Top 50 płyt - WYZWANIE - Dzosef
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Top 50 płyt - WYZWANIE - Dzosef
Pamiętam remaster z 2004 roku, ale nie wiem czy to ostatni. Wiem, że wykropkowali These Boots. Idiotyczny pomysł. Mogli go już całkiem pominąć.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Jest z 2018. Sporo lepsze brzmienie, a w These Boots nagrane wokale żeby lekko zmienic i nie musieć wypikiwać. Bardzo dużo zyskał ten album na tym remasterze
Lubie Iron Maiden i Megadeth
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
Z tego co czytam, to też jest remiks.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Tak, do tego rerecord tych wokali w boots
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

21. Omen – Battle Cry
Mówiąc „power metal” większość osób słyszy sabaton, hammerfalla, battle beast, czy inne gejozy. Ja wierzę w amerykańskie znaczenie tego słowa, gdzie power oznacza POTĘGĘ! Epicki metal to było to czego szukałem w muzyce. Debiut Omen to moc, to surowa siła i pasja. Słuchając Battle Cry po prostu chce się napierdalać, płyta jest barbarzyńsko potężna. Bębny smagają, riffy są soczyste i mięsiste, a wokal Kimballa to taki Mark Shelton na sterydach. Pełnokrwisty epicki metal. BATTLE CRYYY
Ulubione numery: Battle Cry, Be My Wench, In the Arena
20. MANOWAR – TRIUMPH OF STEEL
Manowar świetnie dzieli fanów metalu. Na niegodnych pozerów i szlachetnych żołnierzy śmierci z armii nieśmiertelnych. Triumph to album bez Rossa, ale z tak mocarnym bębniarzem jak Rhino i wirtuozem-masturbatorem Shanklem nie mogło się nie udać. Otwieracz to manifest mocy, rozmach na jaki nie odważył się nikt wcześniej. Metal Warriors to deklaracja przeciwko pozerom. Ride the Dragon i Power of thy Sword zapierdalają na pełnej kurwie, Spirit Horse jest monumentalny, walcujący, z genialnym refrenem, a Master of the Wind to jedna z najpiękniejszych metalowych ballad jakie nagrano. Jak ktoś woli wysrywy mety, to jest gejem. Album jest kompletny, różnorodny, ale zarazem bardzo spójny. Hail!
Ulubione numery: Power of Thy Sword, Cherokee

19. In Solitude – The World. The Flesh. The Devil
Mroczny heavy metal, chociaż mroczny w innym stylu niż Attic i King Diamond. Delikatne inspiracje Angel Witch, chociaż mniej rockująco, a bardziej tajemniczo. Wokal robi tu różnicę, jest zupełnie inny od standardów gatunku, ale to właśnie śpiew nadaje niepowtarzalnego charakteru. Styl zapoczątkowany na debiucie i omawianej „The World...” wyewoluował w pełni na trzeciej, ostatniej przed rozpadem „Sister”, ale to właśnie drugi album z jakiegoś powodu najmocniej mną zawładnął. W tym rankingu traktuję go jednak także jako reprezentację pozostałych, a sam zespół wszystkim polecam.
Ulubione numery: Serpents Are Rising, Dance of Adversary, On Burning Paths
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
-
Deleted User 2259
Mój ulubiony krążek Królów, niestety wolę od tego jeden krążek Metalliki, więc wychodzi na to, że jestem gejem 
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Chodziło tylko o preferowanie ballad Mety ponad Master of the Wind
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
Ostatnia świetna płyta Manowar, choć Louder Than Hell też uważam za dobry album. Pamiętam jak Triumph of Steel zostało zjechane w Metal Hammerze przez jakiegoś pacana, który metal rozumiał chyba jako Nirvanę i to co było wówczas na czasie. Przy czym to była recenzja z brytyjskiego MH, przetłumaczona tylko.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Może dziennikarzyna poczuł się dotknięty hasłem "wimps and posers leave the hall".
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
Porównał ich do Spinal Tap, napisał też coś o roku wydania, w kontekście anachronizmu w przekazie. Koleś pisał dla Metal Hammera, a nie rozumiał metalu. Ale Nevermind było za to płytą miesiąca, w którymś wydaniu. To wiele wyjaśnia.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

No to szkoda w ogóle komentować. Generalnie wiele zespołów w latach 90 nagrywało lipę, albo obniżyło loty. Manowar za to dał jeden album genialny i jeden bardzo dobry.
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

18. King Diamond – Abigail
Mistrz metalowego horroru jest tylko jeden. Pierwszy odsłuch Abigail to absolutne wyjebanie z butów, czegoś takiego nawet sobie wcześniej nie wyobrażałem. Znałem wcześniej kawałek „Melissa” z MF, ale to co odpierdala się na pierwszym koncepcie Diamonda to totalne szaleństwo. Kazdy riff na tej płycie to dzieło sztuki, klimat wali po pysku, uwielbiam Them, House of God, czy Conspiracy, ale szok, którego doznałem odkrywając Abigail daje jej pierwszeństwo po wsze czasy.
Ulubione numery: Arrival, A Mansion in Darkness
17. MANOWAR – KINGS OF METAL
Wszystko na tej płycie jest królewskie, od brzmienia po kompozycje. Otwieracz zabija słabszych słuchaczy. Tytułowy to już nieśmiertelny klasyk, ogłaszający, że inni sobie grają, a Manowar zabija. Niesamowite ballady, Heart of Steel i Crown and the Ring. Utwór wskazujący miejsce w społeczeństwie kobietom, a na deser absolutne spustoszenie pod postacią legendarnego Hail and Kill. Manowar w pewnym momencie przywrócił mi wiarę w metal, nakierował na ważne w życiu wartości i wzmocnił w chwili słabości. HAIL!
Ulubione numery: Hail and Kill, Kings of Metal
16. Tokyo Blade – Tokyo Blade
Najbardziej w muzyce cenię feeling, tą cząstkę duszy, którą artysta wkłada w swoją twórczość i która porusza odbiorcę. Debiut Tokyo Blade to oczywiście znakomita płyta (chociaż brzmienie ma nędzne), ale takich wyszło w tamtych latach w tamtej szerokości geograficznej sporo. Wiele przetrwało próbę czasu, ale naprawdę nieliczne posiadają unikalny klimat, a taki ma debiut TB (którzy wydali jeszcze parę kozackich płyt)
Ulubiony numer: If Heaven is Hell, Sunrise in Tokyo
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
- blackcocker
- -#Moderator

Na jakie wartości nakierował Cię Manowar, Dzozef?
#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
04: Hexvessel(?), Thy Catafalque, Kasia Lins/Hellripper
05: Metallica, Furia
06: Mystic Festival, Metallica, Iron Maiden + Alter Bridge + Queensryche, Alter Bridge, The Warning(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
04: Hexvessel(?), Thy Catafalque, Kasia Lins/Hellripper
05: Metallica, Furia
06: Mystic Festival, Metallica, Iron Maiden + Alter Bridge + Queensryche, Alter Bridge, The Warning(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Abigail wkręcił mnie tak naprawdę w Diamonda. Wcześniej poznałem Fatal Portrait i Conspiracy (które było wówczas nowością), ale do tych płyt wróciłem dopiero po fascynacji Abigail. To idealna płyta do rozpoczęcia przygody z mistrzem horroru.
Kings of Metal to eklektyczny album, zwłaszcza jak na zespół metalowy. Wolę niż poprzedni i też mimo wszystko od Triumph of Steel.
PS. Manowar jest wartością samą w sobie.
Kings of Metal to eklektyczny album, zwłaszcza jak na zespół metalowy. Wolę niż poprzedni i też mimo wszystko od Triumph of Steel.
PS. Manowar jest wartością samą w sobie.
Ostatnio zmieniony ndz maja 05, 2019 2:39 pm przez Vorgel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Deleted User 2259
Spoko pozycje, tego Tokyo Blade tylko nie znam.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Choćby takie, że trzeba żyć po swojemu i jebac świat.
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
Ten album Tokyo Blade to kozak 
-
Deleted User 2259
Sprawdzilem to Angole są, a myślalem, ze sa z kraju kwitnacej wiśni 
Niszczyć pozerów!
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Defenders of Steel
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
07: Judas Priest
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Myślę, że gdybym nie poszedł na ten warszawski koncert Manowar, to nie wiódłbym teraz tak przyjemnego życia
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy