Pomijajac fakt, że mają może ze trzech fanów, to zgadzam się - nawet to jest za dużo
Najbardziej przeceniane zespoły.
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Re: Najbardziej przeceniane zespoły.
Tak. Hey, Scream Maker, Nocny. Pozostałe nazwy widzę pierwszy raz na oczy. A Teraz czytam, że są promowane. Dobrze, że trzymam się z daleka od radia i prasy muzycznejMr. M pisze: ↑sob gru 02, 2017 1:30 amTo rzeczywiście byłby dobry temat do dyskusji, bo połowę z tych nazw musiałem wygooglować co to jestkam pisze: ↑sob gru 02, 2017 1:09 amZ polskich bandów (to jest w ogóle temat na osobną dyskusję, co się u nas promuje i co zyskuje lokalny fejm):
- Pogodno
- Hey
- Scream Maker (no kurwa..., już sama nazwa jest zjebana)
- Nocny Kochanek
- Kumka Olik
- Holak
- Coldair
- SIQ
- The Dumplings (oni wyprzedają całe trasy...)![]()
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Ja znam tylko nocnego i scream maker z tej listy, ale nawet nie googlowalem 
A jeszcze jedno. O ile powiedzenie o Nocnym i Hey, że są przeceniani mogę zrozumieć, to to słowo zupełnie nie pasuje do Scream Makera. Jak można mówić, że jest przeceniany o zespole, na którego koncerty przychodzi 30 osób. 
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Normalnie, o 29 za dużo
Ale zgadzam się, że nie pasują do tematu.
-
Deleted User 1499
Dalsza część
- Bon Jovi
- Nirvana
- Pearl Jam
- Foo Fighters
- System of a Down
- Soundgarden
- Queen
- Bon Jovi
- Nirvana
- Pearl Jam
- Foo Fighters
- System of a Down
- Soundgarden
- Queen
Queen bez Fredka by nic nie osiągnął, taka prawda. Ale mimo wszystko uwielbiam dużo ich kompozycji z lat '70, a i późniejsze flirty z popem są dla mnie całkiem zjadliwe.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
-
UptheIronsWro
- -#Trooper

Ogromna większość pomysłów z lat 70 to Brian May. To właśnie Fredek to te flirty z popem z lat '80 i nie tylko bo już wcześniej to się zdarzało. Wiadomo głos głosem, ale akurat Queen nie jest takim zespołem gdzie jedna osoba to 80% muzyki. To nie Jethro Tull czy Dire Straits.
Przereklamowane nie są zespoły tylko sztucznie tworzone nurty typu: grunge, nu-metal, indie-rock itd. Każdy zespół o ile ma fanów i gra przez dekady to widać nie jest przereklamowany bo ludzie by to wyczuli. Media mają zbyt dużą siłę rażenia i to jest problem. Nie tylko gazety i telewizja, ale także internet. To nie dotyczy tylko muzyki. Dlaczego o złotą piłkę od lat bije się tylko C. Ronaldo i Messi? Kwestia marketingu, oczywiście nie tylko ale w dużym stopniu.
Wytłumacz mi, dlaczego grunge był sztucznie wytworzony i co to w ogóle znaczy?
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Bo są najlepszymi piłkarzami na świecie i możliwe, że w historii tego sportu. Dystansują wszystkich.Dlaczego o złotą piłkę od lat bije się tylko C. Ronaldo i Messi? Kwestia marketingu, oczywiście nie tylko ale w dużym stopniu.
-
UptheIronsWro
- -#Trooper

Dlatego, że ogromną rolę w wykreowaniu tego gatunku odgrywały media. Hard-Rock powstał wraz z Led Zeppelin, Black Sabbath i Deep Purple i istnieje dalej. Blues, jazz, country, folk, wszystkie te gatunki istniały i będą istnieć. Dlaczego dziś nie powstają zespoły grunge? Dlatego, że ten nurt nie wyszedł w sposób naturalny. Żadnej różnicy z wyśmiewanym do granic możliwości new-romantic. Tylko, że grunge jest hołubiony do dzisiaj, a new-romantic jest uważany za obciach. Mało to logiczne.
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

oo, Zagubiony powrócił 
Jestem na tak względem: Nirvana, Pearl Jam, Foo Fighters, System of a Downsekcjazwlok pisze: ↑sob gru 02, 2017 8:56 am Dalsza część
- Bon Jovi
- Nirvana
- Pearl Jam
- Foo Fighters
- System of a Down
- Soundgarden
- Queen
Bon Jovi to był świetny hardrockowy, który jeszcze do niedawna grał znakomite koncerty. Teraz coraz bardziej przygasa. Nie wiem, czy ponownie wybrałbym się na ich występ.
Soundgarden - najlepszy z Seattle. Cornell miał świetny głos. Na szacunek zasługuje ich twórczość.
Queen - mnóstwo świetnych melodyj i wielka swoboda w przekraczaniu granic między gatunkami muzycznemi. Mimo słabych lat 80-tych zespół bardzo ważny dla muzyki współczesnej
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Top 10 najbardziej przereklamowanych zespołów, których sławę w głównej mierze wykreowały mainstreamowe media (porządek przypadkowy):
1. U2
2. Metallica
3. Guns 'n Roses
4. The Rolling Stones
5. Bon Jovi
6. KISS
7. Motley Crue
8. The Beatles
9. Limp Bizkit
10. Nirvana
Queen z lat '70tych to według mnie zespół genialny, o wiele ciekawszy niż takie The Beatles. Potem - za wszelką cenę chcieli pozyskać nowych słuchaczy, co nie zawsze wychodziło na dobre muzyce.
1. U2
2. Metallica
3. Guns 'n Roses
4. The Rolling Stones
5. Bon Jovi
6. KISS
7. Motley Crue
8. The Beatles
9. Limp Bizkit
10. Nirvana
Queen z lat '70tych to według mnie zespół genialny, o wiele ciekawszy niż takie The Beatles. Potem - za wszelką cenę chcieli pozyskać nowych słuchaczy, co nie zawsze wychodziło na dobre muzyce.
-
UptheIronsWro
- -#Trooper

Z tego co czytałem Freddiemu i Deaconowi naprawdę się takie syntezatorowe granie podobało i robili to dla siebie. Cała płyta Works wyglądała tak, że były dwa obozy, umownie to nazwijmy rockowy Briana Maya i Rogera Taylora i popowy Freddiego i Johna Deacona. Brian May odpowiada tam za najbardziej rockowy z całej płyty Hammer to Fall. Oni już w latach 70 zdobyli ogromny sukces takimi płytami jak Night at the Opera, Day at the Races, News at the World i Jazz, że nie musieli grać dla pieniędzy. Przecież to z lat '70 pochodzą tak ogromne hity jak Bohemian Rhapsody, We Will Rock You, We Are the Champions czy Don't Stop Me Now. Potem nagrali najbardziej amerykańską płytę The Game gdzie w Another One Bites the Dust i Crazy Little Think Called Love brzmią jak zespół amerykański. Amerykanie zresztą odwrócili się od Queen potem bo granie syntezatorowe nie było tam wtedy modne. Radio Gaga czy I Want to Break Free się tam wybitnie nie sprawdziło. Tak naprawdę Queen tym popowym graniem nie odniósł wcale takiego sukcesu komercyjnego. To jest paradoks. Miejsca na liście w Stanach tych albumów z lat '70 które wymieniłem to było zawsze w okolicach pierwszej piątki. Game miało miejsce pierwsze. Natomiast Works czy A Kind od Magic kolejno miejsca 23 i 46. To chyba jedyny mi znany przykład gdzie to Europa miała bardziej komercyjny gust niż Amerykanie. W Europie ten popowy Queen strasznie dobrze się przyjął. Nieśmiertelny z Lambertem chyba nawet w Europie zdobył większą popularność niż w Stanach. Ten film przynajmiej w Polsce jest wręcz otoczony kultem, głównie ze względu na soundtrack.
Dla mnie Queen to także kilka nokautujących albumów koncertowych, Live Killers, Live At Wembley, Queen On Fire, Rocks Montreal, Rainbow - BAJKA!!!
UptheIronsWro pisze: ↑sob gru 02, 2017 1:00 pm Dlatego, że ogromną rolę w wykreowaniu tego gatunku odgrywały media. Hard-Rock powstał wraz z Led Zeppelin, Black Sabbath i Deep Purple i istnieje dalej. Blues, jazz, country, folk, wszystkie te gatunki istniały i będą istnieć. Dlaczego dziś nie powstają zespoły grunge? Dlatego, że ten nurt nie wyszedł w sposób naturalny. Żadnej różnicy z wyśmiewanym do granic możliwości new-romantic. Tylko, że grunge jest hołubiony do dzisiaj, a new-romantic jest uważany za obciach. Mało to logiczne.
No cóż, heavy metal też jest gatunkiem sztucznym i wszystkie zespoły powstałe w latach 80 to efekt nakręcania ludzi przez prasę i wytwórnie. Sam termin NWOBHM według Di'Anno to jedynie termin marketingowy. No i popatrz się. Dziś też nie ma nowych wielkich kapel heavymetalowych, tak jak grunge'owych. Przypadek?
Co jest sztucznego w grunge'u? To muzyka powstała z inspiracji starszymi zespołami. Idąc Twoim tokiem myślenia, black metal również jest sztuczny, bo...tak.
Ten new romantic jest tak bardzo wyśmiewany, że Depeche Mode gra u nas w przyszłym roku 4 koncerty, a Ulver wydał doskonały i ciepło przyjęty album utrzymany w tej konwencji.
-
UptheIronsWro
- -#Trooper

Heavy-Metal istotnie przeżywa od wielu lat ogromny kryzys dlatego, że nowe zespoły mają do wyboru eksperymentować na siłę albo kopiować. Każda opcja jest zła. Ciężko jest się także wybić koncertowo dlatego, że headlinerem wielkich festivali zawsze będzie Iron Maiden, Judas Priest lub Ozzy. Nawet takim gigantom jak Accept, Saxon, Iced Earth czy Hellowen często jest przypisana rola supportu. Pytanie co będzie gdy te wszystkie stare zespoły skończą karierę?
New-Romantic to raczej nie Depeche Mode. Chodziło mi o takie zespoły jak Duran Duran, Kajagogoo czy Ultravox. Raczej o tych zespołach mówi się jako kiczu lat '80. Słyszałeś kiedyś by o Nirvanie powiedzieć, że to kicz lat '90?
New-Romantic to raczej nie Depeche Mode. Chodziło mi o takie zespoły jak Duran Duran, Kajagogoo czy Ultravox. Raczej o tych zespołach mówi się jako kiczu lat '80. Słyszałeś kiedyś by o Nirvanie powiedzieć, że to kicz lat '90?
Ale Iron Maiden, Judas Priest, Venom czy inne takie kapele to dla mnie też kicz lat 80. Przecież Eddie to synonim kiczu, ubranka Halforda, choć ikoniczne, ociekają tym charakterystycznym kiczem. Metal lat 80 to jednym słowem wiocha pełną gębą. Trudno go odbierać na poważnie. Ja bym się za ten kicz dał pokroić, ale nie róbmy z zespołów tamtych czasow jakichś wykonawców dla koneserów muzyki.
A heavy metal to dla mnie chyba wyczerpany temat. Do niedawna śledziłem underground i trafiały się perełki, ale to były igły w stogu siana. Lubisz wczesne Maiden, więc polecam Ci debiutancką EPkę Night Demon. Dla mnie to było niesamowite, że to jest tak autentyczne. Ale potem posłuchałem ich tegorocznej płyty Darkness Remains i cóż... Król jest nagi. Tu nie ma już czego odkrywać. Heavy metal to na tyle prosta muzyka, że zdefiniowano ją lata temu.
A heavy metal to dla mnie chyba wyczerpany temat. Do niedawna śledziłem underground i trafiały się perełki, ale to były igły w stogu siana. Lubisz wczesne Maiden, więc polecam Ci debiutancką EPkę Night Demon. Dla mnie to było niesamowite, że to jest tak autentyczne. Ale potem posłuchałem ich tegorocznej płyty Darkness Remains i cóż... Król jest nagi. Tu nie ma już czego odkrywać. Heavy metal to na tyle prosta muzyka, że zdefiniowano ją lata temu.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Enforcer próbował, ale to też raczej odtworzenie dobrych wzorców. Cauldron chciał robić inaczej, ale In Ruin to płyta do zapomnienia.Schizoid pisze: ↑sob gru 02, 2017 2:50 pm A heavy metal to dla mnie chyba wyczerpany temat. Do niedawna śledziłem underground i trafiały się perełki, ale to były igły w stogu siana. Lubisz wczesne Maiden, więc polecam Ci debiutancką EPkę Night Demon. Dla mnie to było niesamowite, że to jest tak autentyczne. Ale potem posłuchałem ich tegorocznej płyty Darkness Remains i cóż... Król jest nagi. Tu nie ma już czego odkrywać. Heavy metal to na tyle prosta muzyka, że zdefiniowano ją lata temu.