Czemu The X Factor w czasie premiery nie doceniono
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Czemu The X Factor w czasie premiery nie doceniono
Patrząc z perspektywy czasu, zastanawiam się, czy nie byłoby lepiej bez reunion. Dostaliśmy tylko jedną świetną płytę (BNW). A tak pewnie dostali byśmy kolejne Accidenty i Chemicale od Brucea, a Maiden z nowym wokalistą może też robiłby ciekawe rzeczy. Na pewno musieliby się bardziej starać.
-
Deleted User 5490
...albo się rozpaść, dokąd było bardzo niedaleko po trasie promującej Virtual.
Nie wiem na ile to prawda, ale w biografii Steve mówił, że jakby Bruce nie wrócił, to szukali by nowego wokalisty.
-
Deleted User 5490
A ja gdzieś czytałem, że Stefan był bardzo zniechęcony rzeczywistością i bliski rozwiązania zespołu, tylko w tym czasie Rod wziął już sprawy w swoje ręce i zaczął porozumiewać się z Dickinsonem, a później ze Smithem i nie dopuścił do uśmiercenia Maiden.
- dostoevsky
- -#Assassin

To był prawdopodobny scenariusz. Wraz z przyjściem Blaze'a zespół przeniósł się z aren do dużych klubów w UK (a w Stanach niekiedy grał w jeszcze mniejszych klubach), i stopniowo tracił na popularności. W ogóle patrząc na nagrania z występów w Ameryce Południowej w 1998 roku (które były ostatnimi występami Blaze'a w Maiden), da się wyczuć, że nie było chemii między wokalistą a resztą zespołu. Dopiero na trasie "Ed Hunter" zespół wyraźnie dostał wiatru w żagle.Pierre Dolinski pisze: ↑czw sie 15, 2019 9:55 am A ja gdzieś czytałem, że Stefan był bardzo zniechęcony rzeczywistością i bliski rozwiązania zespołu, tylko w tym czasie Rod wziął już sprawy w swoje ręce i zaczął porozumiewać się z Dickinsonem, a później ze Smithem i nie dopuścił do uśmiercenia Maiden.
Co do potencjalnego szukania kogoś zupełnie nowego na miejsce Blaze'a, to wydaje mi się, że Steve wygłaszał takie opinie dopiero wtedy, kiedy reunion stało się faktem.
Nie ukręca się łba kurze znoszącej złote jaja, a kto jak kto ale Rod o tym wie znakomicie. Choć w tamtym czasie kura pod nazwą Iron Maiden to raczej złotych jaj nie znosiła, ale potencjał cały czas był :-)
Przesłuchałem kawałki z wokalem Doogiego i mnie te wykonania w ogóle nie przekonują, już wolę Blaze'a, choć nie uważam aby to był dobry wokalista. Położył na X-factor kilka kawałków.
Przesłuchałem kawałki z wokalem Doogiego i mnie te wykonania w ogóle nie przekonują, już wolę Blaze'a, choć nie uważam aby to był dobry wokalista. Położył na X-factor kilka kawałków.
- dostoevsky
- -#Assassin

Dokładnie - Rod jest autorem reunion i od ostatniego koncertu z Blazem (12 grudnia 1998 roku) sprawy potoczyły się bardzo szybko. Reunion ogłoszono 10 lutego 1999 roku. Jeżeli mnie pamięć nie myli, to najpierw miało miejsce spotkanie z Brucem, a dopiero potem podziękowano Blaze'owi, co potwierdza tezę, że w tamtym czasie bardziej prawdopodobny był koniec zespołu - gdyby nie interwencja Roda, oczywiście.
Blaze mówił, że jak mu podziękowali za współpracę, to zapytał się, czy Bruce wraca, to odpowiedziano mu, że jeszcze nic nie ustalono.
- dostoevsky
- -#Assassin

A jakieś wiarygodne źródło, że było inaczej?
-
Deleted User 5490
Równie dobrze mogli mu powiedzieć:
- Słuchaj Blaze. Szukaj nowej pracy. Nie śpiewasz dłużej w Maiden, bo rozwiązujemy zespół.
- Słuchaj Blaze. Szukaj nowej pracy. Nie śpiewasz dłużej w Maiden, bo rozwiązujemy zespół.
- dostoevsky
- -#Assassin

Chodzi mi o to, że nie ma większego znaczenia, co powiedzieli Blaze'owi, jeśli dziękują mu za współpracę. Może w tamtym momencie wykonano pierwsze telefony, a formalnie do spotkania między Stevem a Brucem jeszcze nie doszło?
Wiadomo jakie były relacje pomiędzy Stefanem a Bronkiem po 93. Wzajemna niechęć była ogromna, czego Panowie nawet nie ukrywali w "Run To The Hills". Z tego co kojarzę, to spotkanie miało miejsce dopiero wtedy, jak większość kwestii była ustalona, a Rod był pośrednikiem pomiędzy muzykami.
Mógłbyś to rozwinąć lub odesłać do jakiegoś źródła? Jestem bardzo ciekawy.
prodiża kabel wskazał mi drogę
Steve powiedział w końcu "better the devil you know" i zgodził się na powrót Bruce'a.
To było w biografii o której wspomniałem. Steve miał wielki żal do Bruce'a że ten odszedł, zarzucał mu że był w IM w ostatnich latach tylko dla kasy itp. Generalnie poobrzucali się tam trochę błotem, myślę że bez pośrednictwa Roda honor i duma obydwu Panom nie pozwoliłaby zagrać ponownie razem na scenie. Tym bardziej, że duży żal do Bruce'a przejawiali także inni muzycy, np. Nicko. Z tego co pamiętam Nicko powiedział, że stracił szacunek do Bruce'a po wydaniu Accident - że niby miał iść własną drogą, a jak mu się to kiepsko sprzedawało to wydał - jak to ujął Nicko - najlepszy tribute album Iron Maiden jaki kiedykolwiek słyszał
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

W rozmowie ze mną Blaze powiedział, że już byli dogadani z Brusem jak komunikowali mu odejście.
- blackcocker
- -#Moderator

Gdzie wywiad?
#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Czekamy też na legendarny wywiad z Mikem Weadem
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Właśnie, co roboty Dzosef. Te Twoje wywiady to taka legenda miejska. 
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen