Inny konkurs na ulubiony utwór Iron Maiden- Głosujcie!
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
UptheIronsWro
- -#Trooper

Re: Inny konkurs na ulubiony utwór Iron Maiden- Głosujcie!
Wyniki
1.Rime of the Ancient Mariner 168
2.Hallowed Be thy Name 148
3.Infinite Dreams 132
4.Alexander the Great 129
5.Caught Somewhere in Time 97
6.Phantom of the Opera 96
6.Sign of the Cross 96
8.Powerslave 93
9.7thSon of a 7thSon 72
10.Where Eagles Dare 70
Głosowało 19 osób, bardzo mało więc wyniki nieoficjalne.
1.Rime of the Ancient Mariner 168
2.Hallowed Be thy Name 148
3.Infinite Dreams 132
4.Alexander the Great 129
5.Caught Somewhere in Time 97
6.Phantom of the Opera 96
6.Sign of the Cross 96
8.Powerslave 93
9.7thSon of a 7thSon 72
10.Where Eagles Dare 70
Głosowało 19 osób, bardzo mało więc wyniki nieoficjalne.
Prawie same kobyły. Marnie.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
I tylko jeden kawałek z lat 90-tych..Po Reunion żadnego.Ja się cieszę 
Clan Of Xymox 7.02 ; E.Clapton 29.04 ; Hellhaim,Orgasmatron 16.05 ;Metallica 19.05 ;Savatage + 11.08 ;Deep Purple 8.10 ; Acid Drinkers 12.12
- Saimon1995
- -#Moderator

Większość znalazła się w mojej czołówce, więc - co logiczne - jestem zadowolony. Choć - rzecz jasna - rozczarowała mnie niska pozycja Synka. 
Trochę martwi, że najnowszy z tych numerów to Sign of Cross z 1995 ...
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
-
Deleted User 6661
Orzełki w dziesiątce! Super!
-
UptheIronsWro
- -#Trooper

Mnie też to martwi, ale chyba w innym sensie. Jak robię jakieś rankingi utworów to 80% to nagrania z lat '80 i Brave New World. Troszkę z lat '90, ale niewiele no i genialny utwór tytułowy z Dance of Death. Nie ma na nowych płytach utworów, które podobałyby mi się w 100%. Te ulubione z A Matter of Life and Death, Final Frontier czy Book of Souls na albumach z lat '80 byłyby może na 5-6 miejscu. Zawsze coś przeszkadza w odbiorze o co winię głównie ich sposób nagrywania płyt. Nie da się na dłuższą metę tak nagrywać i jeśli oni tego nie zauważą to już nie będzie tak dopracowanych utworów jak np. Sign of the Cross czy Dance of Death.
Co masz na myśli odnośnie sposobu nagrywania i dopracowania utworów? Nowe płyty i brzmienie na nich - kwestia gustu, ale nie wydaje mi się, żeby taki np. Isle of Avalon czy The Legacy (można długo wymieniać inne) był mało dopracowany - może się podobać albo nie, ale to już inna kwestia.UptheIronsWro pisze: Nie da się na dłuższą metę tak nagrywać i jeśli oni tego nie zauważą to już nie będzie tak dopracowanych utworów jak np. Sign of the Cross czy Dance of Death.
-
UptheIronsWro
- -#Trooper

Nagrywanie "na setkę". Robią to od A Matter of Life and Death i to jest dla mnie ta cezura. Nie umiem tego dokładnie wytłumaczyć bo nie jestem specjalistą, tak to odbieram tylko jako słuchacz. Isle of Avalon lubię za to, że tam praktycznie nie ma żadnych powtórzeń. Każda minuta przynosi coś ciekawego. Nie mogę tego samego powiedzieć o praktycznie wszystkich długich utworach z trzech ostatnich płyt. When the Wild Wind Blows jedzie na jednym motywie przez cały utwór, w For the Greater Good of God i Brighterze refreny to ok. 3 minuty utworu. W Empire of Clouds i Red and Black odgrywanie jednego motywu to kilka minut i tak mogę wymieniać. Nie chcę zresztą się powtarzać. Liczę, że na nowym albumie Iron Maiden będzie zmiana producenta, zmiana podejścia do muzyki i jakieś odświeżenie stylu.
Dla mnie Isle... to jeden z najlepszych utworów Maiden po Reunion, tak samo jak The Talisman. Satellite 1... Final Frontier jako całośc, też na mnie robi bardzo pozytywne wrażenie, świetnie jest Coming Home. Generalnie TFF cenie niżej niż AMOLAD oraz TBOS ale generalnie - jest dobrze.
-
UptheIronsWro
- -#Trooper

Co człowiek to inne zdanie bo nie lubię tego wstępu do Final Frontier. Na samym początku mi się nawet podobał, ale teraz uważam, że to nieudany eksperyment. Nie sprawdził się ani trochę jako intro na koncertach. Nie pasuje też do samego Final Frontier, który jest wesołym, melodyjnym utworem i to się nie zazębia. Uważam też, że gdyby coś takiego jak Satellite powstało na albumie solowego Dickinsona wtedy brzmiałoby jak należy. Iron Maiden się nie sprawdza w takiej stylistyce.
-
Deleted User 2259
A mnie się właśnie wstęp podoba, za to dalszej części nie trawię, jakieś takie za wesołe.
-
UptheIronsWro
- -#Trooper

Jakoś go wtedy dobrze przyjąłem, na tle El Dorado brzmiał świetnie. Faktycznie nie jest to nic wybitnego, gdzie mu tam do Wicker Man czy Futureal, no ale nawet go lubię.