Razor

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Daveastate
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Razor

Post autor: Daveastate »

Jako że jestem absolutnym maniakiem tego zespołu, a nie ma tu z tego co widziałem tematu o nim, postanowiłem otworzyć ten.
Razor Panie i Panowie! Obok Sacrifice, Excitera, Voivod, Annihilatora, Infernal Majesty czy Slaughter jeden z najważniejszych i moim osobistym zdaniem najlepszych zespołów jakie narodził ten kraj. A jesli wszystko pójdzie dobrze (czyt. Nie odwalą kity w związku z paniką wirusową) to zobaczymy ich już w tym roku na Metalmanii!
Ponadto Dave Carlo zapowiedział nową płytę na ten rok. Ostatni ich długograj czyli Decibels jest niestety jak dla mnie najgorszym i jedynym słabym albumem w ich dorobku, mam nadzieję że po tych ponad 20 latach pokażą jak powinno się łoić rasowy, agresywny, Speed Thrash Metal.
Ostatnio zmieniony wt mar 10, 2020 4:45 pm przez Daveastate, łącznie zmieniany 1 raz.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Re: Razor

Post autor: Zdan »

Zawsze lubiłem Razor i bardzo wysoko ich ceniłem jeśli chodzi o thrash metal. Jak dla mnie przez długi czas to był bardzo bardzo konkretny band. Może nie specjalnie odkrywczy ale bardzo konkretny w swoim przekazie muzycznym i tekstowym, że tak się wyrażę :) Nie powiem żeby był to najważniejszy zespół z Kanady jeśli chodzi o metal (bo to chyba będzie Voivod) ale mam nadzieję na solidną nową płytę :)
Awatar użytkownika
Daveastate
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Uzupełniłem o Voivod opis, nie wiem co miałem w głowie że o nich nie wspomniałem :D ich też bardzo cenię. Liczę że nie przepakują tej płyty tekstami politycznymi a raczej zrobią coś w rodzaju Violent Restitution lub Shotgun Justice jeśli chodzi o teksty. Takie "in your face"!
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

Znakomity zespół. Koncertu na Metalmanii się nie mogę doczekać. Podobnie jak kolega wyżej Decibels dla mnie najsłabszy, ale nie uważam tej płyty za gówno. Nie raz do niej wracam. Jednak najlepsze krążki to dla mnie Violent i Invaders

Armed And Dangerous - 9/10
Executioner's Song - 9/10
Evil Invaders - 10/10
Malicious Intent - 8/10
Custom Killing - 7/10
Violent Restitution - 10/10
Shotgun Justice - 8/10
Open Hostility - 7/10
Decibels - 4/10
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Razor nie grał jakiegoś totalnego shitu. To przez 99% swojej kariery bardzo konkretny i konsekwentny zespół. Jak mówiłem u mnie bije ich na głowę Voivod (ale to jest poziom osiągalny dla prawie nikogo) i moi totalni faworyci z Sacrifice.
Awatar użytkownika
Daveastate
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Armed And Dangerous - 8/10
Executioner's Song - 9/10
Evil Invaders - 10/10
Malicious Intent - 9/10
Custom Killing - 8/10 (dałbym więcej ale za cicha gitara, a szkoda bo riffy tam są genialne)
Violent Restitution - 10/10
Shotgun Justice - 9/10
Open Hostility - 7/10
Decibels - 3/10

Czekam z niecierpliwością żeby na żywo zobaczyć. Marzy mi się powrót Sheepdoga ale po tym jak się z Davem pogryźli w wywiadach to chyba nie możliwe :)
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Djuk_416 »

Daveastate pisze: wt mar 10, 2020 3:43 pm Razor Panie i Panowie! Obok Sacrifice, Excitera, Voivod, Annihilatora, Infernal Majesty czy Slaughter
W Kanadzie poza wspomnianymi było sporo dobrych grup. W prawdzie wiele było w cieniu Voivod i Exciter (wydaje mi się że nie bez powodu) ale tak na prawde na tych zespołach się nie kończyło. Była tez thrashowa kapela Aggression i ich płyta The Full Treatment. Kiedyś często tego słuchałem. Nie wiem nawet jak grają po reaktywacji. Utrzymywałem kiedyś kontakt z grupami takimi jak Beyond Possession, Damnation i Martyr. Ale nie słuchałem tego na tyle dawno że chyba bym teraz tego nie poznał. W Polsce na pirackich taśmach z MG i Taktu wyszły też materiały Soothsayer i Dyoxen. Obie kapele bardzo lubiłem. Z Razorem było chyba podobnie. Zdaje się tylko Executioner's Song nie wyszło na piratach u Polsce. Reszte można było bez problemu dostać u nas nawet na bazarach.
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Djuk_416 pisze: wt mar 10, 2020 10:29 pm
Daveastate pisze: wt mar 10, 2020 3:43 pm Razor Panie i Panowie! Obok Sacrifice, Excitera, Voivod, Annihilatora, Infernal Majesty czy Slaughter
Utrzymywałem kiedyś kontakt z grupami takimi jak Beyond Possession, Damnation i Martyr.
Martyr to bardzo dobry techniczny death metal. Beyond Possesseion sprawy crossover. Damnation jedynie z Kanady nigdy za bardzo nie lubiłem... W Kanadzie była masa dobrych kapel jak Voor, Disciples Of Power, czy zbrodniczo pomijane i niedoceniane DBC oraz Obliveon. Polecam fanom Voivod i Coroner.
Bardzo lubię tez demo wspomnianego Soothsayer. Pierwszy lp jak i nowe płyty też są dobre, ale demo u mnie jest nr. jeden. Poza tym bardzo lubię grupy spod znaku heavy/speed/power jak Black Knight, Messiah Force, Fist, The Hunt, manowarowski Thor i Sabre. Warto jeszcze wspomnieć o Breaker, Mystique i Black Jack.
Razor najbardziej lubię Executioner's Song, Violent Restitution i Open Hostility. Też zdaje się miałem prawie wszystkie albo wszystkie na pirackich taśmach. Kiedyś dzięki tym kasetom można było zaznajomić się z na prawdę ciekawymi kapelami. Szkoda, że dziś, mimo takich możliwości ludzie z tego nie korzystają i o wielu dobrych kapelach nawet nie słyszą.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
Daveastate
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Te z grubsza wymienione kapele przeze mnie to te takie ikoniczne, oczywiście zdaję sobię sprawę jak wiele wspaniałego Metalu jest na Kanadyjskiej ziemi i to nie tylko z gatunków Heavy/Speed/Thrash. Co do kaset to ja dalej sobie za piątaka, no max za 8-10 ziko od sztuki nabywam te Takty, MG, Elfy, Pokery z tamtych lat, oczywiście obok nich leżą oficjalne wydania kaset :) lubię słuchać z taśmy i lubię tę cząstkę tamtych czasów w tym wszystkim. Z Razorem nigdy na polskich piratach się nie spotkałem powiem szczerze bo takto bym brał na bank.
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Felcio »

Tak jak i kiedyś tak i dziś najbardziej lubie Violent Restitution. Jest na tej płycie wszystko co najbardziej lubie w Razor. Decibels tez sobie cenię i nie pisałbym o tej płycie jako o słabej.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Też nie powiedziałbym, że jest słaba. Gorsza niż reszta dyskografii? Jasne. Ale to nadal całkiem niezły krążek :)
Awatar użytkownika
Daveastate
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Mnie na niej szczególnie razi realizacja i styl wokali, instrumentalnie jest fajnie tylko szkoda że nie w takim tonie jak na demówce Decibels
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

EP Armed & Dangerous to jest kawał dobrego grania!
Awatar użytkownika
octavian
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: octavian »

widman pisze: czw mar 12, 2020 2:40 pm EP Armed & Dangerous to jest kawał dobrego grania!
Tylko EP ? A dalej nie? Eeee tam. Pierwsza płyta jest przecież w bardzo podobnym jak nie takim samym stylu. Nawet kilka tych samych numerów sie tez tam znalazło co na EPce
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: AncientMariner »

octavarium pisze: czw mar 12, 2020 4:44 pm
widman pisze: czw mar 12, 2020 2:40 pm EP Armed & Dangerous to jest kawał dobrego grania!
Tylko EP ? A dalej nie? Eeee tam. Pierwsza płyta jest przecież w bardzo podobnym jak nie takim samym stylu. Nawet kilka tych samych numerów sie tez tam znalazło co na EPce
Dokładnie. EP i Executioner's Sonjg to ten sam styl. Pisanie tylko o Armed And Dangerous to lekkie przegięcie albo po prostu brak znajomości reszty dyskografii. Na Evil Invaders i Malicious Intent pojawiły się już zmiany w stylu Razor ale wydaje mi się że wyszło im to tylko na lepsze
Ostatnio zmieniony czw mar 12, 2020 5:47 pm przez AncientMariner, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
octavian
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: octavian »

AncientMariner pisze: czw mar 12, 2020 5:25 pm
octavarium pisze: czw mar 12, 2020 4:44 pm
Dokładnie. EP i Executioner's Sonjg to ten sam styl. Pisanie tylko o Armed And Dangerous to lekkie przegięcie albo po prostu brak znajomości reszty dyskografii. Na Evil Invaders i Malicious Intent pojawiły się już zmiany w stylu Razor ale wydaje mi się że wyszło im to tylko na lepsze
Jestem podobnego zdania że zespół się rozwinął w bardzo dobrych kierunku. Dlatego tez uważam że nie ma się co przy Razor ograniczać. Np. Custom Killing który jest troche pomijany ze względu na opinie która głosi że album ma gorsze brzmienie, ma według mnie świetne kompozycje. Bardzo lubie z tej płyty Forced Annihilation, Last Rites i Shootout. Jeżeli wystep Razor na metalmanii odbędzie sie to chciałbym żeby zagrali coś z tej płyty
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Armed And Dangerous i Executioner's Song są bardzo dobre. Na prawde świetny debiut ale najlepsze w moim odczuciu były Evil Invaders i najbardziej bezkompromisowe płyty w dyskografii - Violent Restitution i Shotgun Justice
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Nie no znam, znam... Razor generalnie równy band.
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

widman pisze: czw mar 12, 2020 7:00 pm Nie no znam, znam... Razor generalnie równy band.
Polecam zapoznać się z wyżej wymienionymi Evil Invaders, Violent Restitution i Shotgun Justice. Nie jest to dokładnie taki sam Razor jak na debiutanckim mini albumie ale styl rozwinęli w bardzo dobrym kierunku.
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: AncientMariner »

Djuk_416 pisze: czw mar 12, 2020 10:29 pm
widman pisze: czw mar 12, 2020 7:00 pm Nie no znam, znam... Razor generalnie równy band.
Polecam zapoznać się z wyżej wymienionymi Evil Invaders, Violent Restitution i Shotgun Justice. Nie jest to dokładnie taki sam Razor jak na debiutanckim mini albumie ale styl rozwinęli w bardzo dobrym kierunku.
Evil Invaders i Violent to podstawowe album jeżeli chodzi o Razor i thrash metal. Często mam wrażenie że pomimo niezbyt dużego sukcesu komercyjnego to Razor wiele zespołów jednak zainspirował. Słychać ich styl w kilku thrashowych i speed metalowych zespołach
ODPOWIEDZ