Wywiady i newsy

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Wywiady i newsy

Post autor: RALF »

NO, z tym Beckett'em to trochę za daleko pojechali, tylko gdzie był Smallwood? Twarz Stefana na zliftingowaną mi nie wygląda...
Awatar użytkownika
beaviso
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: beaviso »

Popatrz na fotki z 2003, książeczka do Dance of Death. Pamiętam, że chyba to na forum dyskutowaliśmy. (to już 15 lat jak się zarejestrowałem?!?)Teraz ingerencja wychodzi bokiem - vide fotki z fanami po koncertach Lwa. Ale to tylko w formie ciekawostki, bo wszystko mi jedno w tej kwestii.

M.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Jak to mówią - kłamstwo ma krótkie nogi. IM od dawna miało opinię, ze lubią sobie coś "pożyczyć" od innych zespołów. Teraz ponoszą tego konsekwencje. Oczywiście w żaden sposób tego nie odczują i szybko te "straty" odrobią na trasie koncertowej. Ale niesmak pozostaje.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

RALF pisze: ndz mar 11, 2018 5:42 pm http://www.metaltalk.net/news_eighteen/ ... ettled.php

Sprawa plagiatu fragmentu tekstu "HBTN" rozwiązana. Dogadali się z ex-muzykami Beckett za 900,000 funtów + koszta. Według prawnika reprezentującego poszkodowanych, Harris/Smallwood i Murray o wszystkim wiedzieli. Możemy się spodziewać powrotu "HBTN" do setu a muzycy... kolejnych pozwów. Poczytajcie sami!

EDIT: (poszło w Net)

https://www.metalpit.it/iron-maiden-rag ... -thy-name/
Mam nadzieję, że to wiarygodna strona internetowa. :wink:
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Tak to prawda, tyle że Harris mówił prawdę odnośnie powstania tekstu i kompozycji już w 1981 roku (listopad). W sumie - słaba ta linia obrony, dostali nauczkę, bo teraz takich kwiatków może być więcej. Nie bronię IM, niemniej dziwne, iż poszkodowani czekali aż 37 lat aby dochodzić swoich praw, dbający o interesy Beckett McKey dobrze wiedział, iż jego podopieczny mieszka w przyczepie campingowej... jakoś to mu nie przeszkadzało. Zwęszył interes, 900,000 funtów do podziału - niezły dochód. Teraz cwaniaczek zacznie indagować muzyków innych, mało znanych grup aby ci wnieśli do sądu pozwy przeciw Maiden. Smallwood powinien zadziałać znacznie wcześniej. O ile kawałek tekstu z"Hallowed" da się jakoś wybronić - podobne zwroty słowne zdarzają się najrozmaitszym autorom nader często, to już sekwencja z środkowej części "Nomad" - nie pozostawia cienia wątpliwości. Gdyby wśród autorów kompozycji dopisać Beckett - nie byłoby dyskusji. Jest to wina nie tylko twórców, lecz managementu. Ostre słowa McKey'a dotyczące "zwodzenia milionów fanów od kilku dekad" przez Harris'a i Murray'a brzmią groźnie, niemniej - nikt z zainteresowanych przez 40 lat tego nie zauważył? Dziwne. Sadzę, że sprawa na tym się nie skończy - pewnie McKey zapewni IM wiele przygód o charakterze dochodzeniowo - śledczym, zaś fani będą mieli gorące tematy do dyskusji. Pazerność Smallwood'a wychodzi bokiem :)
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

Noo o tych dwóch wiedziałem. Ciekawi mnie natomiast co jeszcze panowie sobie zapożyczyli. Jeśli będzie to jakiś fragment tekstu jak w przypadku Halloweed, to tam pół biedy, ale jak to będzie coś na miarę The Nomad to bardzo mnie rozczarują.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Jakiś motyw, podobieństwo riffów - tyle, że w tym przypadku to 90% artystów ma "coś za uszami".
SebastianArcheo
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: SebastianArcheo »

Martwi mnie temat innych numerow... adwokat wyglada na pewnego siebie, niestety :-(
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Sądzę, iż tym razem management formacji lepiej przygotuje się do obrony. Z innej mańki - dzięki tym zapożyczeniom te nikomu nie znane zespoły dostały szansę na wyjście z cienia, gdyby nie IM o zadnym Beckett nikt by dziś nie słyszał. W 1984 na legalu zrobili cover ich kompozycji, to ogromne wyróżnienie. Niestety, nikt nie jest bez winy, czy w związku z całym zamieszaniem taki Hallowed traci dla mnie na wartości? Nie, wręcz przeciwnie. Ostatnie wydarzenia dodają tylko do całości odrobiny pikanterii. To w końcu Harris uczynił z tego kawałka arcydzieło gatunku, nie Beckett - podobne zdanie mam o Nomad - tyle że w książeczce powinno się znaleźć odpowiednie wyjaśnienie, co i kto skomponował. Inne utwory - riff 2MTM podobny do Quiet Riot albo... Motorhead/White Spirit - zgoda, tylko podobieństwo a świadomy plagiat to dwie różne sprawy. Nie mam pojęcia, jak kwestię plagiatu definiuje prawo brytyjskiej -jaka jest wykładnia prawna tegoż w Anglii. Riff do The Red And The Black - też baaardzo podobny do kompozycji Uriah Heep z 1998 roku, tu może być ciekawie, bowiem zbieżność jest uderzająca. Pewnie po takim prztyczku w nos Smallwood będzie chciał załagodzić ewentualne roszczenia. Wyprzedzająco skontaktowałbym z muzykami Heep i przedyskutował sprawę.
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

Dla mnie może sam utwór na wartości nie traci bo nie jest zerżnięty cały tylko w pewnym fragmencie. Rozczarowuje mnie tylko postawa muzyka która gra w mega znanym zespole i zrzyna od kogoś centralnie, licząc na to że sprawa nie wyjdzie na światło dzienne.
Co innego riff który brzmi podobnie, a co innego zerżnięcie na maxa.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Ralf ale nikt tutaj nie mówi o podobieństwach, bo tego jest mnóstwo. Wyszły już na jaw 2 kwiatki, najwyraźniej możemy się spodziewać kolejnych :( IM nie są świeci i to wiadomo od dawna. Teraz mają kasy jak lodu, więc czas płacić za pożyczki ;)

Nie ma znaczenia kiedy to wychodzi na jaw. Fakt jest niestety faktem...
www.MetalSide.pl
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Tak, to prawda - niemniej, jestem ciekaw czy gdyby IM byli zespołem o poziomie rozpoznawalności Saxon czy Sodom, to McKey i Backett tak żarliwie dopominaliby się o swoje prawa? Pewnie nie, bo nie mogliby liczyć na obłowienie się... Ja natomiast winę upatruję głównie ze strony Smallwooda - jako manager powinien zainteresować się tego typu sprawami :(
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

A... no i pokaż mi JEDEN zespół święty - co nic nie podkradł, to wyrzucę dyskografię IM na śmieci! No może poza pierwszymi ludźmi, którzy zaczęli rytmicznie uderzać w kamienie i podśpiewywać, przypadkiem wynajdując to, co zwykliśmy nazywać muzyką.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

RALF pisze: pn mar 12, 2018 4:27 pm Tak, to prawda - niemniej, jestem ciekaw czy gdyby IM byli zespołem o poziomie rozpoznawalności Saxon czy Sodom, to McKey i Backett tak żarliwie dopominaliby się o swoje prawa? Pewnie nie, bo nie mogliby liczyć na obłowienie się...
To akurat jest bez znaczenia. Liczy się to co jest i tyle. Ukradli, to ukradli. Nie ważne czy to wielki zespół, czy ciut mniejszy.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

RALF pisze: pn mar 12, 2018 4:30 pm A... no i pokaż mi JEDEN zespół święty - co nic nie podkradł, to wyrzucę dyskografię IM na śmieci! No może poza pierwszymi ludźmi, którzy zaczęli rytmicznie uderzać w kamienie i podśpiewywać, przypadkiem wynajdując to, co zwykliśmy nazywać muzyką.
Hehe... no już nie histeryzuj tak... A takich zespołów jest mnóstwo. Jakoś nie ma takiego smrodu np. koło wspomnianego wcześniej Saxona :D
www.MetalSide.pl
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Nie histeryzuję. Bo nikt nie ma w tym interesu aby coś ugrać. Management IM dał ostro ciała, powinni się zabezpieczyć przed takimi wpadkami, bo w przeciwnym razie można milion powodów wynajdywać aby stawiać muzyków przed sadem. A sprawa Led Zeppelin, czy Mety - tam jest masa zapożyczonych rzeczy, tylko przez te lata ich kierownictwo odpowiednio się przygotowało na wypadek tego typu oskarżeń. Tutaj, nikt nie zadał sobie nawet trudu. Nie twierdzę, iż Beckett nie mieli, niemniej to dzięki IM o tym zespole będzie się mówić i ktoś ich zapamięta. Wcale bym się nie zdziwił, gdyby lada miesiąc na rynku ukazała się reedycja albumu z 1974 z adnotacją - "Zespół, który zainspirował Iron Maiden". Sądzę, że na tej rozprawie o plagiat mogliby nieźle wypłynąć. Tak, czy inaczej - to IM rozsławili te patenty, to dzięki Harrisowi i kolegom o Beckett dziś jest głośniej niż kiedykolwiek. Wszyscy ostatecznie powinni być zadowoleni. IM powinni wznowić całą dyskografię na CD, zaś tam gdzie nie ma pewności, czy oby nie posunęli się w inspiracjach zbyt daleko, zamieścić stosowny komentarz dotyczące autorskiej strony kompozycji. To jest chyba uczciwe postawienie sprawy.
The_Assasin
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: The_Assasin »

Odnośnie poprzedniego wątku w tym temacie również uważam, że Live after Death to najlepszy koncert Iron Maiden. Rock in Rio to tak naprawdę magia reunion i odpowiedni dobór hiciorów. Oczywiście to świetne wydawnictwo, ale chyba nieco przeceniane w Polsce. Live after Death to zapis koncertowy z najlepszych czasów dla zespołu gdy byli nie tylko popularni, ale też bardzo twórczy. Czego o czasach reunion nie da się powiedzieć.

Sprawa z Beckett to niestety kompromitacja Iron Maiden. Oczywiście można się czepiać tego, że takie sprawy się powinno załatwić od razu, a także samej sumy. Dla mnie to nie jest ważne tak samo jak fakt, że Beckett to zespół trzecioligowy. Najważniejszy jest fakt, że ta sprawa to rysa na wizerunku Steve'a Harrisa i całego Iron Maiden. Mówimy tu o utworze Hallowed Be thy Name, który nie jest jakimś tak jednym z wielu utworów Iron Maiden. Ten adwokat ma niestety dobre argumenty i obawiam się, że to dopiero początek problemów Iron Maiden. Oni sobie z tym poradzą bo nawet wielomilionowe kary to dla nich śmieszne pieniądze, ale dla fanów to jednak pewien policzek. Iron Maiden miał zawsze renomę zespołu, który takich rzeczy nie robił.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Wszystko zależy od przyjętej w danym systemie prawnym definicji pojęcia plagiat. Poczekamy na dalszy rozwój wydarzeń, miejmy nadzieję iż nie będzie aż tak źle.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Mam nadzieję, że każdy zespół, który kradnie tekst lub melodie innej kapeli, kiedyś za to zapłaci. Jest to zwykłe wysługiwanie się efektami czyjejś pracy. Takie historie nie przeszkadzają mi w słuchaniu Led Zeppelin czy Hallowed Be Thy Name, ale to jest po prostu kwestia uczciwości. Parę przypadków z historii Ironów da się obronić, szczególnie ten z 23:58, gdyż ten riff na przełomie lat '70 i '80 w muzyce rockowej pojawiał się tysiące razy, ale przypadek Becketta jest według mnie bardzo oczywisty i nie ma miejsca na dyskusję.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
The_Assasin
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: The_Assasin »

Ralf nie zrozumiałeś mnie. Dla mnie już jest źle. Wokół zespołu, który był dla mnie symbolem pewnej jakości jest smród. To policzek dla tych fanów, którzy z zespołem są przez długie lata, a nie tylko gdy się wstawia na facebooku fotkę z koncertu Maiden dla lansu. Iron Maiden i Steve Harris i plagiat??? To nawet nie brzmi realistycznie. O nich zawsze się mówiło jako o zespole, który do wszystkiego doszedł własną pracą. Hallowed Be thy Name to jest wizytówka tego zespołu i być może ich najważniejszy utwór. Wers, który Steve podkradł odpowiada w dużej mierze za klimat całej kompozycji. Podobnie w Nomad, ten fragment ze środka to jeden z ciekawszych momentów ich całej twórczości. Ta sprawa może przy okazji pokazać jak ogromnymi pieniędzmi dysponuje Iron Maiden. Skoro 900 tysięcy funtów płacą od tak. To przecież ok. 5 milionów złotych. Trafiają te pieniądze pewnie do cwaniaka bo dlaczego ten facet dopiero sobie o tym dziś przypomniał? W niczym to jednak nie usprawiedliwia Iron Maiden. Takie sprawy załatwia się inaczej.
ODPOWIEDZ