Plagiaty, inspiracje, przypadkowe podobieństwo utworów IM do innych zespołów?

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Re: Plagiaty, inspiracje, przypadkowe podobieństwo utworów IM do innych zespołów?

Post autor: Geri666 »

Przypadek.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Plagiaty, inspiracje, przypadkowe podobieństwo utworów IM do innych zespołów?

Post autor: Schizoid »

Tyle tych podobieństw, że jeśli chodzi o Iron Maiden, coraz trudniej wierzyć mi w przypadki ;)

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Sądzę, że w przypadku zdecydowanej większości zespołów w tym czy wszelkich pokrewnych gatunkach i bogatą dyskografią, można znaleźć takie fragmenty, które będą podobne do czegoś, co ktoś wcześniej nagrał. Niektórzy lubią wyszukiwać takie skrawki utworów i łatwo znaleźć takie rzeczy z różnymi zespołami "w roli głównej".
Awatar użytkownika
Nicko McBrain
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Nicko McBrain »

SebastianArcheo
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: SebastianArcheo »

Już dajcie spokój z tym plagiatowaniem. To szukanie na siłę. Metal i hard rock w latach 80tych mieszał się jak zupa w garnku. P
Deleted User 6661

Post autor: Deleted User 6661 »

Jestem w stanie wybaczyć wiele, ale nie Nomad.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

dependo pisze:Jestem w stanie wybaczyć wiele, ale nie Nomad.
To prawda... podobieństwa riffów, to jedno, ale skopiowanie tak długiej części kompozycji to co innego.
www.MetalSide.pl
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

A ile takich przypadków jest w The Rolling Stones i AC/DC?
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

RALF pisze:A ile takich przypadków jest w The Rolling Stones i AC/DC?
No ale o co chodzi? Co mają te zespoły wspólnego z dyskusją o IM? :roll:
www.MetalSide.pl
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Pokazuję, że pewne nawiązania do czyjejś twórczości, "podkradzione nutki" to nic nadzwyczajnego... nawet w nobliwym towarzystwie klasycznie kształconych kompozytorów to się zdarzało - Chopin/Liszt. A wśród jazzmanów... bardzo często. Ja absolutnie nie rozgrzeszam IM, pokazuję, że to bardzo szeroki temat. Już o LZ była mowa a UH ściągali z Purpli ile wlazło, podobnie masę rozwiązań z DP i Hendrixa słychać u wczesnych Scorpions... A ile takich "plagiatów" jest u Queen. IM na tym tle to żaden ewenement. Posłuchaj sobie Wyroczni Kata i wiodącego riffu Escape Mety... jota w jota. Nie wiem, czy celowo to zrobili, ale zrzynka jakaś tam była, bo Kat był polska odpowiedzią na Metę i Slayer. A co powiecie na TSA? Turbo? A pierwsza płyta Lady Pank i The Police... rozwiązania harmoniczne i rytmiczne. Przykładów można w nieskończoność mnożyć.
Nie bronię IM, jednak daleki bym był od doklejenia im łatki "grupy plagiatorów" - w zasadzie tagi stygmat pasuje niemal do każdego zespołu muzyki popularnej.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

RALF pisze:Nie bronię IM, jednak daleki bym był od doklejenia im łatki "grupy plagiatorów"
A ktoś gdzieś w tym temacie taką łatkę przypiął? Jest podobieństwo to o tym mowa. Jest jawna zżynka, to też o tym mowa i tyle.
www.MetalSide.pl
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Odniosłem wrażenie, że rozmowa zaczynała zmierzać w kierunku napiętnowania, ale to kwestia interpretacji :)
Awatar użytkownika
wojakwojak
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: wojakwojak »

Dla miłośników Empire of the Clouds: https://www.youtube.com/watch?v=jErJimwom94 Posłuchajcie początku :)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Nie, to jednak inaczej idzie i takich podobieństw, to zawsze można się doszukać!
Awatar użytkownika
Papa
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Papa »

Piosenka została nagrana mniej więcej w tym samym czasie, co TBOS, więc inspiracje raczej mało prawdopodobne.
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

Pamiętajmy, że TBOS było nagrywane prawie rok przed premierą.
Ten utwór był wydany 17.11.2015, więc po premierze płyty Maiden :)
Awatar użytkownika
Papa
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

MaidenFan pisze:Pamiętajmy, że TBOS było nagrywane prawie rok przed premierą.
Ten utwór był wydany 17.11.2015, więc po premierze płyty Maiden :)
7 Years znajduje się na albumie Grahama (Lukas Graham (Blue Album)) wydanym 16 czerwca 2015, a więc przed TBOS, który to został wydany 4 września 2015, choć jak wiemy, został nagrany wcześniej. O ile Graham nie przechodził obok Guillaume Tell Studios i nie usłyszał przypadkiem, jak grają początek EOTC, to kwestia podobieństwa jest przypadkiem. Wątpię też w teorie, według której, w związku z faktem, że 7 Years ukazał się wcześniej, ktoś z Maiden mógł go usłyszeć i stąd wziął się początek do EOTC, bowiem album był już wtedy skończony i gotowy do wydania, ale z wiadomych powodów zostało to opóźnione.
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

Papa pisze:7 Years znajduje się na albumie Grahama (Lukas Graham (Blue Album)) wydanym 16 czerwca 2015, a więc przed TBOS, który to został wydany 4 września 2015
Faktycznie. Popatrzyłem na datę wydania singla, a nie albumu. Mój błąd. :)
Awatar użytkownika
Papa
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

MaidenFan pisze:Faktycznie. Popatrzyłem na datę wydania singla, a nie albumu. Mój błąd. :)
Też tak myślałem, gdy dowiedziałem się o istnieniu 7 Years, ale prowadzenie podobnego wątku na oficjalnej zobowiązuje do dokładności i ostrożności, gdy porusza się temat zapożyczeń i inspiracji... bądź plagiatu. :wink:
Awatar użytkownika
Nicko McBrain
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Nicko McBrain »

Jeśli chodzi o podobieństwo intra TRATB do Uriah Hepp i Hear Voices to wątpię żeby Iron Maiden zerżnęło to właśnie od Uriah Heep, tylko bardziej od siebie, ponieważ intro TRATB jest bardzo podobne do lini wokalu z Rime Of The Ancient Mariner.
ODPOWIEDZ