Kto jest najgorszym polskim wokalistą i najgorszym nieśpiewającym po polsku? ;>

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących innych zespołów.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Kto jest najgorszym polskim wokalistą?

Donald Tusk
11
38%
Jarosław Kaczyński
18
62%

Liczba głosów: 29

Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Re: Kto jest najgorszym polskim wokalistą?

Post autor: Shedao Shai »

Pytanie, czy można powiedzieć, że w trash metalu jest w ogóle jakiś dobry wokalista? :wink:
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Shedao Shai pisze: ndz sie 18, 2019 10:21 am Pytanie, czy można powiedzieć, że w trash metalu jest w ogóle jakiś dobry wokalista? :wink:
Jest sporo dobrych wokalistów pośród thrash metalowych zespołów. Nie chodzi o samych typowych śpiewaków jak Joey Belladonna z Anthrax, których by można porównać do heavy metalowych jak Dickinson czy Halford, bo wyciągają wysoko, nisko, mają 13 oktaw i takie tam. Jest dużo wokalistów, którzy mają oryginalne i ekspresyjne wokale. Swoją pomysłowością na układanie wokali nie raz przewyższają tych standardowych śpiewaków.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

Shedao Shai pisze: ndz sie 18, 2019 10:21 am Pytanie, czy można powiedzieć, że w trash metalu jest w ogóle jakiś dobry wokalista? :wink:
Owszem. Tak z pamięci - Bobby Blitz, Chuck Billy, Araya, Martin Walkyier, David Godfrey-White, Russ Anderson etc ;)
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

LukaSieka. Z całym szacunkiem, ale nie używaj terminologii, której nie rozumiesz. Fortepian, gdyby miał 13 oktaw, to miałby prawie dwa razy dłuższą klawiaturę. Niech Ci to da do myślenia. Głos człowieka przeciętnie ma półtorej oktawy, ćwiczony od 2 do 3 oktaw. U największych geniuszy ciut szerzej ale nigdy więcej niż 4 oktawy. Reszta to legendy, albo pieprzenie dyletantów nie znających tematu.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Pierre Dolinski pisze: ndz sie 18, 2019 11:10 am LukaSieka. Z całym szacunkiem, ale nie używaj terminologii, której nie rozumiesz. Fortepian, gdyby miał 13 oktaw, to miałby prawie dwa razy dłuższą klawiaturę. Niech Ci to da do myślenia. Głos człowieka przeciętnie ma półtorej oktawy, ćwiczony od 2 do 3 oktaw. U największych geniuszy ciut szerzej ale nigdy więcej niż 4 oktawy. Reszta to legendy, albo pieprzenie dyletantów nie znających tematu.
Istnieje szansa, że mówił sarkastycznie lub specjalnie przerysowywał ;)
Deleted User 5490

Dlatego powiedziałem "z całym szacunkiem", bo nie chcę nikogo obrażać. Prawda jest taka, że jestem już przeczulony na bajania w stylu - Whitney Houston miała 6 oktaw itd. Ludzie nie raz nie mają pojęcia o muzyce od strony teoretycznej a wypowiadają się z takim przekonaniem w sprawach sobie obcych, niczym Maliniak o fizyce kwantowej.
Powielanie bzdur, nawet jeśli w odcieniu sarkastycznym(czego możemy się jednak tylko domyślać) nie służy dobremu.
Awatar użytkownika
LukaSieka

Nie myślałem, że tak spotęgowaną ironie ktoś by mógł odebrać na serio... Tak, pisałem to z sarkazmem :)
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

No i wszystko jasne ;)
Deleted User 5490

Uwierz Lukas, że nasłuchałem się już tyle pieprzenia na ten temat od osób, którym np. wydaje się, że śpiewają, albo od tych u których w rodzinie ktoś "śpiewa", że wziąłem Twój post na serio. To jest przerażające jak bardzo ludzie wierzą w swoje marne możliwości i do jakich mitomanii się posuwają. Potem w narodzie legendy chodzą i tworzy się jakaś nowa teoria muzyki.
Ostatnio zmieniony ndz sie 18, 2019 11:35 am przez Deleted User 5490, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
LukaSieka

Nie no spoko. Nie gniewam się :) i po części Cię rozumiem.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Vorgel »

Z tymi 13 oktawami to była ironia grubymi nićmi szyta, dziwię się, że ktoś mógł to potraktować poważnie.. Joey Belladonna to zdecydowanie najlepszy technicznie wokalista wykonujący ten rodzaj muzyki. Dodałbym od siebie Blitza z Overkill i zupełnie nietechnicznego bez wielkich umiejętności, ale za to niebywale charakterystycznego Zetro z Exodus (podoba mi się ta nieudolna próba podrobienia Scotta).
Deleted User 5490

Tyle głupot powiedzianych na poważne słyszałem, że nie ma co się dziwić.
Dla mnie John Bush, który nagrał kilka płyt z Anthraxami, kiedy wywalili Joe z zespołu, zjada go na śniadanie. No ale to moje zdanie.
Przypominam wszystkim, że tutaj rozmawiamy o Polakach. :D :D :D
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

John Bush nie ma startu do Joeya, nadaje się za to do zespołu grającego muzykę alternatywną ;)
Deleted User 5490

John ma silniejszy głos i nie jęczy starczo jak Joe na koncertach. W studio to sobie można na wszystko pozwolić.
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

Bush to dobry wokalista ale wole go zdecydowanie w Armored Saint
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Pierre Dolinski pisze: ndz sie 18, 2019 1:40 pm John ma silniejszy głos i nie jęczy starczo jak Joe na koncertach. W studio to sobie można na wszystko pozwolić.
Nie ma silniejszego głosu, ma słabszy głos, dlatego próbuje nadrabiać chrypą. Pasuje bardziej do Nickelback niż do zespołu metalowego.
Deleted User 5490

Joe nie nadrabia. Joe jęczy do głośniej ustawionego mikrofonu. ;)
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Nie wiem jak teraz ale w czasach świetności miał wokal jak dzwon. Bardzo duże możliwości. Wiadomo, że jak ktoś ma większą skalę głosu, więcej zaśpiewa.
Deleted User 5490

Dawno to było. W latach młodości. Dickinson też cuda wyczyniał w czasach Samson i tak gdzieś do World Piece Tour 83. Ale było i minęło. ;)
Kiske też w młodości był świetny. Teraz to tak trochę niedomaga na koncertach w ramach Pumpkins United. Derisowi już dawno poleciało w dół z formą, ale teraz przynajmniej się stara, bo czuje na karku oddech Michaela.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

John Bush to ZNAKOMITY wokalista. W Anthrax w swojej epoce sprawdzał się znakomicie, płyta ze starymi rzeczami nagrana z nim na mikrofonem wyjątkowo mi się podoba a nie lubię takich rzeczy. Jeśli ktoś chce naprawdę zobaczyć jak John śpiewa to niech sprawdzi pierwsze cztery płyty Armored Saint.
ODPOWIEDZ