Wywiady i newsy
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- Saimon1995
- -#Moderator

Re: Wywiady i newsy
Ja też wolę, gdy koncertówka jest "zwarta" i zarejestrowana podczas jednego koncertu. Nie lubię, gdy całość jest "pocięta". Dlatego zawsze będę wolał - co chyba logiczne - Rock in Rio czy En Vivo!, niż TBOS: Live Chapter czy Flight 666 (choć one i tak mi się bardzo podobają).
Wycinanie gadek akurat też mi się nie podoba.gumbyy pisze: ↑sob lut 24, 2018 11:31 amNo dla mnie właśnie nie. Dla mnie to ZAPIS koncertu i tego co się działo na scenie i przed nią. Mi na przykład bardzo przeszkadza brak gadek Dickinsona wyciętych z ostatnich koncertówek. Pasuje Tobie to "Iron Maiden" bez klasycznego "Scream for me..."? Przecież wiadomo, że to "pożegnanie" jest na każdym koncercie...
Też uważam, że LAD to jedna z najsłabszych koncertówek celebrujących długą, nierówną trasę jednego z najlepszych albumów. Maiden po reunion to klasa sama w sobie na każdym koncercie. A słuchając bootlegów z lat 84-88 niekoniecznie było tak równo i profesjonalnie (fakt było dużo więcej koncertów na trasie), ale żeby na LAD nie wybrać ANI jednego super brzmiącego Aces High/Flight/2 minutes? Bruce miał tam 27 lat...wolę Aces High z 2008.
Tak na marginesie - offtop aż się kurzy. Siłą LAD jest spontan i nieziemski czad, jaki IM generują, kilka lat później już różnie z tym bywało. Według mnie to album cholernie szczery, prawdziwy, portret zespołu i epoki. Mogli podogrywać wokale w studio i byłoby poprawniej... właśnie wolę te wpadki. Brzmienie gitar - potęga.
W kontekście wypowiedzi Harris'a, jak widzicie zmiany w oprawie nadchodzących koncertów?
W kontekście wypowiedzi Harris'a, jak widzicie zmiany w oprawie nadchodzących koncertów?
Wróć do wywiadu... chodzi o wystrój estrady i jej wygląd.
Cóż... pewno schemat będzie taki sam jak zwykle, a czego się spodziewać, to nie wiadomo 
www.MetalSide.pl
-
Deleted User 5490
Wywiad mi nic nie da. Nie znam języka. Ale jeśli będą ładne striptizerki i rura dla fanek, to jestem za.
Striptizerki to co najwyżej na widowni...
-
Deleted User 5800
Znajomość języka nie wystarczy. Steve to wyższy poziom brytyjskiego bełkotu
Napiszę krótko. LAD to jedyny album Iron Maiden, którego nie mam. A koncertu nigdy nie udało mi się obejrzeć od początku do końca. Dla jednych to portret i pomnik, a dla mnie rzecz która może nie istnieć.
To wyżej stawiasz np. serię koncertówek z 1993 czy DOTR?
Podzielę się kilkoma spostrzeżeniami, które mogą kilka osób zainteresować. Otóż poddałem teksty autorskich utworów Maiden - wszystkich, również tych ze stron "B" np. Total Eclipse analizie pod kątem statystycznej zawartości treści przyporządkowanej określonej tematyce, z wykorzystaniem programu SPSS. Program ten służy socjologom i antropologom kultury do analizy zawartości dokumentów zastanych.
Tematykę liryków Maiden można przyporządkować pięciu dominującym kategoriom wiążącym: Historia i Batalistyka, Fantasy i SF, Okultyzm i Zjawiska Paranormalne, Tematyka Egzystencjalno - Obyczajowa w końcu Opowieści Kryminalno- Przygodowe. Do każdej z kategorii trzeba wybrać Słowa - klucze - tak aby program odpowiednio pokodował wszystkie teksty. Ta część zadania była najtrudniejsza i wymagała sporych nakładów pracy. Niemniej - udało się. W ujęciu procentowym teksty w kontekście poszczególnych kategorii tematycznych występowały w następującym natężeniu:
Historia i Batalistyka (16,8%) Mitologia i SF (11,3), Okultyzm i Zjawiska Paranormalne (14%) Tematyka Egzystencjalno - Obyczajowa (niemal 50%) w końcu Opowieści Kryminalno - Przygodowe (8%). Cóż, rezultaty badań zaprzeczają poglądowi, iż IM jest zespołem śpiewającym prawie wyłącznie o wydarzeniach fantastyczno - przygodowo - paranormalnych. Tematy egzystencjalno - obyczajowe to dokładnie 49,87% ich przekazu. Dobrze to widać już na pierwszym albumie - teksty "Remember Tomorrow" czy "Strange World" program zaliczył do takowych, późniejsza twórczość grupy (lata 90 - obecnie) wręcz została zdominowana przez tego typu tematykę, do wizji SF, fantazji i mitologii wracali już rzadko. Sztandarowymi przykładami tekstów kryminalno - przygodowych były "Killers", "Murders In The Rue Morgue", "Running Free", "Sanctuary" itd. Czyli raczej wczesna twórczość. W tematyce Paranormalno - okultystycznej brylowały "Children of the Damned", "The Number of the Beast", "Moonchild", "The Clairoyant" Seventh Son", "Deja Vu" itd.
Sądzę, iż rezultaty przeprowadzonej analizy dają sporo do myślenia i mogą się przyczynić do zrewidowania poglądów na stronę liryczna formacji.
Podzielę się kilkoma spostrzeżeniami, które mogą kilka osób zainteresować. Otóż poddałem teksty autorskich utworów Maiden - wszystkich, również tych ze stron "B" np. Total Eclipse analizie pod kątem statystycznej zawartości treści przyporządkowanej określonej tematyce, z wykorzystaniem programu SPSS. Program ten służy socjologom i antropologom kultury do analizy zawartości dokumentów zastanych.
Tematykę liryków Maiden można przyporządkować pięciu dominującym kategoriom wiążącym: Historia i Batalistyka, Fantasy i SF, Okultyzm i Zjawiska Paranormalne, Tematyka Egzystencjalno - Obyczajowa w końcu Opowieści Kryminalno- Przygodowe. Do każdej z kategorii trzeba wybrać Słowa - klucze - tak aby program odpowiednio pokodował wszystkie teksty. Ta część zadania była najtrudniejsza i wymagała sporych nakładów pracy. Niemniej - udało się. W ujęciu procentowym teksty w kontekście poszczególnych kategorii tematycznych występowały w następującym natężeniu:
Historia i Batalistyka (16,8%) Mitologia i SF (11,3), Okultyzm i Zjawiska Paranormalne (14%) Tematyka Egzystencjalno - Obyczajowa (niemal 50%) w końcu Opowieści Kryminalno - Przygodowe (8%). Cóż, rezultaty badań zaprzeczają poglądowi, iż IM jest zespołem śpiewającym prawie wyłącznie o wydarzeniach fantastyczno - przygodowo - paranormalnych. Tematy egzystencjalno - obyczajowe to dokładnie 49,87% ich przekazu. Dobrze to widać już na pierwszym albumie - teksty "Remember Tomorrow" czy "Strange World" program zaliczył do takowych, późniejsza twórczość grupy (lata 90 - obecnie) wręcz została zdominowana przez tego typu tematykę, do wizji SF, fantazji i mitologii wracali już rzadko. Sztandarowymi przykładami tekstów kryminalno - przygodowych były "Killers", "Murders In The Rue Morgue", "Running Free", "Sanctuary" itd. Czyli raczej wczesna twórczość. W tematyce Paranormalno - okultystycznej brylowały "Children of the Damned", "The Number of the Beast", "Moonchild", "The Clairoyant" Seventh Son", "Deja Vu" itd.
Sądzę, iż rezultaty przeprowadzonej analizy dają sporo do myślenia i mogą się przyczynić do zrewidowania poglądów na stronę liryczna formacji.
Czy to już pasta? 
To sam zrób badania, zobaczymy...
Szanuje twoje badania Ralf, ale po co? 
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM
Dla przekonania się, jak to jest z tematyką tekstów IM, ot ciekawostka. No i okazało się, że tematy typu: diabeł, UFO i duchy to w sumie tylko 15% prawdy. Profesor - szef, przeczytał wyniki i sam się zdziwił, bo sam kojarzył IM z "szatanami" a tu zonk.
Dla zainteresowanych perkusją - ruszył sklep McBraina:
https://www.drumone.co.uk/shop/store/
https://www.drumone.co.uk/shop/store/