy takich Bitlach był nieznany, niemniej sporo wówczas koncertował w RFN, we Francji czy Włoszech.

Wsłuchaj się a Space Oddity D. Bowie i Astronomy Domine Floydów, pewne zagrywki są bardzo do siebie podobne. Nikogo nie bronię, ale... takich "kwiatków" są całe hektary w muzyce. Pierwszy album Queen a szybsze kawałki Hendrixa, pewne sekwencje wydają się aż nader znajome...
Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Mikojaski »

Trudno, kontunuuję temat, i tak jest syf, a i tak pewnie będzie przeniesiony ;)
RALF pisze:To czemu nie skończyli w sądach??! Przynajmniej dzięki nim świat się dowiedział o czymś takim, jak Beckett... he, he, he! :)
To jest w tym wszystkim najciekawsze, przecież mają ku temu duże podstawy. Dlatego uważam że z beckettem już dawno wszystko wyjasnione musiało być :P
While you sleep in earthly delight, Someone's flesh is rotting tonight
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Albo się ustawili... Jest jeszcze jedna strona medalu - (znów będę 'advocato diabolis', he, he). Załóżmy, iż Harris i Co. nigdy nie sięgnęli po tą zwrotkę i środek "Life Shadow" nieszczęsnego Beckett. W HBTN czy NOMAD są kompletnie inne sekwencje, a wspomniany "Życia Cień" pozostaje nienaruszony. I co...? HBTN i Nomad nie zrobiłyby przez to "kariery" a Beckett stałby się super grupą. Raczej nie - IM bardzo się przysłużyli (chcący czy nie) do odkopania tego reliktu muzycznego - nawet na TYM forum. Oczywiście, to jest zapożyczenie - ale jakże wpływowe. A tak przy okazji świąt - "kto jest bez "grzechu" niech weźmie kamień i rzuci". Okazuje się, że Harris grzeszki muzyczne też ma na sumieniu - bardzo dobrze, będzie o czym pisać w biografiach i... znów kolejne pokolenia odkryją Uriah Heep, Beckett, U.F.O. Gdyby Harris był taki "idealny" stałby się mało wiarygodny, ideały są szczytne ale mało rzeczywiste... takie życie :)
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Fajnie, ale nie za bardzo rozumiem, o co w tym wszystkich postach chodzi.

Mnie nie obchodzi to, że jakiś tam zespół "wybił się" na splagiatowaniu ich muzyki (co jest wątpliwe, bo jak już wcześniej pisałem nie sądzę, by ta sprawa przyniosła im opłacalny rozgłos). I mało interesują mnie też symulacje "co by było, gdyby...". Jestem fanem Iron Maiden i zwyczajnie mnie interesuje, skąd wzięli motywy w swoich utworach.

Beckett na 100% dogadał się z Iron Maiden zakulisowo. To zresztą opcja, która Harrisowi by bardzo odpowiadała. W końcu jest uznawany za geniusza muzycznego i tekstowego, a gdyby świat się dowiedział o całej tej sytuacji, reputacja Steve'a byłaby mocno nadszarpnięta. Tu nie chodzi o byle jakie wypełniacze tylko o numery, które wiele osób uznaje za jedne z najlepszych w dyskografii.

Dlaczego nie skończyli w sądach? Nie wiem, bo na miejscu UFO członków Maiden bym po nich targał. Jest opcja, że po prostu nie mają bladego pojęcia o wykorzystaniu ich muzyki w cudzych utworach. Ten facet z Becketta o całej sprawie dowiedział się z internetu. Phil Mogg czy Pete Way zwyczajnie mogą nie być fanami takich brzmień, a Lord Of The Flies to też nie jest coś tak sławnego, jak Run To The Hills. Nawet w rockowym radiu tego numeru raczej nie usłyszysz. Bardziej mnie zastanawia, czy UFO próbowało coś z robić z tym Living After Midnight, bo na nim Judas Priest "trochę" zarobiło, a kawałek ten zrobił bardzo dużą karierę w świecie muzyki rockowej.

Panowie, teraz zaapeluję o powstrzymanie się z tymi postami. Kiedy moderator przeniesie dyskusję w odpowiednie miejsce, chętnie będę kontynuował rozmowę, ale na razie nie ma po co zaśmiecać tego wątku.

RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Wiecie co, dziś będę się widział z kolegą, który jest profesjonalnym muzykiem po tzw. konserwatorium (łódzkim). Jeżeli pozwolicie - przedstawię te nasze rozważania i... zapytam, co sądzi o tych "plagiatach" i nawiązaniach. Ciekawe, co on na to powie, podzielę się stosownymi wnioskami.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

kmberserker pisze:Mnie nie obchodzi to, że jakiś tam zespół "wybił się" na splagiatowaniu ich muzyki (co jest wątpliwe, bo jak już wcześniej pisałem nie sądzę, by ta sprawa przyniosła im opłacalny rozgłos). I mało interesują mnie też symulacje "co by było, gdyby...". Jestem fanem Iron Maiden i zwyczajnie mnie interesuje, skąd wzięli motywy w swoich utworach.
Dokładnie... ja "The Nomad" przez wiele lat uznawałem za ulubiony numer IM, a ten fragment instrumentalny to po prostu palce lizać. Niestety okazało się co się okazało i już tak przyjemnie nie jest.
RALF pisze:inni mają nie mniej...
A Ty dalej swoje... ciężka dyskusja, bo jesteś strasznie zaślepiony i widzisz tylko jedną stronę medalu.
RALF pisze:Wiecie co, dziś będę się widział z kolegą, który jest profesjonalnym muzykiem po tzw. konserwatorium (łódzkim). Jeżeli pozwolicie - przedstawię te nasze rozważania i... zapytam, co sądzi o tych "plagiatach" i nawiązaniach. Ciekawe, co on na to powie, podzielę się stosownymi wnioskami.
No ale tutaj nie trzeba szkół muzycznych kończyć, bo i "Nomad" i "Hallowed" to pożyczki i to każdy średnio ogarnięty muzycznie człowiek widzi.

Moderatorze... forum Cię potrzebuje ;)
www.MetalSide.pl
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Nie sądzę, to że akurat w paru przypadkach taki IM czy Meta coś tam od kogoś "przygarnęli" nie znaczy aby zaraz podważać ich reputację. Bez przesady - utwory tych kapel rozbierane są na czynniki pierwsze, bo akurat są to najsłynniejsze grupy w gatunku (no i Sabbath). Wtedy prosto jest im wytykać "plagiaty", natomiast u mniej znanych artystów tego się nie zauważa. Daję głowę, że znalazł byś takich odniesień sporo... Nawet Presleyowi czy Beatlesom, Led Zeppelin zarzucano "plagiatowanie"... I co? Były artykuły w prasie, sądy... kompozycje pozostały na swoim miejscu.

Jetem fanem Accept. W utworze "Metal Heart" mamy cytat z "Dla Elizy" Beethovena, początek to "Slavonic March" Czajkowskiego ... rozkładam książeczkę do CD i ... nie ma tam żadnej informacji iż te fragmenty były akurat skomponowane przez Wielkich Mistrzów a nie kolegów Dirkschneidera :) Czym byłby utwór tytułowy, bez solówki z "Dla Elizy"...? Posiadam wersję CD z 2002 roku - BMG, Remaster. Niestety nie mam oryginalnego wydania LP z epoki, zatem nie potrafię zweryfikować, czy są tam stosowne informacje? Jeśli się mylę - popraw mnie :)

Natomiast wiesz, wyczuwam iż chyba strasznie Cie ten "Nomad" rozczarował. Rozumiem to, niemniej chyba nie można przekreślać zasług zespołu i jego osiągnięć... Wiesz ja zawsze nim zacznę osądzać, zastanawiam się - co dobrego ta formacja dla mnie zrobiła w życiu. Zdecydowanie szala przechyla się na korzyść IM :)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

RALF pisze:Nie sądzę, to że akurat w paru przypadkach taki IM czy Meta coś tam od kogoś "przygarnęli" nie znaczy aby zaraz podważać ich reputację.
Ale nikt nie podważa reputacji tych zespołów. To są wielkie kapele i tyle. Po prostu ustalamy pewne (wstydliwe dla nich) fakty.
RALF pisze:"plagiaty"
Nie "plagiaty", tylko zwykłe podprowadzenie muzyki/tekstu.
RALF pisze:Jetem fanem Accept. W utworze "Metal Heart" mamy cytat z "Dla Elizy" Beethovena, początek to "Slavonic March" Czajkowskiego ... rozkładam książeczkę do CD i ... nie ma tam żadnej informacji iż te fragmenty były akurat skomponowane przez Wielkich Mistrzów a nie kolegów Dirkschneidera :) Czym byłby utwór tytułowy, bez solówki z "Dla Elizy"...? Posiadam wersję CD z 2002 roku - BMG, Remaster. Niestety nie mam oryginalnego wydania LP z epoki, zatem nie potrafię zweryfikować, czy są tam stosowne informacje? Jeśli się mylę - popraw mnie :)
No to masz jakieś dziwne wydanie, bo w moim jest czarno na białym:

Obrazek

sam widzisz jaka jest różnica w podejściu? :)
RALF pisze:Natomiast wiesz, wyczuwam iż chyba strasznie Cie ten "Nomad" rozczarował. Rozumiem to, niemniej chyba nie można przekreślać zasług zespołu i jego osiągnięć... Wiesz ja zawsze nim zacznę osądzać, zastanawiam się - co dobrego ta formacja dla mnie zrobiła w życiu. Zdecydowanie szala przechyla się na korzyść IM :)
Bez przesady, ale fakt, że ukradli komuś jeden, czy dwa fragmenty nie zmienia tego, że to dalej mój ulubiony zespół. A w związku z tym, że to mój ulubiony zespół, to tym bardziej wnikam w jego twórczość i chcę wiedzieć co oni sami wymyślili, a co po prostu zabrali od kogoś.
www.MetalSide.pl
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

W przypadku Nomada nie może być żadnej mowy o plagiacie. Te melodie są bardzo podobne i wyraźnie na sobie wzorowane, jednak Ironi trochę je zmienili w stosunku do pierwowzoru Beckett. Zresztą ostatnio była podobna afera o Schody do nieba, bo jakiś tam mało znany zespolik sobie nagle przypomniał, że to chyba jego, jednak w sądzie nic nie nawalczył.
ODPOWIEDZ