Pozery won- Ankieta Venom vs. Bathory
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Pozery won- Ankieta Venom vs. Bathory
głosuje na Bathory,za piękna muzykę na takich płytach jak Hammerheart i Twilight of the Gods
Venom gdyż lepiej znam i podziękowanie za Welocme to Hell i Black metal, które sa podstawą muzyki metalowej !
Oczywiście Venom, szczególnie za Black Metal, Welcome to Hell i At war with Satan. :rocx Bathory też bardzo lubię ale jednak mam większy sentyment do Venoma.
Bathory, za Blood On Ice, Hammerheart no i przede wszystkim za teledysk do : ONE RODE TO ASA BAY.... Venom ponoc rzadzi, ale to Quorthon byl wiekszym geniuszem! HAIL BATHORY-HAIL QUORTHON-HAIL THE HORDES!!!
-
Deleted User 6661
Wow! Wygrzebałem wątek po prawie 9 latach... Zombie jak cholera. No cóż, wcale nie takie głupie zestawienie. Odpowiedź na to pytanie świadczy dużo o podejściu do muzyki - czego w niej szukamy: prostoty, kopa w dupę, strzału między oczy, dionizyjskich doznań (Venom) - czy bardziej rozbudowanych form, starannego aranżu, ewolucji stylistycznej (Bathory). W rzeczy samej sama ewolucja Bathory dużo mówi...
Pytanie jest tak zasadnicze, że aż trudne. Naprawdę nie wiem, co odpowiedzieć. Wskrzesiłem po prawie 9 latach trupa tylko po to, żeby zrezygnować z oddania głosu?
Na razie się powstrzymam, ale może jeszcze tu wrócę. I zaraz biorę się za czytanie wcześniejszych wypowiedzi...
Pytanie jest tak zasadnicze, że aż trudne. Naprawdę nie wiem, co odpowiedzieć. Wskrzesiłem po prawie 9 latach trupa tylko po to, żeby zrezygnować z oddania głosu?
Na razie się powstrzymam, ale może jeszcze tu wrócę. I zaraz biorę się za czytanie wcześniejszych wypowiedzi...
- AncientMariner
- -#Clansman

i to i to mi pasuje, bo u bathorego lubie te natępne albumy po under the sign of the black mark, a venom te ostatinie i wczesne. Moimi ulubionymi są Welcome to hell i hammerheart. Na hammerheart świetny klimat, lubie wieczorami sluchac w ciszy.
- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

Uwielbiam obie kapele na zabój, bo dorastałem w raz z dźwiękami "Welcome To Hell" czy "The Return....", ukształtowały mnie "Black Metal" i "Under The Sign Of The Black Mark"..... A więc ciężko mi wybrać jeden konkretny typ. Bathory po "Twilight Of The Gods" przestałem słuchać, dopiero po dłuższym czasie odpaliłem sobie na taśmach jeszcze "Blood On Ice" i "Octagon", ale jakoś to mnie już nie chwyciło. Ja jestem (tak jak w przypadku Venom) zwolennikiem przede wszystkim pierwszych 4 płyt Quorthona, tych ostatnich typu "Destroyer Of Worlds", czy "Nordland II" za bardzo nie lubię.
Venom po krótkiej przerwie moim zdaniem lepiej stanął na nogi i wyszedłby lepiej z twarzą z tego pojedynku, choćby dzięki dobremu "Cast In Stone'' i konkretnego niczym sierpowy Tysona "Resurrection" z 2000 roku.
Tak czy siak od głosu się wstrzymuje, zbyt bliskie są mi obie te kapele.......
Venom po krótkiej przerwie moim zdaniem lepiej stanął na nogi i wyszedłby lepiej z twarzą z tego pojedynku, choćby dzięki dobremu "Cast In Stone'' i konkretnego niczym sierpowy Tysona "Resurrection" z 2000 roku.
Tak czy siak od głosu się wstrzymuje, zbyt bliskie są mi obie te kapele.......
Nic nie słychać? Przecież to zaj*biscie nagrany koncert. Wszystko dobrze tam słychać.... Posłuchaj produkcji (jeżeli tak to w ogóle można nazwać) Black Witchery, Goatchrist albo co niektórych gigów Nunslaughter. No chyba, ze ktoś tak old schoolowy i przesiąknięty metalem oczekiwał od Venom w 1986 roku wypolerowanego soundu rodem z Dimmu Borgir albo Children Of Bodom.Swarożyc pisze:koncertówkę "Eine kleine nachtmusik" na której nic nie słychać ale tyż jest siarą z pupy diabła.
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.
przeniose ten wątek tutaj bo jest na temat:
Odnośnie kopiowania Venom to sam Quorthon przez 20 lat utrzymywał ze Venom w ogóle nie słuchali. Nie wiem na ile można mu wierzyć ale za ka\dym jednym razem w wywiadach powtarzał ze jego największym inspiracjami były Motorhead, Black Sabbath i G.B.H. czyli dokładnie te same zespoły którymi inspirował się Cronos, Mantas i Abaddon. Więc fakt że Quorthon w ogóle Venom nie słuchał nie musi być nieprawdą skoro dwa rózne zespoły miały takie same inspiracje.
Debiut niczego nie zainicjował? Podróbka Venom? Dobre sobie. Po pierwsze to dopiero wreszcie Bathory W 1984 był odbierany na poważnie był odbierany za poważny zespół. W przeciwieństwie do Venom które jeszcze niektórych śmieszyło i czesto byli uważani raczej za pajaców niż prawdziwy zespół black metalowy. Nie ma sie co dziwić bo jak sie nazywa utwory w stylu Teacher's Pet, to co tez mozna sądzić o takim zespole. Mercyful Fate już był 100 razy bardziej poważny i poważany. Bathory pierwszą płytą położył podwaliny pod to co dziś nazywamy black metalem i tego nikt nie ejst w stanie już zaprzeczyć.Vorgel pisze: ↑czw lut 28, 2019 3:29 pmDebiut Bathory niczego nie zainicjował, bowiem był marną podróbką Venom, jeśli już to trzecia płyta.Cold pisze: ↑czw lut 28, 2019 3:14 pm
To samo można powiedzieć o debiutach Celtic Frost i Bathory - a jedziesz Pan po nich jak po łysych kobyłach. No, ale wolność słowa, to każdy może jak tam uważa.
Poza tym, abyśmy się dobrze zrozumieli: też uważam, że Scream Bloody Gore to kamień milowy w historii metalu i kawał świetnej muzy. Twierdzę tylko, że w porównaniu z następnymi, to najsłabsza płyta zespołu.
Odnośnie kopiowania Venom to sam Quorthon przez 20 lat utrzymywał ze Venom w ogóle nie słuchali. Nie wiem na ile można mu wierzyć ale za ka\dym jednym razem w wywiadach powtarzał ze jego największym inspiracjami były Motorhead, Black Sabbath i G.B.H. czyli dokładnie te same zespoły którymi inspirował się Cronos, Mantas i Abaddon. Więc fakt że Quorthon w ogóle Venom nie słuchał nie musi być nieprawdą skoro dwa rózne zespoły miały takie same inspiracje.
Debiut Bathory był bez znaczenia, przecież doskonale o tym wiemy. Dopiero trzecia płyta miała wpływ na ten cały norweski black metal, syf zresztą straszny, no ale fakt pozostaje faktem. A Bathory to dla mnie Hammerheart i Twilight.
PS. Vikernes też Venom ponoć nie słuchał, ale chodził w koszulce Venom. To co ci ludzie opowiadają to jest śmieszne po prostu. Hejtowanie Venoma było na porządku dziennym w norweskim black metalowym światku, ale oczywiście nie tylko. Quorthon był pod wpływem Venom, później znalazł własny kierunek.
PS. Vikernes też Venom ponoć nie słuchał, ale chodził w koszulce Venom. To co ci ludzie opowiadają to jest śmieszne po prostu. Hejtowanie Venoma było na porządku dziennym w norweskim black metalowym światku, ale oczywiście nie tylko. Quorthon był pod wpływem Venom, później znalazł własny kierunek.
- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

Dla Ciebie... My doskonale wiemy przecież (ten kto się trochę chociaż black metalem interesuje), że pierwsze dwie plyty miały OGROMNY wpływ na black metal w ogóle.
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.
Większości dzisiaj dobrze znanych bandów black metalowych wskazuje jako te najważniejsze dla black metalu pierwszą płytę Bathory z 1984, trzecią z 1987, pierwsze nagrania szwajcarskiego Hellhammer, pierwsze płyty Venom, Celtic Frost i japońskiego Sabbat. I to jest akurat fakt niezaprzeczalny.
Największy wpływ na black metal miała słynna trzecia płyta Bathory. Na pierwszej oryginalne jest brzmienie, wyjątkowo tragiczne i tym się faktycznie wyróżnia. Muzyka to nic, czego już wcześniej nie było u Venom. Quorthon miał wtedy zdaje się 18 lat i nie silił się na oryginalność.
Biorąc pod uwagę same riffy, to wpływ Venom na jedynkę Bathory jest niezaprzeczalny. Sorry, ta płyta nie ma zbyt wiele nowego do zaoferowania, The Return to już inna bajka. No i sama zbieżność tytułów utworów z pierwszego Bathory i wczesnego Venom...Nie wydaje mi się, by to był przypadek, raczej chęć kontynuacji pewnej ścieżki i jej późniejsze rozwinięcie według swojej wizji.
Quorthon twierdził, że jego interesuje tylko muzyka rockowa lat siedemdziesiątych (chyba nawet jedynie pierwsza połowa tamtej dekady) jak David Bowie i Led Zeppelin. Jeśli mam być szczery, to myślę, że kłamał. Niby black metal można było wynaleźć bez słuchania tego, co działo się nieco wcześniej, ale tak samo można powiedzieć o post punku czy thrashu. Muzyka ewoluuje i w niej każdy etap jest ważny. Ze Starmana nie ukręcisz Twilight Of The Gods
Quorthon twierdził, że jego interesuje tylko muzyka rockowa lat siedemdziesiątych (chyba nawet jedynie pierwsza połowa tamtej dekady) jak David Bowie i Led Zeppelin. Jeśli mam być szczery, to myślę, że kłamał. Niby black metal można było wynaleźć bez słuchania tego, co działo się nieco wcześniej, ale tak samo można powiedzieć o post punku czy thrashu. Muzyka ewoluuje i w niej każdy etap jest ważny. Ze Starmana nie ukręcisz Twilight Of The Gods
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Tak samo jak kłamał, że nie inspirował się w późniejszym okresie Manowar. Tymczasem wystarczy posłuchać fragmentu w 5:37 Twilight of the Gods. Skojarzenia są oczywiste.
Ja jestem w stanie uwierzyć w to że Quorthon dopiero poznał muzyke Venom po wydaniu swojej pierwszej płyty po tym jak wszyscy go do nich porównywali. Przecież to brzmi jak przyśpieszony Motorhead pomieszany z G.B.H. Czyli właśnie te same zespoły którymi inspirowali sie w głównej mierze muzycy Venom. Jak dwie kapele inspirują sie tymi samymi rzeczami to wcale nie musiało tak byc że Quorthon ich nie znal przed nagraniem płyty. Z tego co pamietam mówił że on i jego dwaj kumple byli punkami ale lubili też bardzo Black Sabbath a ten cały diabelski image przyjęli po to zeby szokować ludzi dopiero po jakimś czasie na serio Quorthon się w to wkręcił.
Quorthon dopiero później najbardziej nakręcił się i siedzial w klimatach The Beatles i Kiss.
A tak po prawdzie to większość zespołów black metalowych (zwłaszcza tych z Norwegii, Szwecji i Finlandii) pierwsze trzy płyty Bathory odegrały na wszystkie możliwe sposoby. Powtarzały i powtarzają pomysły i motywy z Bathory, The Return i Under The Sign do dziś. I tego chyba nikt nie jest w stanie podważyć. Przecież te riffy z pierwszej, drugiej i trzeciej płyty były odgrywane szybciej, wolniej, od tyłu albo jeszcze inny sposób. No i nie wspomnę już że zwłaszcza utwory z pierwszej płyty jak Sacrifice, Reaper i Necromansy były coverowane już chyba z milion razy.
Quorthon dopiero później najbardziej nakręcił się i siedzial w klimatach The Beatles i Kiss.
A tak po prawdzie to większość zespołów black metalowych (zwłaszcza tych z Norwegii, Szwecji i Finlandii) pierwsze trzy płyty Bathory odegrały na wszystkie możliwe sposoby. Powtarzały i powtarzają pomysły i motywy z Bathory, The Return i Under The Sign do dziś. I tego chyba nikt nie jest w stanie podważyć. Przecież te riffy z pierwszej, drugiej i trzeciej płyty były odgrywane szybciej, wolniej, od tyłu albo jeszcze inny sposób. No i nie wspomnę już że zwłaszcza utwory z pierwszej płyty jak Sacrifice, Reaper i Necromansy były coverowane już chyba z milion razy.
Po pierwsze, jak się interesowało tego typu muzyką, jak można było nie znać Venom? Choćby dla samej ciekawości. Venom do 1984 roku mieli wydane 2 albumy, dzisiaj legendarne już płyty. Zresztą, kiedy Bathory nagrywali debiut, to Venom mieli już wydane 3 płyty. Po drugie, tytuły na debiucie Bathory, Sacrifice, dokładnie taki tytuł miał utwór Venom z Black Metal podobnie Raise the Dead, dalej bardziej złożony, nieznacznie zmieniony wyraźnie sugerujący inspirację In League with Satan "In Conspirasy with Satan". Czy to był przypadek? Na pewno nie.
Ja oczywiście rozumiem, że muzyków irytowało porównywanie do Venom, bo Venom byli pierwsi i nic już się z tym zrobić nie dało. A każdy liczył, że będzie oryginalny ze swoim ekstremalnym metalem. Bardziej przytomnie, choć nie bez krytyki słynnego tria, zachował się Kerry King albo Jeff Hannemann, nie pamiętam już który, komentujący w Metal Hammerze swego czasu w stylu: nie mam wątpliwości, że coś łączyło wczesne Slayer z Venom, różnica jest jednak taka, że my potrafimy grać, a oni nie.
Quorthon oczywiście zrobił muzykę bardziej oryginalną, na Hammerheart. Nie da się ukryć że słychać wpływy Manowar i Candlemass, ale jednak nie są one tak wyraźne, poza tym ta muzyka ma własny niepowtarzalny klimat.
Ja oczywiście rozumiem, że muzyków irytowało porównywanie do Venom, bo Venom byli pierwsi i nic już się z tym zrobić nie dało. A każdy liczył, że będzie oryginalny ze swoim ekstremalnym metalem. Bardziej przytomnie, choć nie bez krytyki słynnego tria, zachował się Kerry King albo Jeff Hannemann, nie pamiętam już który, komentujący w Metal Hammerze swego czasu w stylu: nie mam wątpliwości, że coś łączyło wczesne Slayer z Venom, różnica jest jednak taka, że my potrafimy grać, a oni nie.
Quorthon oczywiście zrobił muzykę bardziej oryginalną, na Hammerheart. Nie da się ukryć że słychać wpływy Manowar i Candlemass, ale jednak nie są one tak wyraźne, poza tym ta muzyka ma własny niepowtarzalny klimat.
"Ogólnie mówiąc nadal słucham tego przy czym dorastałem. Dwa, trzy pierwsze albumy Kiss, Black Sabbath, David Bowie, Motorhead, Sex Pistols, Led Zeppelin, Deep Purple i wiele innych zespołów z tego okresu. Właściwie to nie słucham niczego co zostało nagrane po połowie lat '70."
Tak powiedział Quorthon w jednym z wywiadów, do znalezienia na Masterfulu.
Mówienie, że Venom to był przyspieszony Motorhead zwyczajnie mija się z prawdą. Jasne, że inspiracje trójki z Newcastle są bardzo łatwe do wychwycenia, ale no nie oszukujmy się, w tej muzyce jest dużo więcej, niż sam Lemmy. Bardzo wątpię w to, by Quorthon bazując na Purplach, Bowiem i Sex Pistols nagrywał takie rzeczy, jak swój debiut. Myślę, że on doskonale znał Venom. W tamtych czasach to byli giganci i najbardziej kontrowersyjny zespół na scenie. Nawet jeśli nie był ich fanem, to podobał mu się sam pomysł na muzykę i wziął go do swojego projektu.
Nikt nie odbiera popularności numerom wczesnego Bathory, ale ona nie ma tu nic do rzeczy. Jeśli coś jest dobre, to ludzie się tym interesują. The Trooper też ma pierdyliard coverów, ale nie był początkiem niczego nowego. To po prostu sztandarowy utwór heavymetalowy.
Tak powiedział Quorthon w jednym z wywiadów, do znalezienia na Masterfulu.
Mówienie, że Venom to był przyspieszony Motorhead zwyczajnie mija się z prawdą. Jasne, że inspiracje trójki z Newcastle są bardzo łatwe do wychwycenia, ale no nie oszukujmy się, w tej muzyce jest dużo więcej, niż sam Lemmy. Bardzo wątpię w to, by Quorthon bazując na Purplach, Bowiem i Sex Pistols nagrywał takie rzeczy, jak swój debiut. Myślę, że on doskonale znał Venom. W tamtych czasach to byli giganci i najbardziej kontrowersyjny zespół na scenie. Nawet jeśli nie był ich fanem, to podobał mu się sam pomysł na muzykę i wziął go do swojego projektu.
Nikt nie odbiera popularności numerom wczesnego Bathory, ale ona nie ma tu nic do rzeczy. Jeśli coś jest dobre, to ludzie się tym interesują. The Trooper też ma pierdyliard coverów, ale nie był początkiem niczego nowego. To po prostu sztandarowy utwór heavymetalowy.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Mi się najbardziej podoba Blood Fire Death Bathorasa ale to troche była już zmiana stylu niż na pierwszych trzech albumach. Więcej tam thrashu zdecydowanie. Venom bardzo lubie At War With Satan. Possessed z kolei z tych klasycznych Venomów powiedzmy podoba mi sie najmniej. Taki wtórny i bez pomysłu mi sie wydaje, ale moze się myle bo sie siedze jakoś mocno w takich klimatach.
A wie ktoś może dlaczego Quarthon nie grał w ogolę koncertów? Chyba nie byłóoby dla niego poroblemem znalezienie dwóch ,trzech muzyków którzy chcieliby z nim zagrac na żywo.
A wie ktoś może dlaczego Quarthon nie grał w ogolę koncertów? Chyba nie byłóoby dla niego poroblemem znalezienie dwóch ,trzech muzyków którzy chcieliby z nim zagrac na żywo.
A np taki Jonas Åkerlund wczesny perkusista Bathory twierdzi, że w tamtym okresie Bathory inpsirowali się wyłącznie Venomem.