Aria

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

najlepszy album:

Megalomania
5
8%
Whom are you with?
3
5%
Hero of Asphalt
14
22%
Play with fire
16
25%
Blood for Blood
6
9%
Night is shorter than day
7
11%
Failure
1
2%
Generator of Evil
1
2%
Chimera
2
3%
Christening By Fire
10
15%

Liczba głosów: 65

Awatar użytkownika
pucha
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Re: Aria

Post autor: pucha »

Ano własnie, Roy Z. W sumie zaskoczyła mnie ta współpraca. Roy produkował kilka moich ulubionych albumów, min. "The Dark Ride", "Resurrection" czy "Chemical Wedding" więc mam nadzieję że "Proklyate Morey" niedługo do tego zacnego grona dołączy.
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Metalophil »

Swoją drogą, ani tytuł albumu, ani okładka, ani nawet czcionka tytułu nie podobają mi się. Jakieś takie mało to klasycznie-heavymetalowe. Sądzę jednak, że sama muzyka mi to wynagrodzi.
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Running Wild mógłby mieć taką okładkę i tytuł. A czcionkę jakiś folk metal :D
Awatar użytkownika
pucha
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Mi tam się podoba. Jest trochę mroczniejsze niż większość ich dokonań. Nowa jakość rzekłbym, jak się okazuje nie tylko graficznie, ale i muzycznie.
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Czyli co? Ariowy "The Dark Ride" albo "The X Factor"? ;) Przekonamy się ;)
Ostatnio zmieniony pt wrz 14, 2018 9:40 am przez Metalophil, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pucha
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Oby to pierwsze ;)
Awatar użytkownika
mic7
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: mic7 »

Chwytliwa ta Gonka za Sławoj :)
od 3:15 gitarki jak w DoD lub AMOLAD ;)
Clan Of Xymox 7.02 ; E.Clapton 29.04 ; Hellhaim,Orgasmatron 16.05 ;Metallica 19.05 ;Savatage + 11.08 ;Deep Purple 8.10 ; Acid Drinkers 12.12
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

W każdym razie oby była zmiana na lepsze, bo dotychczasowe albumy z Żytniakowem były trochę kiepskie...Z perspektywy czasu "Fenix" na 3,5-4/10 a "Cheres vse vremena" 3/10 i to w porywach. Te płyty nie stały nawet obok tych Bierkutowych...i - żeby było śmieszniej - nie mam na myśli wokalu. Do tych z Kipem nawet nie porównuję, bo to kosmos różnicy.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Ja tam Feniksa lubię. Aż tak surowo bym go nie oceniał. Nie jest może jakiś wybitny, ale przyjemnie się go słucha.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
pucha
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Ja natomiast lubię "Cherez Vse Vremena", choć jest tam parę "koszmarków". Aczkolwiek takie "Gorod", "Angely Neba". "Tochka Nebozvrata" czy tytułowy to bardzo solidne numery i przez nie zdarza mi się nawet do tej płyty wracać.
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

pucha pisze: pt wrz 14, 2018 9:56 am Ja natomiast lubię "Cherez Vse Vremena", choć jest tam parę "koszmarków". Aczkolwiek takie "Gorod", "Angely Neba". "Tochka Nebozvrata" czy tytułowy to bardzo solidne numery i przez nie zdarza mi się nawet do tej płyty wracać.
Dlatego właśnie oceniłem na 3 a nie na 1 ;) Dla mnie to tam tylko tytułowy jest spoko. I te co wymieniłeś w miarę jako tako chodzą. Reszta niestety odeszła do niebytu po jednym odsłuchu...
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

pz pisze: pt wrz 14, 2018 9:51 am Ja tam Feniksa lubię. Aż tak surowo bym go nie oceniał. Nie jest może jakiś wybitny, ale przyjemnie się go słucha.
Dlatego 4 ;) To tylko trochę poniżej połowy skali :D A jest nieco lepszy od CVV, bo może jest w nim jeszcze trochę tego starego ducha z "ery Bierkuta" , wszak album - z tego co pamiętam - początkowo został nagrany z Arturem, a dopiero potem podmienili wokale.
No niestety, porównane z Bierkutowymi te albumy z Żytniakowem naprawdę słabo wypadają...I właśnie nie tyle chodzi o wokal co o kompozycje czy nawet brzmienie. Ale może stary już jestem i do tamtych mam po prostu sentyment :P Sam już nie wiem, ale rzadko który nowy album podoba mi się bardziej od starych. W każdym razie nowy utwór brzmi bardzo dobrze i niewątpliwie pobudza apetyt na pełny album.
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

No to mamy drugi udostępniony kawałek. I to z lyric video :) https://www.youtube.com/watch?time_con ... _8_xsAwiyw
I co wy na to, Boys and Girls? (jak mawia Nicko ;) )
Ostatnio zmieniony śr paź 17, 2018 2:37 pm przez Metalophil, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Wygląda na to, że utwór opowiada historię tego okrętu https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_c ... yag_(1899). Jakoś się nie podjarałem tym kawałkiem...Wyścig po sławę był chyba bardziej pociągający ;)
Awatar użytkownika
mic7
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: mic7 »

Metalophil pisze: śr paź 17, 2018 2:26 pm No to mamy drugi udostępniony kawałek. I to z lyric video :) https://www.youtube.com/watch?time_con ... _8_xsAwiyw
I co wy na to, Boys and Girls? (jak mawia Nicko ;) )

Nie jest dobrze ;) brakuje mu tej werwy co w gońce.

Trzeci odsłuch ,jest lepiej..
Clan Of Xymox 7.02 ; E.Clapton 29.04 ; Hellhaim,Orgasmatron 16.05 ;Metallica 19.05 ;Savatage + 11.08 ;Deep Purple 8.10 ; Acid Drinkers 12.12
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

No więc wczoraj mieliśmy premierę nowego longpleja. Ktoś już słuchał całości? :P Ja może cyfrówkę kupię, bo intuicyjnie przeczuwam że album szybko otrzyma „awans” na półkownika...
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

pan Putin przekazał mi dziś rano cyfrową kopię albumu. Odsłuch wieczorem ;)
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Napiszę krótko: do zachwytów daleko ...

Na 11 numerów i 75 minut muzyki polubiłem dwa utwory: Гонка за славой oraz Всё начинается там, где кончается ночь, a dwa uważam za całkiem niezłe: От заката до рассвета i Пусть будет так. Przyczem ostatni z wymienionych ma jakiś plus, bo na płycie nie ma żadnej rasowej ballady.

Czego jeszcze nie ma? Ani dobrych riffów ani pomysłów na piosenki. Obawiam się, że jak podejdę do płyty raz jeszcze, to uznam ją za "dobrze wyprodukowane g***o".

Czas na zmiany panowie ... Z Miszką Żytniakowem niczego więcej nie osiągniecie.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Też w końcu przesłuchałem i podzielam opinię Krusejdera. Najgorszy w tym wszystkim jest jednak wokal. Żyto ma po prostu zbyt „młodzieńczy” głos do tej muzyki. Powinni wziąć kogoś w swoim wieku i od razu byłoby lepiej.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Nie wiem, czy słowo "młodzieńczy" jest tu najlepsze. Raczej "amatorski". Oni teraz brzmią jak amatorski zespół z trzeciej ligi.
ODPOWIEDZ