Metallica

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Re: Metallica

Post autor: Saimon1995 »

Na razie przesłuchałem tylko 2 razy, więc jeszcze ostatecznych sądów nie będę wygłaszał na forum. Uważam, że album dobry. Choć dla mnie Death Magnetic, mimo krytyki wielu, wchodził o wiele gładziej (był po prostu melodyjniejszy). Nie wiem czy DM jest lepszy czy nie, jeszcze nie zapoznałem się z Hard-wired wystarczająco. Na pewno jest to album hard-rockowy. Skrzyżowanie "13" Black Sabbath, z surowością Kill E'm All i prostotą Czarnego Albumu, gdzieś tam pobrzmiewa taże Load/ReLoad (zgadzam się z opinią, że Hardwired brzmi jakby ukazał się pomiędzy 1991 a 1996).

Najlepsze utwory? Numer jeden Spit Out the Bone (kopie niemiłosiernie). Świetny jest Moth Into Flame (najbardziej radiowy!), Hard-wired to strzał prosto w pysk (szkoda, że takich numerów nie ma więcej). Z innymi muszę się jeszcze obyć. Jak już pisałem wyżej - ten album nie wchodzi jak DM. Potrzeba czasu.

Tutaj pierwsza dogłębna recenzja: http://heavyrock.eu/recenzja-metallica- ... -destruct/.
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

RALF pisze:Mainstreamowa prasa będzie piała z zachwytu. Ja jednak nie dam się nabrać. Nowy Testament w cuglach wyprzeda ten album.
+1
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

MaidenFan pisze:
RALF pisze:Mainstreamowa prasa będzie piała z zachwytu. Ja jednak nie dam się nabrać. Nowy Testament w cuglach wyprzeda ten album.
+1
Nawet nie wiem, czy można porównywać obecnie te dwa zespoły. Hardwired to nie jest thrashowa płyta.
A to co nagrał Testament jest dla mnie sto razy lepsze od tej nowej Metalliki :)

Z Metalliką to jest moim zdaniem obecnie tak, że gdyby taką płytę jak ta najnowsza nagrał jakiś mniej znany zespół to nikomu specjalnie nie chciałoby się tym materiałem interesować. Zainteresowanie Metalliką wynika według mnie raczej z powodu medialności i nagrania kilku świetnych płyt w przeszłości a nie obecnego poziomu muzycznego.
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

No chyba jest tak jak mówisz , bo skoro zespół nagrywa słabe albumy od ponad 20tu lat , to tylko medialność tutaj odgrywa szczególną rolę. Jest masa zespołów które nagrały album który jest lepszy od Hardwireda, Dm i St.Anger razem wziętych , a szumu o nich zero. Meta miała swoje 5 min które wykorzystała nagrywając dobre albumy ( Ride, Master czy And Justice) ale potem już było jechanie na popularności, która o dziwo nie maleje.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Bo konsument łyka to co mu się podtyka do buzi na medialnej tacy.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Taka sama sytuacja z AC/DC. Oni od The Razor's Edge (wcześniej zresztą też, ta płyta to było swego rodzaju zmartwychwstanie) jadą na marce, którą sobie wyrobili z Bonem i na pierwszych 2 płytach z Brianem.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

No i tego trochę nie rozumiem , kupować płyty bo taki trend ? Bo popularna ? A że sam materiał słaby to już nie istotne ?

Ten Hardwired przeleciał , znudził i raczej więcej jej nie odpalę.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Wsparcie medialne robi swoje. A U2 od 1991 nie nagrali interesującej płyty.
Awatar użytkownika
mic7
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: mic7 »

Przesłuchałem pierwszy raz cały album (na razie pożyczone w internetach ;) w piątek kupuję )
no i powiem ,że dupy nie urywa,po za tymi trzema kawałkami ,które wcześniej zostały opublikowane to te pozostałe są takie monotonne bez wyrazu ,nie mają tej mocy co choćby wspomniana trójka ,czegoś im brakuje ,dla mnie to takie połączenie Death Magnetic z albumami z lat 90-tych ale o wiele słabiej im to wychodzi - tamte były przede wszystkim melodyjniejsze i bardziej zapamiętywalne.Po za tym podoba mi się Spit Out The Bone - to petarda ,która ma szanse zagościć na dłużej w secie Mety,tak myślę...Będę słuchał dalej ,może to kwestia osłuchania z materiałem choć pierwsze wrażenie średnie.
Clan Of Xymox 7.02 ; E.Clapton 29.04 ; Hellhaim,Orgasmatron 16.05 ;Metallica 19.05 ;Savatage + 11.08 ;Deep Purple 8.10 ; Acid Drinkers 12.12
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Już w reklamach trąbią że album "rewelacyjny", recenzje w korporacyjnych wydawnictwach zamówione więc problemu nie ma. Ja już 4 razy przesłuchałem i ciągle 6/10 i to z szacunku dla kapeli. Nawet do DM to się nie umywa, ten album jest wtórny i nijaki, z bardzo małymi wyjątkami...
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

A mnie się ten album coraz bardziej zaczyna podobać. Daleki jestem od jakiś zachwytów, ale solidna płyta. Oczywiście po tylu latach można byłoby oczekiwać od Mety albumu lepszego, ale też nie zamierzam zbytnio narzekać. Kilka naprawdę zapadających w ucho utworów (do grona powyżej, które wymieniłem, dorzucam Murder One i Halo on Fire). Ode mnie 8/10. W ogólnym rozrachunku gdzieś na 6-7 miejscu w hierarchii dyskografii Mety.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

https://metallica.com/blog/news/435869/ ... exico-city

Sprytnie, rozdają albumy do biletów w Meksyku. Mogliby dołączać do zakupów w tzw. Tesco na całym świecie. Nie ma jak ilość...
Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Mikojaski »

FaithNoMore pisze:A mnie się ten album coraz bardziej zaczyna podobać. Daleki jestem od jakiś zachwytów, ale solidna płyta. Oczywiście po tylu latach można byłoby oczekiwać od Mety albumu lepszego, ale też nie zamierzam zbytnio narzekać. Kilka naprawdę zapadających w ucho utworów (do grona powyżej, które wymieniłem, dorzucam Murder One i Halo on Fire). Ode mnie 8/10. W ogólnym rozrachunku gdzieś na 6-7 miejscu w hierarchii dyskografii Mety.
Oj, wysoka nota :P Jezeli zaś miałbym album w hierarchii ustawiać, to byłby przed ostatni, przed St. Anger. Nie mówię że kompletnie do bani, ale Dm lepsze.
While you sleep in earthly delight, Someone's flesh is rotting tonight
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Reklama i pompa przy oczekiwaniu robią swoje...
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

FaithNoMore pisze:A mnie się ten album coraz bardziej zaczyna podobać. Daleki jestem od jakiś zachwytów, ale solidna płyta. Oczywiście po tylu latach można byłoby oczekiwać od Mety albumu lepszego, ale też nie zamierzam zbytnio narzekać. Kilka naprawdę zapadających w ucho utworów (do grona powyżej, które wymieniłem, dorzucam Murder One i Halo on Fire). Ode mnie 8/10. W ogólnym rozrachunku gdzieś na 6-7 miejscu w hierarchii dyskografii Mety.

Oczywiście bez hejtów i czepiania się - pytam z ciekawości - od jakich 3-4 albumów uważasz, że Hardwired jest lepszy :)? Dla mnie lepszy jest od St Anger i... chyba tyle niestety.

Raz tylko to przesłuchałem w całości, ale po tym odsłuchu - 5/10. Oceniam po prostu tak jak oceniałbym wszystkie inne płyty, a nie przez pryzmat (pozytywny albo negatywny) że to nagrała Metallica. Do Death Magnetic bez startu (tamto oceniłbym na mocną siódemkę), słabsze też od Load i Reload na których mimo wszystko było trochę ciekawej muzyki.Porównywanie do takich albumów jak AJFA czy Ride byłoby tym bardziej nie na miejscu, więc nie będę tego robił ;)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Tutaj liczą się DularY a nie nasze opinie. Płytę doda się do biletów i idzie sprzedaż jak ta lala, albo do wody sodowej w markecie czy prezerwatyw. Kpina!
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Dejavu pisze: Oczywiście bez hejtów i czepiania się - pytam z ciekawości - od jakich 3-4 albumów uważasz, że Hardwired jest lepszy :)? Dla mnie lepszy jest od St Anger i... chyba tyle niestety.
No Load, ReLoad i St.Anger (choć ten ostatni w ostatnim okresie sporo u mnie zyskał, z kolei do dwóch pierwszych chyba nigdy się nie przekonam, mają swoje momenty, ale tylko momenty). Na równi z Death Magnetic. Reszta niezagrożona. Pierwszych 5 płyt raczej już nigdy nie pobiją.
filip
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: filip »

Dla mnie porównywalna do DM, ale to odsłuch z komputera. Czekam na paczkę z US. W Europie cena wersji 3CD ok. 90-100 PLN,a za oceanem 9,99 USD i w ofercie BestBuy i amazon.
Kusy
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Kusy »

1. Master
2. Justice
3. Load
4. Black album
5. Ride
6. DM
7. Kill'em all
8. Hardwired
9. ReLoad
10. Anger
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

A dla mnie na dzień dzisiejszy tak to wygląda:

1. Master
2. Ride (The Call of Ktulu, mój ulubiony numer Metalliki)
3. Justice
4. Death Magnetic (serio, lubię ten album :))
5. Load
6. Reload
7. Black Album
8. KEA
9. Hardwired
10. Anger
FaithNoMore pisze:No Load
Load to jest moim zdaniem dość dziwny album. Są różne potworki jak Cure albo Ronnie, ale Bleeding Me czy The Outlaw Torn to świetne numery moim zdaniem.
ODPOWIEDZ