Najbardziej przeceniane zespoły.

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących innych zespołów.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

filip
-#Trooper
-#Trooper

Re: Najbardziej przeceniane zespoły.

Post autor: filip »

We Wrocku to najlepszy był Mauser ale na pewno nie był przeceniany. Nieśmiało przypominam temat.
Cały pudel metal był przeceniany, tyle kasy zarabiać za taki chłam, ale to USA. Dla mnie niezrozumiały jest np. fenomen Motley Crue, te pożegnalne koncerty w Europie, to jakieś nieporozumienie.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Ale to typowo radiowe granie, z gitarami, ale na słodko. Popularność nie może dziwić. A wartość muzyczna średnia.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Bartek_
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Bartek_ »

Ja też coś dorzucę.
Linkin Park, BMTH, BFMV i inne tego typu potworki, które udają rock. To po tylko, że z ciężkim brzmieniem.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Nomad - takich zespołow jest ogrom. Każdy coś tam gra w swojej miejscowości i znajomym to się podoba. Sporo demówek i EP'ek przerobiłem i niejedna była na bardzo wysokim poziomie. A zespoły popadały i ich nie ma. Życie.

C. nie wybili się i zastanów się dlaczego.

A teraz koniec offtopa :)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

filip pisze: ndz gru 17, 2017 7:29 pm te pożegnalne koncerty w Europie, to jakieś nieporozumienie.
Czemu?
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Shedao Shai pisze: ndz gru 17, 2017 2:47 pm Ja nie patrzę na to jaki kto miał wkład w rozwój muzyki.[...]
No cóż... po prostu nie potrafisz obiektywnie porozmawiać o muzyce :)

Można nie lubić np. Slayera, ale historia pokazuje, że ten zespół jest wielki.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Shedao Shai »

To prawda. Muzyka i obiektywność - te terminy się dla mnie rozjeżdżają :)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Wiadomo - słuchając jakiejś płyty, czy pisząc recenzję nie ma czegoś takiego jak obiektywne spojrzenie :) Są jednak fakty (historia zespołu, jego wpływ na ludzi) za którymi trzeba się zgodzić

Wyobraź sobie, że są ludzie słuchający metalu, ale mający awersję do IM. Jednocześnie uważają go za wielki zespół, a kilka płyt za klasyki.

Znam ich osobiście ;)
www.MetalSide.pl
filip
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: filip »

Michał pisze: ndz gru 17, 2017 9:07 pm
filip pisze: ndz gru 17, 2017 7:29 pm te pożegnalne koncerty w Europie, to jakieś nieporozumienie.
Czemu?
Bo to badziewny zespół, chlanie, ćpanie a granie to tylko pretekst. Dlatego uważam, że jest przeceniany- kupa kasy za zero wkładu w muzykę rockową.
A jeśli chodzi o koncerty to jestem w stanie pojąć szał i modę kiedy byli na radiowym topie ale po latach... Rozumiem reunion Led Zeppelin, Pink Floyd itp .Motley Crue nie kumam. Znam wiele zwyczajnych tribute bandów na lepszym poziomie.
on_the_run
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: on_the_run »

Nomad, w ogóle miło Cię znowu tutaj czytać. Lubię Twoje pióro i często nie sposób mi się nie zgodzić z Twoimi opiniami.
Też uważam, że Nocny Kochanek jedzie na fanach Braci FF i ich kreskówek, a Ozzy nie zrobiłby takiej kariery solo, gdyby wcześniej nie śpiewał w BS.
Tak samo Twoje opiniale o DT i kreowaniu gustu słuchaczy przez dziennikarzy dają mi do myślenia, zwłaszcza w kontekście pewnego pisemka o inicjałach TR.
UptheIronsWro
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: UptheIronsWro »

Dobra sami oceńcie czy bardziej Wam się to podoba niż Nocny Kochanek

Clairvoyant

https://www.youtube.com/watch?v=3mhSFoA9ZqQ

https://www.youtube.com/watch?v=Z2nwNBauUrM

https://www.youtube.com/watch?v=bO_JOlSlGu4

Ok, żeby nie było, nie jestem wrogiem chłopaków z Nocnego Kochanka. Każdy muzyk chce zarabiać na muzyce, każdy ma do tego prawo. Doskonale ich rozumiem. Jeśli jest szansa trzeba korzystać.
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

Ten Clairvoyant był nawet spoko pod względem muzycznym, ale z takim graniem nie miał żadnych szans się przebić. Takich zespołów są tysiące i żeby wybić się z tłumu nie wystarczy świetny warsztat, ale potrzeba jeszcze talentu do tworzenia wybitnych melodii, a to niezwykle rzadka cecha wśród muzyków. No i wokalista powinien popracować nad angielskim akcentem, bo jego wymowa to niestety padaka.
UptheIronsWro
-#Trooper
-#Trooper

Zwróć uwagę, że jak oni zaczynali (2007 r.) to takich zespołów wcale nie było tysiące. Heavy-Metal był nurtem jeszcze zapomnianym i dopiero jakiś nagły nawrót popularności lat '80 i samego stylu to zmienił. Teraz dopiero heavy-metal przestał być uważany za obciach, skansen i nurt muzycznych dinozaurów. Wtedy w 2007 r. jeszcze rządziły nowoczesne odmiany metalu, głównie nu-metal. To świadczy o tym, że Ci goście naprawdę kochali to co robili.
PanPrezes pisze: wt gru 19, 2017 11:04 pm No i wokalista powinien popracować nad angielskim akcentem, bo jego wymowa to niestety padaka.
Cytując klasyka ta sprawa jest na wczoraj
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

A czy ja wiem. Dalej jest zapomniany, to muzyka raczej dla wąskiego towarzystwa wzajemnej adoracji. Natknąłem się na taki kanał na yt https://www.youtube.com/channel/UCCGbKi ... z4w/videos Są tu dosłownie setki płyt mało znanych zespołów, niektóre naprawdę na wysokim poziomie i niestety bez szans na odniesienie jakiegokolwiek rozgłosu.
UptheIronsWro
-#Trooper
-#Trooper

Mimo wszystko jest pewna różnica między tym co było 10-15 lat temu i teraz. Wtedy Judas Priest mógł zagrać dla 5 tysięcy ludzi, teraz dla 12 tysiecy. Iron Maiden był wtedy zespołem bardzo popularnym, dziś jest megagwiazdą. Gdyby wtedy umarł Lemmy raczej by za wiele o nim nie pisali, teraz jest to fakt medialny. Można tak wymieniać. Dostrzegam różnicę w tym jak odbierany jest heavy-metal. Skoro w tym roku taki zapomniany zespół jak Angel Witch zgromadził 500 osób na widowni to jest coś. Myślę, że 10 lat ten koncert oglądało by może ze 100 osób. Internet pomógł każdemu gatunkowi muzycznemu i heavy-metal nie jest tu wyjątkiem. Młodzież kiedyś dosłownie olewała ten nurt, dzisiaj jest nim zainteresowana. Nawet moda na katany z naszywkami wróciła, co kiedyś kojarzyło się tylko ze starymi old-schoolowcami.

Coś się zmieniło aczkolwiek jak ktoś słuchał heavy-metalu wtedy to było wiadomo, że to zapalony fan. Dzisiaj to małe prawdopodobieństwo. Wszystko jest na tacy. Dlatego robienie zlotów fanów straciło sens.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Nomad... uwierz - takich kapel było i jest setki. A drugie tyle siedzi w salce prób i grają dla siebie. Żeby się wybić poza grono znajomych trzeba czegoś więcej niż dobre rzemiosło. Lubisz ich, znasz dobrze, ale przyjmij do wiadomości, że to jest średniawka bardzo. I tyle.

O byciu "zapalonym fanem" to chyba nie warto dyskutować. Żyjesz swoimi wyobrażeniami i nie dopuszczasz myśli, że może być inaczej. Nie każdy musi nosić katanę i obnosić się ze swoim "fanowaniem". Jest mnóstwo osób, które wolą w domu posłuchać muzy, czy też śmignąć na kolejny koncert, niż zapijać się na "zlocie fanów heavy metalu" :) i od wielkiego dzwonu robić zamieszania przy okazji koncertu IM.

Zacznij jeździć na koncerty (tjaaa...), poznawać ludzi z innych środowisk i otwórz oczy... fani to nie tylko katany i darcie się na ulicy "Mejden, Mejden..."
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

W ogóle wracając do głównego tematu, to dziś natrafiłem na ten artykuł: http://www.antyradio.pl/Muzyka/Rock-New ... lach-19277

I on idealnie pokazuje, dlaczego za przereklamowany uznaję Machine Head. Flynn jest już dla mnie obrzydliwy, miejsce tego zespołu poza kilkoma płytami (w tym i jedną paradoksalnie genialną) jest na śmietniku historii muzyki.

Co do Waszej dyskusji o młodych kapelach z nurtu heavy - mnie one już niesamowicie nudzą. Ale ostatnio natrafiłem na zespół Ram (pewnie wielu z Was dobrze znany) i płyta Svbversvm mnie powaliła. Tak powinno brzmieć dzisiejsze heavy. Bo inaczej ten gatunek nie ma przyszłości.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Ma gość fantazję - porównywać się do Springsteena i McCartneya :)

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
UptheIronsWro
-#Trooper
-#Trooper

Machine Head nawet nie znam i specjalnie nie zamierzam poznawać, ale gość trochę racji ma. Festivale typowo metalowe gdzie mieszają się wszystkie nurty mają sporo wad. Dla mnie kogoś kto nie cierpi death czy black metalu taka sytuacja jest bardzo niedobra. Dlatego na festivale metalowe nie jeżdżę. Czy to jest dobre dla zespołów? Pewnie tak, ale to może być wkurzające gdzie po raz kolejny dostaje się 40 czy 45 minut muzyki grając o godzinie 16 czy 17.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Ja byłem w ostatnim czasie na dużej liczbie festów typu Graspop czy Wacken i jest na to proste rozwiązanie. Chodzić na zespoły, które Ci się podobają :) . Ja omijając core'owe ścierwa i poprockowe badziewia oglądam sobie 20-30 fajnych koncertów i dobrze się bawię :) .
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
ODPOWIEDZ