27-28/07/2018 - Kraków (TAURON ARENA) (27 SOLD OUT)

Wszystko na temat Legacy Of The Beast World Tour 2018

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Re: 27-28/07/2018 - Kraków (TAURON ARENA) (27 SOLD OUT)

Post autor: gumbyy »

Heh... te wasze oczekiwania, że ma być tak jak mi pasuje. Ja chcę mapki i ona ma być! (Krus... serio organizator ma obowiązek (!) dawać informację, czy bilety na dany sektor wrócą do sprzedaży?). Bilety mają być tańsze, bo złodzieje... Ciekawe, że nikt nie pisał tego przy okazji koncertu Rolling Stones ;) A jak idziecie do sklepu i tam jest informacja, że dzisiaj promocja -30% to każdy z was wierzy, że naprawdę ceny są obniżone o taką wartość? :)

Musicie sobie uświadomić, że bilety na koncerty będą szły jeszcze w górę i niestety ale największe kapele będą sprzedawać wszystko. Jest popyt jest i sprzedaż. To też wykorzystują zespoły, które koncertują bez przerwy. Życie. Biznes się kręci i wszyscy chcą zarobić. Muzycy, wytwórnia, organizator itp.

Tyle narzekania na LN a ilu kupiło bilety na ich kincerty? Przecież za granicą nie oszukujo ;) Popatrzcie na forum ile osób chciało drugiego koncertu :) A przecież można do Pragi.pojechać i nie narzekać... Mnie dwie trasy temu znerwiły ceny biletów i olałem polskie koncerty. Pojechałem na Słowacje :)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: brezdi »

Tylko mimo wszystko jednak co koncert w Polsce to w Polsce. Zawsze, zanim wybierze się na koncert za granicą 3x się człowiek zastanowi czy może jednak nie u siebie w kraju. Tak po prostu jest. I co z tego, że dużo osób narzekało, a później kupiło bilety? Jakie to ma w ogóle znaczenie bo nie rozumiem. Równie dobrze można powiedzieć ile osób by je kupiło, gdyby nie było powodów do narzekań tylko przejrzysta sprzedaż i tańsze wejściówki? Może narzekało i kupiło 15000 osób, a zostało kolejne 35000, które się wkur**** i nie kupiło? Takie gdybanie dla gdybania. I nie - organizator nie ma obowiązku informowania o wszystkim, nie ma obowiązku bycia super uczciwym i o wszystkim informować szanownych fanów. Jednak zagraniczne LiveNation potrafi zachowywać się z klasą do klienta. Nie zmienimy tego, ale nie mamy też obowiązku się na to godzić i się z tego powodu cieszyć, że jesteśmy dymani. Na wszystko masz taki zimny osąd, a to nie do końca tak jest. I zwracasz uwagę na fakt, że wiele osób ma podejście - bilety mają być tańsze bo złodzieje. Może zbyt ostre określenie, ale po części tak jest - czy nie jest złodziejstwem branie 50 zł za obsługę sprzedaży 2 biletów w internecie? Nie jestem cebulakiem. Stać pewnie nas wszystkich, żeby dać te 50 zł, ale nie o pieniądze się tu rozchodzi. I kolejny argument, że popyt nakręca podaż. Zgadzam się. Skoro cena biletu wynosi 400 zł i każdy z tych biletów się sprzeda to dlaczego organizator ma ją obniżać? Logiczne. Tylko, że Polacy jadą w tej chwili na fali boomu koncertowego. Jeszcze 10 lat temu Maiden grało u nas na Gwardii. Dzisiaj mamy nowoczesne hale, nowoczesne stadiony. Gwiazdy, które całymi latami nas omijały dzisiaj przyjeżdżają na koncert do nas, do Polski. Polacy na początku się tym zachłysnęli i przymykali oczy na wysokie jak na nasze zarobki ceny (coś na zasadzie postaw się, a zastaw się). Ten boom powoli się skończy i nie będziemy już wszystkiego tak łykać. Trzeba będzie znowu się trochę postarać, żeby przyciągnąć do siebie klienta. Póki co LiveNation nie musi wkładać żadnego wysiłku w swój interes. To się zmieni za kilka lat.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Oczywiście, że 50 zł za obsługę to zdzierstwo, ale właśnie o tym mowa - wiesz o tym od początku, podobnie jak znasz cene biletu. Możesz, nie musisz kupić. Nie ma obowiązku, a koncert można zobaczyć w innym kraju gdzie nie oszukujo.

Boom trwa i dopóki ludzie nie zaczną coś z tym robić (nie kupować drogich biletów), to nic się nie zmieni. Wręcz przeciwnie - bilety będą szły w górę, bo koncerty schodzą na pniu.

Koncert na Gwardii - pytanie ile wtedy Maiden kasowali za występ, a ile biorą teraz. Wzrost jest olbrzymi i to też przekłada się na ceny biletów.
www.MetalSide.pl
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

W tym roku bilety na koncerty IM generalnie są droższe. Sądzę, iż fanom przyszło zapłacić za bardziej rozbudowaną produkcję estradową, o której wspominali Bruce i Steve - to wszystko kosztuje masę forsy. Nie sądzę aby na przestrzeni ostatnich, powiedzmy, pięciu lat wzrosła jakoś znacząco gaża dla muzyków.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

gumbyy pisze: ndz mar 11, 2018 12:59 pm Oczywiście, że 50 zł za obsługę to zdzierstwo, ale właśnie o tym mowa - wiesz o tym od początku, podobnie jak znasz cene biletu. Możesz, nie musisz kupić. Nie ma obowiązku, a koncert można zobaczyć w innym kraju gdzie nie oszukujo.

Boom trwa i dopóki ludzie nie zaczną coś z tym robić (nie kupować drogich biletów), to nic się nie zmieni. Wręcz przeciwnie - bilety będą szły w górę, bo koncerty schodzą na pniu.

Koncert na Gwardii - pytanie ile wtedy Maiden kasowali za występ, a ile biorą teraz. Wzrost jest olbrzymi i to też przekłada się na ceny biletów.
Straszna logika.

Nie chodzi o ceny tylko walenie na każdym kroku. Dlaczego Czesi mogą obyć sie bez takich cyrkow? Brak olbrzymich oplat, brak zabawy w wylaczanie sektorow, brak GCEE, normalny rozmiar GC. Naprawdę nie widzisz różnicy?

Bilet pod scenę na IM w KrK jest najdrozszy na trasie.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
beaviso
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: beaviso »

RALF pisze: ndz mar 11, 2018 1:23 pm W tym roku bilety na koncerty IM generalnie są droższe. Sądzę, iż fanom przyszło zapłacić za bardziej rozbudowaną produkcję estradową, o której wspominali Bruce i Steve - to wszystko kosztuje masę forsy.
Serio w to wierzysz? :lol:
Bilety droższe, a koncert na jednym kontynencie, nie angażujący przewozu lotniczego i całej tej zabawy z Ed Force One, która na pewno kosztowała sporo więcej niż jakiekolwiek potencjalne zmiany w oprawie show.

M.
Deleted User 4876

Post autor: Deleted User 4876 »

Dzosef pisze: ndz mar 11, 2018 2:44 pm Dlaczego Czesi mogą obyć sie bez takich cyrkow? Brak olbrzymich oplat, brak zabawy w wylaczanie sektorow, brak GCEE, normalny rozmiar GC. Naprawdę nie widzisz różnicy?
Czesi niestety też powoli ida w tę stronę. W tamtym roku na GNR też mieli EE, w tym roku na Watersa EE ( Package tickets). Jeśli chodzi o wyłączanie dostępności na stani czy stani u podia to też się zdarza. Póki co nie kombinują z rozmiarem GC w O2 Arenie. No ale np. na Dyniach mieli GC a u Nas nie było. Z ciekawostek to jako jedynie na jesienno-zimowej trasie Within Temptaion robią Goldena, mimo, że gig w klubie na 3 tys ludzi. Wszędzie ta zaraza dociera, ale fakt u Nas przybiera to groteskowy wymiar.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

U nas nie bylo GC bo gig byl duzo mniejszy
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: brezdi »

W tym roku bilety na koncerty IM generalnie są droższe. Sądzę, iż fanom przyszło zapłacić za bardziej rozbudowaną produkcję estradową, o której wspominali Bruce i Steve - to wszystko kosztuje masę forsy.

No na pewno to dlatego :facepalm:
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Cóż by nie mówić - to też ma znaczenie, oprócz generalnego trendu na rynku koncertowym.
filip
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: filip »

Ten trend na rynku koncertowym, na który tak powszechnie się narzeka to w prostej linii efekt powszechnego złodziejstwa internetowego.Jak twórca traci kopę kasy przez złodziejstwo to próbuje sobie jakoś to zrekompensować. Wiadomo, że ceny i tak by rosły ale nie w takim stopniu.Ale to jest tylko moje zdanie, ja po prostu wydaję pieniądze by zapłacić za czyjąś pracę. Z powyższych powodów nowy JP do odsłuchu dopiero jutro. Chociaż nie byłem specjalnie szczęśliwy gdy na półkę trafiały takie płytowe gagatki jak MEGADETH Risk czy META St Anger. :mryellow:
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Prawa autorskie to dość sztuczny konstrukt i jest rzeczą dyskusyjną, na ile można ich nieprzestrzeganie nazywać złodziejstwem. W obecnym swym kształcie to raczej one są złodziejstwem, bo nie ma żadnego uzasadnienia moralnego, by płacić tantiemy w 50 czy 60 lat po śmierci muzyka. Jest to raczej sposób realizacji dominacji na świecie przez Anglosasów.

Przy trasie koncertowej jest inaczej. Masz proste przełożenie: zespół, manago, państwo, mercz, organizator. Zawierają umowy, kto ile dostaje, płacą dolę państwu. A ceny rosną, bo jest ssanie. To ostatnie lata większości tych zespołów i wszyscy mają tego świadomość. No i rosnący efekt snobizmu. Za snobizm zawsze dużo się płaci :)
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Ale snobizm to przede wszystkim przy nazwach takich jak Stonesi, AC/DC, Metallica czy U2.

Natomiast ja przesłuchania płyty np. na yt nie uważam za złodziejstwo. Kiedyś robiłem to samo w empiku czy digitalu. Nie lubię kupować kota w worku, pomijając oczywiście kilka ulubionych zespołów, które biorę w ciemno. Jeżeli coś mi się po takim przesłuchaniu spodoba, to i tak pójdę to później kupić. Natomiast faktem jest, że dochody ze sprzedaży płyt nie są duże i pieniądze są do zarobienia na koncertach. O ile ceny koncerty niektórych gwiazd uważam za zbyt wysokie, to w przypadku polskich kapel często ceny biletów są moim zdaniem zbyt małe (wejściówka na koncert nawet zupełnego noname nie powinna być tańsza od jednego piwa).

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Sprawdzałem kiedyś swoje stare bilety z początku XXI wieku, mianowicie bilet na IRON MAIDEN W 2000 r. 80 (przedsprzedaż 70), a bilet na TURBO w 2001 r. 30 (26). Czyli nawet 3:1 nie było. A teraz? Bilet na Maiden 300 zł, bilet na Turbo 50 (40) zł
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
pz
-#Administrator
-#Administrator

krusejder pisze: pn mar 12, 2018 10:38 am Sprawdzałem kiedyś swoje stare bilety z początku XXI wieku, mianowicie bilet na IRON MAIDEN W 2000 r. 80 (przedsprzedaż 70), a bilet na TURBO w 2001 r. 30 (26). Czyli nawet 3:1 nie było. A teraz? Bilet na Maiden 300 zł, bilet na Turbo 50 (40) zł
A Turbo nie kosztuje dalej 30 zł?

Tylko Maiden w 2000 to była popularność na poziomie Torwaru / Spodka. Teraz są jednak dużo większą gwiazdą. Ale pamiętam, że na koncert Stonesów (ten, który się nie odbył) miałem bilety za 200zł. W każdym razie dysproporcja między tymi największymi a małymi się zwiększyła, czyli niestety zgodnie z zasadami ekonomii.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

https://twitter.com/IronMaiden/status/9 ... 1930235904

Steve Harris kończy dziś 62 lata!
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Sto lat dla Szefa! Fani czekają na dobrą setlistę na nadchodzącej trasie koncertowej. :lol:
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

FaithNoMore pisze: pn mar 12, 2018 11:37 amSto lat dla Szefa! Fani czekają na dobrą setlistę na nadchodzącej trasie koncertowej. :lol:
:)
pz pisze: pn mar 12, 2018 9:47 amAle snobizm to przede wszystkim przy nazwach takich jak Stonesi, AC/DC, Metallica czy U2.

Natomiast ja przesłuchania płyty np. na yt nie uważam za złodziejstwo. Kiedyś robiłem to samo w empiku czy digitalu. Nie lubię kupować kota w worku, pomijając oczywiście kilka ulubionych zespołów, które biorę w ciemno. Jeżeli coś mi się po takim przesłuchaniu spodoba, to i tak pójdę to później kupić. Natomiast faktem jest, że dochody ze sprzedaży płyt nie są duże i pieniądze są do zarobienia na koncertach. O ile ceny koncerty niektórych gwiazd uważam za zbyt wysokie, to w przypadku polskich kapel często ceny biletów są moim zdaniem zbyt małe (wejściówka na koncert nawet zupełnego noname nie powinna być tańsza od jednego piwa).
Zgadzam się w 100% z tym, co tu piszesz. Ciekawe, że jeszcze ktoś oprócz mnie pamięta Digital... ;)

Jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji ws. 2. koncertu krakowskiego, może niedługo kupię bilet albo bilety, jeśli postanowię iść z Córką. Jak sądzicie, do połowy kwietnia się nie wyprzeda?
pz
-#Administrator
-#Administrator

Ja liczę, że będą dostępne do końca albo prawie do końca. Na razie mam bilety na pierwszy, a na drugi chciałbym ewentualnie kupić w czerwcu. Tylko ja wychodzę z założenia, że jak się nie uda, to trudno.

RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Zostało około 6000 biletów, do połowy kwietnia na 100% nie zejdą. Moi koledzy twierdzą, że na miękko kupią w maju. Z początkiem maja będę miał konkretne dane, co do ilości sprzedaży. Jeżeli chcesz te "lepsze bilety" to jednak warto się wcześniej zaopatrzyć.
ODPOWIEDZ