Jak wygląda koncert Iron Maiden? Strach się bać?
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Jak wygląda koncert Iron Maiden? Strach się bać?
Muszę przyznać, że zaczynam mieć co do niego pewne obawy.
Nigdy dotąd nie byłam na tak dużym koncercie i trochę bez namysłu kupiliśmy bilety golden circle.
Po fakcie, znajomi zaczęli nas ostrzegać, że może być tam niebezpiecznie, żebyśmy założyli jakieś glany bo inaczej będziemy mieć "połamane" palce u nóg, gdyż pod sceną jest największy młyn i żeby nie brać ze sobą aparatu ponieważ może zostać przypadkowo roztrzaskany.
Iron Maiden to muzyka mojego faceta z lat młodości a mi również wpadła w ucho, jednak poza tym jesteśmy chyba za bardzo zdziadziali na takie pogowe akcje...
Czy faktycznie będzie tak gorąco? Czy może znajomi przesadzali?
Nigdy dotąd nie byłam na tak dużym koncercie i trochę bez namysłu kupiliśmy bilety golden circle.
Po fakcie, znajomi zaczęli nas ostrzegać, że może być tam niebezpiecznie, żebyśmy założyli jakieś glany bo inaczej będziemy mieć "połamane" palce u nóg, gdyż pod sceną jest największy młyn i żeby nie brać ze sobą aparatu ponieważ może zostać przypadkowo roztrzaskany.
Iron Maiden to muzyka mojego faceta z lat młodości a mi również wpadła w ucho, jednak poza tym jesteśmy chyba za bardzo zdziadziali na takie pogowe akcje...
-
Nomad.1985
- -#Trooper

Re: Jak wygląda koncert Iron Maiden? Strach się bać?
Jak się ma GC to nie ma obowiązku być z przodu. Można stanąć sobie z tyłu 12-15 metrów od sceny i ma się doskonały widok na całą scenę i jest bardzo luźno.
Dzięki, trochę mnie uspokoiłeś 
Im bliżej sceny, tym większy ścisk, gdyż większość ludzi chce być jej jak najbliżej. Bycie na Golden Circle to nie powód do obaw, tam też jest duży luz, tyle, że z tyłu, co przełoży się oczywiście na widok. Można spokojnie wziąć aparat (bez wymiennego obiektywu, inaczej mogą nie wpuścić) tak długo, jak nie ma się zamiaru trzaskać nim zdjęć z 3-5 rzędu od barierki przed sceną, gdzie ścisk powoduje czasem walkę o śmierć i życie.Bula pisze:Muszę przyznać, że zaczynam mieć co do niego pewne obawy.
Uff, nie mam glanów, więc dobrze wiedzieć, że wystarczą trampki
I mam jeszcze jedno pytanie
Na forum widziałam, że ktoś chce sprzedać bilety na ten koncert i podobno kosztowały 279, za nasze zapłaciliśmy w tej samej strefie 379zł za sztukę. Skąd wynika ta różnica?
I mam jeszcze jedno pytanie
Na forum widziałam, że ktoś chce sprzedać bilety na ten koncert i podobno kosztowały 279, za nasze zapłaciliśmy w tej samej strefie 379zł za sztukę. Skąd wynika ta różnica?
-
Nomad.1985
- -#Trooper

Wasze bilety uprawniają Was do wcześniejszego zajęcia sobie miejsca pod barierką. Czyli tak zwane Golden Circle Early Entrance. Pytanie tylko czy skoro wyraźnie nie czujecie się na siłach to czy jest sens pakować się do przodu. Nigdy nie byłem przy barierce i nie wiem jak to wygląda. W okolicach 5-10 metrów od sceny jest duży ścisk, potem z każdym metrem zaczyna się robić "lajtowo".
czyli wywalone 200zł w błoto, eh
-
Nomad.1985
- -#Trooper

Za to wspomnienia na całe życie 
Przy barierce bywa różnie
najlepiej stanąć przed jakimś chlopem co Cię obejmie lapiac za barierki i będzie odpieral napór dziczy z tyłu 
Hah, mój facet mówi, że będzie stał w sandałach pod barierką 
No tak, podejrzewam, że wspomnienia faktycznie mogą być niesamowite. Naoglądałam się koncertów na yt, którymi się zauroczyłam.
Nie przewidziałam jednak ewentualnego uszczerbku na zdrowiu
No tak, podejrzewam, że wspomnienia faktycznie mogą być niesamowite. Naoglądałam się koncertów na yt, którymi się zauroczyłam.
Nie przewidziałam jednak ewentualnego uszczerbku na zdrowiu
W sandałach to raczej kiepski pomysł
A młyny nie są bezpośrednio przy barierkach, tylko trochę dalej. Im bliżej sceny, tym bardziej ludzie chcą się napawać obecnością swoich idoli i nie chcą tracić czasu na jakieś śmieszne młynki
Ale skakanie jak najbardziej jest.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
No i im bliżej chcą być tym bardziej napierają, szczególnie w 2-3 rzędzie.
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
setlist.fm/user/matt01
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

To może tak, przede wszystkim to koncert heavy metalowy - co za tym idzie, nie występują takie zjawiska jak mosh pit, wall of death, po polsku powiedzielibyśmy "pogo"
.
Na barierkach na Maiden w tym roku w Norwegii, Belgii i Danii było dosyć spokojnie. Jedyne co, to ludzie, którzy walczą o te parę centymetrów i mocno napierają, ale ze dwa celne łokcie(lub zawołanie ochroniarza w przypadku pań) eliminują problem.
Natomiast jak już macie GCEE to spróbujcie przyatakować jak najbliższe rzędy. Z mojego doświadczenia, koncert na barierce, w 2-5 rzędzie i koncert z oddali to 3 różne widowiska
.
Na barierkach na Maiden w tym roku w Norwegii, Belgii i Danii było dosyć spokojnie. Jedyne co, to ludzie, którzy walczą o te parę centymetrów i mocno napierają, ale ze dwa celne łokcie(lub zawołanie ochroniarza w przypadku pań) eliminują problem.
Natomiast jak już macie GCEE to spróbujcie przyatakować jak najbliższe rzędy. Z mojego doświadczenia, koncert na barierce, w 2-5 rzędzie i koncert z oddali to 3 różne widowiska
Lubie Iron Maiden i Megadeth
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
Prawda jest taka, że jeśli się nie złapie barierki to jeden pieron w jakim jest się rzędzie i tak prędzej czy później zostanie się zgniecionym. Wtedy lepiej sobie stanąć kilka metrów od sceny. I tak będzie się miało dobry widok, a na koncercie stadionowym nawet lepszy, bo i tak scena jest wysoko i w pierwszych rzędach nie jest zbyt fajnie.
Dzosef, akurat mosh pity się zdarzają
Nie rozumiem ludzi, którzy się w nie bawią na koncertach Ironów, ale takie zjawiska widziałem. Inna sprawa, że w ogóle nie rozumiem takich zabaw.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Mosh Pit na Maiden? Masakra
. Tzn. ja byłem raptem na 6 gigach IM i nie stwierdziłem. Całe szczęście, bo muzyka(zwłaszcza z TBOS) w ogóle do tego nie pasuje...
Lubie Iron Maiden i Megadeth
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
- Moonchild12
- -#Prowler

Niektórzy cisną na siłę, sam nie wiem po co. czy to psychologia tłumu, czy po prostu alkohol. Ja byłem na Ironach w Poznaniu (2014, pozdrawiam @up, co sądzisz o nagłośnieniu? Moim zdaniem trochę spieprzyli sprawę, stałem na płycie pod sceną). Kiedyś więcej skakałem, ale nie na Ironach, tylko naprawdę na jakimś kucotrzęsicielu.
Mail: kontakt@dobryposlizg.pl
Cisną się, bo chcą być jak najbliżej. IMO te pierwsze 3 rzędy powinny być dla prawdziwych fanów zespołu, nie dla przypadkowych osób, ale na to nic nie da rady zrobić.
- hipcio_stg
- -#Moonchild

Na pewno znajdziecie swobodne i komfortowe miejsce do oglądania koncertu. Pamiętam jak właśnie w Poznaniu na tyłach GC "starsi" panowie (50+) spokojnie stali popijając piwko. Niedaleko za nimi była fosa za którą był napór płyty GA. ścisk podobny do tego spod samej sceny. Szkoda tylko tej kaski za EE, bo raczej nie skorzystacie (a na pewno nie długo).
Odnośnie ciśnięcia się i przepychania - nie wiem po co to jest. Jak stałem mniej więcej w 7-mym rzędzie przy Harrisie i Gersie to co jakiś czas pchali na nas z lewej strony, a od razu po tym ludzie z mojej strony oddawali tym samym. Nie wiem po co, nic się nie zmieniło poza tym, że parę osób poupadało. Bezsens.
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
setlist.fm/user/matt01
setlist.fm/user/matt01