No raczej nie
WT - open air
Sałaton - Arena
KD - open air
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

No raczej nie

Co za problem? Sałaton może grać 21:30-23:00, a King 23:15-1:00krusejder pisze: ↑pt lis 23, 2018 8:44 pm Powstaje pytanie, czy da się zobaczyć całe koncerty 3ch ostatnich zespołów? Nie widzę tego. Nawet jeśli WT dostaje 60 - 70 minut, Sałaton gra 90 minut i KD też gra 90 minut. To jeszcze miałoby sens ... we wrześniu, ale nie w czasie, gdy dnie są najdłuższe. Czy można sobie wyobrazić KD przy dziennym świetle? No nie jest łatwo to poskładać.
Wydarzenie na FB ma start o 12, kończy się o 2 w nocy. Bardzo wątpię, by faktycznie tak było (cisza nocna jednak chyba działa w takich przypadkach), ale może Król faktycznie wystąpi późno.krusejder pisze: ↑pt lis 23, 2018 8:44 pm Powstaje pytanie, czy da się zobaczyć całe koncerty 3ch ostatnich zespołów? Nie widzę tego. Nawet jeśli WT dostaje 60 - 70 minut, Sałaton gra 90 minut i KD też gra 90 minut. To jeszcze miałoby sens ... we wrześniu, ale nie w czasie, gdy dnie są najdłuższe. Czy można sobie wyobrazić KD przy dziennym świetle? No nie jest łatwo to poskładać.
A 300 zł za jeden dzień piechotą nie chodzi, zwłaszcza że musisz mieć wartość dodaną z festu. WT i Sałaton grały jako główne gwiazdy za mniej niż 150 zł. Więc 100 zł za każdy jeden zespół to całkiem sporo....

Gumbyy, chyba widzisz to, co chcesz widzieć. To ja napisałem, że plakat mógłby się kończyć zaraz nad logo KD. Ja też napisałem, o ile się nie mylę, że rozumiem organizatorów, bo na headlinera zawsze dadzą tego, kto im podbije sprzedaż. Dla mnie sytuacja z Accept była kiepska, taki zespół nie powinien supportować zespołu pieśni i tańca Sabaton, ale też to rozumiałem z finansowego punktu widzenia. Budzi to we mnie jednak pewien niesmak, tak jak JP grające przed 5FDP czy milion innych dziwnych sytuacji tego typu. I o ile Diamond zostanie potraktowany z jakimś należnym szacunkiem, który jest jednak IMO ważniejszy od kilku złotych w portfelu i dostanie ten pełny set, to ok - mi to pasuje. Nie pasowałoby mi, gdyby łaskawie w 50 minut miał grać 10 utworów przed Within Temptation. Na szczęście organizator wytłumaczył już, jak wygląda sprawa i jestem zadowolony.gumbyy pisze: ↑sob lis 24, 2018 9:42 am Jakie marudyzamiast się cieszyć, że jest szansa na solidny metalowy festiwal w PL...
Przecież organizator każdej imprezy chce na niej zarobić i logiczne, że musi ściągnąć ludzi. King z calym szacunkiem ale nie zapełniłby Progresji. Ktoś napisał, że plakat powinien się na nim kończyć... no cóż wtedy byłoby 5 tyś ludzi i wtopa. Nie ma co zaklinać rzeczywistości, ale taki Sabaton to obecnie mega popularny zespół. Oni grają w prime time na największych festach. Niedawno Accept (!) grał przed nimi trasę przecież.
Ja osobiście trzymam mocno kciuki z MF i mam nadzieję, że ta impreza wypali i na dłużej zagości w kalendarzu. Może wreszcie dorobimy się dużego festiwalu.
A dla marud zadanie - zerknijcie w pełny line up festiwalu o którym marzycie od lat (GMM, WOA, SRF itp.) i policzcie sobie ile tam gra kapel, które Was nie interesują. Ja na przyklad co roku na Wacken zaliczam ok 20 zespołów w 4 dni, a gra tam ich setka. Festiwale swoją różnorodnością mają przyciągnąć szerokie grono odbiorców i nigdy nie będą skrojone pod konkretny gust. Dla tego jest i Slipknot i Carcass i King i Sabaton i Testament itd. Proste![]()

Chcecie poznać przedsmak tego co zaprezentuje King Diamond podczas Mystic Festival? Juz 25 stycznia ukaże się długo oczekiwane wydawnictwo koncertowe w formatach CD / LP / DVD / Bluray. King Diamond kilka miesięcy później będzie natomiast w Krakowie gwiazdą sceny Park Stage, zlokalizowanej w parku przylegającym do TAURON Arena Kraków.