Dream Theater
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- wojakwojak
- -#Ancient mariner

Re: Dream Theater
Gdyby taki koncert się odbył, byłby super wydarzeniem, mimo totalnego braku feelingu robota-Magniniego i pseudo-gimnazjalnych-popisów-cyrkowca-Rudessa:). Ale moim zdaniem w Polsce się nie odbędzie. Już raz taka trasa była, w normalnych krajach europejskich (czyli wszędzie:)) grali całe I&W, a w kraju trzeciego świata, czyli u nas zagrali srejny of sroty czy inne badziewia....bo u nas to wygląda tak, że jakiś pseudo organizator pyta się jakiegoś pseudo dziennikarza (typu Roman Rogowiecki)....a ten pseudo dziennikarz z całą powagą mówi, że I&W jest słabe i w ogóle się nie sprzedało...no to zespół, na podstawie takiej opinii nie gra płyty, bo nie chce urazić szanownej publiczności. Ta przypowieść jest prawdziwa - niestety.
Może tak, może nie. A nie jest tak, że promotorzy patrzą głównie na to, kiedy był poprzedni koncert zespołu i jeśli minęło już odpowiednio dużo czasu, to bookują, licząc, że "ciemny lud to kupi" ?!
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
- wojakwojak
- -#Ancient mariner

Samo bookowanie i wiele innych aspektów, to oczywiście wypadkowa wielu czynników. Ja pisałem w kontekście setlisty. Oczywiście nie twierdzę, że taki koncert w PL się na pewno nie odbędzie. Fajnie by było jakby się odbył. Przytoczyłem tylko opowieść członków pewnego zespołu, który grał podczas tej trasy z DT...i oni też byli zdziwieni...wiadomo - najlepsza płyta DT...15-sto lecie wydania...i nagle nie grają, a wcześniej grali...i się dowiedzieli, że nie grali, bo w PL przecież nikt tej płyty nie lubi...lubią tylko te nowe, zwłaszcza w stylu Metalliki i Pantery...a ze starych to tylko Awake:) Jeszcze raz: ani nie mówił mi tego osobiście James LaBrie:) ani sobie tego nie wymyśliłem:)...usłyszałem to od kogoś, kto wtedy z nimi grał. Po prostu nasz kraj jest "inny", na ulicach niedźwiedzie i kostki lodu w basenach:) A mogło być pięknie...I&W w całości jeszcze z MP...teraz pozostaje mieć nadzieję, że jednak zagrają to u nas w "trio plus cyrkowiec i robot":). Jakieś daty są podane...czy są wieści, ze będą kolejne?
Mają być kolejne daty.
A co do "I & W" to anegdota. Rzeczywiście, LP nie był początkowo w Polsce popularny, do tego stopnia, że żadni piraci go nie wydali na kasecie (może i tu maczał swe paluchy Rogowiecki ?!). Najpierw radziłem sobie, mając zgranych 5 numerów z radia Wawa. Ale w końcu dałem za wygraną. Kupiłem magnetofon z CD i Images stało się pierwszym kompaktem, jaki nabyłem drogą kupna.
A co do "I & W" to anegdota. Rzeczywiście, LP nie był początkowo w Polsce popularny, do tego stopnia, że żadni piraci go nie wydali na kasecie (może i tu maczał swe paluchy Rogowiecki ?!). Najpierw radziłem sobie, mając zgranych 5 numerów z radia Wawa. Ale w końcu dałem za wygraną. Kupiłem magnetofon z CD i Images stało się pierwszym kompaktem, jaki nabyłem drogą kupna.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
- wojakwojak
- -#Ancient mariner

Ja tez poznałem DT przez Z-Rock 50 w Wawie. A potem legalnie
przegrałem sobie na kasetę z CD w Digitalu. Pamiętacie to miejsce?
-
Deleted User 2259
Trasa potrwa do końca lutego, być może pierwszy tydzień Marca, jak na razie nie zanosi się gig w PL.
-
Deleted User 2259
Aha no i jeszcze jedna informacja, możliwa zagranie 2 epików ACoS/Octavarium.
Pamiętam lata 90-te jak w każdy piątek Robert Kilen prezentował hity zza Oceanu na Z-Rock 50 w Wawiewojakwojak pisze:Ja tez poznałem DT przez Z-Rock 50 w Wawie. A potem legalnieprzegrałem sobie na kasetę z CD w Digitalu. Pamiętacie to miejsce?
A Digital to także kultowe miejsce dla mnie..Latałem tam w każdy piątek po szkole i przesiadywałem godzinami...Nigdy później w Wawie nie było już tak dobrego sklepu muzycznego...a przypomnę ,że sklep ten miał dwie kondygnacje (parter i piętro) z płytami CD ,winylami ,kasetami MC..Po prostu raj dla kochających muzykę!
Koniec offtopu
Clan Of Xymox 7.02 ; E.Clapton 29.04 ; Hellhaim,Orgasmatron 16.05 ;Metallica 19.05 ;Savatage + 11.08 ;Deep Purple 8.10 ; Acid Drinkers 12.12
Na razie są ogłoszone Włochy, Niemcy, Szwecja oraz drobiazgi: Czechy, Holandia, Szwajcaria. Na pozostałe 2 tygodnie mają zatem: Anglię, Hiszpanię, Finlandię, Norwegię. No i SowietyInvader pisze:Trasa potrwa do końca lutego, być może pierwszy tydzień Marca, jak na razie nie zanosi się gig w PL.
Tyle widzę, z mapą w ręku.
-
Deleted User 2259
O Żabojadach zapomniałeś, w przyszłym roku jest jeszcze kila okrągłych rocznic, 15 SDoIT, 20 FII czy 10 od wydania SC.Będzie się działo.To może być najlepsza trasa od trasy promującej ósemkę.Nie ukrywam, że jako Beyond fani najbardziej liczą na nigdy nie grany Don't Look Past Me, Eve (ostatni raz w 98) czy To Live Forever (ostatni raz w 2012, a na pełnej trasie w 2004) i wiele wiele więcej.
Tym mniejsza szansa na Polskę :/ Bilety z Wawy do Mediolanu niedrogie, tyle, że w ten sam dzień mamy tu gejmetalowców z HammerFall
-
Deleted User 2259
Dla mnie wybór prosty, a oto set który wydaje się prawdopodobny.Póki co mam bilet do Pragi, a jeszcze 2-3 sobie postaram klepnąć.
aki set mógłby być, James wymienił TMoLS i Disappear (który był grany tylko 2 razy) już jakiś czas temu, a rocznic w przyszłym roku mamy sporo, 15 SDoIT, 20 FII czy 10 SC.
Załóżmy format ''An Evening With''
Ciekawe czy IaW będzie zagrany w pierwszej połowie setu, przed Jamesem zapowiada się zabójczy leg.
1. The Glass Prison
2. Just Let Me Breathe
3. The Killing Hand
4. Hell's Kitchen
5. A New Beginning
6. Vacant
7. Stream of Consciousness
8. The Ministry of Lost Souls (1 epik)
9. The Spirit Carries On
-------------------------------
10. Images and Words
11. Don't Look Past Me
12. Eve
13. To Live Forever
14. Disappear
Encore
15. A Change of Seasons lub Octavarium
aki set mógłby być, James wymienił TMoLS i Disappear (który był grany tylko 2 razy) już jakiś czas temu, a rocznic w przyszłym roku mamy sporo, 15 SDoIT, 20 FII czy 10 SC.
Załóżmy format ''An Evening With''
Ciekawe czy IaW będzie zagrany w pierwszej połowie setu, przed Jamesem zapowiada się zabójczy leg.
1. The Glass Prison
2. Just Let Me Breathe
3. The Killing Hand
4. Hell's Kitchen
5. A New Beginning
6. Vacant
7. Stream of Consciousness
8. The Ministry of Lost Souls (1 epik)
9. The Spirit Carries On
-------------------------------
10. Images and Words
11. Don't Look Past Me
12. Eve
13. To Live Forever
14. Disappear
Encore
15. A Change of Seasons lub Octavarium
Jak mają grać Images i nie pofatygują się do Polski, to nie ma, że boli, trzeba gdzieś jechać ich zobaczyć 
- wojakwojak
- -#Ancient mariner

Z "An evening with..." to oni chyba już jakiś czas temu skończyli i zapowiadali, że nigdy więcej:)?!
-
Deleted User 2259
To było jeszcze za czasów MP, na nasze szczęście im się odwidziało.
Czy coś jeszcze się kroi?
Czy ktoś by się wybierał do Pragi? Bo samemu to na bank nie będę chciał jechać ...
Na Polskę nie ma szans?